Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.12 Pytanie 561
Organizacja żywienia i usług …

Jakie enzymy rozkładają wiązania estrowe?

A. peptydazy
B. nukleazy
C. lipazy
D. amylazy
HGT.12 Pytanie 562
Organizacja żywienia i usług …

Według zasad żywieniowych maksymalny procent energetyczny podwieczorka w codziennym zapotrzebowaniu człowieka na energię wynosi

A. 5%
B. 15%
C. 10%
D. 20%
HGT.02 Pytanie 563
Przygotowanie i wydawanie dań

Paprykarz z kurczaka to danie

A. zapiekane
B. pieczenie
C. gotowanie
D. duszenie
HGT.12 Pytanie 564
Organizacja żywienia i usług …

Zbyt małe spożycie błonnika podnosi ryzyko wystąpienia

A. żółtaczki pokarmowej
B. celiakii
C. anemii
D. raka jelita grubego
HGT.02 Pytanie 565
Przygotowanie i wydawanie dań

Jaką masę miały mrożonki rybne na początku, jeśli odnotowany 2% ubytek to 2 kg?

A. 60 kg
B. 120 kg
C. 100 kg
D. 80 kg
HGT.02 Pytanie 566
Przygotowanie i wydawanie dań

Podczas krojenia warzyw nożem kucharz zaciął palec. Rana jest głęboka i rozległa. W tej sytuacji należy

A. nałożyć jałowy opatrunek, zabezpieczyć gazą i skierować poszkodowanego do lekarza
B. przemyć wodą utlenioną i zabandażować
C. przemyć ranę wodą i nałożyć gumową rękawiczkę
D. założyć nieprzemakalny opatrunek
HGT.02 Pytanie 567
Przygotowanie i wydawanie dań

Najważniejszym wyposażeniem składu artykułów suchych są:

A. wagi, regały i palety
B. separator, szatkownica i kuter
C. sortownik, stoły i lady
D. zamrażarka, chłodnia i naświetlacz
HGT.02 Pytanie 568
Przygotowanie i wydawanie dań

Jak nazywa się zakąska przygotowywana z surowego mięsa?

A. turnedos "a la Rossini"
B. befsztyk po angielsku
C. Boeuf Stroganow
D. befsztyk tatarski
HGT.02 Pytanie 569
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakie artykuły powinny być przechowywane w lodówce?

A. Mleko, jaja, mięso
B. Kurczak, ryż, miód
C. Oliwa, orzechy, masło
D. Mięso, kasza, ser
HGT.02 Pytanie 570
Przygotowanie i wydawanie dań

Który surowiec występuje w miejscu znaku zapytania w zamieszczonym wykazie surowców niezbędnych do sporządzenia sosu holenderskiego?

Wykaz surowców
żółtka
?
ocet winny
sok z cytryny
sól, pieprz biały

A. Oliwa z oliwek.
B. Masło klarowane.
C. Śmietanka kremowa.
D. Wywar jarski.
HGT.12 Pytanie 571
Organizacja żywienia i usług …

Jaką ilość węglowodanów w gramach dostarczy porcja sałatki z buraków i jabłek o wadze 150 g, jeśli w 100 g tej sałatki znajduje się 12,10 g węglowodanów?

A. 15,00 g
B. 18,15 g
C. 16,21 g
D. 12,10 g
HGT.02 Pytanie 572
Przygotowanie i wydawanie dań

Przygotować kawę w ekspresie i przelać do podgrzanej filiżanki. Śmietankę należy podgrzać i serwować w oddzielnym dzbanuszku. Cukier podać w cukierniczce. Na podstawie powyższego opisu, jaką kawę należy przygotować?

A. kawę po wiedeńsku
B. kawę latte
C. kawę po turecku
D. kawę mocha
HGT.02 Pytanie 573
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakie tłuszcze pochodzą wyłącznie z roślin?

A. Tran oraz olej słonecznikowy
B. Margaryna i olej sojowy
C. Łój oraz olej winogronowy
D. Masło i olej arachidowy
HGT.12 Pytanie 574
Organizacja żywienia i usług …

W której wersji diety wegetariańskiej zezwala się na jedzenie jedynie surowych owoców, orzechów oraz nasion?

A. Laktowegetariańskiej
B. Frutariańskiej
C. Laktoowowegetariańskiej
D. Witariańskiej
HGT.02 Pytanie 575
Przygotowanie i wydawanie dań

Wskaż metodę usuwania resztek pokarmowych zalecaną w zmywalniach naczyń stołowych, która nie wymaga montażu dodatkowych urządzeń.

A. Transport resztek poprzez kompaktor
B. Zbieranie resztek do zamykanych pojemników
C. Emulgacja i usuwanie za pomocą młynka koloidalnego
D. Rozdrabnianie przy użyciu urządzenia rozdrabniającego
HGT.02 Pytanie 576
Przygotowanie i wydawanie dań

W zamieszczonym wykazie składników na pierogi leniwe w miejsce znaku zapytania należy dobrać

Składniki pierogów leniwych
?
Ugotowane ziemniaki
Mąka pszenna
Jaja
Sól

A. ser twarogowy.
B. śmietanę.
C. masło.
D. ser podpuszczkowy.
HGT.02 Pytanie 577
Przygotowanie i wydawanie dań

W jakiej potrawie dodatek soku z cytryny przyczyni się do zachowania koloru zastosowanego składnika?

A. Marchew oprószana
B. Szpinak zasmażany
C. Karczoch grillowany
D. Buraki zasmażane
HGT.02 Pytanie 578
Przygotowanie i wydawanie dań

Na podstawie danych z tabeli oblicz zawartość tłuszczu w śniadaniu składającym się ze 100 g chleba, 25 g szynki, 10 g masła i 50 g pomidora.

SurowiecZawartość w 100 g
Białka (g)Tłuszcze (g)Węglowodany (g)
chleb żytni razowy4,71,241,6
szynka wędzona gotowana23340
masło0,782,50,7
pomidor0,90,65,2

A. 37,20 g
B. 18,25 g
C. 27,15 g
D. 9,05 g
HGT.12 Pytanie 579
Organizacja żywienia i usług …

Jeżeli 200 g deseru dostarcza 7 g węglowodanów, 5 g białka oraz 4 g tłuszczu, to jaka będzie wartość energetyczna 300 g deseru?

A. 168 kcal
B. 84 kcal
C. 126 kcal
D. 42 kcal
HGT.12 Pytanie 580
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z informacji zawartych w tabeli, oceń masę ciała kobiety, której BMI wynosi 39.

Analiza wskaźników BMI
InterpretacjaWartości BMI
Niedowaga< 19,00
Norma19 - 24,90
Nadwaga25 - 29,90
Otyłość II stopnia30 - 40
Otyłość III stopnia> 40

A. Nadwaga, podejrzenie o przekarmienie.
B. Podejrzenie o stan niedożywienia organizmu.
C. Otyłość umiarkowana II stopnia.
D. Otyłość duża III stopnia.
HGT.02 Pytanie 581
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakie produkty znajdują się w grupie zakwaszającej organizm?

A. Rodzynki, mleko, kefir
B. Szynka, jogurt, maślanka
C. Śledź, chleb, szynka
D. Jogurt, chleb, mleko
HGT.12 Pytanie 582
Organizacja żywienia i usług …

W oparciu o zasady tworzenia jadłospisów do zestawu obiadowego, który obejmuje: boeuf Strogonow, kasza jęczmienna, sałatka z buraków oraz kompot z moreli, należy przewidzieć

A. zupę gulaszową
B. krupnik na mięsie
C. krem z brokułów
D. barszcz z botwinki
HGT.02 Pytanie 583
Przygotowanie i wydawanie dań

W przypadku krwawiącej rany z ostrym obiektem w środku, najważniejsze jest przede wszystkim
(UWAGA: W tym pytaniu może występować błąd w kluczu - pytanie jest weryfikowane)

A. założyć rękawiczki gumowe i usunąć z rany wystający przedmiot
B. zdezynfekować ranę i poinformować lekarza
C. nałożyć rękawiczki gumowe i ucisnąć krwawiące miejsce przy pomocy opatrunku
D. ustawić poszkodowanego w bezpiecznej pozycji bocznej i zawiadomić lekarza
HGT.02 Pytanie 584
Przygotowanie i wydawanie dań

Podczas przygotowywania dań z jajek z zastosowaniem obróbki cieplnej, można uniknąć zatruć pokarmowych?

A. laseczką jadu kiełbasianego
B. gronkowcem złocistym
C. pałeczką Salmonelli
D. pałeczką okrężnicy
HGT.12 Pytanie 585
Organizacja żywienia i usług …

W zamieszczonym w tabeli zestawie obiadowym dla osoby na diecie niskoenergetycznej zamienić należy

Zestaw obiadowy
barszcz czerwony czysty bez dodatków
pstrąg pieczony w folii
ryż czarny na sypko
brokuły z wody
krem cytrynowy z biszkoptami

A. deser na surówkę owocową.
B. ryż czarny na ziemniaki purée.
C. zupę czystą na zagęszczany krem.
D. pieczoną rybę na gotowane żeberka.
HGT.02 Pytanie 586
Przygotowanie i wydawanie dań

Podczas przygotowywania ciasta z mąki pszennej?

A. skrobia ulega rozpadowi
B. woda się odparowuje
C. gazy ulegają rozszerzeniu
D. tworzy się gluten
HGT.12 Pytanie 587
Organizacja żywienia i usług …

Który z błędów żywieniowych popełnianych przez Polaków przyczynia się do powstawania osteoporozy?

A. Niedostateczne spożycie ryb
B. Niedostateczne spożycie owoców
C. Niedostateczne spożycie olejów roślinnych
D. Niedostateczne spożycie mleka i jego produktów
HGT.02 Pytanie 588
Przygotowanie i wydawanie dań

Kawiarnię zaprojektowaną w nowoczesnym stylu z przeszklonymi wnętrzami, należy wyposażyć w meble

A. z tworzyw sztucznych z dodatkami metalu
B. rzeźbione w drewnie z elementami złocenia
C. wiklinowe o orientalnych motywach
D. z prostokątnych kształtów wykonane z rustykalnego drewna
HGT.02 Pytanie 589
Przygotowanie i wydawanie dań

Czego używa się do cyrkulacji temperatury?

A. do gotowania na parze
B. do gotowania w kąpieli wodnej
C. do smażenia w głębokim tłuszczu
D. do smażenia kontaktowego
HGT.12 Pytanie 590
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami przede wszystkim

Zmiany w organizmie człowieka
Nadwaga
Rozwój procesów miażdżycowych
Wzrost ryzyka nadciśnienia
Zawał serca

A. nadmiaru białka.
B. nadmiaru tłuszczu.
C. niedoboru cukrów prostych.
D. niedoboru cukrów złożonych.
HGT.02 Pytanie 591
Przygotowanie i wydawanie dań

Który typ przetworów owocowych uzyskuje się poprzez konserwację surowca techniką zagęszczania?

A. Galaretki
B. Powidła
C. Dżemy
D. Syropy
HGT.02 Pytanie 592
Przygotowanie i wydawanie dań

Mleko poddane obróbce cieplnej w temperaturze 75 stopni C przez maksymalnie 30 sekund to mleko

A. pasteryzowane
B. sterylizowane
C. acidofilne
D. zagęszczone
HGT.02 Pytanie 593
Przygotowanie i wydawanie dań

Z 500 cm3 mleka, 50 g cukru oraz 20 g żelatyny wykonano 4 porcje galaretki karmelowej. Ile poszczególnych surowców należy przygotować do wykonania 60 porcji galaretki?

mleko (w l)cukier (w kg)żelatyna (w kg)
A.300,30,03
B.300,750,12
C.7,50,750,3
D.7,531,2

A. C.
B. D.
C. B.
D. A.
HGT.12 Pytanie 594
Organizacja żywienia i usług …

Jakie danie należy zaplanować do zestawu śniadaniowego, który składa się z pieczywa mieszanego, masła, polędwicy, sałaty zielonej oraz herbaty, zgodnie z zasadami układania jadłospisów?

A. owsiankę na mleku
B. dżem truskawkowy
C. mineralną wodę
D. sałatkę z brokułów
HGT.02 Pytanie 595
Przygotowanie i wydawanie dań

Jasna zasmażka, mleko, sól, biały pieprz oraz gałka muszkatołowa stanowią składniki

A. sosu beszamelowego
B. zupy neapolitańskiej
C. sosu holenderskiego
D. zupy mlecznej "nic"
HGT.02 Pytanie 596
Przygotowanie i wydawanie dań

Ile porcji deseru można przygotować z 5 opakowań lodów o wadze jednostkowej 1,5 kg, jeśli do przygotowania jednej porcji potrzeba 100 g lodów?

A. 75 porcji
B. 15 porcji
C. 50 porcji
D. 30 porcji
HGT.02 Pytanie 597
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakie urządzenie powinno być zastosowane do schłodzenia gorącej galaretki owocowej?

A. Regał chłodniczy
B. Szafę dwutemperaturową
C. Schładzarkę szokową
D. Szafę chłodniczą
HGT.02 Pytanie 598
Przygotowanie i wydawanie dań

Wśród głównych składników ciast ziemniaczanych, oprócz ugotowanych ziemniaków, jakie składniki powinny być uwzględnione?

A. mąka ziemniaczana, jajka, śmietana
B. mąka pszenna, margaryna, woda
C. mąka pszenna, mąka ziemniaczana, jaja
D. mąka pszenna, przyprawy, śmietana
HGT.02 Pytanie 599
Przygotowanie i wydawanie dań

Jaką część mięsa należy użyć do przygotowania befsztyku tatarskiego?

A. Karkówkę
B. Łopatkę
C. Polędwicę
D. Antrykot
HGT.12 Pytanie 600
Organizacja żywienia i usług …

Jaką potrawę powinno się uwzględnić w jadłospisie dla pacjenta z celiakią?

A. Kuskus z wieprzowiną i papryką
B. Ryż z indykiem i brokułami
C. Pęczak z dorszem oraz pomidorami
D. Bulgur z kurczakiem oraz cukinią