Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami przede wszystkim

Zmiany w organizmie człowieka
Nadwaga
Rozwój procesów miażdżycowych
Wzrost ryzyka nadciśnienia
Zawał serca

A. niedoboru cukrów złożonych.
B. niedoboru cukrów prostych.
C. nadmiaru tłuszczu.
D. nadmiaru białka.
Przygotowanie i wydawanie dań

Przygotowując zupę, po zakończeniu wstępnej obróbki surowców i zagotowaniu bulionu, należy wykonać kolejno

A. dodać główny składnik, podprawić zupę i przyprawić do smaku
B. dodać główny składnik, przyprawić do smaku i podprawić zupę
C. podprawić zupę, przyprawić do smaku i dodać główny składnik
D. podprawić zupę, dodać główny składnik i przyprawić do smaku
Organizacja żywienia i usług …

Jaki zestaw składników nie powinien być używany do przyrządzania potraw na śniadanie?

A. Jajka, dżem z truskawek, jabłko
B. Bób, groch, ser
C. Marchewka, chleb pełnoziarnisty, jogurt bez dodatków
D. Płatki owsiane, masło, jajka
Organizacja żywienia i usług …

Ile gramów tłuszczu zawiera porcja bobu, jeżeli jego wartość energetyczna wynosi 102 kcal na 100 g, a białko dostarcza 28 kcal, natomiast węglowodany 56 kcal?

A. 18 g
B. 9 g
C. 2 g
D. 84 g
HGT.12 Pytanie 570
Organizacja żywienia i usług …

Jaką rolę pełni błonnik pokarmowy w organizmie człowieka?

A. reguluje równowagę kwasowo-zasadową
B. podwyższa poziom cholesterolu we krwi
C. zwiększa ruchliwość jelit
D. wpływa na prawidłowy rytm serca
Organizacja żywienia i usług …

W restauracji cena jednego zestawu obiadowego dnia wynosi 15,00 zł. Każdego poniedziałku restauracja oferuje 50% zniżki dla studentów, którzy zamówią przynajmniej pięć zestawów obiadowych. Jaką kwotę zapłacą studenci w poniedziałek za 6 zestawów obiadowych dnia?

A. 180,00 zł
B. 90,00 zł
C. 135,00 zł
D. 45,00 zł
Przygotowanie i wydawanie dań

Rozbity kawałek mięsa wieprzowego, uformowany w okrąg o średnicy 14 cm oraz grubości 0,5 cm, przyprawiony solą, pieprzem i mąką, to jaki przygotowany półprodukt?

A. bryzol
B. rumsztyk
C. befsztyk
D. filet
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakie ryzyko może wyniknąć z konsumowania kiełbasy z mięsa dzika, które nie zostało przebadane przez weterynarza?

A. Zarażenie włośniami
B. Zatrucie jadem kiełbasianym
C. Zakażenie pałeczkami Salmonella
D. Zatrucie pestycydami
Przygotowanie i wydawanie dań

Który zestaw posiłków składa się z potraw o łatwej do strawienia konsystencji?

A. Zupa jarzynowa, pulpety cielęce, ziemniaki puree, marchew z wody
B. Barszcz biały, gulasz wołowy z kaszą gryczaną, buraczki zasmażane
C. Zupa pomidorowa, łosoś gotowany na parze, ziemniaki z wody, surówka z kapusty
D. Barszcz ukraiński, ryba duszona z warzywami, ryż brązowy, sałata z oliwą
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz zapotrzebowanie na surowce do sporządzenia 40 porcji frytek.

Normatyw surowcowy
na 10 porcji frytek
Nazwa produktuIlość [g]
Ziemniaki3 500
Olej750

A. Ziemniaki 14,00 kg, olej 3,0 kg
B. Ziemniaki 1,40 kg, olej 3,00 kg
C. Ziemniaki 1,40 kg, olej 0,03 kg
D. Ziemniaki 14,00 kg, olej 0,3 kg
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakiego elementu marketingu mix użył właściciel restauracji "Zamkowa", aby zorganizować dla zespołu szkolenie dotyczące komunikatywnej znajomości języka angielskiego?

A. Personel
B. Promocji
C. Produkt
D. Dystrybucji
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zawartych w tabeli, oblicz średnią ważoną rację dla mieszkańców internatu, w której 40% stanowią dziewczęta, a chłopcy 60%.

Racje pokarmowe dla produktów zbożowych
Grupa ludnościRacja pokarmowa dla produktów zbożowych w g
Dziewczęta 16 – 20 lat290
Chłopcy 16 – 20 lat380

A. 670 g
B. 344 g
C. 228 g
D. 335 g
Organizacja żywienia i usług …

O ile kcal zwiększy się wartość energetyczna naparu z herbaty, gdy dodamy 2 łyżeczki cukru, przy masie 1 łyżeczki wynoszącej 5 g?

A. O 20 kcal
B. O 40 kcal
C. O 90 kcal
D. O 50 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz koszt usługi gastronomicznej dla 20 osób przebywających na jednodniowym szkoleniu, podczas którego zamówiono całodzienny dostęp do bufetu kawowego, lunch serwowany i uroczystą kolację.

Cennik usług żywieniowych
UsługaForma usługiCena brutto
dla 1 osoby
[zł]
Przerwa kawowajednorazowa10,00
całodzienna25,00
Lunchserwowany30,00
w formie bufetu50,00
Kolacjaserwowana30,00
w formie bufetu50,00
uroczysta80,00

A. 2 400,00 zł
B. 2 700,00 zł
C. 1 700,00 zł
D. 3 100,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w cenniku usług cateringowych, oblicz ile zapłaci zleceniodawca usługi cateringowej trwającej 2,5 godziny, któremu udzielono 10% rabatu.

Cennik usług cateringowych
Lp.Czas trwania usługi cateringowejCena jednostkowa brutto
1.1 godzina400,00 zł
2.2 ÷ 3 godziny500,00 zł
3.4 ÷ 5 godzin600,00 zł

A. 400,00 zł
B. 450,00 zł
C. 550,00 zł
D. 500,00 zł
Przygotowanie i wydawanie dań

Przechowywanie owoców i warzyw w szczelnych plastikowych pojemnikach prowadzi do

A. rozwoju i aktywności drobnoustrojów
B. utrzymania właściwości organoleptycznych
C. wzrostu bezpieczeństwa produktów spożywczych
D. hamowania rozwoju mikroorganizmów
Organizacja żywienia i usług …

Jaką ilość energii zapewni ludzkiemu organizmowi 300 g pasztecików drożdżowych, jeżeli energetyczna wartość 100 g tych pasztecików wynosi 343 kcal?

A. 1 372 kcal
B. 343 kcal
C. 643 kcal
D. 1 029 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z zamieszczonego normatywu surowcowego, oblicz ile masła, mąki pszennej i mleka należy użyć do sporządzenia 20 porcji sosu beszamelowego.

Normatyw surowcowy na 4 porcje sosu beszamelowego
Nazwa surowcaIlość
masło30 g
mąka pszenna30 g
mleko500 ml
sól, gałka muszkatołowado smaku

A. Masło 0,30 kg, mąka pszenna 0,30 kg, mleko 5,00 l
B. Masło 1,50 kg, mąka pszenna 1,50 kg, mleko 2,25 l
C. Masło 0,60 kg, mąka pszenna 0,60 kg, mleko 1,00 l
D. Masło 0,15 kg, mąka pszenna 0,15 kg, mleko 2,50 l