Filtrowanie pytań
Organizacja usług gastronomic…
A. Serwis francuski
B. Serwis amerykański
C. Serwis angielski
D. Serwis niemiecki
Organizacja usług gastronomic…
Który z poniższych alkoholi serwuje się jako digestif?
A. Wino malaga
B. Koniak
C. Likier amaretto
D. Cydr
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakiego rodzaju sztućców serwisowych nie powinien używać kelner przy podawaniu dań serwisem?
A. angielskim
B. niemieckim
C. francuskim
D. rosyjskim
Wykonywanie usług kelnerskich
Na imprezie urodzinowej stosuje się kartę dań
A. specjalna
B. dzienna
C. standardowa
D. okolicznościowa
Organizacja usług gastronomic…
Ile litrów wódki cytrynowej i likieru Cointerau należy zakupić, aby sporządzić 400 porcji napoju Cosmopolitan zgodnie z normatywem surowcowym zamieszczonym w tabeli?
| Normatyw surowcowy 1 porcji napoju Cosmopolitan | |
|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość |
| Wódka cytrynowa | 40 ml |
| Likier Cointreau | 15 ml |
| Sok z żurawiny | 30 ml |
| Sok z cytryny | 15 ml |
A. 6 l wódki i 16 l likieru.
B. 16 l wódki i 6 l likieru.
C. 12 l wódki i 6 l likieru.
D. 16 l wódki i 16 l likieru.
Wykonywanie usług kelnerskich
Jednym z składników leniwych pierogów jest ser?
A. twarogowy
B. feta
C. parmezan
D. mozzarella
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaka jest maksymalna temperatura podawania chłodnika litewskiego?
A. 0°C
B. 55°C
C. 70°C
D. 14°C
Organizacja usług gastronomic…
Przerwy na kawę organizuje się w trakcie
A. uroczystej kolacji
B. spotkania przy lampce wina
C. konferencji
D. przyjęcia koktajlowego
Organizacja usług gastronomic…
Jakie działania powinny zostać podjęte, aby reklama nowej restauracji dotarła do jak najszerszego grona odbiorców?
A. Zainstalować baner reklamowy na elewacji restauracji.
B. Rozdać ulotki osobom przechodzącym w pobliżu restauracji.
C. Powiesić plakaty w okolicy.
D. Umieścić reklamę na znanym portalu społecznościowym
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaki sposób serwowania z wykorzystaniem gości zastosował kelner, gdy przy stole pomocniczym pokroił upieczony comber jagnięcy w taki sposób, że każda porcja miała kostkę?
A. Francuski pełny
B. Amerykański
C. Angielski
D. Francuski niepełny
Wykonywanie usług kelnerskich
Niewłaściwie usmażony kotlet wieprzowy, przygotowany z mięsa, które nie przeszło badania, może prowadzić do zatrucia?
A. metalami ciężkimi
B. fungicytami
C. włośniem
D. jadem kiełbasianym
Organizacja usług gastronomic…
Jaką metodą należy serwować suflet czekoladowy gościowi?
A. angielską
B. niemiecką
C. francuską
D. rosyjską
Organizacja usług gastronomic…
Przy opracowywaniu menu restauracji, która promuje dania wegetariańskie, należy zrezygnować z umieszczania w nim
A. pasztetu wykonanego z fasoli i soczewicy
B. tortilli z serem gorgonzola i szynką
C. tartinek z pastą z soczewicy i orzechów
D. sałatki przyrządzonej z grillowanych warzyw
Wykonywanie usług kelnerskich
Mieszanie jajek z cukrem oraz łączenie uzyskanej masy jajeczno-cukrowej z przesianą mąką to kroki w procesie wyrabiania ciasta
A. biszkoptowego
B. parzonego
C. francuskiego
D. kruchego
Organizacja usług gastronomic…
Wyznacz cenę gastronomiczną brutto jednej porcji musu czekoladowego, jeśli cena gastronomiczna netto dziesięciu porcji tego deseru wynosi 53,60 zł, a stawka VAT to 8%.
A. 4,93 zł
B. 5,36 zł
C. 4,29 zł
D. 5,79 zł
Organizacja usług gastronomic…
Jaka jest najważniejsza cecha pracownika obsługi klienta w restauracji?
A. Znajomość technik marketingowych
B. Zdolność do zarządzania finansami
C. Umiejętność gotowania
D. Komunikatywność i umiejętność pracy w zespole
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby serwować zupę typu consommé, kelner powinien użyć łyżki
A. koktajlowej
B. dużej
C. średniej
D. małej
Wykonywanie usług kelnerskich
Wskaż artykuł pochodzenia zwierzęcego?
A. Pieczarki
B. Cukier
C. Kapusta czerwona
D. Mleko
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych w tabeli oblicz, ilu kelnerów należy zaplanować do obsługi 80-osobowej grupy uczestników przyjęcia zasiadanego z zastosowaniem serwisu francuskiego.
| Metoda obsługi | Liczba gości przypadająca na jednego kelnera |
|---|---|
| niemiecka | 8-10 osób |
| francuska | 6-8 osób |
| francuska - przyjęcie na stojąco | 20-30 osób |
A. 6-7 kelnerów.
B. 8-10 kelnerów.
C. 10-14 kelnerów.
D. 3-4 kelnerów.
Wykonywanie usług kelnerskich
Warzywa korzeniowe w klasycznej sałatce jarzynowej powinny być pokrojone w
A. paski
B. plastry
C. piórka
D. kostkę
Organizacja usług gastronomic…
Umowa dotycząca organizacji przyjęcia powinna obejmować
A. datę oraz czas trwania przyjęcia
B. spis gości z imionami
C. informacje osobowe personelu
D. listę sal bankietowych
Wykonywanie usług kelnerskich
Porcelanowa filiżanka o objętości 50 ml umieszczona na talerzyku, przeznaczona jest do podawania kawy?
A. latte macchiato
B. caffe latte
C. espresso
D. cappucino
Organizacja usług gastronomic…
Kiedy należy przeprowadzić inwentaryzację w magazynie surowców gastronomicznych?
A. Każdego dnia roboczego.
B. Podczas każdej dostawy.
C. Raz na pół roku.
D. Na koniec każdego miesiąca.
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaja stanowią podstawowy element
A. budyniu malinowego
B. omletu naturalnego
C. kotleta mielonego
D. musu jabłkowego
Wykonywanie usług kelnerskich
Produkt uzyskany poprzez proces biologiczny to
A. szynka wędzona
B. mleko UHT
C. kiszona kapusta
D. marynowane pieczarki
Wykonywanie usług kelnerskich
Czym jest HACCP?
A. standard jakości produktów spożywczych
B. system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności
C. amerykańska ustawa dotycząca żywności
D. organ regulacyjny
Organizacja usług gastronomic…
Który lokal gastronomiczny proponuje bogaty wybór mieszanych napojów alkoholowych?
A. Bar uniwersalny
B. Aperitif bar
C. Pub piwny
D. Bar przekąskowy
HGT.01 Pytanie 428
Wykonywanie usług kelnerskich
Przy obsłudze gości na rodzinnym przyjęciu, kelner powinien podać potrawy i napoje w następującej kolejności:
A. dzieci, gość honorowy, gospodarze, kobiety, mężczyźni
B. dzieci, gość honorowy, kobiety, mężczyźni, gospodarze
C. gość honorowy, gospodarze, kobiety, mężczyźni, dzieci
D. gość honorowy, kobiety, mężczyźni, gospodarze, dzieci
Organizacja usług gastronomic…
Do dodatkowych usług oferowanych w winiarni zalicza się
A. organizowanie występów muzycznych
B. serwowanie win owocowych i gronowych
C. serwowanie zimnych oraz gorących przekąsek
D. organizowanie imprez okolicznościowych
Organizacja usług gastronomic…
Jaką kwotę będzie musiał uiścić zleceniodawca, jeśli uzyskał 20% zniżki na usługę gastronomiczną o całkowitym koszcie wynoszącym 40 000,00 zł?
A. 44 000,00 zł
B. 36 000,00 zł
C. 32 000,00 zł
D. 48 000,00 zł
Wykonywanie usług kelnerskich
Pierwszym wyrazem werbalnym w komunikacji między kelnerem a gościem jest
A. życzliwy kontakt wzrokowy
B. przyjęcie odpowiedniej postawy
C. powitanie zgodne z porą dnia
D. naturalny uśmiech
Organizacja usług gastronomic…
Jakie wino należy przygotować do duszonego udźca wołowego z borowikami?
A. mocne białe wytrawne
B. młode białe półwytrawne
C. dojrzałe czerwone wytrawne
D. lekkie czerwone półwytrawne
Organizacja usług gastronomic…
Ile 40 ml kieliszków należy przewidzieć do podziału wódki czystej z jedno litrowej butelki?
A. 10 sztuk
B. 15 sztuk
C. 25 sztuk
D. 40 sztuk
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie dodatki powinien zaproponować obsługujący, jeśli klient zamówił pieczone roladki z drobiu?
A. Kopytka, sos myśliwski, glazurowana marchewka
B. Kasza gryczana, sos grzybowy, marchewka w glazurze
C. Puree ziemniaczane, kapusta zasmażana
D. Ziemniaki glazurowane w maśle, puree z brokułów
Wykonywanie usług kelnerskich
Likier Amaretto wyróżnia się smakiem
A. kawy
B. anyżu
C. mięty
D. migdałów
Wykonywanie usług kelnerskich
W jakim bufecie odbywa się serwowanie dań śniadaniowych oraz obiadowych?
A. Lunch
B. Angielski
C. Brunch
D. Koktajlowy
Wykonywanie usług kelnerskich
W jakiej odległości od krawędzi stołu powinno się ustawić talerze i sztućce, przygotowując stół na bankiet zasiadany?
A. 3,5 cm
B. 0,5 cm
C. 2,5 cm
D. 1,5 cm
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką z poniższych potraw powinno się podać gościowi z lewej strony?
A. Deser w pucharku
B. Zakąskę z półmiska
C. Zakąskę na talerzu
D. Zupę w talerzu głębokim
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką kategorię warzyw reprezentuje kalarepa?
A. Kapustnych
B. Cebulowych
C. Liściowych
D. Owocowych
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner może zasugerować gościom, którzy wolą gorące przystawki
A. koktajl z krewetek
B. befsztyk tatarski
C. galaretkę drobiową
D. boeuf Strogonow