Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.12 Pytanie 2 481
Organizacja żywienia i usług …

Które z wymienionych produktów są najlepszym źródłem białka pełnowartościowego?

A. Jaja i soja.
B. Mleko i ryż.
C. Mięso i fasola.
D. Mięso i mleko.
HGT.12 Pytanie 2 482
Organizacja żywienia i usług …

Źródłem kolagenu jest

A. mięso wieprzowe.
B. pieczywo pełnoziarniste.
C. ryż biały.
D. mleko tłuste.
HGT.12 Pytanie 2 483
Organizacja żywienia i usług …

Obiad złożony z barszczu ukraińskiego, ziemniaków purée, sałaty ze śmietaną, kompotu z rabarbaru, zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, należy uzupełnić

A. serem panierowanym.
B. pierogami z mięsem.
C. sosem pomidorowym.
D. kotletem z buraków.
HGT.12 Pytanie 2 484
Organizacja żywienia i usług …

Błonnik pokarmowy w organizmie człowieka

A. reguluje równowagę kwasowo-zasadową.
B. zwiększa aktywność motoryczną jelit.
C. wpływa na prawidłowy rytm pracy serca.
D. zwiększa zawartość cholesterolu we krwi.
HGT.12 Pytanie 2 485
Organizacja żywienia i usług …

Który zestaw kolacyjny został zaplanowany zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dzieci w wieku szkolnym?

A. Pieczywo pszenne, masło, dżem wiśniowy, kakao, pączek.
B. Pieczywo pszenne, pasta jajeczna, pomidor, kawa zbożowa z mlekiem.
C. Pieczywo razowe, smalec, ogórek małosolny, herbata, banan.
D. Pieczywo razowe, masło, węgorz wędzony, cebula, bawarka.
HGT.12 Pytanie 2 486
Organizacja żywienia i usług …

Ile gramów miodu zastąpi spożycie 20 g cukru, jeżeli zgodnie z tabelami zamienności 125 g miodu zastępuje 100 g cukru?

A. 50,0 g
B. 62,5 g
C. 25,0 g
D. 16,5 g
HGT.12 Pytanie 2 487
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione w tabeli zmiany zachodzące w organizmie człowieka są objawami

Ilustracja do pytania 7
A. niedoboru cukrów prostych.
B. nadmiaru białka.
C. nadmiaru tłuszczu.
D. niedoboru cukrów złożonych.
HGT.12 Pytanie 2 488
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, określ ile wynosi dobowe zapotrzebowanie na energię dla mężczyzny prowadzącego umiarkowaną aktywność zawodową i dużą aktywność pozazawodową, którego PPM wynosi 1750 kcal/dobę.

Ilustracja do pytania 8
A. 3325 kcal
B. 2800 kcal
C. 3150 kcal
D. 2625 kcal
HGT.12 Pytanie 2 489
Organizacja żywienia i usług …

Stosując współczynnik Atwatera oblicz, o ile kilokalorii wzrośnie wartość energetyczna naparu z herbaty posłodzonego 2 łyżeczkami cukru, jeżeli masa 1 łyżeczki cukru wynosi 5 g.

A. O 20 kcal
B. O 90 kcal
C. O 50 kcal
D. O 40 kcal
HGT.12 Pytanie 2 490
Organizacja żywienia i usług …

Ile błonnika dostarczy 300 g zupy cebulowej, jeżeli 100 g zupy zawiera 0,4 g błonnika?

A. 0,12 g
B. 1,20 g
C. 0,75 g
D. 7,50 g
HGT.12 Pytanie 2 491
Organizacja żywienia i usług …

W jadłospisie dla osób w podeszłym wieku nie należy planować

A. zupy grzybowej.
B. margaryny miękkiej.
C. pulpetów cielęcych.
D. jogurtu naturalnego.
HGT.12 Pytanie 2 492
Organizacja żywienia i usług …

W diecie laktowegetarian uwzględnia się produkty pochodzenia roślinnego oraz

A. drób i wędliny drobiowe.
B. jaja i potrawy z jaj.
C. ryby i konserwy rybne.
D. mleko i przetwory mleczne.
HGT.12 Pytanie 2 493
Organizacja żywienia i usług …

Zaburzenie odżywiania polegające na obsesyjnym odchudzaniu i występowaniu jadłowstrętu psychicznego to

A. anoreksja.
B. bulimia.
C. celiakia.
D. miażdżyca.
HGT.12 Pytanie 2 494
Organizacja żywienia i usług …

Niskie spożycie żelaza zwiększa w organizmie człowieka głównie ryzyko wystąpienia

A. anemii.
B. próchnicy zębów.
C. cukrzycy.
D. osteoporozy kości.
HGT.12 Pytanie 2 495
Organizacja żywienia i usług …

Ilu kucharzy należy zaplanować do sporządzenia w ciągu jednego dnia 75 kg kopytek i 40 kg uszek, jeżeli jeden kucharz produkuje dziennie 15 kg kopytek i 8 kg uszek?

A. 3
B. 2
C. 5
D. 4
HGT.12 Pytanie 2 496
Organizacja żywienia i usług …

Ile wywaru należy przygotować do sporządzenia 50 porcji zupy jarzynowej, jeżeli na 10 porcji zupy potrzeba 2,5 l wywaru?

A. 12,5 l
B. 25,0 l
C. 20,0 l
D. 52,5 l
HGT.12 Pytanie 2 497
Organizacja żywienia i usług …

Ile ziemniaków należy pobrać z magazynu, jeżeli zaplanowano zużycie 20 kg obranych ziemniaków, a ubytek masy podczas obróbki wstępnej brudnej tego surowca wynosi 20%?

A. 2700 kg
B. 20,00 kg
C. 25,00 kg
D. 22,00 kg
HGT.12 Pytanie 2 498
Organizacja żywienia i usług …

Listę oferowanych potraw w standardowej karcie menu restauracji należy rozpocząć od potraw z grupy

A. dania rybne.
B. przystawki zimne.
C. dania jarskie.
D. przystawki gorące.
HGT.12 Pytanie 2 499
Organizacja żywienia i usług …

Który przyrząd kontrolno-pomiarowy przedstawiono na ilustracji?

Ilustracja do pytania 19
A. Sondę temperaturową.
B. Higrometr.
C. Manometr.
D. Wagę hakową.
HGT.12 Pytanie 2 500
Organizacja żywienia i usług …

Ile wynosi cena gastronomiczna netto 1 zestawu śniadaniowego, jeżeli koszt surowców na 100 zestawów wynosi 400,00 zł, a marża gastronomiczna 250%?

A. 10,00 zł
B. 6,50 zł
C. 20,50 zł
D. 14,00 zł
HGT.12 Pytanie 2 501
Organizacja żywienia i usług …

Do zakładów gastronomicznych typu żywieniowego należą

A. kawiarnia i bufet.
B. bar mleczny i bufet.
C. kawiarnia i restauracja.
D. bar mleczny i restauracja.
HGT.12 Pytanie 2 502
Organizacja żywienia i usług …

Usługą uzupełniającą restauracji jest

A. działalność rozrywkowa.
B. sporządzanie potraw i napojów.
C. sprzedaż na miejscu potraw i napojów.
D. działalność cateringowa.
HGT.12 Pytanie 2 503
Organizacja żywienia i usług …

Ile procent rabatu udziela jadłodajnia stałym gościom, sprzedając zestaw dnia w cenie 18,75 zł, jeżeli w stałej ofercie cena tego zestawu wynosi 25,00 zł?

A. 20,00%
B. 8,25%
C. 6,25%
D. 25,00%
HGT.12 Pytanie 2 504
Organizacja żywienia i usług …

Zakład gastronomiczny wprowadzając rabaty dla stałych gości stosuje marketing-mix w zakresie

A. dystrybucji.
B. promocji.
C. produktu.
D. ceny.
HGT.12 Pytanie 2 505
Organizacja żywienia i usług …

Którą czynność powinien wykonać kelner przy stole z prawej strony gościa?

A. Nalewanie zupy z wazy.
B. Napełnianie filiżanki kawą.
C. Ustawianie talerza do pieczywa.
D. Prezentowanie potrawy na półmisku.
HGT.12 Pytanie 2 506
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawiony na ilustracji zestaw sztućców służy do porcjowania

Ilustracja do pytania 26
A. pizzy.
B. kawioru.
C. tortu.
D. homara.
HGT.12 Pytanie 2 507
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, oblicz cenę gastronomiczną netto posiłków dla czterech osób za dwutygodniowy pobyt, jeżeli marża gastronomiczna wynosi 200%.

Ilustracja do pytania 27
A. 1 512,00 zł
B. 108,00 zł
C. 151,20 zł
D. 1 008,00 zł
HGT.12 Pytanie 2 508
Organizacja żywienia i usług …

Która ilustracja przedstawia nóż do masła?

Ilustracja do pytania 28
A. Ilustracja III.
B. Ilustracja II.
C. Ilustracja IV.
D. Ilustracja I.
HGT.12 Pytanie 2 509
Organizacja żywienia i usług …

Sprzętu przedstawionego na ilustracji należy użyć do

Ilustracja do pytania 29
A. ochłodzenia wina.
B. dekantacji wina.
C. odmierzania alkoholu.
D. mieszania alkoholu.
HGT.12 Pytanie 2 510
Organizacja żywienia i usług …

Do sporządzenia kawy ristretto należy zaplanować

A. kawiarkę.
B. ekspres ciśnieniowy.
C. ekspres przelewowy.
D. tygielek.
HGT.12 Pytanie 2 511
Organizacja żywienia i usług …

Który z wymienionych surowców jest źródłem białka pełnowartościowego?

A. Fasola czerwona.
B. Orzechy włoskie.
C. Kasza jęczmienna.
D. Jogurt owocowy.
HGT.12 Pytanie 2 512
Organizacja żywienia i usług …

Środkiem spożywczym zawierającym cholesterol jest

A. olej rzepakowy.
B. ryż długoziarnisty.
C. masło śmietankowe.
D. orzech laskowy.
HGT.12 Pytanie 2 513
Organizacja żywienia i usług …

Wspólna funkcja sodu, potasu i chloru w organizmie człowieka jest

A. tworzenie związku ATP, który magazynuje energię.
B. regulacja gospodarki wodno-elektrolitowej.
C. przeciwdziałanie tworzeniu się wolnych rodników.
D. ochrona zębów przed próchnicą.
HGT.12 Pytanie 2 514
Organizacja żywienia i usług …

Który z wymienionych w tabeli tłuszczów zawiera największą ilość NNKT?

Ilustracja do pytania 34
A. Oliwa.
B. Tran.
C. Masło.
D. Smalec.
HGT.12 Pytanie 2 515
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami

Ilustracja do pytania 35
A. nadmiaru białka.
B. niedoboru cukrów złożonych.
C. nadmiaru tłuszczu.
D. niedoboru cukrów prostych.
HGT.12 Pytanie 2 516
Organizacja żywienia i usług …

Ile miodu zastąpi spożycie 20 g cukru, jeżeli zgodnie z tabelami zamienności 125 g miodu zastępuje 100 g cukru?

A. 62,5 g
B. 25 g
C. 50 g
D. 16 g
HGT.12 Pytanie 2 517
Organizacja żywienia i usług …

Zgodnie z zasadami planowania jadłospisu, do zestawu obiadowego składającego się z boeuf Strogonowa, kaszy jęczmiennej, sałatki z buraków, kompotu z moreli należy zaplanować

A. krupnik na mięsie.
B. zupę gulaszową.
C. barszcz z botwinki.
D. krem z brokułów.
HGT.12 Pytanie 2 518
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz zapotrzebowanie energetyczne 25-letniej kobiety o masie ciała 60 kg, małej aktywności fizycznej, karmiącej 2-miesięczne niemowlę.

Ilustracja do pytania 38
A. 2260 kcal
B. 3240 kcal
C. 2225 kcal
D. 2405 kcal
HGT.12 Pytanie 2 519
Organizacja żywienia i usług …

Zastępując ziemniaki kaszą należy uwzględnić w posiłku zwiększoną porcję warzyw w celu zrównoważenia zawartości

A. witaminy C i potasu.
B. witaminy C i białka.
C. skrobi i białka.
D. skrobi i potasu.
HGT.12 Pytanie 2 520
Organizacja żywienia i usług …

Ile gramów węglowodanów dostarczy 1 porcja sałatki z buraków i jabłek o masie 150 g, jeżeli 100 g tej sałatki zawiera 12,10 g węglowodanów?

A. 12,10 g
B. 16,21 g
C. 15,00 g
D. 18,15 g