Filtrowanie pytań
Wykonywanie usług kelnerskich
A. czystej zupy
B. deseru
C. dodatku do zupy
D. zimnej zakąski
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie dania serwuje się przy użyciu metody francuskiej?
A. zup specjalnych
B. sufletów serowych
C. zup z wazy
D. koktajli rakowych
Organizacja usług gastronomic…
Podczas przygotowywania przyjęcia firmowego, menedżer zdecydował się na ustawienie bufetu. Jaka jest główna zaleta takiej formy serwisu?
A. Zwiększa zatrudnienie personelu
B. Umożliwia gościom samodzielny wybór potraw
C. Ogranicza wybór napojów
D. Zmniejsza koszty dekoracji
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką metodę stosuje się do przygotowania mleka do cappuccino?
A. Shakerowanie
B. Spienianie
C. Zaparzanie
D. Flambirowanie
Wykonywanie usług kelnerskich
Napoje musujące powinny być serwowane gościowi
A. z karafek.
B. z kilerów.
C. z oryginalnych butelek.
D. ze szklanych dzbanków.
Organizacja usług gastronomic…
Na jakie przyjęcie przewiduje się stoły bufetowe bez miejsc dla gości?
A. Lampka wina
B. Aperitif
C. Angielskie
D. Mieszane
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby przygotować herbatę w stylu angielskim, należy stworzyć mocną esencję herbacianą, dodać cukier oraz
A. koniak
B. konfiturę
C. miód
D. mleko
Organizacja usług gastronomic…
Urządzenie mobilne, które obsługuje system LRS, to
A. palmtop
B. kasa dla obsługi kelnerskiej
C. terminal dla kelnerów
D. transmiter
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką metodę obróbki cieplnej stosuje się do przygotowania jaj poszetowych?
A. Smażenie jaj na oleju
B. Smażenie jaj na maśle
C. Gotowanie jaj w wodzie z octem
D. Gotowanie jaj na parze
Wykonywanie usług kelnerskich
Które sztućce kelner powinien przygotować do konsumpcji potraw wymienionych w tabeli?
| Zamówienie | |
|---|---|
| Roladka z łososia wędzonego z grzanką ziołową | |
| Zupa krem z buraków z prażonymi pestkami słonecznika | |
A. Widelec i nóż stołowy średni, łyżkę stołową średnią.
B. Widelec i nóż do ryby, łyżkę stołową średnią.
C. Widelec i nóż stołowy średni, łyżkę stołową dużą.
D. Widelec i nóż do ryby, łyżkę stołową dużą.
Organizacja usług gastronomic…
Zleceniodawca reguluje płatność za usługę w gotówce, kiedy
A. wpłaca kwotę bezpośrednio przy kasie obsługi restauracji
B. realizuje przelew na konto bankowe restauracji
C. wykonuje płatność przy użyciu karty kredytowej
D. instruuje obciążenie swojego konta bankowego
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli oblicz, ile kilogramów sera podpuszczkowego należy zamówić do sporządzenia 40 porcji sufletu serowego i 35 porcji sera panierowanego.
| Surowiec | Ilość na 5 porcji | |
|---|---|---|
| Suflet serowy | Ser panierowany | |
| Ser podpuszczkowy | 100 g | 400 g |
| Ser pleśniowy | 50 g | --- |
| Masło | 40 g | --- |
| Mąka pszenna | 40 g | --- |
| Mleko 3,2% | 400 ml | --- |
| Jaja | 5 szt. | 1 szt. |
| Bułka tarta | --- | 100 g |
| Olej | --- | 100 ml |
A. 2,8 kg
B. 4,0 kg
C. 3,6 kg
D. 0,8 kg
Wykonywanie usług kelnerskich
Kompot francuski powinien być podany w
A. filiżance
B. gobletu
C. kompotierce
D. szklance
Wykonywanie usług kelnerskich
Kluczowym Punktem Kontroli (CCP) w trakcie transportu zimnych przekąsek w branży cateringowej jest
A. temperatura transportu przekąsek
B. temperatura przechowywania przekąsek
C. czas przechowywania przekąsek
D. czas chłodzenia przekąsek
Organizacja usług gastronomic…
W obiekcie gastronomicznym mogą się krzyżować drogi
A. surowców i gotowych dań
B. surowców i półproduktów
C. czystych naczyń kuchennych i półproduktów
D. czystych naczyń kuchennych i klientów
Wykonywanie usług kelnerskich
Który napój mieszany sporządzi barman posługując się normatywem surowcowym zamieszczonym w tabeli?
| Receptura napoju mieszanego | |
|---|---|
| Surowce | Ilość |
| whiskey | 63 ml |
| wermut rosso | 27 ml |
| angostura | 1 D |
| Wykonanie: Składniki wymieszać w szklanicy barmańskiej z lodem i przecedzić do kieliszka koktajlowego. | |
A. Gibson.
B. Kamikaze.
C. Alexander.
D. Manhattan.
Organizacja usług gastronomic…
Do składników marketingu mix nie wchodzi
A. klient
B. promocja
C. cena
D. produkt
Organizacja usług gastronomic…
Której osobie powinna być powierzona obsługa kawowego stoiska podczas wydarzenia, w którego ofercie znajduje się bogaty wybór napojów na bazie kawy?
A. Kelnerowi
B. Bariście
C. Barmanowi
D. Sommelierowi
Organizacja usług gastronomic…
W celu serwowania gorących potraw na przyjęciu w formie bufetu, należy przygotować
A. podgrzewacze oraz wazy
B. etażerki i kociołki
C. kociołki oraz podgrzewacze
D. termosy i etażerki
Organizacja usług gastronomic…
Dodatkową usługą oferowaną przez restaurację jest organizacja
A. przyjęć weselnych
B. wieczorków literackich
C. wystaw artystycznych
D. całodziennego wyżywienia
Organizacja usług gastronomic…
Ile kg truskawek jest potrzebnych do przygotowania 30 porcji koktajlu truskawkowego, jeśli z 250 g tego składnika można uzyskać 5 porcji koktajlu?
A. 0,18 kg
B. 2,50 kg
C. 1,25 kg
D. 1,50 kg
Wykonywanie usług kelnerskich
W trakcie serwisowania angielskiego, jakie działania są niewskazane?
A. filetowanie upieczonej ryby
B. filetowanie pomarańczy
C. krojenie pieczeni wołowej
D. obieranie warzyw
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas obsługi bankietu, co jest najważniejszym elementem, który kelner powinien kontrolować?
A. Szybkość obsługi
B. Liczba gości przy stolikach
C. Płynność serwisu
D. Wystrojenie sali
Organizacja usług gastronomic…
Do obiektów gastronomicznych można zaliczyć
A. kawiarnie w hotelach
B. jadłodajnie w schroniskach górskich
C. stołówki dla pracowników w biurowcach
D. bufety z popcornem w kinach
Organizacja usług gastronomic…
W dokumentacji wykorzystywanej podczas rozmowy pomiędzy zleceniobiorcą a zleceniodawcą na temat organizacji usługi cateringowej powinien znajdować się
A. plan obiektu z podziałem na sale
B. spis kontrahentów
C. lista członków personelu
D. spis recept na potrawy i napoje
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych w tabeli oblicz, na jaką kwotę kelner powinien wystawić rachunek za zrealizowaną usługę gastronomiczną.
| Nazwa potrawy | Ilość porcji | Cena 1 porcji [zł] |
|---|---|---|
| Zupa krem ze szparagów | 10 | 15,00 |
| Rosół z makaronem | 5 | 10,00 |
| Roladka z indyka, fasolka szparagowa, pieczone ziemniaki | 15 | 24,00 |
| Puchar lodowy z owocami i bitą śmietanką | 9 | 10,00 |
| Sałatka owocowa | 6 | 8,00 |
| Razem: ? | ||
A. 650,00 zł
B. 698,00 zł
C. 710,00 zł
D. 725,00 zł
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner powinien zasugerować konsumentowi, który zamówił deser mrożony,
A. paschę
B. galaretkę
C. mus
D. parfait
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas obsługi gości w restauracji kelner zauważa, że jeden z gości jest leworęczny. Jak powinien ustawić sztućce?
A. Dodać dodatkowy zestaw sztućców po lewej stronie
B. Pozostawić sztućce bez zmian
C. Zamienić miejscami sztućce do dania głównego
D. Zamienić miejscami sztućce do przystawek
Organizacja usług gastronomic…
Jakie danie powinno znaleźć się w ofercie cateringu na przyjęcie dyplomatyczne?
A. Pieczoną pierś z perliczki
B. Flaki warszawskie
C. Cynadry duszone
D. Kotlety ministerialne
Organizacja usług gastronomic…
Ile kilogramów surowego mięsa mielonego trzeba przygotować do wyprodukowania 30 porcji kotletów mielonych, jeśli 500 g tego surowca wystarcza na 5 porcji dania?
A. 3,00 kg
B. 0,30 kg
C. 0,25 kg
D. 2,50 kg
Wykonywanie usług kelnerskich
Blanszowanie to technika, która polega na zanurzeniu produktu
A. w zimnej wodzie
B. w wodzie z dodatkiem octu
C. w wodzie z dodatkiem tłuszczu
D. we wrzącej wodzie
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką czynność powinien wykonać kelner, jeśli zauważy, że gość nie jest zadowolony z dania?
A. Zignorować sytuację
B. Podnieść cenę za danie
C. Przeprosić i zaproponować wymianę dania
D. Zaproponować deser gratis
Wykonywanie usług kelnerskich
Na podstawie zamieszczonego fragmentu karty menu wskaż danie główne mięsne, które należy zaproponować gościom preferującym mięsne potrawy smażone.
| Dania główne mięsne | |
|---|---|
| Sztuka mięsa | 15,00 zł |
| Ragout baranie | 17,00 zł |
| Schab nadziewany | 19,00 zł |
| Eskalopki cielęce | 22,00 zł |
A. Eskalopki cielęce.
B. Ragout baranie.
C. Schab nadziewany.
D. Sztuka mięsa.
Wykonywanie usług kelnerskich
Z połączenia mąki, tłuszczu i cukru w proporcji 3:2:1 powstaje ciasto
A. kruche
B. zbijane
C. francuskie
D. półfrancuskie
Wykonywanie usług kelnerskich
Osobą zatrudnioną w produkcji w zakładzie gastronomicznym jest
A. kelner
B. kucharz
C. magazynier
D. barista
Wykonywanie usług kelnerskich
Który z poniższych elementów nie wchodzi w skład receptury kulinarnej?
A. Sposób serwowania dania
B. Metoda przygotowania dania
C. Normatyw surowcowy dania
D. Nazwa dania
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaki składnik jest używany do przygotowania tradycyjnej pizzy Margherita?
A. Szynka
B. Kukurydza
C. Salami
D. Pomidory
Organizacja usług gastronomic…
Obliczając kosztorys przyjęcia, menedżer stwierdził, że cena netto wynosi 4000 zł, a VAT wynosi 8%. Jaka jest całkowita kwota brutto?
A. 4200 zł
B. 4800 zł
C. 4480 zł
D. 4320 zł
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie wino powinien zarekomendować kelner do grillowanego fileta z świeżego dorsza podawanego w sosie porowym?
A. Białe półwytrawne
B. Czerwone półsłodkie
C. Czerwone półwytrawne
D. Białe półsłodkie
Organizacja usług gastronomic…
Ile tumblerów trzeba przygotować do rozdzielenia wody z ośmiu butelek o pojemności 1,5 l, przy założeniu, że jedna porcja napoju wynosi 250 ml?
A. 30 sztuk
B. 48 sztuk
C. 66 sztuk
D. 12 sztuk