Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.01 Pytanie 241
Wykonywanie usług kelnerskich

Tworząc menu restauracyjne, potrawę galantyna z drobiu należy zaklasyfikować

A. w deserach
B. w sałatkach
C. w zimnych przystawkach
D. w daniach głównych
HGT.01 Pytanie 242
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką potrawę kelner ma możliwość przygotować przy stoliku klienta?

A. Carpaccio
B. Kulebiak
C. Cannelloni
D. Kołduny
HGT.01 Pytanie 243
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakiego koloru deska powinna być użyta do rozdrobnienia ugotowanych jaj?

A. białego
B. żółtego
C. brązowego
D. niebieskiego
HGT.11 Pytanie 244
Organizacja usług gastronomic…

Z oferty dań dla wegan powinno się usunąć

A. roladki z cukinii i bakłażana
B. spaghetti z pomidorami i bazylią
C. pęczak zapiekany z brokułami
D. jaja nadziewane pieczarkami
HGT.11 Pytanie 245
Organizacja usług gastronomic…

Wysokość należnego podatku dochodowego w restauracji powinna być ustalana na podstawie

A. poziomu sprzedaży
B. marży gastronomicznej
C. wyniku finansowego
D. kosztów produkcji
HGT.01 Pytanie 246
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką potrawę należy serwować w bulionówce?

A. krem ze szparagów
B. rosół z kołdunami
C. zupę żółwiową
D. barszcz ukraiński
HGT.01 Pytanie 247
Wykonywanie usług kelnerskich

Który napój gorący sporządza się z przedstawionego w tabeli normatywu surowcowego?

Normatyw surowcowy na 1 porcję
Nazwa surowcaIlość surowca
Herbata czarna2 g
Konfitura40 g
Cukierdo smaku
Woda do zaparzenia25 ml

A. Herbatę po angielsku.
B. Herbatę po chińsku.
C. Herbatę po rosyjsku.
D. Herbatę po turecku.
HGT.01 Pytanie 248
Wykonywanie usług kelnerskich

Co należy do obowiązków kelnerów po zakończeniu przyjęcia okolicznościowego?

A. odkurzenie wykładzin oraz umycie podłogi w sali bankietowej
B. zebranie zastawy stołowej ze stołów i jej umycie
C. zabezpieczenie resztek potraw i napojów pozostałych po przyjęciu
D. rozliczenie sprzętu, zastawy i bielizny stołowej
HGT.01 Pytanie 249
Wykonywanie usług kelnerskich

Czynność polegająca na mieszaniu składników napoju w szklance barmańskiej to

A. mudlerowanie
B. stirowanie
C. szprycowanie
D. rozdrabnianie
HGT.01 Pytanie 250
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner dokonuje tranżerowania, filetowania i flambirowania, serwując gościom obsługę

A. francuskim niepełnym
B. angielskim
C. francuskim pełnym
D. rosyjskim
HGT.11 Pytanie 251
Organizacja usług gastronomic…

Termin finger food odnosi się do

A. rodzaju mini przystawek
B. metody siekania świeżych ziół
C. rodzaju potraw głównych
D. metody krojenia surowych ziemniaków
HGT.11 Pytanie 252
Organizacja usług gastronomic…

Która z poniższych technik obsługi kelnerskiej polega na serwowaniu potraw bezpośrednio z półmiska na talerz klienta?

A. Serwis niemiecki
B. Serwis francuski
C. Serwis amerykański
D. Serwis angielski
HGT.01 Pytanie 253
Wykonywanie usług kelnerskich

Skąd wywodzi się sałatka nicejska?

A. z kuchni francuskiej
B. z kuchni niemieckiej
C. z kuchni staropolskiej
D. z kuchni rosyjskiej
HGT.01 Pytanie 254
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką potrawę powinien zasugerować kelner klientowi zamawiającemu dania wegetariańskie?

A. Bigos.
B. Tymbaliki.
C. Ruskie pierogi.
D. Galantynę.
HGT.01 Pytanie 255
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaki sposób serwowania z wykorzystaniem gości zastosował kelner, gdy przy stole pomocniczym pokroił upieczony comber jagnięcy w taki sposób, że każda porcja miała kostkę?

A. Amerykański
B. Angielski
C. Francuski pełny
D. Francuski niepełny
HGT.01 Pytanie 256
Wykonywanie usług kelnerskich

Czym jest HACCP?

A. amerykańska ustawa dotycząca żywności
B. organ regulacyjny
C. system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności
D. standard jakości produktów spożywczych
HGT.11 Pytanie 257
Organizacja usług gastronomic…

W skład usług dodatkowych oferowanych przez bar kawowy wchodzi

A. sprzedaż akcesoriów do parzenia kawy
B. organizowanie spotkań literackich
C. handel wyrobami cukierniczymi
D. obsługa klientów w pojazdach
HGT.01 Pytanie 258
Wykonywanie usług kelnerskich

W barach oraz cocktail-barach w stylu francuskim dania i napoje są serwowane

A. z wózka kelnerskiego przez bufetowego
B. z wózka kelnerskiego przez kelnera
C. przy ladzie barowej przez kelnera
D. przy ladzie barowej przez bufetowego
HGT.11 Pytanie 259
Organizacja usług gastronomic…

Do działalności gastronomicznej prowadzonej w barze mlecznym należy przygotowywanie posiłków

A. flambirowanych
B. mącznych, nabiałowych
C. na osobne zamówienie
D. w rodzaju finger food
HGT.01 Pytanie 260
Wykonywanie usług kelnerskich

Podczas bufetów gorących potraw niezbędne jest serwowanie ich

A. w podgrzewaczach
B. w wazach
C. w termosach
D. w naczyniach żaroodpornych
HGT.11 Pytanie 261
Organizacja usług gastronomic…

Jakie danie powinno być wykluczone z menu, jeśli zleceniodawca zażądał usunięcia potraw z wołowiny?

A. Roladę z boczku
B. Schab faszerowany
C. Pieczeń z szynki
D. Antrykot pieczony
HGT.11 Pytanie 262
Organizacja usług gastronomic…

Aby skonsumować szarlotkę z lodami waniliowymi podaną na talerzu deserowym, jakie naczynia powinny być przygotowane?

A. duża łyżka stołowa oraz średni widelec stołowy
B. mały widelec
C. mały widelec i mała łyżka
D. mała łyżka
HGT.01 Pytanie 263
Wykonywanie usług kelnerskich

W przypadku serwowania potraw i napojów na stolikach bufetowych nie wykorzystuje się

A. podgrzewaczy do dań
B. miseczek
C. talerzy
D. ochładzaczy do butelek
HGT.01 Pytanie 264
Wykonywanie usług kelnerskich

Produkt uzyskany poprzez proces biologiczny to

A. kiszona kapusta
B. szynka wędzona
C. mleko UHT
D. marynowane pieczarki
HGT.11 Pytanie 265
Organizacja usług gastronomic…

Oblicz koszt surowców zużytych do sporządzenia 5 porcji jajecznicy ze szczypiorkiem, korzystając z danych w tabeli.

SurowiecIlość na jedną porcjęCena jednostkowa
jaja2 szt.0,30 zł/szt.
masło20 g24,00 zł/kg
szczypiorek10 g30,00 zł/kg

A. 7,50 zł
B. 11,00 zł
C. 6,90 zł
D. 30,50 zł
HGT.11 Pytanie 266
Organizacja usług gastronomic…

Oblicz koszt usług dodatkowych brutto na 4-godzinnym zjeździe rodzinnym, w trakcie którego zostaną zrealizowane usługi dodatkowe wymienione w tabeli.

Rodzaj usługiJ. m.Cena brutto
Animator zabaw dzieci1 godz.100,00 zł
Zespół muzyczny4 godz.1 000,00 zł
Fotobudka1 godz.250,00 zł
Dekoracja saliopłata jednorazowa500,00 zł

A. 2 150,00 zł
B. 5 900,00 zł
C. 2 900,00 zł
D. 1 850,00 zł
HGT.11 Pytanie 267
Organizacja usług gastronomic…

Jaka powinna być minimalna temperatura wody używanej do mycia naczyń w zmywarce przemysłowej?

A. 75°C
B. 65°C
C. 85°C
D. 55°C
HGT.01 Pytanie 268
Wykonywanie usług kelnerskich

W jakim naczyniu powinno się serwować porcję musu malinowego dla klienta?

A. Na porcelanowym półmisku
B. W szklanym goblecie
C. W szklanym pucharku
D. Na posrebrzanym gerydonie
HGT.11 Pytanie 269
Organizacja usług gastronomic…

Jakie działania powinny zostać podjęte, aby reklama nowej restauracji dotarła do jak najszerszego grona odbiorców?

A. Powiesić plakaty w okolicy.
B. Zainstalować baner reklamowy na elewacji restauracji.
C. Rozdać ulotki osobom przechodzącym w pobliżu restauracji.
D. Umieścić reklamę na znanym portalu społecznościowym
HGT.01 Pytanie 270
Wykonywanie usług kelnerskich

Który zapis w karcie menu nie jest prawidłowy?

ZupaZakąska zimnaDeserDanie zasadnicze
MinestroneBefsztyk po angielskuTarta cytrynowaRisotto z kurczakiem
i warzywami
A.B.C.D.

A. D.
B. A.
C. C.
D. B.
HGT.01 Pytanie 271
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką metodę stosuje się do przygotowania mleka do cappuccino?

A. Zaparzanie
B. Spienianie
C. Shakerowanie
D. Flambirowanie
HGT.11 Pytanie 272
Organizacja usług gastronomic…

W dokumentacji wykorzystywanej podczas rozmowy pomiędzy zleceniobiorcą a zleceniodawcą na temat organizacji usługi cateringowej powinien znajdować się

A. lista członków personelu
B. spis kontrahentów
C. spis recept na potrawy i napoje
D. plan obiektu z podziałem na sale
HGT.11 Pytanie 273
Organizacja usług gastronomic…

Kelner powinien zasugerować wino do befsztyka po angielsku?

A. białe wytrawne
B. białe półsłodkie
C. czerwone półsłodkie
D. czerwone wytrawne
HGT.01 Pytanie 274
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką potrawę zaserwowano gościom serwisem francuskim?

A. Tort na talerzyku
B. Zupę w talerzu głębokim
C. Przystawkę na półmisku
D. Deser w pucharku
HGT.01 Pytanie 275
Wykonywanie usług kelnerskich

Którą potrawę należy sporządzić na podstawie zamieszczonego sposobu wykonania?

Sposób wykonania
  • Warzywa korzeniowe i ziemniaki oczyść, umyj, ugotuj i ostudź.
  • Ugotuj jajka na twardo, ostudź.
  • Warzywa korzeniowe, ziemniaki, jajka, jabłko i ogórki pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj.
  • Groszek odsącz z zalewy.
  • Wymieszaj wszystkie składniki z sosem majonezowym. Dopraw solą i pieprzem.

A. Sałatkę ziemniaczaną.
B. Surówkę wiosenną.
C. Surówkę warzywną.
D. Sałatkę jarzynową.
HGT.11 Pytanie 276
Organizacja usług gastronomic…

Jaką liczbę zimnych oraz gorących przekąsek powinno się przewidzieć na jednego uczestnika przyjęcia koktajlowego?

A. 3-4 przekąski zimne i 1-2 gorące przekąski
B. 4-5 przekąsek zimnych i 2-3 gorące przekąski
C. 5-7 przekąsek zimnych i 2-3 gorące przekąski
D. 2-3 przekąski zimne i 1-2 gorące przekąski
HGT.01 Pytanie 277
Wykonywanie usług kelnerskich

Jeżeli przy stole zasiądą: mężczyzna, dziecko oraz kobieta, to według zasad obsługi kelnerskiej kelner powinien zaprezentować kartę menu w następującej kolejności:

A. kobieta, mężczyzna, dziecko
B. kobieta, dziecko, mężczyzna
C. dziecko, kobieta, mężczyzna
D. dziecko, mężczyzna, kobieta
HGT.01 Pytanie 278
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie z wymienionych potraw przygotowuje się z ciasta wyrabianego na stolnicy?

A. Ziemniaczane placki
B. Pierogi
C. Kluski półfrancuskie
D. Naleśniki
HGT.01 Pytanie 279
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką czynność powinien wykonać kelner, podchodząc do gościa z prawej strony?

A. Podawanie dania głównego w porcjach.
B. Serwowanie zupy z wazy.
C. Dostarczanie surówki jako dodatku do dania głównego.
D. Złożenie zamówienia.
HGT.11 Pytanie 280
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z zamówienia zamieszczonego w tabeli oblicz, na jaką kwotę kelner powinien wystawić łącznie rachunek, uwzględniając 20% rabat na potrawy.

Zamówienie
PotrawaIlośćCena/porcjęKoszt
Sałatka grecka212,00 zł24,00 zł
Pizza Capricciosa315,00 zł45,00 zł
Mus z truskawek38,00 zł24,00 zł
Kawa espresso210,00 zł20,00 zł
Sok pomarańczowy16,00 zł6,00 zł

A. 95,20 zł
B. 100,40 zł
C. 123,80 zł
D. 119,00 zł