Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Przygotowanie i wydawanie dań

Jaką wartość brutto ma cena gastronomiczna lampki wina o pojemności 0,1 litra, jeśli koszt zakupu butelki wina o pojemności 0,7 litra wynosi 28 zł, marża gastronomiczna 200%, a VAT to 23%?

A. 12,00 zł
B. 14,76 zł
C. 13,20 zł
D. 17,50 zł
Organizacja żywienia i usług …

Jaką wspólną rolę pełnią sód, potas i chlor w organizmie ludzkim?

A. synteza związku ATP, który przechowuje energię
B. zapobieganie powstawaniu wolnych rodników
C. regulacja gospodarki wodno - elektrolitowej
D. zapobieganie próchnicy zębów
Przygotowanie i wydawanie dań

Przed pieczeniem do sufletu jabłkowego wykonanego z przetartych jabłek, które zostały podsmażone z cukrem, należy dodać

A. sodę
B. proszek do pieczenia
C. pianę z białek
D. drożdże
Przygotowanie i wydawanie dań

Jaja można przechowywać przez okres nieprzekraczający 7 miesięcy

A. w chłodni po umyciu pod bieżącą wodą
B. w temperaturze pokojowej bez wcześniejszego mycia
C. w temperaturze pokojowej po umyciu pod bieżącą wodą
D. w chłodni bez wcześniejszego mycia
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakie dania powinny być serwowane na przyjęciu dla dzieci w wieku przedszkolnym?

A. Szczupak faszerowany, frytki, sałata zielona
B. Pulpety cielęce, ziemniaki z wody, kapusta zasmażana
C. Rybne dukaty, frytki, surówka z marchwi
D. Zrazy zawijane, ziemniaki z wody, brokuł z wody
Przygotowanie i wydawanie dań

Podczas gotowania peklowanej golonki kolagen ulega

A. pęcznieniu, kleikowaniu i dekstrynizacji
B. denaturacji, kleikowaniu i degradacji
C. pęcznieniu, denaturacji i hydrolizie
D. denaturacji, dekstrynizacji i hydrolizie
Przygotowanie i wydawanie dań

Na uroczystości typu lampka wina serwuje się

A. kawę, herbatę oraz słodycze
B. dania ciepłe oraz napoje alkoholowe
C. napoje alkoholowe i bezalkoholowe oraz lekkie przekąski
D. napoje alkoholowe i bezalkoholowe, kawę oraz wyroby cukiernicze
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakie danie jest rekomendowane w diecie łatwostrawnej?

A. naleśniki z bitą śmietaną i jabłkiem
B. sałatka z makreli oraz pieczywo razowe
C. kurczak pieczony z frytkami oraz sałatą
D. pierś z indyka i brokuły gotowane na parze
Przygotowanie i wydawanie dań

W jakiej potrawie dodatek soku z cytryny przyczyni się do zachowania koloru zastosowanego składnika?

A. Szpinak zasmażany
B. Buraki zasmażane
C. Karczoch grillowany
D. Marchew oprószana
Przygotowanie i wydawanie dań

Zamieszczony wykaz surowców do sporządzenia kisielu truskawkowego należy w miejscu znaku zapytania uzupełnić o

Kisiel truskawkowy - surowce
Truskawki
Woda
?
Cukier

A. agar.
B. mąkę ziemniaczaną.
C. mąkę kukurydzianą.
D. żelatynę.
Organizacja żywienia i usług …

Który z wymienionych zestawów obiadowych został stworzony zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania dla dzieci w przedszkolach?

A. Zupa pomidorowa, polędwica po angielsku, ziemniaki, sałata z sosem vinaigrette
B. Zupa jarzynowa, golonka pieczona, ziemniaki z wody, ćwikła, napój miętowy
C. Zupa fasolowa, wołowina w sosie grzybowym, kasza gryczana, sałatka z buraków
D. Zupa kalafiorowa, pulpety drobiowe w sosie koperkowym, ryż, surówka z marchwi
Organizacja żywienia i usług …

Który surowiec należy wpisać do zamieszczonego wykazu, aby sporządzić budyń z sera twarogowego?

Wykaz surowców do sporządzenia budyniu
z sera twarogowego
Ser twarogowy
Cukier
Kasza manna
Masło
?
Kandyzowana skórka pomarańczowa
Masło do smarowania formy
Bułka tarta do posypania formy
Cukier waniliowy

A. Mąkę ziemniaczaną.
B. Mąkę pszenną.
C. Budyń waniliowy.
D. Jaja.
Organizacja żywienia i usług …

Zgodnie z informacjami zamieszczonymi w tabeli, wskaźnik masy ciała BMI = 26 oznacza, że

Wartości wskaźników BMI
WyszczególnienieZakres wartości wskaźnika BMI
Norma20 - 24,9
Nadwaga25 - 29,9
Otyłość I stopnia30 - 34,9
Otyłość II stopnia35 - 39,9
Otyłość III stopnia> 40

A. stan odżywienia badanej osoby jest w normie.
B. badana osoba jest wychudzona.
C. badana osoba ma nadwagę.
D. badana osoba cierpi na otyłość.