Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.12 Pytanie 2 081
Organizacja żywienia i usług …

Sprzęt pomocniczy przedstawiony na rysunku to

Ilustracja do pytania 1
A. szafka serwisowa.
B. wózek transportowy
C. stolik pomocniczy.
D. wózek kelnerski.
HGT.12 Pytanie 2 082
Organizacja żywienia i usług …

Które produkty są najlepszym źródłem białka pełnowartościowego?

A. Mleko i ryż.
B. Jaja i soja.
C. Mięso i mleko.
D. Mięso i fasola.
HGT.12 Pytanie 2 083
Organizacja żywienia i usług …

Do grupy energetycznych składników odżywczych zalicza się

A. skrobię.
B. pektyny.
C. karoten.
D. tokoferol.
HGT.12 Pytanie 2 084
Organizacja żywienia i usług …

Źródłem kolagenu są

A. mięso i ryby.
B. ryż i warzywa.
C. mleko i sery.
D. owoce i kasze.
HGT.12 Pytanie 2 085
Organizacja żywienia i usług …

Witamina K w organizmie człowieka zapewnia prawidłowy przebieg procesu

A. syntezy barwnika skóry.
B. tworzenia krwi.
C. krzepnięcia krwi.
D. widzenia.
HGT.12 Pytanie 2 086
Organizacja żywienia i usług …

Lipazy to enzymy trawiące

A. węglowodany.
B. witaminy.
C. białka.
D. tłuszcze.
HGT.12 Pytanie 2 087
Organizacja żywienia i usług …

Insulina to hormon, który we krwi reguluje poziom

A. adrenaliny.
B. glukozy.
C. cholesterolu.
D. wapnia.
HGT.12 Pytanie 2 088
Organizacja żywienia i usług …

Z jadłospisu osoby chorej na celiakię należy wyeliminować produkty zawierające

A. laktozę.
B. białko jaja kurzego.
C. sacharozę.
D. białko pszenicy.
HGT.12 Pytanie 2 089
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz średnie zapotrzebowanie na białko dla dorosłego mężczyzny o masie ciała 82 kg.

Ilustracja do pytania 9
A. 82,00 g
B. 66,42 g
C. 59,86 g
D. 68,88 g
HGT.12 Pytanie 2 090
Organizacja żywienia i usług …

Osoby z nadciśnieniem tętniczym powinny unikać spożywania

A. placków ziemniaczanych.
B. grillowanego bakłażana.
C. potrawki cielęcej.
D. pulpetów drobiowych.
HGT.12 Pytanie 2 091
Organizacja żywienia i usług …

Która potrawa z zamieszczonego w ramce menu uzupełnia posiłek w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe?

Ilustracja do pytania 11
A. Buraczki zasmażane.
B. Sorbet z kiwi.
C. Tatar z łososia.
D. Kaczka pieczona.
HGT.12 Pytanie 2 092
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zawartych w tabeli, oblicz maksymalną wartość energetyczną kolacji dla osoby spożywającej pięć posiłków w ciągu dnia i stosującej dietę "1000 kalorii".

Ilustracja do pytania 12
A. 200 kcal
B. 300 kcal
C. 150 kcal
D. 250 kcal
HGT.12 Pytanie 2 093
Organizacja żywienia i usług …

Zgodnie z zasadą zamienności produktów, mięso można zastąpić

A. kaszą.
B. ryżem.
C. mąką.
D. serem.
HGT.12 Pytanie 2 094
Organizacja żywienia i usług …

Zalecane spożycie błonnika dla piętnastoletniego chłopca wynosi 19 g na dobę. Zawartość błonnika w 100 g puree z grochu wynosi 9,0 g. Ile puree z grochu pokryje zalecane dobowe spożycie błonnika dla tego chłopca?

A. 21,20 g
B. 212,11 g
C. 300,00 g
D. 120,20 g
HGT.12 Pytanie 2 095
Organizacja żywienia i usług …

Ile białka znajduje się w 110 g pieczeni cielęcej, jeśli zawartość białka w 100 g tej potrawy wynosi 20,10 g?

A. 18,27 g
B. 2,21 g
C. 20,10 g
D. 22,11 g
HGT.12 Pytanie 2 096
Organizacja żywienia i usług …

Laktoowowegetarianie nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego z wyjątkiem

A. jaj i przetworów mlecznych.
B. mięsa drobiu i jaj.
C. mięsa drobiu i ryb.
D. ryb i przetworów mlecznych.
HGT.12 Pytanie 2 097
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 450 g zupy fasolowej.

Ilustracja do pytania 17
A. 122,2 kcal
B. 549,9 kcal
C. 324,9 kcal
D. 72,2 kcal
HGT.12 Pytanie 2 098
Organizacja żywienia i usług …

Do oceny sposobu żywienia opartej na jakościowej analizie jadłospisów służy metoda

A. inwentarzowa.
B. analityczna.
C. wagowa
D. punktowa.
HGT.12 Pytanie 2 099
Organizacja żywienia i usług …

Nadmierne spożywanie soli kuchennej może być przyczyną

A. próchnicy i dysfunkcji nerek.
B. nadciśnienia tętniczego i osteoporozy.
C. próchnicy i osteoporozy.
D. nadciśnienia tętniczego i dysfunkcji nerek.
HGT.12 Pytanie 2 100
Organizacja żywienia i usług …

Instytucją odpowiedzialną za nowelizację norm żywienia dla populacji polskiej jest

A. Ministerstwo Zdrowia.
B. Światowa Organizacja Zdrowia.
C. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności.
D. Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
HGT.12 Pytanie 2 101
Organizacja żywienia i usług …

Ile kaszy należy pobrać z magazynu do ugotowania 60 porcji dodatku do dania głównego, jeśli na jedną porcję potrawy normatyw surowcowy przewiduje zużycie 50 g suchego surowca?

A. 3,0 kg
B. 1,2 kg
C. 12,0 kg
D. 6,0 kg
HGT.12 Pytanie 2 102
Organizacja żywienia i usług …

Zasada FIFO "first in, first out" dotyczy kolejności

A. pobierania surowców z magazynu.
B. rozmieszczania w magazynach przyjętych surowców.
C. wydawania potraw gorących przekazanych do ekspedycji.
D. przekazywania potraw z kuchni do ekspedycji.
HGT.12 Pytanie 2 103
Organizacja żywienia i usług …

GHP to dobra praktyka

A. magazynowa.
B. ekspedycyjna.
C. produkcyjna.
D. higieniczna.
HGT.12 Pytanie 2 104
Organizacja żywienia i usług …

Maksymalny czas magazynowania potraw w stanie zamrożonym w systemie "cook-freeze" produkcji potraw wynosi

A. 72 godziny.
B. 3 miesiące.
C. 5 dni.
D. 21 dni.
HGT.12 Pytanie 2 105
Organizacja żywienia i usług …

Ile świeżych filetów z dorsza należy przygotować do sporządzenia 30 porcji dorsza w sosie greckim, jeśli receptura tej potrawy przewiduje zużycie 750 g filetów na 10 porcji?

A. 7,50 kg
B. 22,50 kg
C. 2,25 kg
D. 75,00 kg
HGT.12 Pytanie 2 106
Organizacja żywienia i usług …

Oblicz cenę gastronomiczną brutto jednej lampki wina czerwonego o pojemności 100 ml, jeżeli restauracja zakupiła butelkę tego wina o pojemności 0,50 l za 50,00 zł. Restauracja stosuje marżę gastronomiczną w wysokości 100%, a stawka podatku VAT wynosi 23%.

A. 20,00 zł
B. 12,30 zł
C. 24,60 zł
D. 10,00 zł
HGT.12 Pytanie 2 107
Organizacja żywienia i usług …

Ile wyniesie cena gastronomiczna netto 1 porcji zupy krem z groszkiem ptysiowym, jeśli koszt wyprodukowania 10 porcji zupy krem z groszkiem ptysiowym wynosi 24,00 zł, a zakład stosuje marżę gastronomiczną w wysokości 200%?

A. 4,80 zł
B. 2,40 zł
C. 7,20 zł
D. 9,60 zł
HGT.12 Pytanie 2 108
Organizacja żywienia i usług …

Bistro to zakład gastronomiczny sieci otwartej z

A. obsługą kelnerską.
B. samoobsługą.
C. obsługą bufetowo-kelnerską.
D. samoobsługą i z obsługą barmańską.
HGT.12 Pytanie 2 109
Organizacja żywienia i usług …

Wskaż punkt gastronomiczny.

A. Jadłodajnia.
B. Bar.
C. Lodziarnia.
D. Restauracja.
HGT.12 Pytanie 2 110
Organizacja żywienia i usług …

Świadczenie usług cateringowych na rzecz zleceniodawców to działalność restauracji

A. rozrywkowa.
B. kulturalna.
C. podstawowa.
D. uzupełniająca.
HGT.12 Pytanie 2 111
Organizacja żywienia i usług …

Który instrument promocji zastosowano zamieszczając nieodpłatnie w mediach pozytywne opinie o działalności zakładu gastronomicznego?

A. Reklamę prasową.
B. Promocję sprzedaży.
C. Sponsoring.
D. Publicity.
HGT.12 Pytanie 2 112
Organizacja żywienia i usług …

Cena brutto za usługi kelnerskie świadczone przez 1 kelnera dla 10 osób na przyjęciu okolicznościowym wynosi 30,00 zł za 1 godzinę. Ile zapłaci za obsługę 50 gości zleceniodawca przyjęcia urodzinowego, które zaplanowano w godzinach od 1700 do 2100?

A. 150,00 zł
B. 750,00 zł
C. 120,00 zł
D. 600,00 zł
HGT.12 Pytanie 2 113
Organizacja żywienia i usług …

Kelner stosując serwis francuski obsługi gości powinien

A. wyserwować z półmiska porcję potrawy na talerz gościa.
B. podać gościowi talerz z wyporcjowaną potrawą.
C. ustawić na stole półmiski z potrawami, patery z ciastami, dzbanki z napojami.
D. ustawić wózek kelnerski przy stole gościa i flambirować potrawę.
HGT.12 Pytanie 2 114
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w cenniku usług cateringowych, oblicz ile zapłaci zleceniodawca usługi cateringowej trwającej 2,5 godziny, któremu udzielono 10% rabatu.

Ilustracja do pytania 34
A. 450,00 zł
B. 500,00 zł
C. 400,00 zł
D. 550,00 zł
HGT.12 Pytanie 2 115
Organizacja żywienia i usług …

Ile stołów o wymiarach 100 cm x 80 cm należy zestawić krótszymi bokami w kształt litery I na 20 nakryć, jeśli zaplanowano ustawienie nakryć przy dłuższych krawędziach stołu, odległość między kolejnymi nakryciami ma wynosić 80 cm, a odległość pierwszego nakrycia od krawędzi stołu 40 cm?

A. 9 stołów.
B. 8 stołów.
C. 5 stołów.
D. 4 stoły.
HGT.12 Pytanie 2 116
Organizacja żywienia i usług …

Na zamieszczonym schemacie przedstawiono ustawienie stołu na przyjęcie weselne. Miejsca dla uczestników przyjęcia oznaczono liczbami. Które miejsca należy zaplanować dla Młodej Pary?

Ilustracja do pytania 36
A. Miejsca 29 i 30
B. Miejsca 1 i 2
C. Miejsca 1 i 30
D. Miejsca 6 i 25
HGT.12 Pytanie 2 117
Organizacja żywienia i usług …

Element bielizny stołowej o nazwie napperon oznaczono strzałką na rysunku

Ilustracja do pytania 37
A. B.
B. C.
C. D.
D. A.
HGT.12 Pytanie 2 118
Organizacja żywienia i usług …

Talerz płaski o średnicy 17 cm ma zastosowanie do

A. serwowania przystawek.
B. podawania dań zasadniczych.
C. konsumpcji pieczywa.
D. ekspedycji dań barowych.
HGT.12 Pytanie 2 119
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione na rysunku naczynie do zapiekania to

Ilustracja do pytania 39
A. salaterka.
B. kokilka.
C. nelsonka.
D. brytfanna.
HGT.12 Pytanie 2 120
Organizacja żywienia i usług …

Sprzęt przedstawiony na rysunku służy do

Ilustracja do pytania 40
A. filetowania.
B. konfitowania.
C. tranżerowania.
D. flambirowania.