Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.01 Pytanie 281
Kategorie: Obsługa gościa Serwis i techniki podawania
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką maksymalną liczbę potraw może przenosić kelner w lewej ręce?

A. trzy płaskie talerze z zimnymi zakąskami na porcjach.
B. trzy głębokie talerze z zupami na porcjach.
C. jeden głęboki talerz z porcją zupy.
D. jeden płaski talerz z zimną zakąską na porcji.
HGT.01 Pytanie 282
Kategorie: Zastawa i wyposażenie Organizacja i rodzaje usług
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie akcesoria może wykorzystać kelner przy obsłudze gościa w hotelowym pokoju?

A. tacę lub pomocnik kelnerski
B. tacę lub wózek serwisowy
C. wózek chłodniczy do deserów lub bemar
D. wózek kelnerski bądź stolik koktajlowy
HGT.11 Pytanie 283
Kategorie: Menu i oferta Rozliczenia i kalkulacje
Organizacja usług gastronomic…

Oblicz wartość gastronomiczną brutto jednej porcji soku pomarańczowego, mając na uwadze, że koszt składnika wynosi 2,00 zł, a marża to 300%?

A. 9,00 zł
B. 8,00 zł
C. 4,00 zł
D. 6,00 zł
HGT.01 Pytanie 284
Kategorie: Obsługa gościa Serwis i techniki podawania Potrawy i napoje
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie zasady powinien przestrzegać kelner podczas podawania gorących napojów?

A. Podawanie bezpośrednio z dzbanka (niezalecane)
B. Podawanie napoju trzymanego w ręce (niezalecane)
C. Podawanie bezpośrednio do filiżanki na stole (niezalecane)
D. Podawanie na tacy dla bezpieczeństwa
HGT.01 Pytanie 285
Kategorie: Obsługa gościa Zastawa i wyposażenie
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakiego rodzaju bielizny stołowej powinien używać kelner do dekoracji stołu, jednocześnie zabezpieczając obrus przed zabrudzeniami?

A. Covers
B. Laufer
C. Napperon
D. Skirting
HGT.11 Pytanie 286
Kategorie: Menu i oferta Rozliczenia i kalkulacje
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, zastosuj właściwą stawkę VAT i oblicz cenę gastronomiczną brutto 1 porcji toniku jeżeli cena gastronomiczna netto 1 porcji tego napoju wynosi 4,23 zł.

Stawki podatku VAT
8%23%
Zupy
Dania zasadnicze
Desery
Napoje alkoholowe
Kawa, herbata
Napoje gazowane
Wody mineralne

A. 4,58 zł
B. 3,44 zł
C. 3,92 zł
D. 5,20 zł
HGT.11 Pytanie 287
Kategorie: Rozliczenia i kalkulacje
Organizacja usług gastronomic…

O ile % zmniejszy się koszt surowca pasztetu wieprzowego, jeżeli cena materiałów wynosi 3,00 zł, a cena netto wzrośnie z 12,00 zł do 15,00 zł?

A. O 5%
B. O 15%
C. O 20%
D. O 10%
HGT.11 Pytanie 288
Kategorie: Organizacja przyjęć Menu i oferta
Organizacja usług gastronomic…

Jaką kluczową informację należy uwzględnić w zamówieniu na pięciodniowy pobyt w hotelu dla grupy turystów przybyłych z Izraela?

A. Planowane atrakcje turystyczne
B. Preferencje żywieniowe gości
C. Ustawienie wystroju sali jadalnej
D. Zalecenia dotyczące diety
HGT.01 Pytanie 289
Kategorie: Serwis i techniki podawania Zastawa i wyposażenie
Wykonywanie usług kelnerskich

Podczas przygotowywania stołu na przyjęcie zasiadane, kelner powinien ułożyć następujące elementy:

A. szkło, serwetki, porcelanę, sztućce
B. serwetki, porcelanę, sztućce, szkło
C. porcelanę, sztućce, szkło, serwetki
D. sztućce, szkło, serwetki, porcelanę
HGT.01 Pytanie 290
Kategorie: Obsługa gościa Serwis i techniki podawania Zastawa i wyposażenie
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner zamierza przygotować stolik na uroczystą kolację. Jakim sposobem powinien ułożyć sztućce?

A. Sztućce do deserów bliżej talerza niż sztućce do przystawek
B. Sztućce do przystawek najbliżej talerza
C. Sztućce do dania głównego najbliżej talerza
D. Sztućce do zupy najbliżej talerza
HGT.11 Pytanie 291
Kategorie: Rozliczenia i kalkulacje
Organizacja usług gastronomic…

Oblicz wartość netto jednej butelki rumu, która została zakupiona za 45,00 złotych brutto, przy założeniu, że stawka podatku VAT na napoje alkoholowe wynosi 23%?

A. 10,35 zł
B. 23,00 zł
C. 55,58 zł
D. 36,59 zł
HGT.11 Pytanie 292
Kategorie: Organizacja przyjęć Obsługa kelnerska
Organizacja usług gastronomic…

Jakie wydarzenie wymaga teatralnego i klasowego układu stołów?

A. konferencji
B. śniadań
C. przyjęcia weselnego
D. uroczystej kolacji
HGT.11 Pytanie 293
Kategorie: Menu i oferta Rozliczenia i kalkulacje
Organizacja usług gastronomic…

Ile litrów soku pomarańczowego należy zakupić, aby sporządzić 200 porcji napoju Bronx zgodnie z recepturą zamieszczoną w tabeli?

Receptura na 1 porcję napoju Bronx
Gin30 ml
Martini Rosso20 ml
Martini Dry10 ml
Sok pomarańczowy15 ml

A. 2 l
B. 6 l
C. 3 l
D. 4 l
HGT.01 Pytanie 294
Kategorie: Zastawa i wyposażenie Organizacja i rodzaje usług
Wykonywanie usług kelnerskich

Skirting powinno być przymocowane do stołów

A. okrągłych na elegancką kolację przy stole.
B. konsumenckich dla gości indywidualnych
C. w letniej piwnym ogrodzie.
D. bufetu na śniadanie.
HGT.01 Pytanie 295
Kategorie: Potrawy i napoje Dobór potraw i napojów
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie wino należy podać do czerwonego mięsa?

A. Różowe
B. Białe słodkie
C. Musujące
D. Czerwone wytrawne
HGT.01 Pytanie 296
Kategorie: Obsługa gościa Serwis i techniki podawania Potrawy i napoje
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką z poniższych potraw powinno się podać gościowi z lewej strony?

A. Zakąskę z półmiska
B. Zupę w talerzu głębokim
C. Deser w pucharku
D. Zakąskę na talerzu
HGT.11 Pytanie 297
Kategorie: Organizacja przyjęć Marketing i promocja
Organizacja usług gastronomic…

Która z poniższych usług świadczonych przez restaurację jest traktowana jako działalność dodatkowa?

A. Przygotowanie potraw na życzenie klienta
B. Sprzedaż napojów w butelkach
C. Organizację konferencji i szkoleń poza zakładem
D. Zorganizowanie występu grupy muzycznej
HGT.11 Pytanie 298
Kategorie: Organizacja przyjęć Obsługa kelnerska
Organizacja usług gastronomic…

Ile stolików koktajlowych trzeba przygotować na przyjęcie koktajlowe dla 160 osób, zakładając, że jeden stolik jest przeznaczony dla 8 gości, a zlecający wymaga przygotowania podwójnej liczby stolików?

A. 16 sztuk
B. 32 sztuki
C. 20 sztuk
D. 40 sztuk
HGT.11 Pytanie 299
Kategorie: Organizacja przyjęć Obsługa kelnerska
Organizacja usług gastronomic…

Jakie elementy powinny zostać przygotowane na przyjęcia w stylu amerykańskim?

A. stoły koktajlowe i stoły bufetowe
B. stoły konsumenckie i stoły bufetowe
C. stoły konsumenckie i stoły dostawcze
D. stoły koktajlowe i stoły dostawcze
HGT.01 Pytanie 300
Kategorie: Potrawy i napoje Magazynowanie i higiena
Wykonywanie usług kelnerskich

Badanie zawartości glutenu przeprowadza się, oceniając jakość

A. kaszy pęczak
B. mąki kukurydzianej
C. skrobi ziemniaczanej
D. mąki pszennej
HGT.01 Pytanie 301
Kategorie: Zastawa i wyposażenie Organizacja i rodzaje usług
Wykonywanie usług kelnerskich

W jakiej odległości od krawędzi stołu powinno się ustawić talerze i sztućce, przygotowując stół na bankiet zasiadany?

A. 1,5 cm
B. 2,5 cm
C. 0,5 cm
D. 3,5 cm
HGT.01 Pytanie 302
Kategorie: Potrawy i napoje Obróbka i techniki kulinarne
Wykonywanie usług kelnerskich

Mieszanie jajek z cukrem oraz łączenie uzyskanej masy jajeczno-cukrowej z przesianą mąką to kroki w procesie wyrabiania ciasta

A. parzonego
B. biszkoptowego
C. kruchego
D. francuskiego
HGT.11 Pytanie 303
Kategorie: Obsługa kelnerska Menu i oferta
Organizacja usług gastronomic…

Jakiego trunku alkoholowego powinno się użyć do aperitifu?

A. Champagne doux
B. Chardonnay sec
C. Tequila gold
D. Tequila silver
HGT.01 Pytanie 304
Kategorie: Potrawy i napoje Dobór potraw i napojów
Wykonywanie usług kelnerskich

Czy ser feta jest częścią sałatki

A. greckiej
B. nicejskiej
C. szopskiej
D. jarzynowej
HGT.01 Pytanie 305
Kategorie: Obsługa gościa Organizacja i rodzaje usług
Wykonywanie usług kelnerskich

W jakim bufecie odbywa się serwowanie dań śniadaniowych oraz obiadowych?

A. Angielski
B. Lunch
C. Koktajlowy
D. Brunch
HGT.01 Pytanie 306
Kategorie: Obsługa gościa Serwis i techniki podawania Zastawa i wyposażenie
Wykonywanie usług kelnerskich

Aby zaserwować antrykot przy użyciu specjalnego serwisu z wózka kelnerskiego, należy mieć przygotowane: płytę podgrzewającą, deskę, nóż oraz talerzyk na resztki.

A. i szczypce.
B. i sztućce serwisowe.
C. i nożyce.
D. i sztućce do tranżerowania.
HGT.11 Pytanie 307
Kategorie: Obsługa kelnerska Wyposażenie i technika
Organizacja usług gastronomic…

System ServerPaging w LRS ma na celu umożliwienie bezprzewodowej komunikacji pomiędzy

A. kelnerem a klientem.
B. kelnerem a menedżerem restauracji.
C. kelnerem a właścicielem lokalu.
D. kelnerem a kucharzem.
HGT.01 Pytanie 308
Kategorie: Potrawy i napoje Dobór potraw i napojów
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaki deser powinien być uwzględniony w menu dla osób z nietolerancją glutenu?

A. Sałatka owocowa z lodami jogurtowymi
B. Śliwki w cieście kruchym z sosem karmelowym
C. Pierogi z jagodami oraz bitą śmietaną
D. Szarlotka na ciepło z lodami jogurtowymi
HGT.01 Pytanie 309
Kategorie: Obsługa gościa Organizacja i rodzaje usług
Wykonywanie usług kelnerskich

Pierwszym wyrazem werbalnym w komunikacji między kelnerem a gościem jest

A. naturalny uśmiech
B. życzliwy kontakt wzrokowy
C. przyjęcie odpowiedniej postawy
D. powitanie zgodne z porą dnia
HGT.01 Pytanie 310
Kategorie: Potrawy i napoje Magazynowanie i higiena
Wykonywanie usług kelnerskich

Wskaż artykuł pochodzenia zwierzęcego?

A. Mleko
B. Pieczarki
C. Kapusta czerwona
D. Cukier
HGT.11 Pytanie 311
Kategorie: Organizacja przyjęć Rozliczenia i kalkulacje
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz minimalną powierzchnię sali na przyjęcie koktajlowe dla 120 osób.

Osoba/sprzętZajmowana powierzchniaDodatkowe uwagi
gość1,0 m²--------------
kelner1,0 m²1 kelner na 10 gości
stolik koktajlowy0,3 m²1 stolik koktajlowy na 10 gości

A. 123,6 m2
B. 132,0 m2
C. 120,0 m2
D. 135,6 m2
HGT.11 Pytanie 312
Kategorie: Organizacja przyjęć Rozliczenia i kalkulacje
Organizacja usług gastronomic…

Jak wiele butelek wina o pojemności 0,7 l trzeba zakupić na oficjalną kolację dla 42 osób, jeśli na jedną osobę przewiduje się 200 ml wina?

A. 6 butelek
B. 12 butelek
C. 17 butelek
D. 9 butelek
HGT.11 Pytanie 313
Kategorie: Menu i oferta Rozliczenia i kalkulacje
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z informacji podanych w tabeli, oblicz ile jaj należy zaplanować do sporządzenia 25 porcji omletu.

Normatyw surowcowy na 1 porcję omletu
SkładnikiIlość [g]
Jaja (1 jajo = 50 g)100
Mleko10
Masło100

A. 10 sztuk.
B. 100 sztuk.
C. 25 sztuk.
D. 50 sztuk.
HGT.01 Pytanie 314
Kategorie: Obsługa gościa Organizacja i rodzaje usług
Wykonywanie usług kelnerskich

Podczas obsługi dużej imprezy, kelner chce uniknąć pomyłek przy przyjmowaniu zamówień. Jaką metodę powinien zastosować?

A. Notowanie zamówień na karcie zamówień
B. Zapisywanie zamówień na serwetkach
C. Przekazywanie zamówień ustnie do kuchni
D. Zapamiętywanie zamówień
HGT.11 Pytanie 315
Kategorie: Obsługa kelnerska Wyposażenie i technika
Organizacja usług gastronomic…

Aby korzystać z przenośnego terminala płatniczego, konieczne jest nawiązanie połączenia z

A. telefonem stacjonarnym
B. siecią internetową przewodową
C. siecią Wi-Fi
D. systemem GPS
HGT.01 Pytanie 316
Kategorie: Obsługa gościa Serwis i techniki podawania Potrawy i napoje
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką potrawę zaserwowano gościom serwisem francuskim?

A. Zupę w talerzu głębokim
B. Przystawkę na półmisku
C. Deser w pucharku
D. Tort na talerzyku
HGT.01 Pytanie 317
Kategorie: Obsługa gościa Organizacja i rodzaje usług
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie pytanie powinien zadać kelner przyjmujący zamówienie od gości?

A. Czy wybrali państwo już dania?
B. Czego państwo pragną?
C. Czy coś państwo chcieliby zamówić?
D. Czy mogę przyjąć zamówienie?
HGT.11 Pytanie 318
Kategorie: Obsługa kelnerska Rozliczenia i kalkulacje
Organizacja usług gastronomic…

Oblicz ile wyniesie koszt wypożyczenia po 1500 sztuk talerzy do dania zasadniczego i talerzy głębokich, korzystając z danych zamieszczonych w tabeli.

Cennik wypożyczenia zastawy
Element zastawyKoszt wypożyczenia
Talerz płaski Ø 24 cm0,80 zł
Talerz płaski Ø 19 cm0,50 zł
Talerz głęboki0,70 zł
Bulionówka0,60 zł

A. 1 800,00 zł
B. 1 650,00 zł
C. 2 250,00 zł
D. 2 100,00 zł
HGT.11 Pytanie 319
Kategorie: Menu i oferta Marketing i promocja
Organizacja usług gastronomic…

W barze przewidziano w ramach happy hours promocję na sprzedaż piwa od godziny 16:00 do 18:00.
W związku z tym w tych godzinach

A. przekąski serwowane do piwa będą tańsze
B. odbędzie się degustacja nowych rodzajów piwa
C. bar zaproponuje szerszy wybór piwa
D. cena piwa zostanie obniżona
HGT.01 Pytanie 320
Kategorie: Potrawy i napoje Magazynowanie i higiena
Wykonywanie usług kelnerskich

W chłodniach nie powinno się przechowywać

A. oleju
B. margaryny
C. smalcu
D. śmietany