Filtrowanie pytań
Wykonywanie usług kelnerskich
A. mrożonej kawy
B. czerwonego wina
C. wody niegazowanej
D. białego wina
Organizacja usług gastronomic…
Oblicz łączny koszt usług dodatkowych przyjęcia weselnego wyszczególnionych w tabeli.
| Usługi dodatkowe | |||
|---|---|---|---|
| Lp. | Element zamówienia | Ilość | Cena jednostkowa |
| 1 | DJ | 8 godzin | 250,00 zł/ za godzinę |
| 2 | Nocleg | 10 pokoi | 120,00zł/ za pokój |
| 3 | Kamerzysta | 6 godzin | 150,00 zł/ za godzinę |
| 4 | Dekoracja sali | opłata jednorazowa | 1000,00 zł |
A. 4 000,00 zł
B. 4 100,00 zł
C. 4 400,00 zł
D. 3 500,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
W restauracji hol i sala dla gości to pomieszczenia, które należą do działu
A. ekspedycyjnego
B. produkcyjnego
C. administracyjnego
D. handlowego
Organizacja usług gastronomic…
Gość uzbierał pełny zestaw pieczątek na karcie wydanej przez bar, co pozwoliło mu otrzymać darmową kawę. Jakiego rodzaju promocji sprzedażowej użył lokal?
A. Happy hours
B. Kupon promocyjny
C. Program lojalnościowy
D. Bon zniżkowy
Organizacja usług gastronomic…
Jakie danie powinno być wykluczone z menu, jeśli zleceniodawca zażądał usunięcia potraw z wołowiny?
A. Roladę z boczku
B. Pieczeń z szynki
C. Antrykot pieczony
D. Schab faszerowany
Wykonywanie usług kelnerskich
Do czego kelner używa klosza podczas serwowania potraw?
A. Do ozdoby stołu
B. Do przechowywania sztućców
C. Do podawania napojów
D. Do utrzymania temperatury dania
HGT.01 Pytanie 47
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas bufetów gorących potraw niezbędne jest serwowanie ich
A. w termosach
B. w wazach
C. w podgrzewaczach
D. w naczyniach żaroodpornych
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę warto polecić dzieciom w wieku przedszkolnym?
A. Potrawkę z kurczaka
B. Stek wołowy w stopniu wypieczenia medium rare
C. Gulasz węgierski
D. Zrazy wołowe w stylu staropolskim
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas uroczystości kelner powinien przestrzegać następującej kolejności podawania dań:
A. kobiety, gość honorowy, mężczyźni, dzieci
B. gość honorowy, dzieci, kobiety, mężczyźni
C. dzieci, gość honorowy, kobiety, mężczyźni
D. gość honorowy, mężczyźni, kobiety, dzieci
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby nakryć stół o długości 120 cm i szerokości 90 cm, kelner powinien dobrać obrus o wymiarach
A. długość 150 cm i szerokość 120 cm
B. długość 220 cm i szerokość 180 cm
C. długość 180 cm i szerokość 140 cm
D. długość 180 cm i szerokość 150 cm
Wykonywanie usług kelnerskich
Która z poniższych czynności nie wchodzi w zakres zadań kelnera podczas obsługi gości przy stole w trakcie przyjęcia zasiadanego?
A. Usuwanie zastawy stołowej ze stołu po spożyciu dań
B. Zachowanie porządku na bufecie
C. Zaspokajanie dodatkowych zamówień i potrzeb gości
D. Serwowanie potraw oraz napojów do stołu
Wykonywanie usług kelnerskich
Wędliny powinny być przechowywane w chłodni o wilgotności względnej powietrza wynoszącej 70% - 80% oraz temperaturze
A. od +2°C do +6°C
B. od -7°C do -5°C
C. od -1°C do +1°C
D. od -4°C do -2°C
Organizacja usług gastronomic…
Ile litrowych kartonów koncentratu soku pomarańczowego trzeba przygotować do przygotowania napojów na przyjęcie koktajlowe dla 120 osób, jeśli do sporządzenia jednej porcji napoju wymaga się 125 ml koncentratu soku?
A. 20 szt.
B. 10 szt.
C. 15 szt.
D. 25 szt.
Wykonywanie usług kelnerskich
Na kolację przewidziano napoje: Campari orange jako aperitif, dwa rodzaje czerwonego wina oraz wodę. Przygotowując stół do tego posiłku, kelner powinien na stole ustawić oprócz gobletu
A. dwa kieliszki do czerwonego wina
B. kieliszek do czerwonego wina
C. szkło do aperitifu, kieliszek do czerwonego wina
D. szkło do aperitifu, dwa kieliszki do czerwonego wina
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z zamówienia zamieszczonego w tabeli oblicz, na jaką kwotę kelner powinien wystawić łącznie rachunek, uwzględniając 20% rabat na potrawy.
| Zamówienie | |||
|---|---|---|---|
| Potrawa | Ilość | Cena/porcję | Koszt |
| Sałatka grecka | 2 | 12,00 zł | 24,00 zł |
| Pizza Capricciosa | 3 | 15,00 zł | 45,00 zł |
| Mus z truskawek | 3 | 8,00 zł | 24,00 zł |
| Kawa espresso | 2 | 10,00 zł | 20,00 zł |
| Sok pomarańczowy | 1 | 6,00 zł | 6,00 zł |
A. 100,40 zł
B. 123,80 zł
C. 119,00 zł
D. 95,20 zł
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas serwisu angielskiego, kelner powinien zbliżyć się do gościa z lewej strony, aby
A. odebrać zamówienie
B. zaprezentować wino
C. podać menu
D. ustawić talerz
Organizacja usług gastronomic…
Flair bartending połączony z próbą koktajli klasyfikuje się jako usługa
A. uzupełniających
B. kulturalno-rozrywkowych
C. podstawowych
D. żywieniowo-cateringowych
Organizacja usług gastronomic…
Której informacji nie uwzględniono w zamówieniu usługi gastronomicznej ujętym w tabeli.
| Zamówienie usługi gastronomicznej | |
|---|---|
| − | Data przyjęcia: 10 maja 2019 r. |
| − | Forma przyjęcia: bankiet angielski |
| − | Okoliczności przyjęcia: 25 – lecie firmy |
| − | Miejsce przyjęcia: Restauracja Malinowa |
| − | Liczba gości: 100 osób |
| − | Całkowity koszt przyjęcia: 8 000,00 zł |
A. Ilości zastawy stołowej.
B. Nazwisk personelu.
C. Godziny rozpoczęcia przyjęcia.
D. Liczby kucharzy.
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką metodę obróbki cieplnej należy wykorzystać do przygotowania pulpetów mięsnych?
A. Smażenie
B. Pieczenie
C. Duszenie
D. Gotowanie
Organizacja usług gastronomic…
Wyznacz wartość 20% zaliczki z tytułu realizacji usługi o kwocie 25 000,00 zł.
A. 4 000,00 zł
B. 7 000,00 zł
C. 6 000,00 zł
D. 5 000,00 zł
Wykonywanie usług kelnerskich
Suflet to danie
A. gotowane.
B. pieczone.
C. smażone.
D. duszone.
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaki deser powinien polecić kelner osobie z nietolerancją laktozy?
A. Suflet jabłkowy
B. Lody truskawkowe
C. Krem bawarski
D. Sernik wiedeński
Organizacja usług gastronomic…
Podstawowym wyposażeniem lokalu gastronomicznego, który sprzedaje mieszane napoje alkoholowe, jest
A. ekspres przelewowy
B. shaker bostoński
C. kolumna nalewakowa
D. mikser ręczny
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas obsługi dużej imprezy, kelner chce uniknąć pomyłek przy przyjmowaniu zamówień. Jaką metodę powinien zastosować?
A. Notowanie zamówień na karcie zamówień
B. Przekazywanie zamówień ustnie do kuchni
C. Zapisywanie zamówień na serwetkach
D. Zapamiętywanie zamówień
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie sztućce specjalne powinien przygotować kelner w nakryciu dla gościa, który zdecydował się na zamówienie?
A. sznycel ministerski
B. zupę gulaszową
C. homara na zimno
D. naleśniki flambirowane
Organizacja usług gastronomic…
Oblicz koszt surowców zużytych do sporządzenia 5 porcji jajecznicy ze szczypiorkiem, korzystając z danych w tabeli.
| Surowiec | Ilość na jedną porcję | Cena jednostkowa |
|---|---|---|
| jaja | 2 szt. | 0,30 zł/szt. |
| masło | 20 g | 24,00 zł/kg |
| szczypiorek | 10 g | 30,00 zł/kg |
A. 11,00 zł
B. 7,50 zł
C. 6,90 zł
D. 30,50 zł
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie elementy zastawy stołowej powinien kelner przenosić jedynie za pomocą tacy?
A. Salaterki
B. Dzbanki
C. Kieliszki
D. Półmiski
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie warzywo dzieli się na drobne kawałki?
A. Koper
B. Cebulę
C. Marchew
D. Kapustę
Wykonywanie usług kelnerskich
W jakiej kolejności kelner powinien serwować poszczególne dania podczas uroczystej kolacji?
A. Danie główne, deser, przystawka
B. Przystawka, danie główne, deser
C. Przystawka, deser, danie główne
D. Deser, przzystawka, danie główne
Organizacja usług gastronomic…
Zgodnie z zasadami serwowania potraw na bufecie obiadowym, zaraz po zupach powinny być podawane
A. desery
B. dania główne
C. zimne przekąski
D. owoce
Wykonywanie usług kelnerskich
Zgodnie z wytycznymi HACCP do obróbki surowego mięsa z drobiu powinna być wykorzystywana deska w kolorze
A. niebieskim
B. żółtym
C. czerwonym
D. zielonym
Organizacja usług gastronomic…
Kelner powinien zasugerować wino do befsztyka po angielsku?
A. białe wytrawne
B. białe półsłodkie
C. czerwone półsłodkie
D. czerwone wytrawne
Wykonywanie usług kelnerskich
Przy serwowaniu win obowiązuje następująca hierarchia:
A. wina młode przed winami starymi
B. wina słodkie przed winami wytrawnymi
C. wina czerwone przed winami białymi
D. wina złożone przed winami prostymi
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby przygotować klasyczną kawę po wiedeńsku, konieczne jest użycie naparu kawowego z ekspresu
A. i czekoladę w płynie
B. i śmietankę podgrzaną
C. i mleko skondensowane
D. i lody śmietankowe
Organizacja usług gastronomic…
W dokumencie zlecenia organizacji przyjęcia powinno znaleźć się
A. liczba gości, forma oraz czas trwania przyjęcia
B. liczba kelnerów oraz dane osobowe zaproszonych
C. liczba stołów przeznaczonych do spożywania potraw
D. liczba kucharzy odpowiadających za przygotowanie potraw
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz koszt 6-godzinnego szkolenia dla 120 osób z obiadem i jedną przerwą kawową.
| Usługa | Ilość | Cena [zł] |
|---|---|---|
| Obiad | 1 osoba | 20,00 |
| Przerwa kawowa | 1 osoba | 8,00 |
| Wynajem sali konferencyjnej dla 50-100 osób | 1 godz. | 200,00 |
| Wynajem sali konferencyjnej dla 100-150 osób | 1 godz. | 300,00 |
A. 4 200,00 zł
B. 5 160,00 zł
C. 4 560,00 zł
D. 3 600,00 zł
Wykonywanie usług kelnerskich
Toksyczny związek, który gromadzi się w ziemniakach przechowywanych w niewłaściwych warunkach, to
A. solanina
B. kwas erukowy
C. amigdalina
D. kwas szczawiowy
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką zupą jest zupa, która nie jest zagęszczana?
A. grochowa
B. krem z pomidorów
C. consommé z dziczyzny
D. krupnik
Organizacja usług gastronomic…
O ile % zmniejszy się koszt surowca pasztetu wieprzowego, jeżeli cena materiałów wynosi 3,00 zł, a cena netto wzrośnie z 12,00 zł do 15,00 zł?
A. O 5%
B. O 15%
C. O 10%
D. O 20%
Organizacja usług gastronomic…
Zalecenie dotyczące usługi gastronomicznej przekazywane jest przede wszystkim przez
A. public relations
B. promocję handlową
C. promocję osobistą
D. kanał dystrybucji