Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Wykonywanie usług kelnerskich

Aby serwować kawior, kelner powinien przygotować: talerzyk do pieczywa, nóż i widelec do zakąsek oraz

A. talerz główny oraz szczypce z widelczykiem
B. talerzyk do zakąsek oraz szczypce z widelczykiem
C. talerzyk do zakąsek oraz łopatkę z masy perłowej
D. talerz główny i łopatkę z masy perłowej
Wykonywanie usług kelnerskich

W przypadku organizacji przyjęcia w formie lampki wina

A. kelnerzy obsługują osoby siedzące przy stołach.
B. goście samodzielnie nakładają potrawy z bufetów i jedzą je przy stołach.
C. kelnerzy serwują napoje gościom z tac.
D. goście sami wybierają potrawy z bufetów i spożywają je na stojąco.
Wykonywanie usług kelnerskich

Na podstawie informacji zawartych w tabeli oblicz ile kawy mielonej i wody należy użyć do sporządzenia 5 porcji kawy ristretto, jeżeli do przygotowania jednej porcji espresso potrzeba 30 ml wody.

Instrukcja wykonania w ekspresie ciśnieniowym porcji kawy ristretto
Zmiel drobno ziarna kawy.
Umieść 7 g kawy w kolbie ekspresu i ubij tamperem.
Ustaw wstępnie ogrzaną filiżankę pod wylewką ekspresu.
Zaparzaj połową wody używanej do espresso.
Podawaj do kawy zawsze szklankę niegazowanej wody w temperaturze pokojowej

A. 17,50 g kawy mielonej i 37,5 ml wody.
B. 70,00 g kawy mielonej i 150 ml wody.
C. 35,00 g kawy mielonej i 75 ml wody.
D. 7,00 g kawy mielonej i 15 ml wody.
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner, przyjmując zamówienie w ramach usługi room service, nie musi zasięgnąć od gościa hotelowego informacji

A. o liczbie zamówionych dań
B. o czasie dostarczenia posiłku
C. o numerze pokoju
D. o numerze telefonu
HGT.11 Pytanie 131
Organizacja usług gastronomic…

Jaką ilość litrów mleka należy zastosować do przygotowania 100 porcji latte macchiato, jeśli na jedną porcję przypada 15 cl tego składnika?

A. 15 l
B. 1500 l
C. 150 l
D. 1,5 l
HGT.11 Pytanie 132
Organizacja usług gastronomic…

Jakie są kluczowe etapy organizacji dużej imprezy okolicznościowej w restauracji?

A. Planowanie, rezerwacja, realizacja
B. Reklamacja, sprzedaż, wynajem
C. Zamawianie składników, gotowanie, serwowanie
D. Tworzenie menu, obsługa klienta, zamknięcie
Wykonywanie usług kelnerskich

Obrać ziemniaki, przepłukać je i ugotować pod przykryciem w osolonej wodzie. Po odparowaniu wody trzeba je zmiksować z mlekiem i masłem, to metoda przygotowania

A. ziemniaków z wody
B. ciasta ziemniaczanego
C. ziemniaków dauphine
D. puree ziemniaczanego
Wykonywanie usług kelnerskich

Który deser należy sporządzić na podstawie normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli?

Receptura
SurowiecIlość
jabłka kwaśne100 g
cukier25 g
woda120 cm3
sok z cytrynydo smaku

A. Mus.
B. Kompot.
C. Galaretkę.
D. Budyń.
HGT.01 Pytanie 139
Wykonywanie usług kelnerskich

Na podstawie informacji zawartych w tabeli wybierz warunki przechowywania jabłek.

Grupa owocówTemperatura [°C]Wilgotność [%]Okres przechowywania
A.Cytrusowe+1 do +1085 – 95do 2 miesięcy
B.Jagodowe-1 do +190 – 957 dni
C.Pestkowe-0,5 do 085 – 904 tygodnie
D.Ziarnkowe+4 do +0,588 – 92do 6 miesięcy

A. C.
B. D.
C. A.
D. B.
HGT.11 Pytanie 140
Organizacja usług gastronomic…

Oblicz wartość netto jednej butelki rumu, która została zakupiona za 45,00 złotych brutto, przy założeniu, że stawka podatku VAT na napoje alkoholowe wynosi 23%?

A. 10,35 zł
B. 55,58 zł
C. 23,00 zł
D. 36,59 zł
Wykonywanie usług kelnerskich

Podczas przygotowania surówki z marchwi, jakie powinny być kolejno wykonane czynności w obróbce wstępnej?

A. mycie, obieranie, rozdrabnianie, doprawianie
B. mycie, obieranie, płukanie, rozdrabnianie
C. sortowanie, obieranie, mycie
D. mycie, obieranie, sortowanie
Organizacja usług gastronomic…

Jakie urządzenie powinien zabrać kelner, jeśli klient zdecydował się na płatność zbliżeniową za usługi gastronomiczne?

A. Czytnik kodów
B. Transmiter pagerów
C. Terminal przenośny
D. Pager przywoławczy
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner, nakładając pieczonego pstrąga z półmiska na talerz gościa, powinien umieścić rybę

A. po lewej stronie w górnej części talerza
B. na środku w dolnej części talerza
C. po prawej stronie w górnej części talerza
D. na środku w górnej części talerza
HGT.01 Pytanie 147
Wykonywanie usług kelnerskich

Ilość sztućców, które można ustawić w nakryciu gościa, powinna wynosić

A. 5 sztuk po prawej stronie i 4 sztuki po lewej stronie
B. 5 sztuk po prawej stronie i 3 sztuki po lewej stronie
C. 4 sztuki po prawej stronie i 3 sztuki po lewej stronie
D. 4 sztuki po prawej stronie i 4 sztuki po lewej stronie
HGT.11 Pytanie 149
Organizacja usług gastronomic…

Reklamą zewnętrzną usług gastronomicznych może być

A. niepowtarzalny wystrój wnętrz lokalu
B. zniżki na wybrane potrawy
C. bezpłatne próbki potraw
D. billboard z nazwą lokalu
HGT.01 Pytanie 150
Wykonywanie usług kelnerskich

Do czego służy pomocnik kelnerski?

A. do przechowywania alkoholi oraz napojów bezalkoholowych
B. do przechowywania bielizny oraz zastawy stołowej
C. do realizacji serwisu specjalnego
D. do wykonania dekantacji win
Wykonywanie usług kelnerskich

Metoda przygotowywania jajecznicy bez dodatków polega na

A. pieczeniu jaj w kokilce i ich nie mieszaniu
B. mieszaniu jaj, które zostały zapiekane w kokilce
C. mieszaniu jaj smażonych na patelni
D. smażeniu jaj na patelni bez ich mieszania
HGT.11 Pytanie 152
Organizacja usług gastronomic…

Oblicz wskaźnik Fc (Food cost) dla jednej porcji gulaszu wołowego, mając na uwadze, że koszt surowców na jedną porcję wynosi 5,40 zł, a cena gastronomiczna netto tej porcji to 12,00 zł?

A. 65%
B. 45%
C. 55%
D. 35%
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie akcesoria może wykorzystać kelner przy obsłudze gościa w hotelowym pokoju?

A. wózek kelnerski bądź stolik koktajlowy
B. tacę lub wózek serwisowy
C. tacę lub pomocnik kelnerski
D. wózek chłodniczy do deserów lub bemar
Wykonywanie usług kelnerskich

Podczas przygotowywania stołu na przyjęcie zasiadane, kelner powinien ułożyć następujące elementy:

A. serwetki, porcelanę, sztućce, szkło
B. porcelanę, sztućce, szkło, serwetki
C. sztućce, szkło, serwetki, porcelanę
D. szkło, serwetki, porcelanę, sztućce
HGT.11 Pytanie 158
Organizacja usług gastronomic…

Z oferty dań dla wegan powinno się usunąć

A. roladki z cukinii i bakłażana
B. spaghetti z pomidorami i bazylią
C. jaja nadziewane pieczarkami
D. pęczak zapiekany z brokułami