Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.12 Pytanie 2 201
Organizacja żywienia i usług …

Nadmierne spożycie białka powoduje w organizmie człowieka

A. kurzą ślepotę.
B. kwasicę.
C. spadek odporności.
D. zahamowanie wzrostu.
HGT.12 Pytanie 2 202
Organizacja żywienia i usług …

Błonnik w organizmie człowieka

A. reguluje równowagę kwasowo-zasadową.
B. wpływa na prawidłowy rytm pracy serca.
C. zwiększa zawartość cholesterolu we krwi.
D. zwiększa aktywność motoryczną jelit.
HGT.12 Pytanie 2 203
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z tabeli określ, która witamina występuje w największej ilości w 100 g czarnej porzeczki.

Ilustracja do pytania 3
A. Retinol.
B. Kwas pantotenowy.
C. Tokoferol.
D. Kwas askorbinowy.
HGT.12 Pytanie 2 204
Organizacja żywienia i usług …

Insulina to hormon wytwarzany w

A. tarczycy.
B. nadnerczach.
C. trzustce.
D. jajnikach.
HGT.12 Pytanie 2 205
Organizacja żywienia i usług …

Które produkty, zgodnie z opracowaną przez IŻŻ Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, powinny być spożywane przez zdrowego człowieka w największej ilości?

A. Mięsne.
B. Warzywne.
C. Tłuszczowe.
D. Nabiałowe.
HGT.12 Pytanie 2 206
Organizacja żywienia i usług …

Który deser należy zaplanować dla osoby ciężko pracującej fizycznie?

A. Jabłko pieczone.
B. Mus jabłkowy.
C. Surówkę z jabłek.
D. Racuchy z jabłkami.
HGT.12 Pytanie 2 207
Organizacja żywienia i usług …

Na śniadanie w diecie łatwo strawnej należy zaplanować

A. smażoną kiełbasę z cebulą.
B. jaja gotowane na twardo.
C. jajecznicę na parze.
D. gotowaną kiełbasę z musztardą.
HGT.12 Pytanie 2 208
Organizacja żywienia i usług …

Jaj, zgodnie z tabelami zamienności, nie należy zastępować

A. serkiem homogenizowanym.
B. mlekiem w proszku.
C. nasionami roślin strączkowych.
D. rybą wędzoną.
HGT.12 Pytanie 2 209
Organizacja żywienia i usług …

Ile należy przygotować nektaru, aby zastąpić 300 g świeżych owoców, jeśli zgodnie z tabelami zamienności spożycie 100 g świeżych owoców zastępuje 60 g nektaru?

A. 600 g
B. 1 800 g
C. 500 g
D. 180 g
HGT.12 Pytanie 2 210
Organizacja żywienia i usług …

Wartość energetyczna 100 g bobu wynosi 102 kcal. Oblicz, ile gramów tłuszczu dostarczy porcja bobu, jeśli białko stanowi 28 kcal, a węglowodany 56 kcal?

A. 18 g
B. 84 g
C. 9 g
D. 2 g
HGT.12 Pytanie 2 211
Organizacja żywienia i usług …

Ile wynosi wartość energetyczna jogurtu owocowego zawierającego 45 g białka, 10 g węglowodanów i 0 g tłuszczu?

A. 310 kcal
B. 270 kcal
C. 220 kcal
D. 445 kcal
HGT.12 Pytanie 2 212
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną obiadu dla mężczyzny, spożywającego 4 posiłki dziennie, który powinien dostarczyć organizmowi w ciągu dnia 3 000 kcal.

Ilustracja do pytania 12
A. 1 950-1 800 kcal
B. 1 050-1 200 kcal
C. 2 142-2 250 kcal
D. 750-900 kcal
HGT.12 Pytanie 2 213
Organizacja żywienia i usług …

Ile gramów błonnika dostarczy 300 g zupy cebulowej, jeżeli 100 g zupy zawiera 0,4 g błonnika?

A. 1,20 g
B. 0,75 g
C. 0,12 g
D. 7,50 g
HGT.12 Pytanie 2 214
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz zawartość witaminy A w 1 porcji mizerii.

Ilustracja do pytania 14
A. 528,0 µg
B. 130,8 µg
C. 67,8 µg
D. 65,0 µg
HGT.12 Pytanie 2 215
Organizacja żywienia i usług …

O który dodatek warzywny należy uzupełnić zestaw potraw składający się z barszczu czerwonego, kotleta z fasoli i ziemniaków z wody?

A. Buraki zasmażane.
B. Surówkę z marchwi.
C. Bób gotowany.
D. Ćwikłę z chrzanem.
HGT.12 Pytanie 2 216
Organizacja żywienia i usług …

Potrawą polecaną w diecie 1000 kcal jest

A. pieczona rolada z boczku.
B. dorsz gotowany w porach.
C. karkówka saute z cebulą.
D. ser żółty panierowany.
HGT.12 Pytanie 2 217
Organizacja żywienia i usług …

Spożywanie małej ilości produktów bogatych w wapń i witaminę D może prowadzić do powstania

A. nadciśnienia.
B. niedokrwistości.
C. cukrzycy.
D. osteoporozy.
HGT.12 Pytanie 2 218
Organizacja żywienia i usług …

Wskaźnik BMI o wartości 28 świadczy o

Ilustracja do pytania 18
A. otyłości dużej.
B. nadwadze.
C. otyłości umiarkowanej.
D. niedowadze.
HGT.12 Pytanie 2 219
Organizacja żywienia i usług …

Kontrolą sanitarną produkcji żywności zajmuje się

A. Instytut Żywności i Żywienia.
B. Światowa Organizacja Zdrowia.
C. Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna.
D. Federacja Polskich Banków Żywności.
HGT.12 Pytanie 2 220
Organizacja żywienia i usług …

Ryby mrożone do zakładów gastronomicznych należy transportować w temperaturze co najmniej

A. -10°C
B. -1°C
C. -4°C
D. -18°C
HGT.12 Pytanie 2 221
Organizacja żywienia i usług …

Jak nazywa się zabieg, który polega na użyciu słoniny w celu nawilżenia chudego mięsa przed pieczeniem?

A. Tablerowanie.
B. Bejcowanie.
C. Peklowanie.
D. Szpikowanie.
HGT.12 Pytanie 2 222
Organizacja żywienia i usług …

W której grupie napojów karty menu należy umieścić Tokaj, Merlot i Chardonnay?

A. Wódek.
B. Win.
C. Drinków.
D. Likierów.
HGT.12 Pytanie 2 223
Organizacja żywienia i usług …

Do sporządzenia 1 porcji sufletu jabłkowego należy użyć 135 g upieczonych, przetartych jabłek. Ile jabłek należy użyć, aby przygotować 80 porcji deseru, jeżeli odpady stanowią 10%?

A. 1,20 kg
B. 1,08 kg
C. 12,00 kg
D. 10,80 kg
HGT.12 Pytanie 2 224
Organizacja żywienia i usług …

Zamieszczony fragment karty menu jest właściwy dla oferty

Ilustracja do pytania 24
A. w grupie dań jarskich.
B. z karty śni adaniowej.
C. z karty sezonowej.
D. w grupie dań obiadowych.
HGT.12 Pytanie 2 225
Organizacja żywienia i usług …

Ile wyniesie cena gastronomiczna netto 125 ml czekolady płynnej, jeżeli cena zakupu 1,0 litra wynosi 80,00 zł, a zakład stosuje marżę w wysokości 100%?

A. 20,00 zł
B. 30,00 zł
C. 40,00 zł
D. 10,00 zł
HGT.12 Pytanie 2 226
Organizacja żywienia i usług …

Ile wyniesie cena gastronomiczna netto 1 porcji zapiekanki, jeśli całkowity koszt sporządzenia 10 porcji zapiekanki wynosi 12,00 zł, zakład stosuje ryczałt na przyprawy w wysokości 10% i marżę gastronomiczną w wysokości 150%?

A. 1,98 zł
B. 2,52 zł
C. 3,18 zł
D. 3,30 zł
HGT.12 Pytanie 2 227
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z tabeli oblicz, ile fasoli szparagowej i bułki tartej należy przygotować do sporządzenia 38 porcji fasoli szparagowej z wody.

Ilustracja do pytania 27
A. Fasola 12,38 kg, bułka 3,80 kg
B. Fasola 24,70 kg, bułka 0,76 kg
C. Fasola 12,35 kg, bułka 0,38 kg
D. Fasola 24,70 kg, bułka 7,60 kg
HGT.12 Pytanie 2 228
Organizacja żywienia i usług …

Zakładem gastronomicznym typu żywieniowego jest

A. jadłodajnia.
B. piwiarnia.
C. cukiernia.
D. kawiarnia.
HGT.12 Pytanie 2 229
Organizacja żywienia i usług …

Zakładem gastronomicznym typu zamkniętego jest

A. kawiarnia.
B. bar przekąskowy.
C. pizzeria.
D. stołówka szkolna.
HGT.12 Pytanie 2 230
Organizacja żywienia i usług …

Zakład gastronomiczny stosując kupony rabatowe działa w zakresie

A. publicity.
B. promocji sprzedaży.
C. public relations.
D. sponsoringu.
HGT.12 Pytanie 2 231
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz koszt pracy pracowników części ekspedycyjnej zakładu gastronomicznego.

Ilustracja do pytania 31
A. 600,00 zł
B. 325,00 zł
C. 475,00 zł
D. 450,00 zł
HGT.12 Pytanie 2 232
Organizacja żywienia i usług …

Serwując zupę z wazy z lewej strony gościa, kelner stosuje serwis

A. angielski.
B. francuski.
C. niemiecki.
D. rosyjski.
HGT.12 Pytanie 2 233
Organizacja żywienia i usług …

Którą czynność wykonuje kelner na przedstawionym rysunku?

Ilustracja do pytania 33
A. Flambirowanie.
B. Kupażowanie.
C. Dekantowanie.
D. Tranżerowani e.
HGT.12 Pytanie 2 234
Organizacja żywienia i usług …

Kelner z prawej strony gościa powinien zaserwować

A. sos z sosjerki.
B. tort z patery.
C. frytki z półmiska.
D. surówkę z salaterki.
HGT.12 Pytanie 2 235
Organizacja żywienia i usług …

Który rysunek przedstawia teatralne ustawienie stołów?

Ilustracja do pytania 35
A. D.
B. C.
C. A.
D. B.
HGT.12 Pytanie 2 236
Organizacja żywienia i usług …

Który obrus należy zaplanować do nakrycia stołu o wymiarach 80 cm x 120 cm?

A. Prostokątny o wymiarach 120 cm x 160 cm.
B. Prostokątny o wymiarach 140 cm x 180 cm.
C. Okrągły o średnicy 160 cm.
D. Okrągły o średnicy 180 cm.
HGT.12 Pytanie 2 237
Organizacja żywienia i usług …

Filiżankę o pojemności 40 ml należy zastosować do podania kawy

A. americano.
B. latte.
C. cappuccino.
D. espresso.
HGT.12 Pytanie 2 238
Organizacja żywienia i usług …

Który element bielizny stołowej przedstawiono na rysunku?

Ilustracja do pytania 38
A. Napperon.
B. Molton.
C. Laufer.
D. Obrus.
HGT.12 Pytanie 2 239
Organizacja żywienia i usług …

Młodą parę należy usadzić przy stole z numerem

Ilustracja do pytania 39
A. 4
B. 3
C. 2
D. 1
HGT.12 Pytanie 2 240
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawiony na rysunku element stanowi część

Ilustracja do pytania 40
A. blendera.
B. ekspresu.
C. salamandra.
D. podgrzewacza.