Filtrowanie pytań
HGT.01 Pytanie 81
Wykonywanie usług kelnerskich
A. galantyny z kurczaka
B. białego wina
C. pieczywa i masła
D. wody
HGT.11 Pytanie 82
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, całkowity koszt przyjęcia okolicznościowego.
Lp. | Element zamówienia | Ilość | Cena jednostkowa |
---|---|---|---|
1. | Konsumpcja | 18 osób | 55,00 zł /za osobę |
2. | Wynajęcie sali restauracyjnej | 3 godziny | 300,00 zł/za godzinę |
3. | Obsługa kelnerska | 6 godzin | 30,00 zł/za godzinę |
4. | Dekoracja sali | opłata jednorazowa | 150,00 zł |
A. 2 070,00 zł
B. 1 890,00 zł
C. 2 220,00 zł
D. 1 620,00 zł
HGT.01 Pytanie 83
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas obsługi dużej imprezy, kelner chce uniknąć pomyłek przy przyjmowaniu zamówień. Jaką metodę powinien zastosować?
A. Zapamiętywanie zamówień
B. Przekazywanie zamówień ustnie do kuchni
C. Zapisywanie zamówień na serwetkach
D. Notowanie zamówień na karcie zamówień
HGT.01 Pytanie 84
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie danie zostało przygotowane do podania według techniki francuskiej?
A. Zupa z dyni w bulionówce
B. Koktajl owocowy w wysokim pucharku
C. Szarlotka z lodami na talerzu deserowym
D. Szparagi z wody na półmisku
HGT.01 Pytanie 85
Wykonywanie usług kelnerskich
Napperon to element bielizny stołowej, który jest używany do
A. rozjaśnienia obrusów w innym kolorze.
B. osłonięcia stołu bufetowego.
C. osłonięcia odzieży.
D. nakrywania długich stołów podczas przyjęć zasiadanych.
HGT.11 Pytanie 86
Organizacja usług gastronomic…
Której informacji nie uwzględniono w zamówieniu usługi gastronomicznej ujętym w tabeli.
Zamówienie usługi gastronomicznej | |
---|---|
− | Data przyjęcia: 10 maja 2019 r. |
− | Forma przyjęcia: bankiet angielski |
− | Okoliczności przyjęcia: 25 – lecie firmy |
− | Miejsce przyjęcia: Restauracja Malinowa |
− | Liczba gości: 100 osób |
− | Całkowity koszt przyjęcia: 8 000,00 zł |
A. Liczby kucharzy.
B. Godziny rozpoczęcia przyjęcia.
C. Nazwisk personelu.
D. Ilości zastawy stołowej.
HGT.01 Pytanie 87
Wykonywanie usług kelnerskich
Jednym z składników leniwych pierogów jest ser?
A. twarogowy
B. mozzarella
C. feta
D. parmezan
HGT.01 Pytanie 88
Wykonywanie usług kelnerskich
W trakcie przeprowadzania wstępnej obróbki surowców należy je
A. rozdrabniać i formować
B. myć i obierać
C. patroszyć i formować
D. sortować i obierać
HGT.01 Pytanie 89
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakiego surowca należy użyć do przygotowania klasycznego carpaccio?
A. Schab
B. Szynka wieprzowa
C. Polędwica wołowa
D. Karkówka
HGT.01 Pytanie 90
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie wina powinien zaproponować kelner gościom do wołowiny pieczonej?
A. Białe dry
B. Czerwone dry
C. Różowe semi sweet
D. Różowe semi dry
HGT.11 Pytanie 91
Organizacja usług gastronomic…
Jakie wydarzenie wymaga teatralnego i klasowego układu stołów?
A. uroczystej kolacji
B. konferencji
C. śniadań
D. przyjęcia weselnego
HGT.01 Pytanie 92
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę zaserwowano gościom serwisem francuskim?
A. Deser w pucharku
B. Zupę w talerzu głębokim
C. Przystawkę na półmisku
D. Tort na talerzyku
HGT.01 Pytanie 93
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie to danie, jeżeli kelner w obecności gości przygotowywał filety z upieczonej ryby?
A. Niemiecki
B. Angielski
C. Francuski
D. Rosyjski
HGT.11 Pytanie 94
Organizacja usług gastronomic…
Jaką wartość brutto będzie miało 6 litrów soku jabłkowego, jeśli cena netto za litr wynosi 3,00 zł, a VAT to 23%?
A. 20,00 zł
B. 24,60 zł
C. 18,00 zł
D. 22,14 zł
HGT.11 Pytanie 95
Organizacja usług gastronomic…
Ile litrów wódki cytrynowej i likieru Cointerau należy zakupić, aby sporządzić 400 porcji napoju Cosmopolitan zgodnie z normatywem surowcowym zamieszczonym w tabeli?
Normatyw surowcowy 1 porcji napoju Cosmopolitan | |
---|---|
Nazwa surowca | Ilość |
Wódka cytrynowa | 40 ml |
Likier Cointreau | 15 ml |
Sok z żurawiny | 30 ml |
Sok z cytryny | 15 ml |
A. 16 l wódki i 6 l likieru.
B. 6 l wódki i 16 l likieru.
C. 12 l wódki i 6 l likieru.
D. 16 l wódki i 16 l likieru.
HGT.01 Pytanie 96
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką metodę obróbki termicznej powinno się zastosować przy przygotowywaniu potrawki cielęcej?
A. Smażenie
B. Pieczenie
C. Gotowanie
D. Duszenie
HGT.01 Pytanie 97
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę może przygotować kelner przy stole gościa?
A. Koktajl z kraba
B. Kulebiak
C. Canelloni
D. Gulasz węgierski
HGT.01 Pytanie 98
Wykonywanie usług kelnerskich
Śniadanie kontynentalne dla jednego gościa, dostarczone do hotelowego pokoju, powinno być serwowane na
A. stoliku serwisowym
B. półmisku
C. tacy
D. wózku kelnerskim
HGT.01 Pytanie 99
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby przygotować klasyczną kawę po wiedeńsku, konieczne jest użycie naparu kawowego z ekspresu
A. i lody śmietankowe
B. i czekoladę w płynie
C. i mleko skondensowane
D. i śmietankę podgrzaną
HGT.01 Pytanie 100
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner powinien zasugerować konsumentowi, który zamówił deser mrożony,
A. paschę
B. parfait
C. galaretkę
D. mus
HGT.11 Pytanie 101
Organizacja usług gastronomic…
Jakie elementy dekoracyjne powinny zostać pominięte przy przygotowywaniu stołu na eleganckie śniadanie w ogrodzie?
A. Wazy z kwiatami
B. Kolorowe obrusy z bieżnikami
C. Kartki z imionami gości
D. Lampiony ze świecami
HGT.01 Pytanie 102
Wykonywanie usług kelnerskich
Co należy do obowiązków kelnerów po zakończeniu przyjęcia okolicznościowego?
A. zabezpieczenie resztek potraw i napojów pozostałych po przyjęciu
B. odkurzenie wykładzin oraz umycie podłogi w sali bankietowej
C. zebranie zastawy stołowej ze stołów i jej umycie
D. rozliczenie sprzętu, zastawy i bielizny stołowej
HGT.11 Pytanie 103
Organizacja usług gastronomic…
Jakie wino powinien zaproponować kelner klientowi do grillowanego sandacza?
A. czerwone półsłodkie
B. czerwone wytrawne
C. białe wytrawne
D. białe półsłodkie
HGT.11 Pytanie 104
Organizacja usług gastronomic…
Ile 40 ml kieliszków należy przewidzieć do podziału wódki czystej z jedno litrowej butelki?
A. 40 sztuk
B. 25 sztuk
C. 15 sztuk
D. 10 sztuk
HGT.01 Pytanie 105
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby wykonać filetowanie pieczonej ryby, powinno się zastosować serwis
A. angielski
B. niemiecki
C. rosyjski
D. francuski
HGT.11 Pytanie 106
Organizacja usług gastronomic…
Kelner powinien zasugerować wino do befsztyka po angielsku?
A. czerwone wytrawne
B. białe wytrawne
C. czerwone półsłodkie
D. białe półsłodkie
HGT.01 Pytanie 107
Wykonywanie usług kelnerskich
Goblet to szklane naczynie, które wykorzystuje się do podawania
A. czerwonego wina
B. wody niegazowanej
C. mrożonej kawy
D. białego wina
HGT.11 Pytanie 108
Organizacja usług gastronomic…
Termin finger food odnosi się do
A. rodzaju mini przystawek
B. rodzaju potraw głównych
C. metody krojenia surowych ziemniaków
D. metody siekania świeżych ziół
HGT.01 Pytanie 109
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie pytanie powinien zadać kelner przyjmujący zamówienie od gości?
A. Czy coś państwo chcieliby zamówić?
B. Czy wybrali państwo już dania?
C. Czego państwo pragną?
D. Czy mogę przyjąć zamówienie?
HGT.11 Pytanie 110
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z normatywu surowcowego ujętego w tabeli, oblicz ile kilogramów marchwi i pomarańczy potrzeba do sporządzenia 36 porcji surówki.
Normatyw surowcowy na surówkę z marchwi i pomarańczy na - 4 porcje | |
---|---|
Składniki surówki | Ilość |
Marchew | 300 g |
Jabłka | 150 g |
Pomarańcze | 250 g |
Olej | 30 ml |
Cukier, sól | do smaku |
A. Marchew 2,70 kg, pomarańcze 2,25 kg
B. Marchew 24,00 kg, pomarańcze 20,00 kg
C. Marchew 2,40 kg, pomarańcze 2,00 kg
D. Marchew 0,27 kg, pomarańcze 0,225 kg
HGT.01 Pytanie 111
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę powinien zasugerować kelner klientowi zamawiającemu dania wegetariańskie?
A. Ruskie pierogi.
B. Bigos.
C. Tymbaliki.
D. Galantynę.
HGT.11 Pytanie 112
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz koszt bananów potrzebnych do sporządzenia 5 porcji surówki z owoców mieszanych.
Kalkulacja kosztów 1 porcji surówki z owoców mieszanych | |||
---|---|---|---|
Surowiec | Ilość [g] | Cena jednostkowa [zł/kg] | Wartość [zł] |
Pomarańcze | 80 | 5,00 | |
Banany | 60 | 5,00 | ? |
Jabłka | 40 | 6,00 | |
Kiwi | 20 | 4,00 | |
Ciemne winogrona | 10 | 10,00 | |
Miód | 4 | 60,00 | |
Orzechy włoskie | 44 | 20,00 | |
Razem |
A. 0,30 zł
B. 11,20 zł
C. 11,50 zł
D. 1,50 zł
HGT.01 Pytanie 113
Wykonywanie usług kelnerskich
Herbatę w stylu rosyjskim powinno się serwować
A. w podgrzanej filiżance porcelanowej, umieszczonej na porcelanowym spodku
B. w szklance z metalowym uchwytem, umieszczonej na metalowym spodku
C. w wysokiej szklance, umieszczonej na kryształowym spodku
D. w szklanym bowlu, umieszczonym na szklanym spodku
HGT.01 Pytanie 114
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby przygotować steki z rostbefu, konieczne jest użycie mięsa
A. cielecego
B. wieprzowego
C. baraniego
D. wołowego
HGT.01 Pytanie 115
Wykonywanie usług kelnerskich
W jakiej odległości od krawędzi stołu powinno się ustawić talerze i sztućce, przygotowując stół na bankiet zasiadany?
A. 2,5 cm
B. 0,5 cm
C. 3,5 cm
D. 1,5 cm
HGT.11 Pytanie 116
Organizacja usług gastronomic…
Co powinien zrobić kelner, gdy restauracja hotelowa nie dysponuje przenośnymi terminalami, a gość pragnie uiścić opłatę za usługę kartą płatniczą?
A. zapropnować, że pomoże gościowi i sam wypłaci pieniądze z bankomatu
B. poinformować, że bankomat jest w holu
C. poprosić o kartę płatniczą i samodzielnie uregulować należność
D. zaprosić gościa do miejsca, w którym znajduje się terminal stacjonarny
HGT.01 Pytanie 117
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie warzywo nadaje się do przygotowania surówki?
A. Fasolę
B. Soczewicę
C. Paprykę
D. Ziemniaka
HGT.01 Pytanie 118
Wykonywanie usług kelnerskich
Osoba pracująca jako kelner powinna skorzystać z wózka kelnerskiego podczas obsługi
A. rosyjskim
B. angielskim
C. francuskim
D. niemieckim
HGT.11 Pytanie 119
Organizacja usług gastronomic…
Dodatkową usługą oferowaną przez restaurację jest organizacja
A. całodziennego wyżywienia
B. wystaw artystycznych
C. wieczorków literackich
D. przyjęć weselnych
HGT.01 Pytanie 120
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas serwowania kawy, kelner powinien zaproponować...
A. Degustację herbaty
B. Inny rodzaj napoju
C. Dodatkowy deser
D. Cukier i śmietankę