Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja usług gastronomic…

Oblicz łączny koszt usług dodatkowych przyjęcia weselnego wyszczególnionych w tabeli.

Usługi dodatkowe
Lp.Element zamówieniaIlośćCena jednostkowa
1DJ8 godzin250,00 zł/ za godzinę
2Nocleg10 pokoi120,00zł/ za pokój
3Kamerzysta6 godzin150,00 zł/ za godzinę
4Dekoracja saliopłata jednorazowa1000,00 zł

A. 4 000,00 zł
B. 4 100,00 zł
C. 4 400,00 zł
D. 3 500,00 zł
HGT.11 Pytanie 44
Organizacja usług gastronomic…

Gość uzbierał pełny zestaw pieczątek na karcie wydanej przez bar, co pozwoliło mu otrzymać darmową kawę. Jakiego rodzaju promocji sprzedażowej użył lokal?

A. Happy hours
B. Kupon promocyjny
C. Program lojalnościowy
D. Bon zniżkowy
HGT.11 Pytanie 45
Organizacja usług gastronomic…

Jakie danie powinno być wykluczone z menu, jeśli zleceniodawca zażądał usunięcia potraw z wołowiny?

A. Roladę z boczku
B. Pieczeń z szynki
C. Antrykot pieczony
D. Schab faszerowany
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką potrawę warto polecić dzieciom w wieku przedszkolnym?

A. Potrawkę z kurczaka
B. Stek wołowy w stopniu wypieczenia medium rare
C. Gulasz węgierski
D. Zrazy wołowe w stylu staropolskim
HGT.01 Pytanie 50
Wykonywanie usług kelnerskich

Aby nakryć stół o długości 120 cm i szerokości 90 cm, kelner powinien dobrać obrus o wymiarach

A. długość 150 cm i szerokość 120 cm
B. długość 220 cm i szerokość 180 cm
C. długość 180 cm i szerokość 140 cm
D. długość 180 cm i szerokość 150 cm
Wykonywanie usług kelnerskich

Która z poniższych czynności nie wchodzi w zakres zadań kelnera podczas obsługi gości przy stole w trakcie przyjęcia zasiadanego?

A. Usuwanie zastawy stołowej ze stołu po spożyciu dań
B. Zachowanie porządku na bufecie
C. Zaspokajanie dodatkowych zamówień i potrzeb gości
D. Serwowanie potraw oraz napojów do stołu
HGT.01 Pytanie 52
Wykonywanie usług kelnerskich

Wędliny powinny być przechowywane w chłodni o wilgotności względnej powietrza wynoszącej 70% - 80% oraz temperaturze

A. od +2°C do +6°C
B. od -7°C do -5°C
C. od -1°C do +1°C
D. od -4°C do -2°C
Organizacja usług gastronomic…

Ile litrowych kartonów koncentratu soku pomarańczowego trzeba przygotować do przygotowania napojów na przyjęcie koktajlowe dla 120 osób, jeśli do sporządzenia jednej porcji napoju wymaga się 125 ml koncentratu soku?

A. 20 szt.
B. 10 szt.
C. 15 szt.
D. 25 szt.
Wykonywanie usług kelnerskich

Na kolację przewidziano napoje: Campari orange jako aperitif, dwa rodzaje czerwonego wina oraz wodę. Przygotowując stół do tego posiłku, kelner powinien na stole ustawić oprócz gobletu

A. dwa kieliszki do czerwonego wina
B. kieliszek do czerwonego wina
C. szkło do aperitifu, kieliszek do czerwonego wina
D. szkło do aperitifu, dwa kieliszki do czerwonego wina
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z zamówienia zamieszczonego w tabeli oblicz, na jaką kwotę kelner powinien wystawić łącznie rachunek, uwzględniając 20% rabat na potrawy.

Zamówienie
PotrawaIlośćCena/porcjęKoszt
Sałatka grecka212,00 zł24,00 zł
Pizza Capricciosa315,00 zł45,00 zł
Mus z truskawek38,00 zł24,00 zł
Kawa espresso210,00 zł20,00 zł
Sok pomarańczowy16,00 zł6,00 zł

A. 100,40 zł
B. 123,80 zł
C. 119,00 zł
D. 95,20 zł
Organizacja usług gastronomic…

Której informacji nie uwzględniono w zamówieniu usługi gastronomicznej ujętym w tabeli.

Zamówienie usługi gastronomicznej
Data przyjęcia: 10 maja 2019 r.
Forma przyjęcia: bankiet angielski
Okoliczności przyjęcia: 25 – lecie firmy
Miejsce przyjęcia: Restauracja Malinowa
Liczba gości: 100 osób
Całkowity koszt przyjęcia: 8 000,00 zł

A. Ilości zastawy stołowej.
B. Nazwisk personelu.
C. Godziny rozpoczęcia przyjęcia.
D. Liczby kucharzy.
HGT.11 Pytanie 60
Organizacja usług gastronomic…

Wyznacz wartość 20% zaliczki z tytułu realizacji usługi o kwocie 25 000,00 zł.

A. 4 000,00 zł
B. 7 000,00 zł
C. 6 000,00 zł
D. 5 000,00 zł
HGT.11 Pytanie 63
Organizacja usług gastronomic…

Podstawowym wyposażeniem lokalu gastronomicznego, który sprzedaje mieszane napoje alkoholowe, jest

A. ekspres przelewowy
B. shaker bostoński
C. kolumna nalewakowa
D. mikser ręczny
Wykonywanie usług kelnerskich

Podczas obsługi dużej imprezy, kelner chce uniknąć pomyłek przy przyjmowaniu zamówień. Jaką metodę powinien zastosować?

A. Notowanie zamówień na karcie zamówień
B. Przekazywanie zamówień ustnie do kuchni
C. Zapisywanie zamówień na serwetkach
D. Zapamiętywanie zamówień
HGT.11 Pytanie 66
Organizacja usług gastronomic…

Oblicz koszt surowców zużytych do sporządzenia 5 porcji jajecznicy ze szczypiorkiem, korzystając z danych w tabeli.

SurowiecIlość na jedną porcjęCena jednostkowa
jaja2 szt.0,30 zł/szt.
masło20 g24,00 zł/kg
szczypiorek10 g30,00 zł/kg

A. 11,00 zł
B. 7,50 zł
C. 6,90 zł
D. 30,50 zł
Wykonywanie usług kelnerskich

W jakiej kolejności kelner powinien serwować poszczególne dania podczas uroczystej kolacji?

A. Danie główne, deser, przystawka
B. Przystawka, danie główne, deser
C. Przystawka, deser, danie główne
D. Deser, przzystawka, danie główne
HGT.11 Pytanie 70
Organizacja usług gastronomic…

Zgodnie z zasadami serwowania potraw na bufecie obiadowym, zaraz po zupach powinny być podawane

A. desery
B. dania główne
C. zimne przekąski
D. owoce
HGT.11 Pytanie 72
Organizacja usług gastronomic…

Kelner powinien zasugerować wino do befsztyka po angielsku?

A. białe wytrawne
B. białe półsłodkie
C. czerwone półsłodkie
D. czerwone wytrawne
Wykonywanie usług kelnerskich

Aby przygotować klasyczną kawę po wiedeńsku, konieczne jest użycie naparu kawowego z ekspresu

A. i czekoladę w płynie
B. i śmietankę podgrzaną
C. i mleko skondensowane
D. i lody śmietankowe
Organizacja usług gastronomic…

W dokumencie zlecenia organizacji przyjęcia powinno znaleźć się

A. liczba gości, forma oraz czas trwania przyjęcia
B. liczba kelnerów oraz dane osobowe zaproszonych
C. liczba stołów przeznaczonych do spożywania potraw
D. liczba kucharzy odpowiadających za przygotowanie potraw
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz koszt 6-godzinnego szkolenia dla 120 osób z obiadem i jedną przerwą kawową.

UsługaIlośćCena
[zł]
Obiad1 osoba20,00
Przerwa kawowa1 osoba8,00
Wynajem sali konferencyjnej dla 50-100 osób1 godz.200,00
Wynajem sali konferencyjnej dla 100-150 osób1 godz.300,00

A. 4 200,00 zł
B. 5 160,00 zł
C. 4 560,00 zł
D. 3 600,00 zł
HGT.11 Pytanie 79
Organizacja usług gastronomic…

O ile % zmniejszy się koszt surowca pasztetu wieprzowego, jeżeli cena materiałów wynosi 3,00 zł, a cena netto wzrośnie z 12,00 zł do 15,00 zł?

A. O 5%
B. O 15%
C. O 10%
D. O 20%
HGT.11 Pytanie 80
Organizacja usług gastronomic…

Zalecenie dotyczące usługi gastronomicznej przekazywane jest przede wszystkim przez

A. public relations
B. promocję handlową
C. promocję osobistą
D. kanał dystrybucji