Filtrowanie pytań
HGT.01 Pytanie 81
Wykonywanie usług kelnerskich
A. Polędwica wołowa
B. Schab
C. Karkówka
D. Szynka wieprzowa
HGT.01 Pytanie 82
Wykonywanie usług kelnerskich
Na kolację przewidziano napoje: Campari orange jako aperitif, dwa rodzaje czerwonego wina oraz wodę. Przygotowując stół do tego posiłku, kelner powinien na stole ustawić oprócz gobletu
A. dwa kieliszki do czerwonego wina
B. szkło do aperitifu, dwa kieliszki do czerwonego wina
C. kieliszek do czerwonego wina
D. szkło do aperitifu, kieliszek do czerwonego wina
HGT.11 Pytanie 83
Organizacja usług gastronomic…
Zanim przystąpi do przyjęcia, kierownik sali nie weryfikuje
A. prawidłowości rozmieszczenia dań na talerzach.
B. temperatury ciepłych potraw przygotowanych.
C. smaku przygotowanych potraw i napojów.
D. zgodności nakryć z zamówieniem.
HGT.11 Pytanie 84
Organizacja usług gastronomic…
W barze przewidziano w ramach happy hours promocję na sprzedaż piwa od godziny 16:00 do 18:00.
W związku z tym w tych godzinach
A. przekąski serwowane do piwa będą tańsze
B. odbędzie się degustacja nowych rodzajów piwa
C. cena piwa zostanie obniżona
D. bar zaproponuje szerszy wybór piwa
HGT.01 Pytanie 85
Wykonywanie usług kelnerskich
Menu powinno zawierać ofertę potraw dla dzieci
A. dnia
B. standardowej
C. okolicznościowej
D. specjalnej
HGT.01 Pytanie 86
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie danie zostało przygotowane do podania według techniki francuskiej?
A. Szarlotka z lodami na talerzu deserowym
B. Zupa z dyni w bulionówce
C. Szparagi z wody na półmisku
D. Koktajl owocowy w wysokim pucharku
HGT.11 Pytanie 87
Organizacja usług gastronomic…
Na wydarzeniach okolicznościowych oficjalne toasty są wznoszone
A. winem deserowym
B. winem musującym
C. likierem
D. koniakiem
HGT.01 Pytanie 88
Wykonywanie usług kelnerskich
Co należy do obowiązków kelnerów po zakończeniu przyjęcia okolicznościowego?
A. rozliczenie sprzętu, zastawy i bielizny stołowej
B. odkurzenie wykładzin oraz umycie podłogi w sali bankietowej
C. zabezpieczenie resztek potraw i napojów pozostałych po przyjęciu
D. zebranie zastawy stołowej ze stołów i jej umycie
HGT.11 Pytanie 89
Organizacja usług gastronomic…
Zgodnie z zasadami serwowania potraw na bufecie obiadowym, zaraz po zupach powinny być podawane
A. owoce
B. dania główne
C. desery
D. zimne przekąski
HGT.11 Pytanie 90
Organizacja usług gastronomic…
W obszarze produkcyjnym zakładu gastronomicznego ulokowany jest
A. magazyn warzyw
B. przedmagazyn
C. zmywalnia naczyń stołowych
D. magazyn podręczny
HGT.01 Pytanie 91
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas serwowania wyłożonych potraw na talerzach, kelner korzysta z serwisu
A. angielskiego
B. niemieckiego
C. francuskiego
D. rosyjskiego
HGT.01 Pytanie 92
Wykonywanie usług kelnerskich
Wskaż artykuł pochodzenia zwierzęcego?
A. Pieczarki
B. Mleko
C. Kapusta czerwona
D. Cukier
HGT.01 Pytanie 93
Wykonywanie usług kelnerskich
Jednym z składników leniwych pierogów jest ser?
A. twarogowy
B. parmezan
C. mozzarella
D. feta
HGT.11 Pytanie 94
Organizacja usług gastronomic…
Która z informacji jest niepotrzebna w karcie zlecenia przyjęcia?
A. Metoda płatności za usługę
B. Harmonogram pracy kelnerów
C. Typ przyjęcia okolicznościowego
D. Lista usług dodatkowych
HGT.11 Pytanie 95
Organizacja usług gastronomic…
Na bankiet należy przygotować moltony, serwety i obrusy płócienne dla gości?
A. angielski
B. zasiadany
C. rodzaju lampka wina
D. rodzaju koktajl party
HGT.11 Pytanie 96
Organizacja usług gastronomic…
Kiedy należy przeprowadzić inwentaryzację w magazynie surowców gastronomicznych?
A. Podczas każdej dostawy.
B. Raz na pół roku.
C. Każdego dnia roboczego.
D. Na koniec każdego miesiąca.
HGT.11 Pytanie 97
Organizacja usług gastronomic…
Do dodatkowych usług oferowanych w winiarni zalicza się
A. serwowanie win owocowych i gronowych
B. organizowanie imprez okolicznościowych
C. organizowanie występów muzycznych
D. serwowanie zimnych oraz gorących przekąsek
HGT.11 Pytanie 98
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, kwotę zaliczki w wysokości 20%, którą należy wpłacić na poczet organizacji konferencji dla 30 osób.
Lp. | Wyszczególnione koszty | Kwota [zł] |
---|---|---|
1. | Koszt wyżywienia 30 osób | 3 000,00 |
2. | Wynajem sali konferencyjnej | 1 000,00 |
3. | Wynajem sprzętu konferencyjnego | 500,00 |
4. | Nocleg dla 30 osób | 1 500,00 |
A. 1 200,00 zł
B. 1 120,00 zł
C. 1 320,00 zł
D. 1 080,00 zł
HGT.11 Pytanie 99
Organizacja usług gastronomic…
Usługą gastronomiczną, która stanowi uzupełnienie, jest zorganizowanie przez lokal gastronomiczny
A. cateringu
B. koncertu
C. wernisażu
D. wystawy
HGT.01 Pytanie 100
Wykonywanie usług kelnerskich
W jakim naczyniu powinno się serwować porcję musu malinowego dla klienta?
A. Na porcelanowym półmisku
B. W szklanym goblecie
C. W szklanym pucharku
D. Na posrebrzanym gerydonie
HGT.11 Pytanie 101
Organizacja usług gastronomic…
Do aranżacji wnętrz w stylu rustykalnym w lokalach gastronomicznych nie powinno się używać
A. kamienia
B. surowej cegły
C. blachy ryflowanej
D. drewna
HGT.01 Pytanie 102
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby nakryć stół o długości 120 cm i szerokości 90 cm, kelner powinien dobrać obrus o wymiarach
A. długość 180 cm i szerokość 140 cm
B. długość 150 cm i szerokość 120 cm
C. długość 180 cm i szerokość 150 cm
D. długość 220 cm i szerokość 180 cm
HGT.01 Pytanie 103
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner powinien zaoferować gościowi miskę z wodą do płukania opuszków palców przed posiłkiem
A. winogron
B. truskawek w czekoladzie
C. bananów
D. filetowanych pomarańczy
HGT.11 Pytanie 104
Organizacja usług gastronomic…
Umowa dotycząca organizacji przyjęcia powinna obejmować
A. informacje osobowe personelu
B. listę sal bankietowych
C. datę oraz czas trwania przyjęcia
D. spis gości z imionami
HGT.01 Pytanie 105
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie cechy osobowości są niewskazane w pracy kelnera?
A. Systematyczność
B. Upór
C. Dyskrecja
D. Grzeczność
HGT.11 Pytanie 106
Organizacja usług gastronomic…
Gość uzbierał pełny zestaw pieczątek na karcie wydanej przez bar, co pozwoliło mu otrzymać darmową kawę. Jakiego rodzaju promocji sprzedażowej użył lokal?
A. Program lojalnościowy
B. Happy hours
C. Kupon promocyjny
D. Bon zniżkowy
HGT.01 Pytanie 107
Wykonywanie usług kelnerskich
W przypadku organizacji przyjęcia w formie lampki wina
A. goście samodzielnie nakładają potrawy z bufetów i jedzą je przy stołach.
B. goście sami wybierają potrawy z bufetów i spożywają je na stojąco.
C. kelnerzy serwują napoje gościom z tac.
D. kelnerzy obsługują osoby siedzące przy stołach.
HGT.11 Pytanie 108
Organizacja usług gastronomic…
Kiedy tworzymy menu na przyjęcie weselne, kluczowe jest uwzględnienie
A. wyposażenia magazynów
B. składu chemicznego i kaloryczności produktów
C. sezonowości i dostępności surowców
D. liczby miejsc parkingowych
HGT.01 Pytanie 109
Wykonywanie usług kelnerskich
Kluczowym Punktem Kontroli (CCP) w trakcie transportu zimnych przekąsek w branży cateringowej jest
A. temperatura przechowywania przekąsek
B. czas przechowywania przekąsek
C. czas chłodzenia przekąsek
D. temperatura transportu przekąsek
HGT.01 Pytanie 110
Wykonywanie usług kelnerskich
Zestawianie wszystkich elementów mięsnej masy mielonej to
A. trybowanie
B. tranżerowanie
C. temperowanie
D. tablerowanie
HGT.11 Pytanie 111
Organizacja usług gastronomic…
Do składników marketingu mix nie wchodzi
A. promocja
B. produkt
C. cena
D. klient
HGT.01 Pytanie 112
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką czynność powinien wykonać kelner, podchodząc do gościa z prawej strony?
A. Złożenie zamówienia.
B. Podawanie dania głównego w porcjach.
C. Serwowanie zupy z wazy.
D. Dostarczanie surówki jako dodatku do dania głównego.
HGT.11 Pytanie 113
Organizacja usług gastronomic…
Na który rodzaj przyjęcia zaplanowano menu zamieszczone w tabeli?
Zakąski zimne Tartinki z łososiem wędzonym Koreczki z sera Brie Mini roladki z szynki i szparagów Ptysie z musem z wątróbki Krakersy z pastą rybną |
Zakąski gorące Pieczarki faszerowane Kruche rożki ze szpinakiem |
Słodycze i owoce Mini szaszłyki owocowe Praliny Kruche ciastka |
Napoje zimne bezalkoholowe Woda mineralna Sok pomarańczowy |
Napoje zimne alkoholowe Cosmopolitan Whisky & Cola Mojito |
A. Bufet dinner.
B. Cocktail party.
C. Przyjęcie typu toast.
D. Mieszane.
HGT.11 Pytanie 114
Organizacja usług gastronomic…
Ile litrowych kartonów koncentratu soku pomarańczowego trzeba przygotować do przygotowania napojów na przyjęcie koktajlowe dla 120 osób, jeśli do sporządzenia jednej porcji napoju wymaga się 125 ml koncentratu soku?
A. 15 szt.
B. 25 szt.
C. 10 szt.
D. 20 szt.
HGT.11 Pytanie 115
Organizacja usług gastronomic…
Ile kilogramów surowego mięsa mielonego trzeba przygotować do wyprodukowania 30 porcji kotletów mielonych, jeśli 500 g tego surowca wystarcza na 5 porcji dania?
A. 2,50 kg
B. 0,25 kg
C. 3,00 kg
D. 0,30 kg
HGT.01 Pytanie 116
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę powinien zasugerować kelner klientowi zamawiającemu dania wegetariańskie?
A. Ruskie pierogi.
B. Bigos.
C. Tymbaliki.
D. Galantynę.
HGT.01 Pytanie 117
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką czynność kelner powinien zrealizować po lewej stronie klienta?
A. Ustawić na stole wazę z zupą
B. Ustawić na stole dzbanuszek z mlekiem jako dodatek do kawy
C. Podać porcję surówki jako dodatek do dania głównego
D. Podać wyporcjowane danie główne
HGT.11 Pytanie 118
Organizacja usług gastronomic…
Jakie elementy dekoracyjne powinny zostać pominięte przy przygotowywaniu stołu na eleganckie śniadanie w ogrodzie?
A. Wazy z kwiatami
B. Kartki z imionami gości
C. Kolorowe obrusy z bieżnikami
D. Lampiony ze świecami
HGT.11 Pytanie 119
Organizacja usług gastronomic…
W restauracji stanowisko POS jest zaopatrzone w
A. drukarkę przeznaczoną do kuchni
B. urządzenie do skanowania kodów
C. wagę obliczeniową
D. wyświetlacz dotykowy
HGT.11 Pytanie 120
Organizacja usług gastronomic…
Podczas obsługi klientów, kelner powinien pobierać czystą zastawę stołową z
A. rozdzielni kelnerskiej
B. magazynu sprzętu
C. przygotowalni czystej
D. kuchni gorącej