Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Przygotowanie i wydawanie dań

Jeżeli koszt surowców (pomijając przyprawy) do przygotowania 100 zestawów obiadowych wynosi 500 zł, a ryczałt na przyprawy to 3%, to koszt jednego zestawu obiadowego z przyprawami wynosi

A. 5,00 zł
B. 15,00 zł
C. 15,15 zł
D. 5,15 zł
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz koszt pracy pracowników części ekspedycyjnej zakładu gastronomicznego.

Stanowisko pracyLiczba pracownikówKoszt pracy
1 pracownik/1h
[zł]
Czas pracy
[h]
Kelner225,005
Barman150,004
Kucharz150,003

A. 475,00 zł
B. 325,00 zł
C. 600,00 zł
D. 450,00 zł
Przygotowanie i wydawanie dań

Przygotowując danie "jaja po wiedeńsku", jak należy postąpić z jajami?

A. wybić do szklanki i podgrzewać we wrzącej wodzie przez około 5 minut
B. w skorupce umieścić w zimnej wodzie i gotować przez około 8 minut
C. gotować bez skorupek we wrzącej, zakwaszonej wodzie z dodatkiem soli przez około 3 minuty
D. w skorupce umieścić w ciepłej wodzie i gotować przez około 5 minut
Przygotowanie i wydawanie dań

Który z przedstawionych zestawów obiadowych nie jest skomponowany zgodnie z zasadami układania jadłospisów?

A. Zupa jarzynowa, pieczeń wołowa, ziemniaki z wody, sałatka z buraków, kompot z jabłek
B. Zupa ogórkowa, gulasz wołowy, kopytka, ogórek kwaszony, kompot z agrestu
C. Zupa pomidorowa z ryżem, zrazy duszone, kopytka, surówka z czerwonej kapusty, kompot z brzoskwiń
D. Krupnik, ryba smażona, ziemniaki z wody, surówka z warzyw mieszanych, kompot z truskawek
Organizacja żywienia i usług …

Jaką wartość energetyczną ma 200 g jajecznicy z dodatkiem szynki, która zawiera 12,0 g białka, 14,0 g tłuszczu oraz 1,0 g węglowodanów?

A. 356,0 kcal
B. 238,0 kcal
C. 183,0 kcal
D. 178,0 kcal
Przygotowanie i wydawanie dań

Jak można uniknąć negatywnych efektów przy rozmrażaniu rybnych filetów w dużych blokach?

A. w temperaturze otoczenia
B. umieszczając w ciepłej wodzie
C. w warunkach chłodniczych
D. umieszczając w zimnej wodzie
Przygotowanie i wydawanie dań

Przedsiębiorstwo KOMP postanowiło zorganizować spotkanie opłatkowe dla swoich pracowników i zamówiło w firmie cateringowej potrawy zgodnie z zamieszczonym zamówieniem. Określ, ile KOMP zapłaci za zorganizowanie tego przyjęcia, jeżeli firma cateringowa udzieli mu 20% rabatu.

Lp.Nazwa potrawy/usługij. miaryilośćCena jednostkowa brutto [zł]
1.pierogi z kapustąporcja508,00
2.śledzie w olejuporcja506,00
3.barszcz z uszkamiporcja504,00
4obsługagodzina5200,00

A. 1900,00 zł
B. 2100,00 zł
C. 2250,00 zł
D. 1520,00 zł
Przygotowanie i wydawanie dań

Resztki mięsa, które powstają podczas przygotowywania tradycyjnej sztufady, powinny być wykorzystane do zrobienia

A. boeuf Stroganowa
B. sznycla po wiedeńsku
C. pieczeni rzymskiej
D. kotletów pożarskich
Organizacja żywienia i usług …

Utworzenie miejsca pracy w sposób zwany "mise en place" zwiększa efektywność działań w procesie produkcji gastronomicznej na etapie

A. przechowywania surowców i półproduktów
B. podawania potraw i napojów
C. organizacji zakupów
D. etapu technologicznego
Organizacja żywienia i usług …

Właściciel restauracji, który zorganizował z okazji Dnia Kobiet pokazy oraz degustacje potraw pod hasłem "Smaki kobiet", działał w ramach

A. sprzedaży bezpośredniej
B. dystrybucji bezpośredniej
C. reklamy medialnej
D. promocji sprzedaży
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakie produkty powstają z ciast przygotowywanych w naczyniu ?

A. Kluski krajane, zacierka tarta, kluski kładzione
B. Makaron, naleśniki biszkoptowe, knedle
C. Kluski francuskie, kołduny, zacierka skubana
D. Kluski półfrancuskie, ciasto lane, naleśniki
HGT.02 Pytanie 943
Przygotowanie i wydawanie dań

Kucharze pracujący w placówkach zbiorowego żywienia, według aktualnego rozporządzenia Ministra Zdrowia, powinni poddawać się regularnym badaniom lekarskim co

A. 12 miesięcy
B. 4 miesiące
C. 6 miesięcy
D. 10 miesięcy
HGT.02 Pytanie 944
Przygotowanie i wydawanie dań

Oblicz wartość koniaku w kieliszku o pojemności 0,05 l, jeśli cena detaliczna butelki o objętości 0,5 l wynosi 100 zł, a zakład stosuje marżę w wysokości 25%?

A. 7,50 zł
B. 5,00 zł
C. 10,00 zł
D. 12,50 zł
Przygotowanie i wydawanie dań

Jaką czynność należy wykonać przy przygotowywaniu surówki z selera, aby zapobiec jego enzymatycznemu ciemnieniu?

A. Cienkie obieranie selera
B. Płukanie selera przed rozdrobnieniem
C. Użycie do starcia selera tarki ze stali nierdzewnej
D. Skropienie startego selera sokiem z cytryny