Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.01 Pytanie 81
Wykonywanie usług kelnerskich

Rosyjski sposób serwowania dań można wykorzystać podczas przyjęcia o typie

A. lampka wina
B. aperitif
C. koktajlowe
D. zasiadane
HGT.01 Pytanie 82
Wykonywanie usług kelnerskich

Świeże ostrygi powinny być serwowane na talerzu

A. polanym sokiem cytrynowym
B. wyłożonym sałatą lodową
C. ustawionym na podgrzewaczu
D. wyłożonym kruszonym lodem
HGT.01 Pytanie 83
Wykonywanie usług kelnerskich

Który napój mieszany sporządzi barman posługując się normatywem surowcowym zamieszczonym w tabeli?

Receptura napoju mieszanego
SurowceIlość
whiskey63 ml
wermut rosso27 ml
angostura1 D
Wykonanie: Składniki wymieszać w szklanicy barmańskiej
z lodem i przecedzić do kieliszka koktajlowego.

A. Kamikaze.
B. Manhattan.
C. Gibson.
D. Alexander.
HGT.01 Pytanie 84
Wykonywanie usług kelnerskich

Aby zarejestrować zamówienie na terminalu stacjonarnym, należy zacząć od wprowadzenia

A. liczby gości
B. ceny potrawy
C. numeru stolika
D. aktywującego hasła
HGT.01 Pytanie 85
Wykonywanie usług kelnerskich

Likier Amaretto wyróżnia się smakiem

A. anyżu
B. mięty
C. kawy
D. migdałów
HGT.11 Pytanie 86
Organizacja usług gastronomic…

W restauracji stanowisko POS jest zaopatrzone w

A. drukarkę przeznaczoną do kuchni
B. wagę obliczeniową
C. urządzenie do skanowania kodów
D. wyświetlacz dotykowy
HGT.11 Pytanie 87
Organizacja usług gastronomic…

Jakie są kluczowe etapy organizacji dużej imprezy okolicznościowej w restauracji?

A. Tworzenie menu, obsługa klienta, zamknięcie
B. Reklamacja, sprzedaż, wynajem
C. Planowanie, rezerwacja, realizacja
D. Zamawianie składników, gotowanie, serwowanie
HGT.11 Pytanie 88
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz koszt bananów potrzebnych do sporządzenia 5 porcji surówki z owoców mieszanych.

Kalkulacja kosztów 1 porcji surówki z owoców mieszanych
SurowiecIlość
[g]
Cena jednostkowa
[zł/kg]
Wartość
[zł]
Pomarańcze805,00
Banany605,00?
Jabłka406,00
Kiwi204,00
Ciemne winogrona1010,00
Miód460,00
Orzechy włoskie4420,00
Razem

A. 1,50 zł
B. 11,20 zł
C. 0,30 zł
D. 11,50 zł
HGT.11 Pytanie 89
Organizacja usług gastronomic…

Który z wymienionych napojów nie jest typowy dla kuchni włoskiej?

A. Limoncello
B. Espresso
C. Amaretto
D. Mojito
HGT.01 Pytanie 90
Wykonywanie usług kelnerskich

Aby przygotować sos holenderski, oprócz wody, cytryny i przypraw, jakie składniki należy dodać?

A. mleka i śmietany
B. mąki i śmietany
C. masła i żółtek jaj
D. mleka i żółtek jaj
HGT.01 Pytanie 91
Wykonywanie usług kelnerskich

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, wskaż numer próbki świeżego masła śmietankowego.

Cechy masłaPróbka nr 1Próbka nr 2Próbka nr 3Próbka nr 4
barwajasno żółtażółtaintensywnie żółtaniejednolita
konsystencjakruchamazistacieknącamazista
zapachmlecznyśmietankowyorzechowymleczny
smakkwaśnylekko kwaśnyzjełczałylekko gorzki

A. 4.
B. 1.
C. 3.
D. 2.
HGT.01 Pytanie 92
Wykonywanie usług kelnerskich

Zagotowanie surowca w szklance umieszczonej w kąpieli wodnej to metoda stosowana do obróbki cieplnej jaj

A. po wiedeńsku
B. po chińsku
C. po szkocku
D. po polsku
HGT.11 Pytanie 93
Organizacja usług gastronomic…

Flair bartending połączony z próbą koktajli klasyfikuje się jako usługa

A. kulturalno-rozrywkowych
B. uzupełniających
C. podstawowych
D. żywieniowo-cateringowych
HGT.11 Pytanie 94
Organizacja usług gastronomic…

Jakie wino powinno być użyte do wołowiny po burgundzku?

A. czerwone słodkie
B. czerwone wytrawne
C. białe wytrawne
D. białe słodkie
HGT.11 Pytanie 95
Organizacja usług gastronomic…

Ekonomiczną i szybką metodą na promocję lokalu gastronomicznego jest

A. reklama na billboardzie
B. ulotka reklamowa
C. reklama telewizyjna
D. reklama na telebimie
HGT.01 Pytanie 96
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie informacje w karcie win są opcjonalne?

A. rok produkcji wina
B. nazwa wytwórcy lub eksportera wina
C. nazwa odmiany winogron, z których powstało wino
D. nazwa win
HGT.11 Pytanie 97
Organizacja usług gastronomic…

Kiedy tworzymy menu na przyjęcie weselne, kluczowe jest uwzględnienie

A. wyposażenia magazynów
B. sezonowości i dostępności surowców
C. składu chemicznego i kaloryczności produktów
D. liczby miejsc parkingowych
HGT.01 Pytanie 98
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner obsługujący room service powinien zbierać zamówienia "klamkowe"

A. w godzinach wieczornych
B. przed lunchem
C. o wczesnym ranku
D. w czasie porannego posiłku
HGT.11 Pytanie 99
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z zamówienia zamieszczonego w tabeli oblicz, na jaką kwotę kelner powinien wystawić łącznie rachunek, uwzględniając 20% rabat na potrawy.

Zamówienie
PotrawaIlośćCena/porcjęKoszt
Sałatka grecka212,00 zł24,00 zł
Pizza Capricciosa315,00 zł45,00 zł
Mus z truskawek38,00 zł24,00 zł
Kawa espresso210,00 zł20,00 zł
Sok pomarańczowy16,00 zł6,00 zł

A. 123,80 zł
B. 95,20 zł
C. 119,00 zł
D. 100,40 zł
HGT.01 Pytanie 100
Wykonywanie usług kelnerskich

Aby zaserwować antrykot przy użyciu specjalnego serwisu z wózka kelnerskiego, należy mieć przygotowane: płytę podgrzewającą, deskę, nóż oraz talerzyk na resztki.

A. i sztućce do tranżerowania.
B. i nożyce.
C. i szczypce.
D. i sztućce serwisowe.
HGT.01 Pytanie 101
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie zasady powinien przestrzegać kelner podczas podawania gorących napojów?

A. Podawanie bezpośrednio do filiżanki na stole (niezalecane)
B. Podawanie na tacy dla bezpieczeństwa
C. Podawanie bezpośrednio z dzbanka (niezalecane)
D. Podawanie napoju trzymanego w ręce (niezalecane)
HGT.01 Pytanie 102
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner planujący serwis dla wegan powinien unikać potraw zawierających...

A. Laktozę
B. Produkty odzwierzęce
C. Orzechy
D. Gluten
HGT.11 Pytanie 103
Organizacja usług gastronomic…

Oblicz koszt usług dodatkowych brutto na 4-godzinnym zjeździe rodzinnym, w trakcie którego zostaną zrealizowane usługi dodatkowe wymienione w tabeli.

Rodzaj usługiJ. m.Cena brutto
Animator zabaw dzieci1 godz.100,00 zł
Zespół muzyczny4 godz.1 000,00 zł
Fotobudka1 godz.250,00 zł
Dekoracja saliopłata jednorazowa500,00 zł

A. 5 900,00 zł
B. 1 850,00 zł
C. 2 900,00 zł
D. 2 150,00 zł
HGT.01 Pytanie 104
Wykonywanie usług kelnerskich

Tworząc kartę menu w restauracji, danie Zabaione powinno być umieszczone w sekcji

A. deserów
B. zakąsek
C. napojów
D. sałatek
HGT.01 Pytanie 105
Wykonywanie usług kelnerskich

Suflet to danie

A. smażone.
B. duszone.
C. gotowane.
D. pieczone.
HGT.01 Pytanie 106
Wykonywanie usług kelnerskich

"Jaja ugotowane na twardo, pokrojone w małą kostkę" stanowią składnik sosu

A. tatarskiego
B. ravigotte
C. beszamelowego
D. holenderskiego
HGT.01 Pytanie 107
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką maksymalną liczbę potraw może przenosić kelner w lewej ręce?

A. trzy głębokie talerze z zupami na porcjach.
B. jeden płaski talerz z zimną zakąską na porcji.
C. trzy płaskie talerze z zimnymi zakąskami na porcjach.
D. jeden głęboki talerz z porcją zupy.
HGT.01 Pytanie 108
Wykonywanie usług kelnerskich

Podczas serwisu angielskiego, kelner powinien zbliżyć się do gościa z lewej strony, aby

A. podać menu
B. ustawić talerz
C. zaprezentować wino
D. odebrać zamówienie
HGT.01 Pytanie 109
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie wina powinien zaproponować kelner gościom do wołowiny pieczonej?

A. Czerwone dry
B. Różowe semi dry
C. Białe dry
D. Różowe semi sweet
HGT.01 Pytanie 110
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką metodę obróbki cieplnej należy wybrać podczas przygotowywania klopsików cielęcych?

A. Duszenie
B. Gotowanie
C. Smażenie
D. Pieczenie
HGT.11 Pytanie 111
Organizacja usług gastronomic…

Jakiego rodzaju serwisu używa się, gdy kelner podaje klientowi dania bezpośrednio z kuchni na stół, bez użycia tac?

A. Serwis francuski
B. Serwis rosyjski
C. Serwis amerykański
D. Serwis szwedzki
HGT.01 Pytanie 112
Wykonywanie usług kelnerskich

Ile kilogramów surowego mięsa powinno się przygotować do wykonania 20 porcji schabu pieczonego, jeżeli w przepisie na 7 porcji tej potrawy uwzględniono zużycie 1 120 g tego surowca?

A. 3,30 kg
B. 3,50 kg
C. 3,40 kg
D. 3,20 kg
HGT.11 Pytanie 113
Organizacja usług gastronomic…

Jakie czynności powinny zostać wykonane przez kelnerów podczas przyjęcia bufetowego?

A. Sprzątanie stołów dla konsumentów
B. Korygowanie rozmieszczenia naczyń z potrawami
C. Serwowanie deserów na talerzach dla gości
D. Podawanie przekąsek na tacach
HGT.11 Pytanie 114
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z normatywu surowcowego ujętego w tabeli, oblicz ile kilogramów marchwi i pomarańczy potrzeba do sporządzenia 36 porcji surówki.

Normatyw surowcowy na surówkę
z marchwi i pomarańczy
na - 4 porcje
Składniki surówkiIlość
Marchew300 g
Jabłka150 g
Pomarańcze250 g
Olej30 ml
Cukier, sóldo smaku

A. Marchew 2,40 kg, pomarańcze 2,00 kg
B. Marchew 24,00 kg, pomarańcze 20,00 kg
C. Marchew 2,70 kg, pomarańcze 2,25 kg
D. Marchew 0,27 kg, pomarańcze 0,225 kg
HGT.01 Pytanie 115
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner powinien zaoferować gościowi miskę z wodą do płukania opuszków palców przed posiłkiem

A. bananów
B. filetowanych pomarańczy
C. winogron
D. truskawek w czekoladzie
HGT.01 Pytanie 116
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką maksymalną liczbę nakryć można przewidzieć na stole o wymiarach 2,6 m x 2,6 m, jeżeli odstępy między nakryciami wynoszą 60 cm, a skrajne nakrycia są oddalone o 40 cm od krawędzi stołu?

A. 12 nakryć
B. 20 nakryć
C. 16 nakryć
D. 10 nakryć
HGT.11 Pytanie 117
Organizacja usług gastronomic…

Jaką wartość netto ma cena gastronomiczna 50 ml koniaku, jeśli koszt zakupu butelki o pojemności 0,7 litra wynosi 140,00 zł, a marża gastronomiczna wynosi 100%?

A. 15,00 zł
B. 10,00 zł
C. 18,00 zł
D. 20,00 zł
HGT.11 Pytanie 118
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, całkowity koszt przyjęcia okolicznościowego.

Lp.Element zamówieniaIlośćCena jednostkowa
1.Konsumpcja18 osób55,00 zł /za osobę
2.Wynajęcie sali restauracyjnej3 godziny300,00 zł/za godzinę
3.Obsługa kelnerska6 godzin30,00 zł/za godzinę
4.Dekoracja saliopłata jednorazowa150,00 zł

A. 1 890,00 zł
B. 2 220,00 zł
C. 2 070,00 zł
D. 1 620,00 zł
HGT.11 Pytanie 119
Organizacja usług gastronomic…

Jakie dania powinny być uwzględnione podczas dni kuchni greckiej?

A. Moussaka i baklava
B. Czulent i kugel
C. Bliny oraz pascha
D. Tortellini oraz zabaglione
HGT.01 Pytanie 120
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie dodatki serwuje się do galarety mięsnej?

A. pieczywo ciemne i likier
B. pieczywo jasne i wódka
C. pieczywo jasne i wino wytrawne
D. pieczywo ciemne i wino wytrawne