Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Przygotowanie i wydawanie dań

Zastosowanie kombinacji dwóch metod konserwacji żywności: mrożenia i osuszania występuje podczas

A. liofilizacji owoców.
B. wędzenia ryb.
C. marynowania grzybów.
D. suszenia warzyw.
HGT.02 Pytanie 2165
Przygotowanie i wydawanie dań

Na podstawie danych zawartych w tabeli, określ maksymalny czas przechowywania bakłażanów

Nazwa grupy warzywCzas przechowywania
w chłodni
liściowe2 tygodnie
owocowe4 tygodnie
cebulowe7 miesięcy
korzeniowe8 miesięcy

A. 8 miesięcy.
B. 2 tygodnie.
C. 7 miesięcy.
D. 4 tygodnie.
Przygotowanie i wydawanie dań

Etapy takie jak: przesiewanie mąki -> przygotowanie ciasta -> wyrabianie -> formowanie -> pieczenie, są charakterystyczne dla produkcji

A. sosu holenderskiego
B. klusek francuskich
C. makaronu
D. biszkopta
HGT.02 Pytanie 2172
Przygotowanie i wydawanie dań

Jak dokonuje się połączenia składników ciasta francuskiego?

A. zarabianie
B. mieszanie
C. wałkowanie
D. ubijanie
Przygotowanie i wydawanie dań

Spożycie może prowadzić do zatrucia jadem kiełbasianym

A. lodów, które zostały rozmrożone i ponownie zamrożone
B. niedostatecznie ugotowanych udek drobiowych
C. zawartości konserwy mięsnej z wybrzuszeniem
D. kiełbasy wykonanej z mięsa, które nie zostało poddane badaniom
Organizacja żywienia i usług …

Przykładem działań związanych z public relations w restauracji jest

A. wprowadzenie systemu zniżek na usługi gastronomiczne
B. udostępnienie na stronie internetowej nagranych filmów dotyczących przygotowywania potraw
C. stworzenie programu lojalnościowego dla regularnych klientów
D. zmiana układu w dziale handlu i w dziale produkcji
Organizacja żywienia i usług …

Zasada FIFO, czyli "first in, first out", odnosi się do sposobu

A. pobierania surowców z magazynu
B. wydawania dań gorących wysyłanych do ekspedycji
C. przekazywania potraw z kuchni do działu ekspedycji
D. układania w magazynie przyjętych materiałów
Przygotowanie i wydawanie dań

Nieulegający rozpadowi i gęsty miąższ ziemniaka po ugotowaniu jest zalecany

A. do przygotowania puree ziemniaczanego
B. jako składnik sałatek
C. do wytwarzania suszu ziemniaczanego
D. jako dodatek do sernika
Organizacja żywienia i usług …

Niewystarczające spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego, które zawierają witaminę B12, może prowadzić do zwiększenia ryzyka wystąpienia

A. osteoporozy
B. pelagry
C. niedokrwistości
D. kurczów mięśni
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakie przyprawy są niewskazane w potrawach przygotowywanych w diecie oszczędzającej, która ogranicza substancje wpływające na wydzielanie soku żołądkowego?

A. wanilia oraz cynamon
B. sól oraz cukier
C. pieprz oraz musztarda
D. koperek oraz pietruszka
Organizacja żywienia i usług …

Jeśli do asortymentu restauracji zamierza się dodać dania przygotowywane techniką sous-vide, to lokal należy wyposażyć

A. w zamrażarkę szokową oraz piec konwekcyjny
B. w zamrażarkę szokową oraz cyrkulator temperatury
C. w pakowaczkę próżniową oraz cyrkulator temperatury
D. w pakowaczkę próżniową oraz płytę grillową
Przygotowanie i wydawanie dań

Jaką technikę przetwarzania należy wykorzystać w opisanym etapie przygotowania sałatki z czerwonej kapusty? "Cienko poszatkowaną kapustę skropić octem, obgotować przez około 2-3 minuty w wrzącej wodzie i schłodzić zimną wodą"?

A. Blanszowanie
B. Marynowanie
C. Bejcowanie
D. Macerowanie
Przygotowanie i wydawanie dań

Która z wymienionych grup składa się tylko z owoców pestkowych?

A. Jabłka, gruszki, pigwy
B. Pigwy, śliwki, wiśnie
C. Żurawiny, borówki, nektarynki
D. Brzoskwinie, wiśnie, śliwki
Przygotowanie i wydawanie dań

Przygotować kawę w ekspresie i przelać do podgrzanej filiżanki. Śmietankę należy podgrzać i serwować w oddzielnym dzbanuszku. Cukier podać w cukierniczce. Na podstawie powyższego opisu, jaką kawę należy przygotować?

A. kawę mocha
B. kawę po turecku
C. kawę po wiedeńsku
D. kawę latte
Organizacja żywienia i usług …

Który zestaw potraw na kolację został skomponowany według zasad prawidłowego odżywiania dzieci w wieku szkolnym?

A. Pieczywo razowe, masło, węgorz wędzony, cebula, bawarka
B. Pieczywo razowe, smalec, ogórek małosolny, herbata, banan
C. Pieczywo pszenne, pasta jajeczna, pomidor, kawa zbożowa z mlekiem
D. Pieczywo pszenne, masło, dżem wiśniowy, kakao, pączek