Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.02 Pytanie 881
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakiego rodzaju ciasto potrzebuje wcześniejszego przygotowania zarówno ciasta bazowego, jak i ciasta maślanego?

A. Francuskie
B. Półfrancuskie
C. Zbijane
D. Parzone
HGT.12 Pytanie 882
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz wartość energetyczną kotleta mielonego o masie 100 g.

Wartości odżywcze 100 g kotleta mielonego
Składnik odżywczyZawartość składnika odżywczego
w 100 g kotleta mielonego
białko13 g
tłuszcz21 g
węglowodany12 g

A. 240 kcal
B. 46 kcal
C. 184 kcal
D. 289 kcal
HGT.12 Pytanie 883
Organizacja żywienia i usług …

Z 300 g świeżej papryki i 1 200 g kapusty kwaszonej sporządzono surówkę zgodnie z normatywem surowcowym na 10 porcji. Ile natki pietruszki należy dodać, by jedna porcja surówki zawierała 60 mg witaminy C?

Tabela wartości odżywczej
ProduktZawartość witaminy C
[mg witaminy C/100 g]
Natka pietruszki150
Papryka120
Kapusta kwaszona15

A. 120 mg
B. 40 mg
C. 40 g
D. 120 g
HGT.02 Pytanie 884
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakie danie wyróżnia się w polskiej kuchni?

A. Pieczone jabłka z rodzynkami
B. Schab pieczony ze śliwkami
C. Gulaszowa zupa
D. Zupa cebulowa
HGT.02 Pytanie 885
Przygotowanie i wydawanie dań

Oblicz wartość koniaku w kieliszku o pojemności 0,05 l, jeśli cena detaliczna butelki o objętości 0,5 l wynosi 100 zł, a zakład stosuje marżę w wysokości 25%?

A. 10,00 zł
B. 7,50 zł
C. 12,50 zł
D. 5,00 zł
HGT.02 Pytanie 886
Przygotowanie i wydawanie dań

Mąka pobrana z magazynu, w której stwierdzono obecność szkodników

A. nie może być wprowadzona do produkcji
B. może być użyta do produkcji ciasta gotowanego
C. może być wykorzystana do wypieków
D. musi być przesiana dwukrotnie przed użyciem
HGT.02 Pytanie 887
Przygotowanie i wydawanie dań

Aby przygotować sos beszamelowy, oprócz masła, konieczne jest użycie

A. jaj i śmietanki
B. śmietany i sera
C. mąki i mleka
D. wina i żółtek
HGT.12 Pytanie 888
Organizacja żywienia i usług …

Jeżeli zgodnie z recepturą kulinarną zastosowano 4 000 g surowców do przygotowania 2 000 g gotowego dania, to jaka jest wydajność procesu technologicznego?

A. 4 000 g
B. 50%
C. 2 000 g
D. 200%
HGT.02 Pytanie 889
Przygotowanie i wydawanie dań

Oblicz, jaka będzie cena sprzedaży 250 ml coca-coli w lokalu gastronomicznym, jeśli cena zakupu 1 litra coca-coli to 2 zł, marża gastronomiczna wynosi 100%, a stawka VAT to 7%?

A. 1,07 zł
B. 1,70 zł
C. 4,28 zł
D. 1,00 zł
HGT.12 Pytanie 890
Organizacja żywienia i usług …

Na jakie z wymienionych wydarzeń trzeba przygotować bufety z potrawami i napojami oraz stoły i krzesła dla uczestników?

A. Bankiet angielski
B. Obiad zasiadany
C. Koktajl party
D. Bankiet amerykański
HGT.02 Pytanie 891
Przygotowanie i wydawanie dań

Płuczko-obieraczka to mechaniczne urządzenie, które ułatwia wstępną obróbkę zabrudzonych warzyw

A. ziemniaków i selerów
B. porów i pietruszki
C. rzepy i cebuli
D. marchewki i kalarepy
HGT.12 Pytanie 892
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, określ ile białka pełnowartościowego, błonnika i witaminy C dostarczy organizmowi człowieka posiłek złożony z 80 g wątróbki wieprzowej saute z jabłkami, 100 g ziemniaków i 150 g surówki z kapusty kwaszonej.

Zawartość składników odżywczych w 100 g potraw
Nazwa potrawyBiałko
[g]
Błonnik
[g]
Witamina C
[mg]
Wątróbka wieprzowa sauté z jabłkami20120
Ziemniaki z wody224
Surówka z kiszonej kapusty0210

A. 18,0 g białka pełnowartościowego, 4,8 g błonnika, 35 mg witaminy C.
B. 16,0 g białka pełnowartościowego, 5,8 g błonnika, 35 mg witaminy C.
C. 22,0 g białka pełnowartościowego, 6,0 g błonnika, 39 mg witaminy C.
D. 20,0 g białka pełnowartościowego, 5,8 g błonnika, 30 mg witaminy C.
HGT.02 Pytanie 893
Przygotowanie i wydawanie dań

W obszarze czystym w restauracji należy realizować

A. segregację owoców
B. dezynfekcję jajek
C. pakowanie potraw
D. rozmrażanie ryb
HGT.12 Pytanie 894
Organizacja żywienia i usług …

Z wykorzystaniem współczynnika Atwatera wyznacz, o ile kilokalorii zwiększy się wartość energetyczna napoju z herbaty, gdy zostaną dodane 2 łyżeczki cukru, przy założeniu, że masa jednej łyżeczki cukru to 5 g?

A. O 20 kcal
B. O 90 kcal
C. O 50 kcal
D. O 40 kcal
HGT.02 Pytanie 895
Przygotowanie i wydawanie dań

Jak nazywa się zakąska przygotowywana z surowego mięsa?

A. turnedos "a la Rossini"
B. befsztyk tatarski
C. Boeuf Stroganow
D. befsztyk po angielsku
HGT.12 Pytanie 896
Organizacja żywienia i usług …

W terapii przewlekłych zaparć wykorzystuje się dietę

A. bogatoresztkową
B. niskoenergetyczną
C. łatwostrawną
D. bogatobiałkową
HGT.02 Pytanie 897
Przygotowanie i wydawanie dań

Obiekt gastronomiczny, zajmujący się przygotowaniem posiłków abonamentowych, regeneracyjnych oraz dietetycznych dla wyznaczonej grupy osób, to

A. pizzeria
B. bistro
C. espresso
D. szpital
HGT.02 Pytanie 898
Przygotowanie i wydawanie dań

Długi czas zachowania świeżości pierników oraz opóźnienie ich wysychania zapewnia dodanie do ciasta

A. mleka pasteryzowanego
B. skórki pomarańczowej
C. miodu naturalnego
D. przypraw korzennych
HGT.02 Pytanie 899
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakiego rodzaju obuwie powinien nosić pracownik zatrudniony w obieralni warzyw?

A. ze skóry
B. gumowe
C. z wkładką ortopedyczną
D. z materiałów tekstylnych
HGT.02 Pytanie 900
Przygotowanie i wydawanie dań

Kucharz przygotowuje danie smażone "Warzywa na patelnię", używając mrożonych warzyw. Jak powinno się postąpić z mrożonymi warzywami w tej sytuacji?

A. Całkowicie rozmrozić i wrzucić na zimny tłuszcz
B. Nie rozmrażać i wrzucić na gorący tłuszcz
C. Częściowo rozmrozić i wrzucić na gorący tłuszcz
D. Umyć i wrzucić na ciepły tłuszcz
HGT.02 Pytanie 901
Przygotowanie i wydawanie dań

Jaka powinna być masa porcji kremów i musów?

A. 60 - 80 g
B. 40 - 60 g
C. 80 - 100g
D. 100 - 150 g
HGT.02 Pytanie 902
Przygotowanie i wydawanie dań

Do przygotowania potrzebne są mąka pszenna, mąka żytnia, miód oraz przyprawy korzenne.

A. rolady
B. szarlotki
C. piernika
D. tarty
HGT.02 Pytanie 903
Przygotowanie i wydawanie dań

Która z procedur nie gwarantuje bezpieczeństwa zdrowotnego przygotowywanych potraw w lokalu gastronomicznym?

A. Wydawanie surowców z magazynu zgodnie z zasadą FIFO (pierwsze przyszło - pierwsze wyszło)
B. Nadzorowanie temperatur wewnętrznych potraw smażonych z mięsa, drobiu, ryb
C. Nadzorowanie temperatur przechowywania surowców oraz półproduktów
D. Mycie oraz dezynfekcja rąk po wstępnej obróbce zanieczyszczonych
HGT.12 Pytanie 904
Organizacja żywienia i usług …

Zgodnie z zasadą wymiany produktów spożywczych, olej można zamienić na

A. maślankę
B. śmietanę
C. jajka
D. masło
HGT.12 Pytanie 905
Organizacja żywienia i usług …

Jakie produkty spożywcze można zakwalifikować jako trwałe?

A. Mąka kukurydziana, kasza perłowa, sałata
B. Truskawki, fasola szparagowa, orzechy
C. Mąka ziemniaczana, kasza manna, groch
D. Cukier puder, kawa zbożowa, melon
HGT.12 Pytanie 906
Organizacja żywienia i usług …

Aby przygotować pierogi leniwe, oprócz ugotowanych ziemniaków, należy uwzględnić:

A. mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jaja
B. mąkę pszenną, masło, jaja
C. mąkę ziemniaczaną, jaja, sól
D. mąkę pszenną, ser twarogowy, jaja
HGT.12 Pytanie 907
Organizacja żywienia i usług …

Dieta Dukana polega na zmniejszeniu spożycia produktów

A. tłuszczowych i białkowych
B. tłuszczowych i wody
C. węglowodanowych i tłuszczowych
D. węglowodanowych i wody
HGT.02 Pytanie 908
Przygotowanie i wydawanie dań

Do krojenia warzyw stosowane są deski i noże oznaczone kolorem

A. brązowym
B. niebieskim
C. zielonym
D. czerwonym
HGT.02 Pytanie 909
Przygotowanie i wydawanie dań

Czym jest Tournedos?

A. małe, okrągłe befsztyki z polędwicy wołowej
B. kotlet z mielonej lub siekanej wołowiny
C. wołowy pasztet w delikatnym cieście
D. wołowa pieczeń w sosie grzybowym
HGT.02 Pytanie 910
Przygotowanie i wydawanie dań

Krokiety z nadzieniem z kapusty oraz grzybów należy formować

A. w rulon otwarty
B. w rulon zamknięty
C. w sakiewkę
D. w chusteczkę
HGT.02 Pytanie 911
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakiego koloru deskę należy zastosować do porcjowania surowego kurczaka?

A. białego
B. żółtego
C. zielonego
D. czerwonego
HGT.02 Pytanie 912
Przygotowanie i wydawanie dań

Do krojenia należy zastosować niebieską deskę

A. surowego mięsa
B. gotowanych warzyw
C. surowych ryb
D. pieczonego drobiu
HGT.02 Pytanie 913
Przygotowanie i wydawanie dań

Jaja po wiedeńsku powinny być gotowane od momentu umieszczenia ich w wrzącej wodzie przez

A. 5 minut
B. 1 minutę
C. 3 minuty
D. 7 minut
HGT.12 Pytanie 914
Organizacja żywienia i usług …

Która forma wegetarianizmu zezwala na jedzenie takich produktów jak: mięso drobiowe, ryby, jaja, miód, mleko?

A. Ichtiowegetarianizm
B. Witarianizm
C. Semiwegetarianizm
D. Laktoowowegetarianizm
HGT.12 Pytanie 915
Organizacja żywienia i usług …

Która z diet wegetariańskich pozwala na spożywanie maślanki?

A. Frutarianizm
B. Owowegetarianizm
C. Weganizm
D. Laktowegetarianizm
HGT.02 Pytanie 916
Przygotowanie i wydawanie dań

Kalafior oraz brokuł zaliczają się do grupy warzyw

A. strączkowych
B. kapustnych
C. liściowych
D. korzeniowych
HGT.02 Pytanie 917
Przygotowanie i wydawanie dań

Z spośród wymienionych wybierz zapis, który obrazuje zmianę składnika odżywczego zachodzącą w trakcie jego obróbki cieplnej?

A. Skrobia -> denaturacja
B. Błonnik -> pęcznienie
C. Białko -> kleikowanie
D. Tłuszcz -> koagulacja
HGT.02 Pytanie 918
Przygotowanie i wydawanie dań

Osoby będące na diecie bezglutenowej powinny unikać picia

A. kawy naturalnej
B. bawarki
C. mleka
D. kawy zbożowej
HGT.02 Pytanie 919
Przygotowanie i wydawanie dań

Podejmując działania w celu udzielenia pierwszej pomocy osobie z krwawieniem z nosa, należy

A. unosić nogi poszkodowanego w górę
B. pochylić głowę poszkodowanego do przodu
C. przechylić głowę poszkodowanego do tyłu
D. ustawić poszkodowanego w pozycji bezpiecznej
HGT.12 Pytanie 920
Organizacja żywienia i usług …

Jaką kwotę zapłaci zleceniodawca za obsługę 50 gości na przyjęciu urodzinowym, które odbędzie się w godzinach od 1700 do 2100, jeśli cena brutto za usługi kelnerskie wynosi 30,00 zł za godzinę dla 1 kelnera obsługującego 10 osób?

A. 750,00 zł
B. 120,00 zł
C. 150,00 zł
D. 600,00 zł