Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.02 Pytanie 2 201
Przygotowanie i wydawanie dań

Subtelny smak kapusty włoskiej osiąga się poprzez jej gotowanie

A. z masłem
B. z cukrem
C. z mlekiem
D. z olejem
HGT.02 Pytanie 2 202
Przygotowanie i wydawanie dań

Nadzór nad temperaturą pieczonego mięsa ma na celu usunięcie ryzyk związanych z obecnością w produkcie

A. metali ciężkich
B. ciał obcych
C. drobnoustrojów
D. pestycydów
HGT.02 Pytanie 2 203
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakie dodatki powinny być zaproponowane do potrawki cielęcej?

A. Frytki, kapusta duszona.
B. Frytki, marchew gotowana
C. Ryż sypki, kapusta duszona.
D. Ryż sypki, marchew gotowana.
HGT.02 Pytanie 2 204
Przygotowanie i wydawanie dań

Resztki mięsa, które powstają podczas przygotowywania sztufady, powinny być wykorzystane do zrobienia

A. pieczeni rzymskiej
B. boeuf Stroganowa
C. sznycla po wiedeńsku
D. kotletów pożarskich
HGT.02 Pytanie 2 205
Przygotowanie i wydawanie dań

Wskaż prawidłowe techniki obróbki termicznej dla wymienionych w tabeli potraw mięsnych.

Rodzaj potrawyPulpetyKlopsiki
Agotowanieduszenie
Bduszeniesmażenie
Csmażeniepieczenie
Dpieczeniegotowanie

A. B.
B. D.
C. C.
D. A.
HGT.02 Pytanie 2 206
Przygotowanie i wydawanie dań

Jaką metodę konserwacji wykorzystuje się w produkcji liści laurowych?

A. Fizyczną
B. Mikrobiologiczną
C. Biologiczną
D. Chemiczną
HGT.02 Pytanie 2 207
Przygotowanie i wydawanie dań

W diecie ograniczającej, z redukcją substancji stymulujących wydzielanie soku żołądkowego i błonnika, jako dodatek zakwaszający potrawy, powinno się użyć

A. ocet stołowy
B. musztardę
C. cytrynę
D. ocet winny
HGT.12 Pytanie 2 208
Organizacja żywienia i usług …

Tworzeniem międzynarodowych norm dla producentów żywności, które mają na celu ochronę zdrowia konsumentów oraz promowanie uczciwych praktyk handlowych zajmuje się

A. Komisja Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO
B. Komitet Żywienia Człowieka PAN
C. Światowa Organizacja Zdrowia
D. Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa
HGT.02 Pytanie 2 209
Przygotowanie i wydawanie dań

Oblicz koszt kieliszka likieru kawowego o pojemności 50 ml. Cena zakupu netto butelki likieru o pojemności 0,5 l wynosi 36,00 zł. Marża na alkoholowe napoje w tym lokalu to 150%, a VAT to 22% (zaokrąglij cenę do pełnych złotych).

A. 13,00 zł
B. 10,00 zł
C. 15,00 zł
D. 11,00 zł
HGT.02 Pytanie 2 210
Przygotowanie i wydawanie dań

Aby uzyskać lekką konsystencję naleśników, do ciasta należy dodać

A. roztopione masło
B. przesianą mąkę ziemniaczaną
C. suszone drożdże
D. gazowaną wodę mineralną
HGT.02 Pytanie 2 211
Przygotowanie i wydawanie dań

W jakich produktach owoce są wzbogacone cukrem i umieszczone w syropie?

A. W marmoladach
B. W marynatach
C. W konfiturach
D. W powidłach
HGT.12 Pytanie 2 212
Organizacja żywienia i usług …

Jaką zupę powinno się serwować w głębokim talerzu?

A. Bulion drobiowy z żółtkiem
B. Barszcz czerwony z krokietem
C. Krem pomidorowy z grzankami
D. Rosół wołowy z kołdunami
HGT.12 Pytanie 2 213
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego oblicz wartość energetyczną 1 porcji klusek francuskich.

Normatyw surowcowy na 1 porcję
klusek francuskich
Nazwa produktuIlość
[g]
Wartość energetyczna 100 g produktu
[kcal]
mąka krupczatka40347,00
masło20735,00
jaja50139,00
sóldo smaku

A. 347,00 kcal
B. 424,80 kcal
C. 355,30 kcal
D. 138,80 kcal
HGT.02 Pytanie 2 214
Przygotowanie i wydawanie dań

Organizm może otrzymać wysokowartościowe białko oraz wapń poprzez spożycie

A. owoców oraz ich przetworów
B. warzyw oraz ich przetworów
C. ziemniaków oraz ich przetworów
D. mleka i jego przetworów
HGT.02 Pytanie 2 215
Przygotowanie i wydawanie dań

Jaką potrawę zagęszcza się mieszanką mąki ziemniaczanej z wodą?

A. Kurczak w papryce
B. Sos waniliowy
C. Sos z koperku
D. Zupa wiśniowa
HGT.12 Pytanie 2 216
Organizacja żywienia i usług …

Jakie działania public relations podejmuje lokalna restauracja?

A. wprowadzenie oferty potraw na wynos do sprzedaży
B. finansowanie paczek świątecznych dla dzieci z domu dziecka
C. publikacja informacji o nowym wystroju wnętrza w mediach
D. zamontowanie nowego szyldu przy wejściu do lokalu