Filtrowanie pytań
HGT.01 Pytanie 281
Wykonywanie usług kelnerskich
A. Koper
B. Cebulę
C. Kapustę
D. Marchew
HGT.11 Pytanie 282
Organizacja usług gastronomic…
Która z poniższych technik obsługi kelnerskiej polega na serwowaniu potraw bezpośrednio z półmiska na talerz klienta?
A. Serwis amerykański
B. Serwis angielski
C. Serwis niemiecki
D. Serwis francuski
HGT.01 Pytanie 283
Wykonywanie usług kelnerskich
Przedstawiony w tabeli fragment karty menu dotyczy
Karta menu fragment | |
---|---|
Krewetki blanszowane na maśle ziołowym z grzankami czosnkowymi, podane na żeliwnym półmisku | |
Kęski z polędwicy wołowej z grzybami leśnymi i grzankami czosnkowymi, podane na żeliwnym półmisku | |
Małże św. Jakuba na puree jabłkowo-imbirowym z chorizo, sosem z maracui i grzankami ziołowymi | |
Szparagi zapiekane w sosie carbonara podawane na żeliwnym półmisku |
A. dań głównych rybnych.
B. przystawek zimnych.
C. dań głównych mięsnych.
D. przystawek gorących.
HGT.11 Pytanie 284
Organizacja usług gastronomic…
Wysokość należnego podatku dochodowego w restauracji powinna być ustalana na podstawie
A. marży gastronomicznej
B. kosztów produkcji
C. poziomu sprzedaży
D. wyniku finansowego
HGT.01 Pytanie 285
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaki produkt spożywczy powinien być składowany w chłodni przed otwarciem opakowania?
A. Dżem z malin.
B. Olej kokosowy.
C. Mleko w proszku
D. Ser twarogowy.
HGT.11 Pytanie 286
Organizacja usług gastronomic…
Jak wysoki będzie koszt transportu, jeśli miejsce wykonania usługi cateringowej znajduje się w odległości 150 km od siedziby zleceniobiorcy, a opłata za usługę transportową w obie strony wynosi 50,00 zł za każde 10 km?
A. 500,00 zł
B. 1500,00 zł
C. 30,00 zł
D. 750,00 zł
HGT.01 Pytanie 287
Wykonywanie usług kelnerskich
Który zestaw powinien zaproponować kelner, jeśli goście zamówili śniadanie wiedeńskie?
kawa po wiedeńsku, pieczywo pszenne, masło, miód, dżem | kawa z dodatkami, pieczywo, jaja po wiedeńsku, masło, dżem, miód | kawa ze śmietanką, pieczywo, jaja po wiedeńsku, wędliny, sery, masło | czarna kawa, sok pomarańczowy, pieczywo, owsianka, masło, dżem, miód |
A | B | C | D |
A. C.
B. B.
C. A.
D. D.
HGT.11 Pytanie 288
Organizacja usług gastronomic…
Jaką kwotę będzie musiał uiścić zleceniodawca, jeśli uzyskał 20% zniżki na usługę gastronomiczną o całkowitym koszcie wynoszącym 40 000,00 zł?
A. 44 000,00 zł
B. 48 000,00 zł
C. 36 000,00 zł
D. 32 000,00 zł
HGT.01 Pytanie 289
Wykonywanie usług kelnerskich
Surowcem, który jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, jest
A. masło
B. mleko
C. jaja
D. olej
HGT.01 Pytanie 290
Wykonywanie usług kelnerskich
W trakcie serwisowania angielskiego, jakie działania są niewskazane?
A. filetowanie upieczonej ryby
B. krojenie pieczeni wołowej
C. obieranie warzyw
D. filetowanie pomarańczy
HGT.01 Pytanie 291
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas obsługi gości w restauracji kelner zauważa, że jeden z gości jest leworęczny. Jak powinien ustawić sztućce?
A. Zamienić miejscami sztućce do dania głównego
B. Dodać dodatkowy zestaw sztućców po lewej stronie
C. Zamienić miejscami sztućce do przystawek
D. Pozostawić sztućce bez zmian
HGT.11 Pytanie 292
Organizacja usług gastronomic…
Synchronizacja serwisu jest planowana, aby zwiększyć atrakcyjność obsługi uczestników imprezy
A. rodzaju aperitif.
B. zasiadanym.
C. rodzaju toast.
D. angielskim.
HGT.01 Pytanie 293
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie akcesoria może wykorzystać kelner przy obsłudze gościa w hotelowym pokoju?
A. tacę lub wózek serwisowy
B. wózek chłodniczy do deserów lub bemar
C. tacę lub pomocnik kelnerski
D. wózek kelnerski bądź stolik koktajlowy
HGT.01 Pytanie 294
Wykonywanie usług kelnerskich
Jeżeli przy stole zasiądą: mężczyzna, dziecko oraz kobieta, to według zasad obsługi kelnerskiej kelner powinien zaprezentować kartę menu w następującej kolejności:
A. dziecko, mężczyzna, kobieta
B. kobieta, mężczyzna, dziecko
C. kobieta, dziecko, mężczyzna
D. dziecko, kobieta, mężczyzna
HGT.01 Pytanie 295
Wykonywanie usług kelnerskich
Wskaż potrawę, której normatyw surowcowy na 5 porcji jest zamieszczony w tabeli.
Surowce | Ilość [g] |
---|---|
ziemniaki | 1 750 |
jaja | 100 |
słonina | 50 |
mąka ziemniaczana | 380 |
A. Kopytka.
B. Pyzy ziemniaczane.
C. Placki ziemniaczane.
D. Kluski śląskie.
HGT.01 Pytanie 296
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką metodę obróbki cieplnej należy wykorzystać do przygotowania pulpetów mięsnych?
A. Smażenie
B. Pieczenie
C. Duszenie
D. Gotowanie
HGT.11 Pytanie 297
Organizacja usług gastronomic…
Jaka powinna być minimalna temperatura wody używanej do mycia naczyń w zmywarce przemysłowej?
A. 65°C
B. 75°C
C. 85°C
D. 55°C
HGT.11 Pytanie 298
Organizacja usług gastronomic…
Zgodnie z zasadami serwowania potraw na bufecie obiadowym, zaraz po zupach powinny być podawane
A. desery
B. zimne przekąski
C. dania główne
D. owoce
HGT.11 Pytanie 299
Organizacja usług gastronomic…
W dokumentacji wykorzystywanej podczas rozmowy pomiędzy zleceniobiorcą a zleceniodawcą na temat organizacji usługi cateringowej powinien znajdować się
A. plan obiektu z podziałem na sale
B. spis recept na potrawy i napoje
C. spis kontrahentów
D. lista członków personelu
HGT.01 Pytanie 300
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką metodę obróbki cieplnej stosuje się do przygotowania jaj poszetowych?
A. Gotowanie jaj na parze
B. Smażenie jaj na maśle
C. Gotowanie jaj w wodzie z octem
D. Smażenie jaj na oleju
HGT.01 Pytanie 301
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas obsługi bankietu, co jest najważniejszym elementem, który kelner powinien kontrolować?
A. Szybkość obsługi
B. Wystrojenie sali
C. Liczba gości przy stolikach
D. Płynność serwisu
HGT.11 Pytanie 302
Organizacja usług gastronomic…
Przy tworzeniu kosztorysu dań wchodzących w skład oferty na przyjęcie okolicznościowe, należy uwzględnić
A. metodę podania potraw.
B. aktualne ceny surowców.
C. termin płatności za usługę.
D. typ rozliczenia usługi.
HGT.01 Pytanie 303
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas realizacji prac obsługowych na przyjęciu, jakie czynności powinien wykonać kelner w pierwszej kolejności?
A. gospodarzowi uroczystości
B. gospodyni uroczystości
C. przybyłemu mężczyźnie
D. przybyłej kobiecie
HGT.01 Pytanie 304
Wykonywanie usług kelnerskich
Klient dokonuje płatności za pomocą karty. Kelner powinien użyć do tego
A. komputera z urządzeniem do druku
B. skanera
C. terminala płatniczego
D. kasy fiskalnej
HGT.01 Pytanie 305
Wykonywanie usług kelnerskich
W jakim bufecie odbywa się serwowanie dań śniadaniowych oraz obiadowych?
A. Angielski
B. Lunch
C. Koktajlowy
D. Brunch
HGT.11 Pytanie 306
Organizacja usług gastronomic…
Kelner odbiera gotowe dania z kuchni po wcześniejszym wydrukowaniu
A. rachunku konsumpcyjnego
B. czeka kelnerskiego
C. bonu kelnerskiego
D. raportu sprzedażowego
HGT.01 Pytanie 307
Wykonywanie usług kelnerskich
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, wskaż czas przechowywania kaszy pęczak.
Warunki magazynowania surowców i ich przetworów | |
---|---|
Rodzaj ziarna | Czas przechowywania |
proso | 5 miesięcy |
owies | 6 miesięcy |
jęczmień | 9 miesięcy |
gryka | 10 miesięcy |
A. 5 miesięcy.
B. 6 miesięcy.
C. 9 miesięcy.
D. 10 miesięcy.
HGT.01 Pytanie 308
Wykonywanie usług kelnerskich
Który deser należy sporządzić na podstawie normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli?
Receptura | |
---|---|
Surowiec | Ilość |
jabłka kwaśne | 100 g |
cukier | 25 g |
woda | 120 cm3 |
sok z cytryny | do smaku |
A. Kompot.
B. Budyń.
C. Galaretkę.
D. Mus.
HGT.11 Pytanie 309
Organizacja usług gastronomic…
Gość uzbierał pełny zestaw pieczątek na karcie wydanej przez bar, co pozwoliło mu otrzymać darmową kawę. Jakiego rodzaju promocji sprzedażowej użył lokal?
A. Kupon promocyjny
B. Happy hours
C. Bon zniżkowy
D. Program lojalnościowy
HGT.01 Pytanie 310
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę powinno się uwzględnić w menu, gdy restauracja planuje rozszerzenie oferty o dania kuchni węgierskiej?
A. Ratatouille
B. Małdrzyki
C. Bliny
D. Leczo
HGT.11 Pytanie 311
Organizacja usług gastronomic…
Jakie działania powinny zostać podjęte, aby reklama nowej restauracji dotarła do jak najszerszego grona odbiorców?
A. Zainstalować baner reklamowy na elewacji restauracji.
B. Powiesić plakaty w okolicy.
C. Rozdać ulotki osobom przechodzącym w pobliżu restauracji.
D. Umieścić reklamę na znanym portalu społecznościowym
HGT.01 Pytanie 312
Wykonywanie usług kelnerskich
Cechą osobowości, która jest niepożądana u kelnera, jest
A. zdecydowana wytrwałość
B. otwartość w komunikacji
C. duża odpowiedzialność
D. arogancka postawa
HGT.11 Pytanie 313
Organizacja usług gastronomic…
Jaki serwis powinien być użyty, aby efektywnie i szybko zaserwować jednoporcjowo zamówiony posiłek dla grupy wycieczkowej liczącej 40 osób?
A. Rosyjski
B. Niemiecki
C. Angielski
D. Francuski
HGT.01 Pytanie 314
Wykonywanie usług kelnerskich
Boeuf strogonow to danie przygotowywane z mięsa
A. duszonego
B. smażonego
C. pieczonego
D. gotowanego
HGT.01 Pytanie 315
Wykonywanie usług kelnerskich
Gotowanie surowca w szklance umieszczonej w kąpieli wodnej to technika używana do obróbki cieplnej jaj według
A. szkocku
B. wiedeńsku
C. polsku
D. chińsku
HGT.11 Pytanie 316
Organizacja usług gastronomic…
Aby zweryfikować liczbę wprowadzonych poprawek do paragonów fiskalnych w oprogramowaniu do rozliczania sprzedaży w gastronomii, konieczne jest wygenerowanie raportu
A. udzielonych rabatów
B. utargu
C. wykonanych storn
D. sprzedaży na karty rabatowe
HGT.01 Pytanie 317
Wykonywanie usług kelnerskich
Którą potrawę należy sporządzić na podstawie zamieszczonego sposobu wykonania?
Sposób wykonania |
---|
|
A. Surówkę wiosenną.
B. Sałatkę ziemniaczaną.
C. Sałatkę jarzynową.
D. Surówkę warzywną.
HGT.11 Pytanie 318
Organizacja usług gastronomic…
Na bankiet należy przygotować moltony, serwety i obrusy płócienne dla gości?
A. rodzaju lampka wina
B. rodzaju koktajl party
C. zasiadany
D. angielski
HGT.11 Pytanie 319
Organizacja usług gastronomic…
Wyznacz cenę gastronomiczną brutto jednej porcji musu czekoladowego, jeśli cena gastronomiczna netto dziesięciu porcji tego deseru wynosi 53,60 zł, a stawka VAT to 8%.
A. 4,93 zł
B. 5,36 zł
C. 4,29 zł
D. 5,79 zł
HGT.01 Pytanie 320
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakiego napoju powinien zalecić kelner do pieczonej golonki?
A. Likier owocowy
B. Likier ziołowy
C. Piwo zimne
D. Piwo grzane