Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Przygotowanie i wydawanie dań

Na podstawie danych w tabeli wskaż środek spożywczy, który zawiera najwięcej węglowodanów.

Skład chemiczny 100 g różnych rodzajów kasz
Lp.Rodzaj kaszyBiałko (g)Skrobia (g)Błonnik (g)Popiół (g)Tłuszcz (g)
1.manna8,774,02,50,31,0
2.jaglana10,555,03,21,03,5
3.pęczak8,468,25,41,12,0
4.gryczana12,660,55,92,01,9

A. 4
B. 2
C. 1
D. 3
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakie właściwości ma fasola typu flageolet?

A. Młode, pozbawione włókien strąki oraz nasiona
B. Ziarna suche, o intensywnym aromacie i słodkim smaku
C. Niedojrzałe nasiona w kolorze zielonym o delikatnym smaku
D. Dojrzałe, czarne ziarna o kształcie nerkowatym
Organizacja żywienia i usług …

Która z alternatywnych diet bazuje na jedzeniu głównie produktów zbożowych pełnoziarnistych, wzbogaconych warzywami, roślinami strączkowymi oraz innymi nasionami i owocami, przy jednoczesnym znacznym ograniczeniu spożycia mięsa i mleka?

A. Dieta optymalna
B. Dieta Dukana
C. Dieta frutariańska
D. Dieta makrobiotyczna
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakie są maksymalne parametry czasowe oraz zakres temperatury do przechowywania panierowanych produktów mięsnych?

A. 6 godzin, temperatura od 8 do 12 stopni C
B. 6 godzin, temperatura od 0 do 4 stopni C
C. 12 godzin, temperatura od 0 do 4 stopni C
D. 12 godzin, temperatura od 8 do 12 stopni C
HGT.02 Pytanie 295
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakie urządzenie chłodnicze jest stosowane w pomieszczeniach magazynowych?

A. Lada chłodnicza
B. Stół chłodniczy
C. Witryna chłodnicza
D. Szafa chłodnicza
Organizacja żywienia i usług …

Jaką ilość mięsa w kilogramach należy uwzględnić do przygotowania 70 porcji gulaszu, mając na uwadze, że jedna porcja waży 100 gramów, a straty podczas obróbki wynoszą 30%?

A. 17 kg
B. 13 kg
C. 7 kg
D. 10 kg
Przygotowanie i wydawanie dań

Zarządzanie dietą osób cierpiących na miażdżycę wymaga szczególnej uwagi na spożycie produktów

A. zawierających cholesterol
B. dostarczających węglowodanów nieprzyswajalnych
C. zawierających sól kuchenną
D. dostarczających węglowodanów przyswajalnych
Przygotowanie i wydawanie dań

Koszt zakupu jednej butelki wina o pojemności 0,5 litra to 50 zł, marża gastronomiczna wynosi 100%, a stawka VAT ustalona jest na 22%. Jak określić cenę gastronomiczną sprzedaży jednej lampki wina białego (100 ml)?

A. 12,20 zł
B. 20,00 zł
C. 24,40 zł
D. 18,30 zł
Przygotowanie i wydawanie dań

Jak określa się danie przygotowane z ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków z dodatkiem mleka i masła?

A. Ziemniaki z wody
B. Ziemniaki księżnej
C. Ziemniaki puree
D. Ziemniaki delfina
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie normatywu surowcowego sporządzania gorącego kakao, oblicz zapotrzebowanie na surowce i półprodukty niezbędne do przygotowania 40 porcji tego napoju.

Nazwa surowcaNormatyw surowcowy
na 5 porcji
mleko1 000 ml
kakao40 g

A. Mleko 40,00 l, kakao 1,60 kg
B. Mleko 20,00 l, kakao 1,60 kg
C. Mleko 8,00 l, kakao 0,20 kg
D. Mleko 8,00 l, kakao 0,32 kg
Przygotowanie i wydawanie dań

Na podstawie danych z tabeli ustal cenę gastronomiczną włoszczyzny, jeżeli marża wynosi 25%.

LpNazwa produktuIlość [kg]Cena 1 kg [zł]
1.Kapusta0,302,00
2.Marchew0,302,00
3.Pietruszka0,155,00
4.Seler0,155,00
5.Cebula0,103,00

A. 4,00 zł
B. 3,75 zł
C. 4,25 zł
D. 3,25 zł
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakie zmiany występują podczas przechowywania w niekorzystnych warunkach

"Stęchły, jełki i gnilny zapach, porowata powierzchnia pokryta brunatną, śluzowatą warstwą, wzrost kwasowości".

A. sera twarogowego
B. warzyw korzeniowych
C. owoców jagodowych
D. smalcu wieprzowego
Przygotowanie i wydawanie dań

Postępując zgodnie z zamieszczonym opisem, tuszkę

Opis
1. Ułóż tuszkę grzbietem na desce.
2. Przetnij skórę w dolnej części brzucha z obu stron.
3. Włóż w przecięcia nogi.
4. Skrzydła wykręć w stawie barkowym załóż na grzbiet.

A. formuje się w kieszeń.
B. spina się dwiema nitkami.
C. spina się jedną nitką.
D. formuje się sposobem angielskim.
Przygotowanie i wydawanie dań

Jaki deser przygotowuje się, gotując w kąpieli wodnej mieszankę mleka, jajek, cukru i wanilii w filiżankach, a następnie podaje w wersji schłodzonej?

A. Suflet waniliowy
B. Krem waniliowy
C. Mleczko waniliowe
D. Kisiel mleczny
Przygotowanie i wydawanie dań

Wskaż, którymi cechami organoleptycznymi powinna charakteryzować się dobrze jakościowo wykonana pieczeń.

WyglądZapachSmak
A.powierzchnia ciemno-brunatnanieco zmienionyzbyt słony
B.powierzchnia spalonanieprzyjemnymało intensywny
C.powierzchnia złocisto-brunatnaintensywny, aromatycznywyczuwalny smak przypraw
D.powierzchnia wysuszonamało wyczuwalnyposmak spalenizny

A. A.
B. B.
C. D.
D. C.
Przygotowanie i wydawanie dań

Jaka jest cena soku pomarańczowego sprzedawanego w barze w szklance (200 ml), jeśli literowy koszt tego soku w hurcie wynosi 2,50 zł, a marża wynosi 150%, a stawka VAT na napoje wynosi 22%? Cenę zaokrąglić do jednego miejsca po przecinku?

A. 2,0 zł
B. 2,5 zł
C. 1,5 zł
D. 1,0 zł
Organizacja żywienia i usług …

Jakie jest maksymalne zapotrzebowanie na węglowodany dla kobiety, która potrzebuje 2 400 kcal energii, przy założeniu, że węglowodany powinny stanowić 45 – 65% całkowitej energii?

A. 270 g
B. 1 080 g
C. 390 g
D. 1 560 g