Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Przygotowanie i wydawanie dań

Jaką czynność kelner wykonuje z lewej strony klienta podczas jego obsługi?

A. Podawanie potraw wyporcjowanych na talerzach
B. Serwowanie potraw z półmiska
C. Ustawienie wazy z zupą
D. Ustawienie salaterki z jarzynami
Przygotowanie i wydawanie dań

Przekąska, której nie powinno się serwować podczas koktajlowego przyjęcia, to

A. befsztyk po angielsku.
B. tartinki z łososiem.
C. koreczki z owoców.
D. koreczki z warzyw.
Organizacja żywienia i usług …

Aby przygotować 1 porcję sufletu jabłkowego, potrzeba 135 g upieczonych i przetartych jabłek. Ile jabłek będzie potrzebnych do zrobienia 80 porcji deseru, jeśli odpady wynoszą 10%?

A. 10,80 kg
B. 12,00 kg
C. 1,08 kg
D. 1,20 kg
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, oblicz cenę gastronomiczną netto posiłków dla czterech osób za dwutygodniowy pobyt, jeżeli marża gastronomiczna wynosi 200%.

Wykaz kosztów surowców dla jednej osoby w ośrodku
Rodzaj posiłkuKoszt surowców jednego posiłku
[zł]
Śniadanie2,00
Obiad4,00
Kolacja3,00

A. 1 008,00 zł
B. 108,00 zł
C. 1 512,00 zł
D. 151,20 zł
HGT.02 Pytanie 648
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakie odpady uznaje się za niebezpieczne?

A. Butelki plastikowe.
B. Baterie.
C. Papier.
D. Puszki metalowe.
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z wykazu kosztów wyżywienia jednej osoby w ośrodku, oblicz cenę gastronomiczną netto usługi wyżywienia czterech osób za dwutygodniowy pobyt, jeżeli ośrodek stosuje marżę gastronomiczną w wysokości 200%.

Wykaz kosztów wyżywienia jednej osoby w ośrodku
Rodzaj posiłkuKoszt sporządzenia jednego posiłku
[zł]
Śniadanie2,00
Obiad4,00
Kolacja3,00

A. 1 008,00 zł
B. 1512,00 zł
C. 151,20 zł
D. 108,00 zł
Przygotowanie i wydawanie dań

Przygotowując "rybę po polsku", należy oczyszczoną rybę

A. gotować w wywarze zakwaszonym octem
B. pokroić na równe kawałki, obsmażyć i powoli dusić z warzywami
C. gotować pod przykryciem w bulionie z warzyw do miękkości
D. umieścić w zimnej wodzie i doprowadzić do wrzenia
HGT.02 Pytanie 661
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakie obszary obejmuje system HACCP?

A. wyłącznie pracowników sektora produkcyjnego
B. jedynie pomieszczeń produkcyjnych
C. całego zakładu gastronomicznego
D. normatywów surowcowych
Przygotowanie i wydawanie dań

Zbilansowane śniadanie dla uczniów w wieku szkolnym powinno zawierać

A. jogurt owocowy, pączka, batonika
B. kawę zbożową, bułkę, ser z miodem
C. herbatę, bułkę drożdżową, jabłko
D. jogurt, kanapkę z wędliną, rzodkiewkę
Przygotowanie i wydawanie dań

Na przyjęciu angielskim, w którym bierze udział 150 osób, ile kompletów sztućców powinno być przygotowanych na bufecie?

A. 450 kompletów sztućców
B. 75 kompletów sztućców
C. 150 kompletów sztućców
D. 300 kompletów sztućców
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami

Zmiany w organizmie człowieka
Niedokrwistość
Obniżenie sprawności fizycznej
Pogorszenie koncentracji

A. nadmiaru miedzi.
B. niedoboru potasu.
C. niedoboru żelaza.
D. nadmiaru cynku.
Przygotowanie i wydawanie dań

Do warzyw, które mogą być przechowywane najdłużej w sprzyjających warunkach, zaliczają się

A. szparagi oraz pomidory
B. szpinak oraz selery
C. brokuły i paprykę
D. pory i cebulę
Przygotowanie i wydawanie dań

Masło, które jest przeznaczone do codziennego spożycia, powinno być przechowywane

A. w temperaturze +8 °C i wilgotności względnej 90%
B. w temperaturze +15 °C i wilgotności względnej 90%
C. w temperaturze +15 °C i wilgotności względnej 70
D. w temperaturze +8 °C i wilgotności względnej 70%