Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.11 Pytanie 401
Organizacja usług gastronomic…

Która z poniższych technik obsługi kelnerskiej polega na serwowaniu potraw bezpośrednio z półmiska na talerz klienta?

A. Serwis francuski
B. Serwis amerykański
C. Serwis angielski
D. Serwis niemiecki
HGT.11 Pytanie 405
Organizacja usług gastronomic…

Ile litrów wódki cytrynowej i likieru Cointerau należy zakupić, aby sporządzić 400 porcji napoju Cosmopolitan zgodnie z normatywem surowcowym zamieszczonym w tabeli?

Normatyw surowcowy 1 porcji napoju Cosmopolitan
Nazwa surowcaIlość
Wódka cytrynowa40 ml
Likier Cointreau15 ml
Sok z żurawiny30 ml
Sok z cytryny15 ml

A. 6 l wódki i 16 l likieru.
B. 16 l wódki i 6 l likieru.
C. 12 l wódki i 6 l likieru.
D. 16 l wódki i 16 l likieru.
HGT.11 Pytanie 409
Organizacja usług gastronomic…

Jakie działania powinny zostać podjęte, aby reklama nowej restauracji dotarła do jak najszerszego grona odbiorców?

A. Zainstalować baner reklamowy na elewacji restauracji.
B. Rozdać ulotki osobom przechodzącym w pobliżu restauracji.
C. Powiesić plakaty w okolicy.
D. Umieścić reklamę na znanym portalu społecznościowym
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaki sposób serwowania z wykorzystaniem gości zastosował kelner, gdy przy stole pomocniczym pokroił upieczony comber jagnięcy w taki sposób, że każda porcja miała kostkę?

A. Francuski pełny
B. Amerykański
C. Angielski
D. Francuski niepełny
HGT.01 Pytanie 411
Wykonywanie usług kelnerskich

Niewłaściwie usmażony kotlet wieprzowy, przygotowany z mięsa, które nie przeszło badania, może prowadzić do zatrucia?

A. metalami ciężkimi
B. fungicytami
C. włośniem
D. jadem kiełbasianym
HGT.11 Pytanie 413
Organizacja usług gastronomic…

Przy opracowywaniu menu restauracji, która promuje dania wegetariańskie, należy zrezygnować z umieszczania w nim

A. pasztetu wykonanego z fasoli i soczewicy
B. tortilli z serem gorgonzola i szynką
C. tartinek z pastą z soczewicy i orzechów
D. sałatki przyrządzonej z grillowanych warzyw
HGT.11 Pytanie 415
Organizacja usług gastronomic…

Wyznacz cenę gastronomiczną brutto jednej porcji musu czekoladowego, jeśli cena gastronomiczna netto dziesięciu porcji tego deseru wynosi 53,60 zł, a stawka VAT to 8%.

A. 4,93 zł
B. 5,36 zł
C. 4,29 zł
D. 5,79 zł
HGT.11 Pytanie 416
Organizacja usług gastronomic…

Jaka jest najważniejsza cecha pracownika obsługi klienta w restauracji?

A. Znajomość technik marketingowych
B. Zdolność do zarządzania finansami
C. Umiejętność gotowania
D. Komunikatywność i umiejętność pracy w zespole
HGT.11 Pytanie 419
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych w tabeli oblicz, ilu kelnerów należy zaplanować do obsługi 80-osobowej grupy uczestników przyjęcia zasiadanego z zastosowaniem serwisu francuskiego.

Metoda obsługiLiczba gości przypadająca
na jednego kelnera
niemiecka8-10 osób
francuska6-8 osób
francuska - przyjęcie na stojąco20-30 osób

A. 6-7 kelnerów.
B. 8-10 kelnerów.
C. 10-14 kelnerów.
D. 3-4 kelnerów.
HGT.11 Pytanie 421
Organizacja usług gastronomic…

Umowa dotycząca organizacji przyjęcia powinna obejmować

A. datę oraz czas trwania przyjęcia
B. spis gości z imionami
C. informacje osobowe personelu
D. listę sal bankietowych
HGT.01 Pytanie 426
Wykonywanie usług kelnerskich

Czym jest HACCP?

A. standard jakości produktów spożywczych
B. system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności
C. amerykańska ustawa dotycząca żywności
D. organ regulacyjny
HGT.11 Pytanie 427
Organizacja usług gastronomic…

Który lokal gastronomiczny proponuje bogaty wybór mieszanych napojów alkoholowych?

A. Bar uniwersalny
B. Aperitif bar
C. Pub piwny
D. Bar przekąskowy
Wykonywanie usług kelnerskich

Przy obsłudze gości na rodzinnym przyjęciu, kelner powinien podać potrawy i napoje w następującej kolejności:

A. dzieci, gość honorowy, gospodarze, kobiety, mężczyźni
B. dzieci, gość honorowy, kobiety, mężczyźni, gospodarze
C. gość honorowy, gospodarze, kobiety, mężczyźni, dzieci
D. gość honorowy, kobiety, mężczyźni, gospodarze, dzieci
HGT.11 Pytanie 429
Organizacja usług gastronomic…

Do dodatkowych usług oferowanych w winiarni zalicza się

A. organizowanie występów muzycznych
B. serwowanie win owocowych i gronowych
C. serwowanie zimnych oraz gorących przekąsek
D. organizowanie imprez okolicznościowych
Organizacja usług gastronomic…

Jaką kwotę będzie musiał uiścić zleceniodawca, jeśli uzyskał 20% zniżki na usługę gastronomiczną o całkowitym koszcie wynoszącym 40 000,00 zł?

A. 44 000,00 zł
B. 36 000,00 zł
C. 32 000,00 zł
D. 48 000,00 zł
Wykonywanie usług kelnerskich

Pierwszym wyrazem werbalnym w komunikacji między kelnerem a gościem jest

A. życzliwy kontakt wzrokowy
B. przyjęcie odpowiedniej postawy
C. powitanie zgodne z porą dnia
D. naturalny uśmiech
HGT.11 Pytanie 432
Organizacja usług gastronomic…

Jakie wino należy przygotować do duszonego udźca wołowego z borowikami?

A. mocne białe wytrawne
B. młode białe półwytrawne
C. dojrzałe czerwone wytrawne
D. lekkie czerwone półwytrawne
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie dodatki powinien zaproponować obsługujący, jeśli klient zamówił pieczone roladki z drobiu?

A. Kopytka, sos myśliwski, glazurowana marchewka
B. Kasza gryczana, sos grzybowy, marchewka w glazurze
C. Puree ziemniaczane, kapusta zasmażana
D. Ziemniaki glazurowane w maśle, puree z brokułów