Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.01 Pytanie 241
Wykonywanie usług kelnerskich

W chłodniach nie należy przechowywać

A. oleju.
B. margaryny.
C. smalcu.
D. śmietany.
HGT.01 Pytanie 242
Wykonywanie usług kelnerskich

Tkanka mięśniowa polędwicy wołowej jest

A. przerośnięta tłuszczem.
B. grubowłóknista.
C. drobnowłóknista.
D. przerośnięta ścięgnami.
HGT.01 Pytanie 243
Wykonywanie usług kelnerskich

Ubijanie jaj z cukrem i łączenie masy jajowo-cukrowej z przesianą mąką to etapy produkcji ciasta

A. biszkoptowego.
B. francuskiego.
C. parzonego.
D. kruchego.
HGT.01 Pytanie 244
Wykonywanie usług kelnerskich

Karp na szaro to potrawa

A. pieczona.
B. duszona.
C. smażona
D. gotowana.
HGT.01 Pytanie 245
Wykonywanie usług kelnerskich

Do sporządzenia sosu holenderskiego oprócz wody, cytryny, przypraw należy użyć

A. masła i żółtek jaj.
B. mąki i śmietany.
C. mleka i żółtek jaj.
D. mleka i śmietany.
HGT.01 Pytanie 246
Wykonywanie usług kelnerskich

"Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować pod przykryciem w osolonej wodzie. Po odparowaniu wody ugniatać z mlekiem i masłem", to sposób sporządzania

A. ziemniaków dauphine.
B. puree ziemniaczanego.
C. ziemniaków z wody.
D. ciasta ziemniaczanego.
HGT.01 Pytanie 247
Wykonywanie usług kelnerskich

Na podstawie informacji zawartych w zamieszczonej tabeli wskaż pomieszczenie, które jest odpowiednie do przechowywania rukoli.

Ilustracja do pytania 7
A. D.
B. B.
C. A.
D. C.
HGT.01 Pytanie 248
Wykonywanie usług kelnerskich

Na którym rysunku przedstawiono noszenie talerzy chwytem górnym?

Ilustracja do pytania 8
A. A.
B. D.
C. B.
D. C.
HGT.01 Pytanie 249
Wykonywanie usług kelnerskich

Łączenie wszystkich składników mięsnej masy mielonej to

A. tranżerowanie.
B. temperowanie.
C. trybowanie.
D. tablerowanie.
HGT.01 Pytanie 250
Wykonywanie usług kelnerskich

Urządzenie przedstawione na zdjęciu służy do

Ilustracja do pytania 10
A. obróbki cieplnej półproduktów.
B. obróbki mechanicznej surowców.
C. mycia ziemniaków, warzyw i owoców.
D. ekspedycji gotowych potraw.
HGT.01 Pytanie 251
Wykonywanie usług kelnerskich

Urządzenie przedstawione na zdjęciu należy stosować do

Ilustracja do pytania 11
A. rozdrabniania mięsa.
B. mieszania ciasta.
C. napowietrzania białek jaj.
D. mielenia cukru.
HGT.01 Pytanie 252
Wykonywanie usług kelnerskich

Do sporządzenia herbaty po angielsku należy przygotować mocną esencję herbacianą, cukier oraz

A. mleko.
B. koniak.
C. konfiturę.
D. miód.
HGT.01 Pytanie 253
Wykonywanie usług kelnerskich

Sery, zgodnie ze zwyczajami żywieniowymi Francuzów, należy podawać

A. przed deserem po daniu głównym.
B. na końcu, jako danie kończące posiłek.
C. na początku, jako danie rozpoczynające posiłek.
D. przed gorącym daniem głównym po przystawce.
HGT.01 Pytanie 254
Wykonywanie usług kelnerskich

Tartinka to

A. kruchy placek ze słonym farszem.
B. pasztet z zająca.
C. mała dekoracyjna kanapeczka.
D. pasta z solonej ikry tuńczyka.
HGT.01 Pytanie 255
Wykonywanie usług kelnerskich

HACCP to

A. norma jakości żywności.
B. system bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.
C. organ normalizacyjny.
D. amerykańska ustawa żywnościowa.
HGT.01 Pytanie 256
Wykonywanie usług kelnerskich

Która potrawa jest zakąską gorącą?

A. Koktajl z krewetek.
B. Szaszłyki baranie.
C. Galaretki drobiowe.
D. Łosoś wędzony.
HGT.01 Pytanie 257
Wykonywanie usług kelnerskich

Wskaż potrawę, której normatyw surowcowy na 5 porcji jest zamieszczony w tabeli.

Ilustracja do pytania 17
A. Kluski śląskie.
B. Kopytka.
C. Placki ziemniaczane.
D. Pyzy ziemniaczane.
HGT.01 Pytanie 258
Wykonywanie usług kelnerskich

Którymi szczypcami należy serwować pieczywo?

Ilustracja do pytania 18
A. B.
B. D.
C. A.
D. C.
HGT.01 Pytanie 259
Wykonywanie usług kelnerskich

Niedosmażony kotlet wieprzowy, sporządzony z nieprzebadanego mięsa, może być przyczyną zatrucia

A. jadem kiełbasianym.
B. metalami ciężkimi.
C. fungicytami.
D. włośniem.
HGT.01 Pytanie 260
Wykonywanie usług kelnerskich

Dużą, obciążoną tacę prostokątną kelner powinien przenosić

A. na prawej dłoni odwróconej do góry i wyciągniętej przed siebie.
B. na odwróconej lewej dłoni, ponad barkiem.
C. na obydwu dłoniach wyciągniętych przed siebie.
D. na lewej dłoni odwróconej do góry i wyciągniętej przed siebie.
HGT.01 Pytanie 261
Wykonywanie usług kelnerskich

Pracownikiem działu usługowego w zakładzie gastronomicznym jest

A. magazynier.
B. technolog żywienia.
C. kelner.
D. pomoc kuchenna.
HGT.01 Pytanie 262
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner, nakrywając stół na przyjęcie zasiadane, powinien wyłożyć kolejno:

A. sztućce, szkło, serwetki, porcelanę.
B. serwetki, porcelanę, sztućce, szkło.
C. szkło, serwetki, porcelanę, sztućce.
D. porcelanę, sztućce, szkło, serwetki.
HGT.01 Pytanie 263
Wykonywanie usług kelnerskich

Którą czynność kelner powinien wykonać podchodząc z prawej strony gościa?

A. Nalewanie zupy z wazy.
B. Przyjęcie zamówienia.
C. Podawanie surówki jako dodatku do dania głównego.
D. Podawanie wyporcjowanego dania głównego.
HGT.01 Pytanie 264
Wykonywanie usług kelnerskich

Goście zamówili zakąskę: galantynę z kurczaka z pieczywem i masłem oraz wino białe i wodę. Obsługę gości kelner powinien rozpocząć od podania

A. galantyny z kurczaka.
B. wina białego.
C. wody.
D. pieczywa i masła.
HGT.01 Pytanie 265
Wykonywanie usług kelnerskich

Przy podawaniu win obowiązuje kolejność:

A. wina słodkie przed winami wytrawnymi.
B. wina czerwone przed winami białymi.
C. wina młode przed winami starymi.
D. wina złożone przed winami prostymi.
HGT.01 Pytanie 266
Wykonywanie usług kelnerskich

Konsumentowi, który poprosił o deser mrożony, kelner powinien polecić

A. parfait.
B. mus.
C. galaretkę.
D. paschę.
HGT.01 Pytanie 267
Wykonywanie usług kelnerskich

Który zestaw powinien zaproponować kelner, jeśli goście zamówili śniadanie wiedeńskie?

Ilustracja do pytania 27
A. D.
B. B.
C. A.
D. C.
HGT.01 Pytanie 268
Wykonywanie usług kelnerskich

Gość reguluje należność kartą płatniczą. Do przeprowadzenia transakcji kelner wykorzysta

A. komputer z drukarką.
B. terminal płatniczy.
C. kasę fiskalną.
D. skaner.
HGT.01 Pytanie 269
Wykonywanie usług kelnerskich

Gość układając sztućce w sposób przedstawiony na rysunku sygnalizuje kelnerowi, że

Ilustracja do pytania 29
A. zrobił przerwę podczas konsumpcji potrawy.
B. potrawa mu nie smakowała.
C. prosi o dokładkę.
D. skończył jeść i prosi o sprzątnięcie nakrycia.
HGT.01 Pytanie 270
Wykonywanie usług kelnerskich

Przedstawiony na rysunku sposób trzymania sztućców, kelner powinien zastosować do podawania potraw serwisem

Ilustracja do pytania 30
A. niemieckim synchronicznym.
B. rosyjskim.
C. francuskim uproszczonym.
D. francuskim pełnym.
HGT.01 Pytanie 271
Wykonywanie usług kelnerskich

W którym kieliszku kelner nie powinien podawać szampana?

Ilustracja do pytania 31
A. C.
B. B.
C. D.
D. A.
HGT.01 Pytanie 272
Wykonywanie usług kelnerskich

Przedstawione na rysunku narzędzie służy do

Ilustracja do pytania 32
A. zbijania ciasta na faworki.
B. spulchniania
C. ubijania piany z białek.
D. A
HGT.01 Pytanie 273
Wykonywanie usług kelnerskich

Na przyjęciach bufetowych potrawy gorące należy podawać

A. w wazach.
B. w termosach.
C. w podgrzewaczach.
D. w naczyniach żaroodpornych.
HGT.01 Pytanie 274
Wykonywanie usług kelnerskich

Pomocnik kelnerski służy do

A. przechowywania bielizny i zastawy stołowej.
B. wykonywania dekantacji win.
C. przechowywania napojów alkoholowych i bezalkoholowych.
D. wykonywania serwisu specjalnego.
HGT.01 Pytanie 275
Wykonywanie usług kelnerskich

Serwis rosyjski do podawania potraw można zastosować na przyjęciu typu

A. lampka wina.
B. aperitif.
C. koktajlowe.
D. zasiadane.
HGT.01 Pytanie 276
Wykonywanie usług kelnerskich

Tranżerowanie, filetowanie, flambirowanie kelner wykonuje obsługując gości serwisem

A. rosyjskim.
B. francuskim niepełnym.
C. francuskim pełnym.
D. angielskim.
HGT.01 Pytanie 277
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner room-service, realizujący zamówienie, może wejść do pokoju gościa po

A. trzykrotnym zapukaniu do drzwi.
B. zapukaniu do drzwi i odczekaniu 60 sekund.
C. zapukaniu do drzwi i usłyszeniu zaproszenia.
D. jednokrotnym zapukaniu do drzwi.
HGT.01 Pytanie 278
Wykonywanie usług kelnerskich

Sałatka nicejska pochodzi z kuchni

A. niemieckiej.
B. francuskiej.
C. staropolskiej.
D. rosyjskiej.
HGT.01 Pytanie 279
Wykonywanie usług kelnerskich

Którą łyżkę powinien podać kelner do konsumpcji sorbetu przygotowanego w wysokim kielichu?

Ilustracja do pytania 39
A. C.
B. B.
C. D.
D. A.
HGT.01 Pytanie 280
Wykonywanie usług kelnerskich

Do której grupy warzyw należy kalarepa?

A. Liściowych.
B. Cebulowych.
C. Kapustnych.
D. Owocowych.