Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.12 Pytanie 2 361
Organizacja żywienia i usług …

Do grupy składników pokarmowych, które po spożyciu w organizmie człowieka wykazują działanie regulujące, zalicza się

A. tłuszcz.
B. białko.
C. laktozę.
D. retinol.
HGT.12 Pytanie 2 362
Organizacja żywienia i usług …

Wspólną funkcją sodu, potasu i chloru w organizmie człowieka jest

A. ochrona zębów przed próchnicą.
B. tworzenie związku ATP, który magazynuje energię.
C. regulacja gospodarki wodno - elektrolitowej.
D. przeciwdziałanie tworzeniu się wolnych rodników.
HGT.12 Pytanie 2 363
Organizacja żywienia i usług …

Który produkt spożyty w ciągu dnia, w ilościach podanych w tabeli, dostarczy organizmowi człowieka najwięcej pełnowartościowego białka?

Ilustracja do pytania 3
A. Chleb mazowiecki.
B. Jaja.
C. Makrela.
D. Fasola biała.
HGT.12 Pytanie 2 364
Organizacja żywienia i usług …

Która witamina spełnia w organizmie funkcje wymienione w zamieszczonym opisie?

Ilustracja do pytania 4
A. Witamina B2.
B. Witamina E.
C. Witamina A.
D. Witamina PP.
HGT.12 Pytanie 2 365
Organizacja żywienia i usług …

Proces emulgacji tłuszczu w przewodzie pokarmowym zachodzi pod wpływem

A. żółci.
B. śliny.
C. insuliny.
D. lipazy.
HGT.12 Pytanie 2 366
Organizacja żywienia i usług …

Który jadłospis obiadowy zaplanowano zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia?

A. Rosół z makaronem, gulasz wołowy, kluski kładzione, buraki oprószane, woda mineralna.
B. Zupa krem z marchwi, potrawka z kurczaka, ryż na sypko, sałata z jogurtem, kompot jabłkowy.
C. Zupa krem z marchwi, naleśniki z dżemem brzoskwiniowym i bitą śmietanką, woda mineralna.
D. Rosół z kołdunami, pierogi z mięsem, surówka z selera, kompot truskawkowy.
HGT.12 Pytanie 2 367
Organizacja żywienia i usług …

Do zestawu śniadaniowego składającego się: z pieczywa mieszanego, masła, polędwicy, sałaty zielonej 1 herbaty, zgodnie z zasadami planowania jadłospisów, należy zaplanować

A. owsiankę na mleku.
B. dżem truskawkowy.
C. sałatkę z brokułu.
D. wodę mineralną.
HGT.12 Pytanie 2 368
Organizacja żywienia i usług …

Ile gramów mleka może zastąpić spożycie 150 g serka homogenizowanego, jeżeli zgodnie z tabelą wzajemnej zamiany produktów 100 g mleka zastępuje 30 g serka homogenizowanego?

A. 300 g
B. 500 g
C. 450 g
D. 150 g
HGT.12 Pytanie 2 369
Organizacja żywienia i usług …

Który produkt można zastąpić produktami wyłącznie w obrębie tej samej grupy żywności?

A. Mleko.
B. Jaja.
C. Mąkę.
D. Soję.
HGT.12 Pytanie 2 370
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli i normy na wodę, która dla osoby dorosłej wynosi 1000 ml/1000 kcal wydatkowanej energii oblicz, ile wynosi zapotrzebowanie na wodę dla 32 letniej kobiety 0 masie ciała 60 kg, prowadzącej umiarkowaną aktywność fizyczną.

Ilustracja do pytania 10
A. 245 ml
B. 2,65 l
C. 265 ml
D. 2,45 l
HGT.12 Pytanie 2 371
Organizacja żywienia i usług …

0 ile kcal wzrośnie wartość energetyczna naparu z herbaty posłodzonego 2 łyżeczkami cukru, jeśli masa 1 łyżeczki cukru wynosi 5 g?

A. O 20 kcal
B. O 90 kcal
C. O 50 kcal
D. O 40 kcal
HGT.12 Pytanie 2 372
Organizacja żywienia i usług …

Ile wynosi zapotrzebowanie na energię dla 25-letniej kobiety, o masie ciała 60 kg, małej aktywności fizycznej, karmiącej 2-miesięczne niemowlę? Do obliczeń wykorzystaj zamieszczone w tabeli informacje -zapotrzebowanie energetyczne oraz wielkość dodatku energii na okres karmienia niemowlęcia.

Ilustracja do pytania 12
A. 3240 kcal
B. 2260 kcal
C. 2225 kcal
D. 2405 kcal
HGT.12 Pytanie 2 373
Organizacja żywienia i usług …

W jadłospisie dla osób w podeszłym wieku nie należy planować

A. jogurtu naturalnego.
B. margaryny miękkiej.
C. pulpetów wołowych.
D. zupy pieczarkowej.
HGT.12 Pytanie 2 374
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z normatywu surowcowego oblicz, ile witaminy C dostarczy organizmowi spożycie 1 porcji sałatki z kapusty czerwonej.

Ilustracja do pytania 14
A. 14,6 mg
B. 227,5 mg
C. 73,0 mg
D. 45,5 mg
HGT.12 Pytanie 2 375
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz wartość energetyczną kotleta mielonego o masie 100 g.

Ilustracja do pytania 15
A. 184 kcal
B. 289 kcal
C. 46 kcal
D. 240 kcal
HGT.12 Pytanie 2 376
Organizacja żywienia i usług …

Która dieta alternatywna opiera się na spożywaniu głównie wyrobów zbożowych pełnoziarnistych z dodatkiem warzyw, roślin strączkowych i innych nasion oraz owoców przy znacznym ograniczeniu mięsa i mleka?

A. Dieta makrobiotyczna.
B. Dieta frutariańska.
C. Dieta Dukana.
D. Dieta optymalna.
HGT.12 Pytanie 2 377
Organizacja żywienia i usług …

Semiwegetarianizm to dieta wykluczająca z jadłospisu

A. jaja kurze.
B. mięso czerwone.
C. ryby hodowlane.
D. miód pszczeli.
HGT.12 Pytanie 2 378
Organizacja żywienia i usług …

Niskie spożycie produktów będących źródłem żelaza zwiększa głównie ryzyko wystąpienia

A. celiakii.
B. anemii.
C. cukrzycy.
D. próchnicy.
HGT.12 Pytanie 2 379
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie informacji zawartych w tabeli oceń typ otyłości kobiety, której obwód talii wynosi 85 cm, obwód bioder 100 cm. Wskaźnik WHR = obwód w talii / obwód bioder.

Ilustracja do pytania 19
A. WHR = 0,85, otyłość gynoidalna.
B. WHR = 1,18, otyłość androidalna.
C. WHR = 0,85, otyłość androidalna.
D. WHR = 1,18, otyłość gynoidalna.
HGT.12 Pytanie 2 380
Organizacja żywienia i usług …

Którą potrawę zaplanowaną w menu bankietu można po sporządzeniu zamrozić i poddać restytucji bezpośrednio przed konsumpcją?

A. Schab pieczony.
B. Jaja faszerowane.
C. Tymbaliki drobiowe.
D. Suflet czekoladowy.
HGT.12 Pytanie 2 381
Organizacja żywienia i usług …

Który zestaw urządzeń umożliwi w zakładzie gastronomicznym produkcję zapiekanek i frytek?

A. Opiekacz elektryczny i frytownica.
B. Piec konwekcyjny i gyros grill.
C. Patelnia elektryczna i toster.
D. Rożen gazowy i trzon kuchenny.
HGT.12 Pytanie 2 382
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione w tabeli objawy są spowodowane niedoborem w diecie

Ilustracja do pytania 22
A. elastyny.
B. glukozy.
C. witaminy A.
D. witaminy C.
HGT.12 Pytanie 2 383
Organizacja żywienia i usług …

Jaką masę powinna mieć próbka kontrolna gulaszu pobrana do celów sanitarno-epidemiologicznych?

A. 150 g
B. 50 g
C. 200 g
D. 250 g
HGT.12 Pytanie 2 384
Organizacja żywienia i usług …

Oblicz cenę gastronomiczną brutto 200 ml soku, jeżeli cena zakupu 2 litrów soku wynosi 10,00 zł, marża gastronomiczna 300%, a stawka podatku VAT 23%.

A. 4,92 zł
B. 9,23 zł
C. 3,69 zł
D. 9,84 zł
HGT.12 Pytanie 2 385
Organizacja żywienia i usług …

Koszt sporządzenia 100 zestawów śniadaniowych wyniósł 400,00 zł. Ile wynosi cena gastronomiczna netto 1 zestawu, jeżeli ustalona marża gastronomiczna wynosi 250%?

A. 14,00 zł
B. 6,50 zł
C. 10,00 zł
D. 20,50 zł
HGT.12 Pytanie 2 386
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie zamieszczonego w tabeli normatywu surowcowego oblicz zapotrzebowanie surowcowe na 75 porcji pierogów leniwych.

Ilustracja do pytania 26
A. Ser twarogowy - 120 kg, jaja - 60 szt., cukier - 9,00 kg, mąka pszenna - 37,50 kg
B. Ser twarogowy - 60 kg, jaja - 300 szt., cukier - 0,45 kg, mąka pszenna - 18,75 kg
C. Ser twarogowy - 6 kg, jaja - 300 szt., cukier - 4,50 kg, mąka pszenna - 1,88 kg
D. Ser twarogowy - 12 kg, jaja - 60 szt., cukier - 0,90 kg, mąka pszenna - 3,75 kg
HGT.12 Pytanie 2 387
Organizacja żywienia i usług …

Do zakładów gastronomicznych typu żywieniowego należy zaliczyć

A. kawiarnię i restaurację.
B. bar mleczny i restaurację.
C. bar mleczny i bufet.
D. kawiarnię i bufet.
HGT.12 Pytanie 2 388
Organizacja żywienia i usług …

Działalnością uzupełniającą świadczoną przez restaurację nie jest

A. zaopatrywanie innych zakładów gastronomicznych w wyroby garmażeryjne.
B. sprzedaż dań obiadowych, śniadaniowych, deserów i napojów do konsumpcji na miejscu.
C. usługa cateringowa.
D. usługa drive - through sprzedaż zestawów posiłków konsumentom zmotoryzowanym.
HGT.12 Pytanie 2 389
Organizacja żywienia i usług …

Którą formę promocji zastosowała kawiarnia oferując w piątki, do godziny 16.00 wszystkie desery taniej o 20%?

A. Sponsoring.
B. Public relations.
C. Marketing bezpośredni.
D. Promocję sprzedaży.
HGT.12 Pytanie 2 390
Organizacja żywienia i usług …

Oblicz kwotę udzielonego rabatu za 8 zestawów obiadowych, jeżeli cena 1 zestawu w karcie menu wynosi 25,00 zł, a ilość zamówionych zestawów upoważnia do 10% rabatu?

A. 180,00 zł
B. 220,00 zł
C. 20,00 zł
D. 80,00 zł
HGT.12 Pytanie 2 391
Organizacja żywienia i usług …

Które czynności kelner powinien wykonywać z prawej strony gościa?

A. Nalewanie kawy z dzbanka, nalewanie zupy z wazy.
B. Ustawianie na stole wazy z zupą, ustawianie na stole talerza do pieczywa.
C. Podawanie karty menu, prezentację butelki wina.
D. Podawanie karty menu, prezentację potraw na półmisku.
HGT.12 Pytanie 2 392
Organizacja żywienia i usług …

Która z metod obsługi gości polega na ustawieniu na stole zimnych przekąsek, ciast i napojów przed przybyciem gości?

A. Metoda niemiecka.
B. Metoda rosyjska.
C. Metoda francuska.
D. Metoda angielska.
HGT.12 Pytanie 2 393
Organizacja żywienia i usług …

Który opis charakteryzuje system samoobsługowy typu francuskiego?

A. Potrawy i napoje są eksponowane w bufetach ustawionych w linii.
B. Potrawy i napoje są eksponowane w bufetach ustawionych schodkowo.
C. Potrawy i napoje podawane są gościom przy ladzie barowej, przy której może odbywać się konsumpcja.
D. Potrawy i napoje odbierane są w okienku ekspedycyjnym a konsumpcja odbywa się przy stolikach.
HGT.12 Pytanie 2 394
Organizacja żywienia i usług …

Obrus o wymiarach 140 cm x 140 cm powinien być używany do nakrycia stołu

A. prostokątnego o wymiarach 60 cm x 90 cm.
B. prostokątnego o wymiarach 120 cm x 90 cm.
C. okrągłego o średnicy 0 125 cm.
D. okrągłego o średnicy 0 90 cm.
HGT.12 Pytanie 2 395
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wyniesie należność za wyżywienie grupy 20 osób przebywających na jednodniowym szkoleniu, podczas którego zamówiono całodzienny dostęp do bufetu kawowego, lunch serwowany i uroczystą kolację.

Ilustracja do pytania 35
A. 1700,00 zł
B. 2700,00 zł
C. 2400,00 zł
D. 3100,00 zł
HGT.12 Pytanie 2 396
Organizacja żywienia i usług …

Którego rodzaju bielizny stołowej użyto do nakrycia stołu na przedstawionym rysunku?

Ilustracja do pytania 36
A. Coversy.
B. Podkładki.
C. Bieżniki.
D. Napperony.
HGT.12 Pytanie 2 397
Organizacja żywienia i usług …

Na rysunku jest przedstawiony

Ilustracja do pytania 37
A. perko lator.
B. granitor.
C. mikser barmański.
D. dyspenser do wody.
HGT.12 Pytanie 2 398
Organizacja żywienia i usług …

Na którym rysunku przedstawiony jest nóż do masła?

Ilustracja do pytania 38
A. IV.
B. I.
C. III.
D. II.
HGT.12 Pytanie 2 399
Organizacja żywienia i usług …

Naturalnym źródłem retinolu jest

A. szpinak.
B. dynia.
C. wątroba wieprzowa.
D. napój migdałowy.
HGT.12 Pytanie 2 400
Organizacja żywienia i usług …

Składnikiem pokarmowym antyodżywczym jest

A. karoten.
B. kwas linolowy.
C. laktoza.
D. kwas szczawiowy.