Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja żywienia i usług …

Jakie posiłki powinny być planowane dla dzieci w wieku od 3 do 6 lat?

A. Śniadanie, drugie śniadanie, lunch, obiad, podwieczorek
B. Śniadanie, lunch, podwieczorek, kolacja
C. Śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja
D. Śniadanie, podwieczorek, lunch, kolacja
HGT.02 Pytanie 1244
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakie urządzenie chłodnicze jest stosowane w pomieszczeniach magazynowych?

A. Lada chłodnicza
B. Szafa chłodnicza
C. Witryna chłodnicza
D. Stół chłodniczy
Organizacja żywienia i usług …

Który wariant kolacji został zaplanowany w sposób niezgodny z zasadami zdrowego odżywiania?

A. Fasolka po bretońsku, chleb pełnoziarnisty
B. Makaron z twarogiem i szpinakiem
C. Zapiekany ryż z szynką, brokułami i papryką
D. Kurczak pieczony z ziołami, sałata oraz pomidor, bułka grahamka
HGT.12 Pytanie 1249
Organizacja żywienia i usług …

Co powoduje, że ciasto drożdżowe rośnie?

A. Długie mieszanie
B. Obecność soli
C. Działanie drożdży
D. Dodatek cukru
Przygotowanie i wydawanie dań

W przedstawionym systemie technologicznym, w miejscu oznaczonym znakiem zapytania, należy zaplanować

System technologiczny sporządzania potraw mięsnych
Dostawa mięsaMagazynowanie w chłodni?Gotowanie, smażenie, pieczenie, duszenieSchładzanie, odgrzewanieWydawanie potraw

A. obróbkę cieplną.
B. zamrażanie surowca.
C. obróbkę wstępną.
D. porcjowanie wyrobu.
Przygotowanie i wydawanie dań

Długi czas zachowania świeżości pierników oraz opóźnienie ich wysychania zapewnia dodanie do ciasta

A. miodu naturalnego
B. przypraw korzennych
C. mleka pasteryzowanego
D. skórki pomarańczowej
Organizacja żywienia i usług …

Na przyjęcie dla czterdziestu osób zaplanowano stół bankietowy o długości 16m. Restauracja dysponuje dziesięcioma stołami o długości 180 cm oraz dwoma stołami o długości 160 cm. Jakie stoły powinny zostać wybrane do zorganizowania stołu bankietowego?

A. 8 stołów o długości 180 cm i 2 stoły o długości 160 cm
B. 8 stołów o długości 180 cm i 1 stół o długości 160 cm
C. 10 stołów o długości 180 cm i 2 stoły o długości 160 cm
D. 9 stołów o długości 180 cm i 1 stół o długości 160 cm
Przygotowanie i wydawanie dań

Jaką wartość brutto ma cena gastronomiczna jednej porcji wina o objętości 100 ml, jeśli koszt zakupu butelki wina o pojemności 0,7 l wynosi 14 zł, marża gastronomiczna to 50%, a podatek VAT to 23%?

A. 21,48 zł
B. 3,07 zł
C. 25,83 zł
D. 3,69 zł
Przygotowanie i wydawanie dań

Proces przyrządzania naleśników obejmuje następujące etapy:

A. przygotowanie nadzienia, przygotowanie ciasta naleśnikowego, formowanie, zapiekanie
B. przygotowanie nadzienia, przygotowanie ciasta naleśnikowego, smażenie, formowanie
C. przygotowanie ciasta naleśnikowego, przygotowanie nadzienia, formowanie, smażenie
D. przygotowanie ciasta naleśnikowego, przygotowanie nadzienia, zapiekanie, formowanie
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, określ ile białka pełnowartościowego, błonnika i witaminy C dostarczy organizmowi człowieka posiłek złożony z 80 g wątróbki wieprzowej saute z jabłkami, 100 g ziemniaków i 150 g surówki z kapusty kwaszonej.

Zawartość składników odżywczych w 100 g potraw
Nazwa potrawyBiałko
[g]
Błonnik
[g]
Witamina C
[mg]
Wątróbka wieprzowa sauté z jabłkami20120
Ziemniaki z wody224
Surówka z kiszonej kapusty0210

A. 16,0 g białka pełnowartościowego, 5,8 g błonnika, 35 mg witaminy C.
B. 20,0 g białka pełnowartościowego, 5,8 g błonnika, 30 mg witaminy C.
C. 18,0 g białka pełnowartościowego, 4,8 g błonnika, 35 mg witaminy C.
D. 22,0 g białka pełnowartościowego, 6,0 g błonnika, 39 mg witaminy C.
Organizacja żywienia i usług …

Jaka kwota będzie do zapłacenia przez grupę 40 studentów za obiadokolację, jeśli cena jednego zestawu wynosi 20,00 zł, a grupy zorganizowane otrzymują rabat w wysokości 10%?

A. 720,00 zł
B. 880,00 zł
C. 800,00 zł
D. 400,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

Jaką ilość kilogramów pieczywa należy przygotować, aby zastąpić 5 kg kaszy, biorąc pod uwagę, że według tabeli zamienników produktów spożywczych 135 g pieczywa odpowiada 100 g kaszy?

A. 5,30 kg
B. 6,75 kg
C. 0,53 kg
D. 0,76 kg
Organizacja żywienia i usług …

Jeśli w 100 g zupy z zielonego groszku znajduje się 3,10 g błonnika, to ile błonnika będzie miała porcja tej zupy ważąca 250 g?

A. 3,10 g błonnika
B. 77,50 g błonnika
C. 31,10 g błonnika
D. 7,75 g błonnika
Przygotowanie i wydawanie dań

Jak należy serwować barszcz czysty z uszkami w porcji pojedynczej?

A. w porcelanowej miseczce
B. w bulionówce na podstawce
C. w filiżance na podstawce
D. w głębokim talerzu
Przygotowanie i wydawanie dań

Podczas gotowania peklowanej golonki kolagen ulega

A. pęcznieniu, kleikowaniu i dekstrynizacji
B. denaturacji, kleikowaniu i degradacji
C. denaturacji, dekstrynizacji i hydrolizie
D. pęcznieniu, denaturacji i hydrolizie
Przygotowanie i wydawanie dań

Na podstawie danych z tabeli określ wartość energetyczną 1 porcji kopytek.

LpNazwa produktuIlość na 1 porcję kopytek [g]Wartość energetyczna w 100 g produktu [kcal]
1.Ziemniaki20080
2.Mąka pszenna40350
3.Mąka ziemniaczana8325
4.Jaja10150
5.Słonina10800

A. 321 kcal
B. 421 kcal
C. 1605 kcal
D. 1705 kcal
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakie elementy są niezbędne do aranżacji stołu na Wielkanoc?

A. obrus w kolorze białym, żonkile, zastawę z białej porcelany
B. obrus w kolorze szafirowym, talerzyki w kształcie muszli, kotwice, siatki
C. obrus w różnorodnych kolorach, serpentyny, talerzyki z motywami bajkowymi
D. obrus w kolorze złotym, pióra, zastawę z kolorowego szkła
Przygotowanie i wydawanie dań

Wskaż prawidłowe techniki obróbki termicznej dla wymienionych w tabeli potraw mięsnych.

Rodzaj potrawyPulpetyKlopsiki
Agotowanieduszenie
Bduszeniesmażenie
Csmażeniepieczenie
Dpieczeniegotowanie

A. B.
B. C.
C. A.
D. D.