Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.12 Pytanie 2 401
Organizacja żywienia i usług …

Który produkt spożyty w tej samej ilości w ciągu dnia dostarczy organizmowi człowieka najwięcej węglowodanów nieprzyswajalnych?

Ilustracja do pytania 1
A. Kasza gryczana.
B. Miód pszczeli.
C. Groszek zielony.
D. Mleko w proszku.
HGT.12 Pytanie 2 402
Organizacja żywienia i usług …

Która grupa enzymów bierze udział w trawieniu węglowodanów?

A. Proteazy.
B. Nukleazy.
C. Amylazy.
D. Lipazy.
HGT.12 Pytanie 2 403
Organizacja żywienia i usług …

Za regulację stężenia glukozy we krwi w organizmie człowieka odpowiada

A. pepsyna.
B. limfa.
C. żółć.
D. insulina.
HGT.12 Pytanie 2 404
Organizacja żywienia i usług …

Stosowanie której zasady żywienia zapewni dostarczenie organizmowi człowieka wszystkich niezbędnych składników pokarmowych?

A. Zapewnienie organizmowi zerowego bilansu energetycznego.
B. Spożywanie produktów z każdej grupy żywności.
C. Regularne spożywanie posiłków.
D. Unikanie w diecie nadmiaru soli, cukru i tłuszczu.
HGT.12 Pytanie 2 405
Organizacja żywienia i usług …

Ile wynosi maksymalne zapotrzebowanie na węglowodany dla kobiety, której zapotrzebowanie na energię wynosi 2 400 kcal, przy zaleceniu, aby węglowodany dostarczały 45 – 65% ogółu energii?

A. 390 g
B. 1 560 g
C. 1 080 g
D. 270 g
HGT.12 Pytanie 2 406
Organizacja żywienia i usług …

Która grupa składników pokarmowych pełni w organizmie człowieka funkcje wymienione w tabeli?

Ilustracja do pytania 6
A. Kwasy tłuszczowe nienasycone.
B. Witaminy rozpuszczalne w wodzie.
C. Składniki mineralne.
D. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
HGT.12 Pytanie 2 407
Organizacja żywienia i usług …

Jadłospisy składające się z 3 posiłków dedykowane są

A. dzieciom w wieku 1 - 3 lat.
B. kobietom ciężarnym.
C. dorosłym o małej aktywności fizycznej.
D. młodzieży szkolnej.
HGT.12 Pytanie 2 408
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na białko, na poziomie EAR dla 19-letniego mężczyzny o masie ciała 65 kg.

Ilustracja do pytania 8
A. 61,75 g
B. 58,50 g
C. 47,45 g
D. 52,65 g
HGT.12 Pytanie 2 409
Organizacja żywienia i usług …

Zgodnie z zasadami zamiany produktów rybę panierowaną można zastąpić

A. szaszłykami warzywnymi.
B. kotletami z kalafiora.
C. kotletami jajecznymi.
D. krokietami z pęczakiem.
HGT.12 Pytanie 2 410
Organizacja żywienia i usług …

Który jadłospis obiadowy zaplanowano zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia?

Ilustracja do pytania 10
A. Jadłospis obiadowy IV.
B. Jadłospis obiadowy II.
C. Jadłospis obiadowy I.
D. Jadłospis obiadowy III.
HGT.12 Pytanie 2 411
Organizacja żywienia i usług …

Ile g sera twarogowego należy przygotować, aby zastąpić 500 g mleka, jeżeli zgodnie z tabelą zamienności produktów spożywczych 15 g sera twarogowego zastępuje 100 g mleka?

A. 750 g
B. 150 g
C. 75 g
D. 1 500 g
HGT.12 Pytanie 2 412
Organizacja żywienia i usług …

Która dieta alternatywna opiera się na spożywaniu posiłków składających się z produktów bogatych w białko?

A. Dieta wegańska.
B. Dieta Montignaca.
C. Dieta makrobiotyczna.
D. Dieta Dukana.
HGT.12 Pytanie 2 413
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji kalafiora gotowanego, podanego z roztopionym masłem i zrumienioną bułką tartą.

Ilustracja do pytania 13
A. 98,97 kcal
B. 110,31 kcal
C. 134,60 kcal
D. 133,00 kcal
HGT.12 Pytanie 2 414
Organizacja żywienia i usług …

Niedostateczne spożycie produktów zwierzęcych bogatych w witaminę B12 zwiększa ryzyko wystąpienia

A. kurczów mięśni.
B. pelagry.
C. niedokrwistości.
D. osteoporozy.
HGT.12 Pytanie 2 415
Organizacja żywienia i usług …

Instytucją podejmującą działania na rzecz poprawy stanu odżywienia ludności świata jest

A. Światowa Organizacja Zdrowia WHO.
B. Komitet Żywienia Człowieka PAN.
C. Komisja Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO.
D. Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa Narodów Zjednoczonych FAO.
HGT.12 Pytanie 2 416
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile żelaza i witaminy C dostarczą organizmowi człowieka produkty spożyte na śniadanie.

Ilustracja do pytania 16
A. 1,66 mg żelaza, 11,50 mg witaminy C
B. 2,30 mg żelaza, 11,50 mg witaminy C
C. 1,66 mg żelaza, 23,00 mg witaminy C
D. 2,30 mg żelaza, 23,00 mg witaminy C
HGT.12 Pytanie 2 417
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oceń, w którym tygodniu jadłospis jest niezgodny z normą na energię dla dziewcząt w wieku 18 lat.

Ilustracja do pytania 17
A. Jadłospis w IV tygodniu.
B. Jadłospis w III tygodniu.
C. Jadłospis w II tygodniu.
D. Jadłospis w I tygodniu.
HGT.12 Pytanie 2 418
Organizacja żywienia i usług …

Jadłospis dekadowy jest podstawą planowania produkcji gastronomicznej

A. w barach.
B. w restauracjach.
C. w jadłodajniach.
D. w stołówkach.
HGT.12 Pytanie 2 419
Organizacja żywienia i usług …

Które urządzenia stanowią typowe wyposażenie zakładów gastronomicznych typu "fast food"?

A. Tunel wielofunkcyjny, schładzarka szokowa.
B. Pakowarka próżniowa, cyrkulator temperatury.
C. Piec konwekcyjno - parowy, zamrażarka szokowa.
D. Frytownica ciśnieniowa, grill kontaktowy.
HGT.12 Pytanie 2 420
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami niedoboru

Ilustracja do pytania 20
A. wapnia.
B. biotyny.
C. glukozy.
D. białka.
HGT.12 Pytanie 2 421
Organizacja żywienia i usług …

Przygotowanie stanowiska pracy w sposób określany jako "mise en place" poprawia skuteczność działania w procesie produkcji gastronomicznej na etapie

A. magazynowania surowców i półproduktów.
B. planowania zakupów.
C. serwowania potraw i napojów.
D. procesu technologicznego.
HGT.12 Pytanie 2 422
Organizacja żywienia i usług …

Który przyrząd należy zastosować do pomiaru ciśnienia pary wodnej w kotle warzelnym?

A. I.
B. IV.
C. II.
D. III.
HGT.12 Pytanie 2 423
Organizacja żywienia i usług …

Która karta menu zawiera spis potraw serwowanych podczas przyjęcia?

A. Karta okolicznościowa.
B. Karta standardowa.
C. Karta specjalna.
D. Karta dnia.
HGT.12 Pytanie 2 424
Organizacja żywienia i usług …

Do zakładów gastronomicznych typu uzupełniającego należą

A. bistra i kawiarnie.
B. cukiernie i kawiarnie.
C. cukiernie i jadłodajnie.
D. bistra i jadłodajnie.
HGT.12 Pytanie 2 425
Organizacja żywienia i usług …

Ile wyniesie cena gastronomiczna netto 1 porcji truskawek w galaretce, jeżeli koszt zakupu surowców na 50 porcji wynosi 60,00 zł, a zakład stosuje marżę w wysokości 150%?

A. 3,00 zł
B. 1,80 zł
C. 9,00 zł
D. 7,50 zł
HGT.12 Pytanie 2 426
Organizacja żywienia i usług …

Oblicz cenę gastronomiczną brutto butelki szampana, jeżeli koszt jej zakupu wynosi 40,00 zł, marża gastronomiczna 50%, a stawka podatku VAT 23%.

A. 113,00 zł
B. 98,40 zł
C. 73,80 zł
D. 61,50 zł
HGT.12 Pytanie 2 427
Organizacja żywienia i usług …

Którą formę promocji zastosowała restauracja wprowadzając w ramach happy hours promocyjną obniżkę cen o 20% w godzinach 13:00-17:00?

A. Public relations.
B. Marketing bezpośredni.
C. Sponsoring.
D. Promocję sprzedaży.
HGT.12 Pytanie 2 428
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli, oblicz zapotrzebowanie na surowce do sporządzenia 85 porcji ziemniaków purée.

Ilustracja do pytania 28
A. Ziemniaki 25,5 kg, masło 8,5 kg, mleko 2,55 l, koperek 1,7 kg
B. Ziemniaki 2,55 kg, masło 0,85 kg, mleko 2,55 l, koperek 0,17 kg
C. Ziemniaki 25,5 kg, masło 0,85 kg, mleko 2,55 l, koperek 0,17 kg
D. Ziemniaki 2,55 kg, masło 8,5 kg, mleko 25,5 l, koperek 127 kg
HGT.12 Pytanie 2 429
Organizacja żywienia i usług …

Który rodzaj napoju alkoholowego należy podać na zakończenie przyjęcia?

A. Long drink.
B. Diverse drinks.
C. Aperitif.
D. Digestif.
HGT.12 Pytanie 2 430
Organizacja żywienia i usług …

Do czynności przygotowawczych kelnera w sali bankietowej przed przyjściem gości należy

A. zebranie brudnej zastawy stołowej.
B. sprawdzenie stanu i kompletności dekoracji sali.
C. serwowanie wina z oryginalnych butelek.
D. opracowanie standów kart menu.
HGT.12 Pytanie 2 431
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz kwotę należności za wyżywienie 10 osobowej grupy osób, która skorzystała z zamówionego śniadania podanego w formie bufetu oraz indywidualnie serwowanych obiadów i kolacji.

Ilustracja do pytania 31
A. 494,00 zł
B. 520,00 zł
C. 546,00 zł
D. 468,00 zł
HGT.12 Pytanie 2 432
Organizacja żywienia i usług …

Do nakrywania stolików koktajlowych służą

A. skirtingi.
B. obrusy bankietowe.
C. laufry płócienne.
D. coversy.
HGT.12 Pytanie 2 433
Organizacja żywienia i usług …

System obsługi, w którym gość sam wybiera w bufecie sałatki, desery i przynosi do stolika, a pozostałe potrawy i napoje podaje kelner, to

A. system samoobsługowy typu francuskiego.
B. system zespołów specjalistycznych.
C. system samoobsługi z obsługą kelnerską.
D. system zespołowo-kompleksowy.
HGT.12 Pytanie 2 434
Organizacja żywienia i usług …

W której metodzie obsługi gości stosuje się stolik pomocniczy przedstawiony na ilustracji?

Ilustracja do pytania 34
A. Metodzie francuskiej.
B. Metodzie niemieckiej.
C. Metodzie rosyjskiej.
D. Metodzie angielskiej.
HGT.12 Pytanie 2 435
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z informacji zamieszczonej w tabeli, oblicz ile powinna wynosić długość stołu – bufetu przygotowanego na przyjęcie dla 150 gości.

Ilustracja do pytania 35
A. 15 m
B. 16 m
C. 8 m
D. 14 m
HGT.12 Pytanie 2 436
Organizacja żywienia i usług …

Na ilustracji przedstawiony jest

Ilustracja do pytania 36
A. widelec stołowy duży.
B. widelec półmiskowy do mięs.
C. widelec półmiskowy do ryb.
D. widelec stołowy średni.
HGT.12 Pytanie 2 437
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawiony na ilustracji sprzęt służy do parzenia kawy

Ilustracja do pytania 37
A. po turecku.
B. po wiedeńsku.
C. po adwokacku.
D. po irlandzku.
HGT.12 Pytanie 2 438
Organizacja żywienia i usług …

Który z wymienionych surowców zawiera w 100 g najwięcej białka?

A. Śliwka żółta.
B. Porzeczka czerwona.
C. Fasola biała.
D. Papryka zielona.
HGT.12 Pytanie 2 439
Organizacja żywienia i usług …

W którym odcinku układu pokarmowego człowieka pepsyna rozpoczyna trawienie białka?

A. W jelicie cienkim.
B. W dwunastnicy.
C. W jamie ustnej.
D. W żołądku.
HGT.12 Pytanie 2 440
Organizacja żywienia i usług …

Który zestaw obiadowy przeznaczony dla dzieci w wieku przedszkolnym, został opracowany zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia?

A. Zupa kalafiorowa, pulpety drobiowe w sosie koperkowym, ryż na sypko, surówka z marchwi.
B. Zupa jarzynowa, golonka pieczona, ziemniaki z wody, ćwikła z chrzanem.
C. Zupa ogórkowa, polędwica po angielsku, frytki z ziemniaków, sałata ze śmietaną.
D. Zupa fasolowa, zrazy w sosie grzybowym, kasza gryczana na sypko, sałatka z buraków.