Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz ile wynosi wartość energetyczna 50 g pieczywa.

Tabela zawartości składników odżywczych w 100 g produktu
Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
6250

A. 222 kcal
B. 242 kcal
C. 121 kcal
D. 111 kcal
Przygotowanie i wydawanie dań

Kucharz przygotowuje danie smażone "Warzywa na patelnię", używając mrożonych warzyw. Jak powinno się postąpić z mrożonymi warzywami w tej sytuacji?

A. Całkowicie rozmrozić i wrzucić na zimny tłuszcz
B. Umyć i wrzucić na ciepły tłuszcz
C. Nie rozmrażać i wrzucić na gorący tłuszcz
D. Częściowo rozmrozić i wrzucić na gorący tłuszcz
Organizacja żywienia i usług …

Właściciel lokalu gastronomicznego, ufundowując nagrody dla "Najlepszych uczniów w zawodzie kucharz" z okolicznych szkół kulinarnych, działa w obszarze

A. public relations
B. promocji sprzedaży
C. sprzedaży osobistej
D. reklamy
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakiego sprzętu, poza talerzykiem, należy użyć do przygotowania jaj poszetowych?

A. Patelni ceramicznej oraz drewnianej łopatki
B. Garnka szerokiego i łyżki cedzakowej
C. Patelni teflonowej oraz łyżki z drewna
D. Garnka o dużej wysokości oraz gorącej szklanki
Organizacja żywienia i usług …

Zgodnie z rekomendacjami Światowej Organizacji Zdrowia, dorosłym zaleca się planowanie dziennego spożycia błonnika pokarmowego w ilości

A. od 0 do 20 g
B. od 20 do 40 g
C. od 40 do 60 g
D. od 60 do 80 g
HGT.02 Pytanie 2132
Przygotowanie i wydawanie dań

W sytuacji krwotoku miąższowego dłoni należy

A. ustawić poszkodowanego w bezpiecznej pozycji
B. założyć poszkodowanemu sterylny opatrunek
C. opuścić dłoń poszkodowanego wzdłuż ciała
D. założyć poszkodowanemu opaskę uciskową
Organizacja żywienia i usług …

Do zadań realizowanych przez kelnera po prawej stronie klienta zaliczamy:

A. serwowanie deseru w pucharku, umieszczanie na stole talerza do pieczywa
B. umieszczanie na stole wazy z zupą, serwowanie potrawy z półmiska
C. nalewanie kawy z dzbanka, podawanie zupy z wazy
D. podawanie zupy w bulionówce, nalewanie wina z butelki
Przygotowanie i wydawanie dań

Jaki sposób organizacji miejsca pracy przy przygotowywaniu potraw jest zgodny z zasadami, gdy miejsce pracy znajduje się w centralnej części stanowiska?

A. Po lewej stronie - narzędzia; po prawej - naczynia na odpady; w górnej części stanowiska: surowce/półprodukty/wyroby gotowe, przyprawy, dodatki
B. Po lewej stronie - surowce/półprodukty, wyroby gotowe; po prawej - naczynia na odpady, narzędzia; w górnej części stanowiska: przyprawy, dodatki
C. Po lewej stronie - surowce/półprodukty; po prawej - naczynia na odpady, półprodukty/wyroby gotowe; w górnej części stanowiska: przyprawy, dodatki, narzędzia
D. Po lewej stronie - naczynia na odpady; przyprawy, dodatki; po prawej - narzędzia, surowce/półprodukty, wyroby gotowe; w górnej części stanowiska: przyprawy, dodatki
Organizacja żywienia i usług …

W trakcie ceremonii obiadowej potrawy powinny być serwowane w następującej kolejności:

A. przystawka zimna, przystawka gorąca, zupa, danie główne, sery, deser
B. przystawka zimna, zupa, danie główne, przystawka gorąca, sery, deser
C. przystawka gorąca, przystawka zimna, zupa, danie główne, sery, deser
D. przystawka zimna, przystawka gorąca, zupa, danie główne, deser, sery
Organizacja żywienia i usług …

Ile kilogramów koncentratu pomidorowego trzeba przygotować, aby zastąpić 4 kg pomidorów, jeśli 60 g koncentratu odpowiada 100 g pomidorów?

A. 6,00 kg
B. 2,40 kg
C. 1,50 kg
D. 4,00 kg
Przygotowanie i wydawanie dań

Aby przygotować sos potrawkowy, poza wywarem mięsnym, jakie składniki są potrzebne?

A. śmietankę, mąkę ziemniaczaną, cebulę, żółtka
B. mleko, mąkę ziemniaczaną, żółtka
C. mleko, mąkę pszenną, masło
D. śmietankę, mąkę pszenną, masło, żółtka
Przygotowanie i wydawanie dań

Ile witaminy C dostarczy organizmowi spożycie 1 porcji koktajlu z jogurtu i czarnej porzeczki?

Nazwa potrawy: Koktajl z jogurtu i czarnej porzeczki
Lp.Nazwa produktuIlość na 1 porcję [g]Zawartość w 100 g produktu
Wapń [mg]Witamina C [mg]Białko [g]
1.Jogurt 2%2001701,04,3
2.Czarna porzeczka50401831,3
3.Cukier10---

A. 93,5 mg
B. 91,5 mg
C. 184 mg
D. 183 mg
Przygotowanie i wydawanie dań

Zasadnicze wyposażenie niezależnego pokoju w agroturystyce obejmuje:

A. łóżko, stół, krzesło, szafa, odbiornik TV
B. łóżko, stolik, fotel, szafa, odbiornik TV
C. łóżko, stół, szafa, krzesło, wieszak
D. łóżko, stół, fotel, krzesło, wieszak
Przygotowanie i wydawanie dań

W trakcie przygotowywania produktów na bazie ciasta drożdżowego, gluten zawarty w mące pszennej powoduje wzrost

A. spoistości i ciągliwości ciasta
B. objętości i trwałości ciasta
C. ilości powietrza w produktach
D. ilości skrobi podczas wyrabiania
Przygotowanie i wydawanie dań

Przed gotowaniem kaszy krakowskiej, zacieranie jej jajkiem ma na celu

A. zwiększenie zdolności pęcznienia skrobi
B. podwyższanie zdolności zagęszczającej kaszy
C. skracanie czasu obróbki termicznej kaszy
D. zapobieganie nadmiernemu rozklejaniu kaszy
HGT.02 Pytanie 2157
Przygotowanie i wydawanie dań

W trakcie przygotowywania ciasta biszkoptowego konieczne jest użycie metody

A. parzenia
B. mieszania
C. krojenia
D. zarabiania
Organizacja żywienia i usług …

Zamieszczony fragment karty menu jest właściwy dla oferty

Karta menu (fragment)
Jajecznica na szynce ze szczypiorkiem
(ogórek, pomidor, masło, koszyk pieczywa)
14,00 zł
Parówki po parysku z serem zapiekane
w cieście naleśnikowym
(masło, koszyk pieczywa)
9,00 zł
Kiełbasa smażona z cebulką
(sałatka z pomidorów, frytki)
15,00 zł

A. z karty sezonowej.
B. z karty śni adaniowej.
C. w grupie dań jarskich.
D. w grupie dań obiadowych.