Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.12 Pytanie 2 121
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione na rysunku naczynie ma zastosowanie w bufetach do ekspozycji

Ilustracja do pytania 1
A. owoców.
B. serów.
C. pieczywa.
D. wędlin.
HGT.12 Pytanie 2 122
Organizacja żywienia i usług …

Do grupy składników odżywczych pełniących w organizmie człowieka funkcję budulcową należą

A. składniki mineralne i białka.
B. składniki mineralne i tłuszcze.
C. białka i węglowodany.
D. białka i tłuszcze.
HGT.12 Pytanie 2 123
Organizacja żywienia i usług …

Zaburzenia pracy tarczycy są następstwem niedoboru w organizmie człowieka

A. jodu.
B. wapnia.
C. magnezu.
D. żelaza.
HGT.12 Pytanie 2 124
Organizacja żywienia i usług …

Po spożyciu zestawu śniadaniowego, którego skład przedstawiono w tabeli, najwięcej pełnowartościowego białka dostarczy organizmowi człowieka

Ilustracja do pytania 4
A. masło extra.
B. omlet naturalny.
C. kawa cappuccino.
D. pieczywo mieszane.
HGT.12 Pytanie 2 125
Organizacja żywienia i usług …

Który zestaw obiadowy jest zaplanowany niezgodnie z zasadami układania jadłospisów?

A. Rosół z makaronem, pieczeń wołowa, ziemniaki z wody, buraczki zasmażane, lemoniada.
B. Krem z dyni, kotlet mielony, ziemniaki puree, surówka z kapusty, sok wiśniowy.
C. Zupa kalafiorowa, ryba smażona, ziemniaki puree, kalafior z wody, kompot z jabłek.
D. Zupa jarzynowa, pieczona pierś z kurczaka, ziemniaki z wody, mizeria, woda.
HGT.12 Pytanie 2 126
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z zamieszczonych wzorów Schofielda, oblicz podstawową przemianę materii (PPM) dla mężczyzny w wieku 59 lat i masie ciała 100 kg.

Ilustracja do pytania 6
A. 1 658,20 kcal
B. 1 958,20 kcal
C. 1 525,93 kcal
D. 2 020,30 kcal
HGT.12 Pytanie 2 127
Organizacja żywienia i usług …

Zgodnie z tabelą zamienności produktów, mleko można zastąpić

A. szynką wieprzową.
B. dorszem.
C. serem twarogowym.
D. polędwicą.
HGT.12 Pytanie 2 128
Organizacja żywienia i usług …

Ile kg wypatroszonego drobiu może zastąpić 20 szt. jaj, jeśli zgodnie z tabelą zamienności produktów, 120 g wypatroszonego drobiu zastępuje 2 szt. jaj?

A. 0,24 kg
B. 0,12 kg
C. 2,40 kg
D. 1,20 kg
HGT.12 Pytanie 2 129
Organizacja żywienia i usług …

Ile procent dziennego zapotrzebowania na energię pokrywa obiad w zaproponowanym jadłospisie dziennym?

Ilustracja do pytania 9
A. 25%
B. 30%
C. 40%
D. 35%
HGT.12 Pytanie 2 130
Organizacja żywienia i usług …

Ile wynosi wartość energetyczna 100 g kabanosów, które zawierają 30,9 g białka i 16,0 g tłuszczu?

A. 146,9 kcal
B. 267,6 kcal
C. 422,1 kcal
D. 187,6 kcal
HGT.12 Pytanie 2 131
Organizacja żywienia i usług …

Ile mg potasu dostarczy organizmowi człowieka spożycie porcji ugotowanych ziemniaków o masie 150 g, jeżeli 100 g tej potrawy zawiera 443 mg tego makroskładnika?

A. 753,0 mg
B. 664,5 mg
C. 354,5 mg
D. 243,0 mg
HGT.12 Pytanie 2 132
Organizacja żywienia i usług …

Który błąd żywieniowy powoduje u dzieci i młodzieży zahamowanie procesów wzrostowych?

A. Zbyt duże spożywanie witaminy D.
B. Zbyt małe spożywanie tłuszczu.
C. Zbyt duże spożywanie węglowodanów.
D. Zbyt małe spożywanie białka.
HGT.12 Pytanie 2 133
Organizacja żywienia i usług …

Zadaniem Instytutu Żywności i Żywienia jest

A. kontrolowanie warunków sanitarnych produkcji żywności.
B. badanie mikrobiologiczne próbek potraw pobranych w zakładach żywienia zamkniętego.
C. kontrolowanie zawartości soli w potrawach oferowanych przez stołówki szkolne.
D. badanie składu i wartości odżywczej żywności.
HGT.12 Pytanie 2 134
Organizacja żywienia i usług …

Zgodnie z informacjami zamieszczonymi w tabeli, wskaźnik masy ciała BMI = 26 oznacza, że

Ilustracja do pytania 14
A. badana osoba jest wychudzona.
B. stan odżywienia badanej osoby jest w normie.
C. badana osoba ma nadwagę.
D. badana osoba cierpi na otyłość.
HGT.12 Pytanie 2 135
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawiony w tabeli zestaw obiadowy, sporządzony z surowców reprezentujących wszystkie grupy produktów dopuszczonych w diecie, opracowano dla

Ilustracja do pytania 15
A. owowegetarian.
B. semiwegetarian.
C. futurian.
D. wegan.
HGT.12 Pytanie 2 136
Organizacja żywienia i usług …

Oblicz, korzystając z zamieszczonego normatywu surowcowego, wartość energetyczną 1 porcji surówki z porów.

Ilustracja do pytania 16
A. 817,40 kcal
B. 212,05 kcal
C. 609,00 kcal
D. 208,40 kcal
HGT.12 Pytanie 2 137
Organizacja żywienia i usług …

Schematy blokowe najczęściej służą do graficznego przedstawiania

A. kalkulacji cen.
B. produkcji potraw.
C. wydajności pracy.
D. kosztów produkcji.
HGT.12 Pytanie 2 138
Organizacja żywienia i usług …

Sporządzając standardową kartę menu restauracji, listę oferowanych potraw należy rozpocząć od potraw z grupy

A. dania mięsne.
B. dania jarskie.
C. przekąski zimne.
D. przekąski gorące.
HGT.12 Pytanie 2 139
Organizacja żywienia i usług …

Ile kg odpadów powstało podczas ręcznej obróbki wstępnej 10 kg ziemniaków, jeśli ubytek masy surowca wyniósł 40%?

A. 4 kg
B. 1 kg
C. 3 kg
D. 2 kg
HGT.12 Pytanie 2 140
Organizacja żywienia i usług …

Ile wynosi marża gastronomiczna liczona dla jednego zestawu obiadowego, jeśli całkowity koszt produkcji 50 zestawów to 1 000,00 zł, a cena jednego zestawu w karcie menu wynosi 64,80 zł, w tym wartość podatku VAT - 4,80 zł?

A. 100%
B. 200%
C. 300%
D. 248%
HGT.12 Pytanie 2 141
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z zamieszczonego normatywu surowcowego, oblicz ile masła, mąki pszennej i mleka należy użyć do sporządzenia 20 porcji sosu beszamelowego.

Ilustracja do pytania 21
A. Masło 0,15 kg, mąka pszenna 0,15 kg, mleko 2,50 l
B. Masło 1,50 kg, mąka pszenna 1,50 kg, mleko 2,25 l
C. Masło 0,30 kg, mąka pszenna 0,30 kg, mleko 5,00 l
D. Masło 0,60 kg, mąka pszenna 0,60 kg, mleko 1,00 l
HGT.12 Pytanie 2 142
Organizacja żywienia i usług …

Do grupy usług uzupełniających świadczonych w zakładach gastronomicznych należy zaliczyć

A. przygotowywanie potraw i napojów.
B. sprzedaż potraw i napojów w zakładzie.
C. obsługę cateringową.
D. działalność rozrywkową.
HGT.12 Pytanie 2 143
Organizacja żywienia i usług …

Ile wyniesie cena gastronomiczna netto 80 ml winiaku, jeśli cena zakupu butelki winiaku o pojemności 1 litra wyniosła 120,00 zł, a zakład stosuje marżę w wysokości 200%?

A. 34,00 zł
B. 19,20 zł
C. 12,50 zł
D. 28,80 zł
HGT.12 Pytanie 2 144
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz cenę brutto jednego zestawu lunchu złożonego z zupy, omletu, maków, sałatki oraz soku.

Ilustracja do pytania 24
A. 22,00 zł
B. 29,00 zł
C. 25,50 zł
D. 51,50 zł
HGT.12 Pytanie 2 145
Organizacja żywienia i usług …

Zakładem gastronomicznym typu uzupełniającego jest

A. jadłodajnia.
B. smażalnia.
C. pijalnia.
D. piwiarnia.
HGT.12 Pytanie 2 146
Organizacja żywienia i usług …

Którą formę promocji wykorzystała restauracja, wprowadzając zniżkowe kupony na potrawy sezonowe?

A. Promocję sprzedaży.
B. Sprzedaż osobistą.
C. Sponsoring.
D. Reklamę.
HGT.12 Pytanie 2 147
Organizacja żywienia i usług …

Przykładem działania marketingowego public relations restauracji jest

A. udostępnienie na stronie internetowej nagranych filmów o sporządzaniu potraw.
B. opracowanie programu lojalnościowego dla stałych konsumentów.
C. wprowadzenie systemu rabatowania usług żywieniowych.
D. zmiana aranżacji działu handlowego i działu produkcyjnego.
HGT.12 Pytanie 2 148
Organizacja żywienia i usług …

Podawanie potraw z wykorzystaniem stolika pomocniczego lub wózka kelnerskiego ma zastosowanie podczas obsługi gości serwisem

A. rosyjskim.
B. francuskim.
C. niemieckim.
D. angielskim.
HGT.12 Pytanie 2 149
Organizacja żywienia i usług …

Klient, wybierając potrawy lub napoje i samodzielnie regulując swoje zobowiązanie, które inkasowane jest bez udziału pośredników, uczestniczy w sprzedaży

A. ruchomej.
B. abonamentowej.
C. na zamówienie.
D. z automatu.
HGT.12 Pytanie 2 150
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie zamieszczonej oferty restauracji oblicz, ile wyniesie cena netto organizacji przerwy kawowej dla 50 osób.

Ilustracja do pytania 30
A. 1 400,00 zł
B. 1 300,00 zł
C. 1 350,00 zł
D. 1 250,00 zł
HGT.12 Pytanie 2 151
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z zamieszczonych w ramce wytycznych restauracji do planowania stołu okolicznościowego, oblicz długość stołu w formie bloku "I" na 50 nakryć.

Ilustracja do pytania 31
A. 18,15 m
B. 17,15 m
C. 36,30 m
D. 34,30 m
HGT.12 Pytanie 2 152
Organizacja żywienia i usług …

W restauracji firma zamówiła organizację bankietu amerykańskiego dla 168 osób. Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz ile stołów konsumenckich należy przygotować na to przyjęcie.

Ilustracja do pytania 32
A. 21 stołów konsumenckich.
B. 28 stołów konsumenckich.
C. 16 stołów konsumenckich.
D. 15 stołów konsumenckich.
HGT.12 Pytanie 2 153
Organizacja żywienia i usług …

Do jednoporcjowego serwowania zupy jarzynowej podprawianej należy użyć

A. bulionówki.
B. wazy.
C. talerza głębokiego.
D. nelsonki.
HGT.12 Pytanie 2 154
Organizacja żywienia i usług …

Kieliszek, o pojemności 420 ml, przedstawiony na rysunku służy do podawania

Ilustracja do pytania 34
A. long drinka.
B. short drinka.
C. piwa.
D. ponczu.
HGT.12 Pytanie 2 155
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione na rysunku nakrycie stołu przygotowano do spożycia

Ilustracja do pytania 35
A. obiadu noworocznego.
B. śniadania wielkanocnego.
C. lunchu biznesowego.
D. kolacji wigilijnej.
HGT.12 Pytanie 2 156
Organizacja żywienia i usług …

Ile talerzy zakąskowych powinien przygotować kelner na bankiet angielski dla 100 osób, uwzględniając 120% zapas?

A. 220 sztuk.
B. 120 sztuk.
C. 320 sztuk.
D. 100 sztuk.
HGT.12 Pytanie 2 157
Organizacja żywienia i usług …

Naczynie szklane o pojemności 1 000 ml, przedstawione na rysunku, to

Ilustracja do pytania 37
A. dzbanek do wody.
B. karafka do wina.
C. miecznik do kawy.
D. cooler do szampana.
HGT.12 Pytanie 2 158
Organizacja żywienia i usług …

Ile tac kelnerskich należy przygotować do obsługi 180 gości podczas przyjęcia koktajlowego, jeśli jeden kelner będzie obsługiwał 30 gości?

A. 6 sztuk.
B. 10 sztuk.
C. 5 sztuk.
D. 30 sztuk.
HGT.12 Pytanie 2 159
Organizacja żywienia i usług …

Sprzęt pomocniczy na zamieszczonym rysunku to

Ilustracja do pytania 39
A. warnik do wody.
B. podgrzewacz do talerzy.
C. termos transportowy.
D. podgrzewacz do potraw.
HGT.12 Pytanie 2 160
Organizacja żywienia i usług …

Sprzęt przedstawiony na rysunku jest podstawowym wyposażeniem stanowiska pracy

Ilustracja do pytania 40
A. baristy.
B. barmana.
C. someliera.
D. kelnera.