Filtrowanie pytań
Wykonywanie usług kelnerskich
A. talerz główny oraz szczypce z widelczykiem
B. talerzyk do zakąsek oraz szczypce z widelczykiem
C. talerzyk do zakąsek oraz łopatkę z masy perłowej
D. talerz główny i łopatkę z masy perłowej
Organizacja usług gastronomic…
Jakie wydarzenie wymaga teatralnego i klasowego układu stołów?
A. śniadań
B. konferencji
C. uroczystej kolacji
D. przyjęcia weselnego
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie warzywo nadaje się do przygotowania surówki?
A. Soczewicę
B. Ziemniaka
C. Fasolę
D. Paprykę
HGT.01 Pytanie 124
Wykonywanie usług kelnerskich
W przypadku organizacji przyjęcia w formie lampki wina
A. kelnerzy obsługują osoby siedzące przy stołach.
B. goście samodzielnie nakładają potrawy z bufetów i jedzą je przy stołach.
C. kelnerzy serwują napoje gościom z tac.
D. goście sami wybierają potrawy z bufetów i spożywają je na stojąco.
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby przygotować klasyczny sos pesto, poza oliwą z oliwek, orzeszkami pinii, parmezanem oraz solą, co jeszcze należy dodać?
A. szpinaku
B. bazylii
C. oregano
D. majeranku
Wykonywanie usług kelnerskich
Na podstawie informacji zawartych w tabeli oblicz ile kawy mielonej i wody należy użyć do sporządzenia 5 porcji kawy ristretto, jeżeli do przygotowania jednej porcji espresso potrzeba 30 ml wody.
| Instrukcja wykonania w ekspresie ciśnieniowym porcji kawy ristretto | |
|---|---|
| − | Zmiel drobno ziarna kawy. |
| − | Umieść 7 g kawy w kolbie ekspresu i ubij tamperem. |
| − | Ustaw wstępnie ogrzaną filiżankę pod wylewką ekspresu. |
| − | Zaparzaj połową wody używanej do espresso. |
| − | Podawaj do kawy zawsze szklankę niegazowanej wody w temperaturze pokojowej |
A. 17,50 g kawy mielonej i 37,5 ml wody.
B. 70,00 g kawy mielonej i 150 ml wody.
C. 35,00 g kawy mielonej i 75 ml wody.
D. 7,00 g kawy mielonej i 15 ml wody.
Wykonywanie usług kelnerskich
Zbliżając się z prawej strony do gościa, kelner powinien
A. nalać zupę z wazy
B. zaprezentować wyporcjonowaną surówkę
C. serwować tort z patery
D. ustawić talerz na pieczywo
Wykonywanie usług kelnerskich
Osoba w restauracji, która zajmuje się doborem win do potraw oraz ich serwowaniem gościom, to
A. barista
B. barman
C. sommelier
D. bufetowy
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner, przyjmując zamówienie w ramach usługi room service, nie musi zasięgnąć od gościa hotelowego informacji
A. o liczbie zamówionych dań
B. o czasie dostarczenia posiłku
C. o numerze pokoju
D. o numerze telefonu
Wykonywanie usług kelnerskich
Który z wymienionych kroków w obróbce owoców przeznaczonych do sałatki owocowej jest uważany za obróbkę wstępną czystą?
A. Płukanie
B. Obieranie
C. Rozdrabnianie
D. Mycie
Organizacja usług gastronomic…
Jaką ilość litrów mleka należy zastosować do przygotowania 100 porcji latte macchiato, jeśli na jedną porcję przypada 15 cl tego składnika?
A. 15 l
B. 1500 l
C. 150 l
D. 1,5 l
Organizacja usług gastronomic…
Jakie są kluczowe etapy organizacji dużej imprezy okolicznościowej w restauracji?
A. Planowanie, rezerwacja, realizacja
B. Reklamacja, sprzedaż, wynajem
C. Zamawianie składników, gotowanie, serwowanie
D. Tworzenie menu, obsługa klienta, zamknięcie
Wykonywanie usług kelnerskich
"Jaja ugotowane na twardo, pokrojone w małą kostkę" stanowią składnik sosu
A. ravigotte
B. tatarskiego
C. holenderskiego
D. beszamelowego
Wykonywanie usług kelnerskich
Obrać ziemniaki, przepłukać je i ugotować pod przykryciem w osolonej wodzie. Po odparowaniu wody trzeba je zmiksować z mlekiem i masłem, to metoda przygotowania
A. ziemniaków z wody
B. ciasta ziemniaczanego
C. ziemniaków dauphine
D. puree ziemniaczanego
HGT.01 Pytanie 135
Wykonywanie usług kelnerskich
Jak powinno być serwowane śniadanie wiedeńskie dla jednej osoby zamówione do hotelowego pokoju?
A. na pomocniku kelnerskim
B. na wózku bemarowym
C. na małej tacy okrągłej
D. na dużej tacy prostokątnej
Wykonywanie usług kelnerskich
Który deser należy sporządzić na podstawie normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli?
| Receptura | |
|---|---|
| Surowiec | Ilość |
| jabłka kwaśne | 100 g |
| cukier | 25 g |
| woda | 120 cm3 |
| sok z cytryny | do smaku |
A. Mus.
B. Kompot.
C. Galaretkę.
D. Budyń.
Wykonywanie usług kelnerskich
Który z poniższych napojów powinien być serwowany w kieliszku typu flute?
A. Koniak
B. Szampan
C. Czerwone wino
D. Whisky
Wykonywanie usług kelnerskich
Ile kilogramów surowego mięsa powinno się przygotować do wykonania 20 porcji schabu pieczonego, jeżeli w przepisie na 7 porcji tej potrawy uwzględniono zużycie 1 120 g tego surowca?
A. 3,50 kg
B. 3,20 kg
C. 3,40 kg
D. 3,30 kg
Wykonywanie usług kelnerskich
Na podstawie informacji zawartych w tabeli wybierz warunki przechowywania jabłek.
| Grupa owoców | Temperatura [°C] | Wilgotność [%] | Okres przechowywania | |
|---|---|---|---|---|
| A. | Cytrusowe | +1 do +10 | 85 – 95 | do 2 miesięcy |
| B. | Jagodowe | -1 do +1 | 90 – 95 | 7 dni |
| C. | Pestkowe | -0,5 do 0 | 85 – 90 | 4 tygodnie |
| D. | Ziarnkowe | +4 do +0,5 | 88 – 92 | do 6 miesięcy |
A. C.
B. D.
C. A.
D. B.
Organizacja usług gastronomic…
Oblicz wartość netto jednej butelki rumu, która została zakupiona za 45,00 złotych brutto, przy założeniu, że stawka podatku VAT na napoje alkoholowe wynosi 23%?
A. 10,35 zł
B. 55,58 zł
C. 23,00 zł
D. 36,59 zł
HGT.01 Pytanie 141
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę może przygotować kelner przy stole gościa?
A. Gulasz węgierski
B. Canelloni
C. Kulebiak
D. Koktajl z kraba
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas przygotowania surówki z marchwi, jakie powinny być kolejno wykonane czynności w obróbce wstępnej?
A. mycie, obieranie, rozdrabnianie, doprawianie
B. mycie, obieranie, płukanie, rozdrabnianie
C. sortowanie, obieranie, mycie
D. mycie, obieranie, sortowanie
Organizacja usług gastronomic…
Jakie urządzenie powinien zabrać kelner, jeśli klient zdecydował się na płatność zbliżeniową za usługi gastronomiczne?
A. Czytnik kodów
B. Transmiter pagerów
C. Terminal przenośny
D. Pager przywoławczy
Wykonywanie usług kelnerskich
Które z poniższych zawodów w lokalu gastronomicznym wchodzi w skład działu usługowego?
A. Garmażer
B. Kucharz
C. Kelner
D. Cukiernik
Wykonywanie usług kelnerskich
Surowce zamieszczone w wykazie służą do produkcji
| Wykaz surowców | |
|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość |
| truskawki | 500 g |
| cukier | 150 g |
| mąka ziemniaczana | 40 g |
| woda | 1000 g |
A. kompotu.
B. sufletu.
C. musu.
D. kisielu.
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner, nakładając pieczonego pstrąga z półmiska na talerz gościa, powinien umieścić rybę
A. po lewej stronie w górnej części talerza
B. na środku w dolnej części talerza
C. po prawej stronie w górnej części talerza
D. na środku w górnej części talerza
Wykonywanie usług kelnerskich
Ilość sztućców, które można ustawić w nakryciu gościa, powinna wynosić
A. 5 sztuk po prawej stronie i 4 sztuki po lewej stronie
B. 5 sztuk po prawej stronie i 3 sztuki po lewej stronie
C. 4 sztuki po prawej stronie i 3 sztuki po lewej stronie
D. 4 sztuki po prawej stronie i 4 sztuki po lewej stronie
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas serwowania kawy, kelner powinien zaproponować...
A. Degustację herbaty
B. Dodatkowy deser
C. Inny rodzaj napoju
D. Cukier i śmietankę
Organizacja usług gastronomic…
Reklamą zewnętrzną usług gastronomicznych może być
A. niepowtarzalny wystrój wnętrz lokalu
B. zniżki na wybrane potrawy
C. bezpłatne próbki potraw
D. billboard z nazwą lokalu
Wykonywanie usług kelnerskich
Do czego służy pomocnik kelnerski?
A. do przechowywania alkoholi oraz napojów bezalkoholowych
B. do przechowywania bielizny oraz zastawy stołowej
C. do realizacji serwisu specjalnego
D. do wykonania dekantacji win
Wykonywanie usług kelnerskich
Metoda przygotowywania jajecznicy bez dodatków polega na
A. pieczeniu jaj w kokilce i ich nie mieszaniu
B. mieszaniu jaj, które zostały zapiekane w kokilce
C. mieszaniu jaj smażonych na patelni
D. smażeniu jaj na patelni bez ich mieszania
Organizacja usług gastronomic…
Oblicz wskaźnik Fc (Food cost) dla jednej porcji gulaszu wołowego, mając na uwadze, że koszt surowców na jedną porcję wynosi 5,40 zł, a cena gastronomiczna netto tej porcji to 12,00 zł?
A. 65%
B. 45%
C. 55%
D. 35%
Wykonywanie usług kelnerskich
Do przygotowania bruschetty, świeże pomidory powinny być pokrojone.
A. w concasse.
B. w vichy.
C. w brunoise.
D. w julienne.
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie akcesoria może wykorzystać kelner przy obsłudze gościa w hotelowym pokoju?
A. wózek kelnerski bądź stolik koktajlowy
B. tacę lub wózek serwisowy
C. tacę lub pomocnik kelnerski
D. wózek chłodniczy do deserów lub bemar
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas przygotowywania stołu na przyjęcie zasiadane, kelner powinien ułożyć następujące elementy:
A. serwetki, porcelanę, sztućce, szkło
B. porcelanę, sztućce, szkło, serwetki
C. sztućce, szkło, serwetki, porcelanę
D. szkło, serwetki, porcelanę, sztućce
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby zaserwować antrykot przy użyciu specjalnego serwisu z wózka kelnerskiego, należy mieć przygotowane: płytę podgrzewającą, deskę, nóż oraz talerzyk na resztki.
A. i nożyce.
B. i sztućce serwisowe.
C. i szczypce.
D. i sztućce do tranżerowania.
Organizacja usług gastronomic…
Który z wymienionych obiektów stanowi punkt gastronomiczny?
A. Jadłodajnia
B. Smażalnia
C. Bar mleczny
D. Bistro
Organizacja usług gastronomic…
Z oferty dań dla wegan powinno się usunąć
A. roladki z cukinii i bakłażana
B. spaghetti z pomidorami i bazylią
C. jaja nadziewane pieczarkami
D. pęczak zapiekany z brokułami
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner planujący serwis dla wegan powinien unikać potraw zawierających...
A. Produkty odzwierzęce
B. Gluten
C. Laktozę
D. Orzechy
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakim rodzajem tkanki mięśniowej charakteryzuje się polędwica wołowa?
A. drobnowłóknista
B. przerośnięta ścięgnami
C. przerośnięta tłuszczem
D. grubowłóknista