Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Przygotowanie i wydawanie dań

W liście surowców do sporządzenia kisielu porzeczkowego brakuje

Lista surowców do sporządzenia kisielu porzeczkowego
porzeczka czarna
woda
?
cukier

A. agaru.
B. mąki pszennej.
C. mąki ziemniaczanej.
D. żelatyny.
Przygotowanie i wydawanie dań

Brązowy osad, który pojawia się podczas gotowania rosołu, jest rezultatem

A. pęcznienia żelatyny
B. karmelizacji monosacharydów
C. denaturacją białek prostych
D. wytapiania lipidów
HGT.02 Pytanie 447
Przygotowanie i wydawanie dań

Proces, który polega na obsmażeniu półproduktu, a następnie gotowaniu go w niewielkiej ilości wody pod przykryciem, nazywa się

A. podgrzewaniem
B. gotowaniem
C. smażeniem
D. duszeniem
Organizacja żywienia i usług …

Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, dzieciom w wieku szkolnym na pierwsze śniadanie powinno się zaproponować

A. płatki kukurydziane z mlekiem
B. pumpernikiel, masło i herbatę z cytryną
C. bułkę maślaną, powidła śliwkowe, miód oraz herbatę owocową
D. chleb razowy, ser gouda, masło, pomidor, kakao
Organizacja żywienia i usług …

Zwiększenie wchłaniania żelaza przez organizm człowieka następuje przy spożywaniu produktów, które są bogate

A. w fityniany
B. w witaminę B
C. w witaminę C
D. w szczawiany
Przygotowanie i wydawanie dań

Którego surowca brakuje w przedstawionym wykazie surowców, potrzebnych do sporządzenia pstrąga na niebiesko?

Surowiec
Pstrąg rzeczny
Włoszczyzna
Ziele angielskie
Pieprz
Gorczyca
Sól

A. Oleju.
B. Octu.
C. Piwa.
D. Mleka.
Przygotowanie i wydawanie dań

Mąka pobrana z magazynu, w której stwierdzono obecność szkodników

A. może być użyta do produkcji ciasta gotowanego
B. może być wykorzystana do wypieków
C. nie może być wprowadzona do produkcji
D. musi być przesiana dwukrotnie przed użyciem
Organizacja żywienia i usług …

Jakie posiłki powinny być uwzględnione w menu dla młodzieży w przedziale wiekowym 16-20 lat?

A. I. śniadanie, II. śniadanie, obiad i kolacja
B. I. śniadanie, II. śniadanie, obiad
C. I. śniadanie, II. śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja
D. I. śniadanie, obiad i kolacja
Przygotowanie i wydawanie dań

W tabeli przedstawiono sposób wykonania klusek

Sposób wykonania
1.Do miski przesiać mąkę.
2.Wymieszać jaja z wodą i solą.
3.Wlać masę jajeczną do mąki mieszając.
4.Metalową łyżką zwilżoną we wrzącej wodzie formować małe kluski.
5.Kluski wrzucać do wrzącej wody. Gotować około 5 minut.

A. kładzionych.
B. francuskich.
C. lanych.
D. półfrancuskich.