Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.06 Pytanie 561
Realizacja usług w recepcji

Recepcja każdego hotelu powinna udostępnić gościom

A. telefon i komputer.
B. faks i komputer.
C. telefon i faks.
D. komputer i drukarkę.
HGT.06 Pytanie 562
Realizacja usług w recepcji

Który czynnik może mieć wpływ na zwiększenie popytu wśród społeczności lokalnej na usług gastronomiczne świadczone w hotelu?

A. Obniżenie przychodów gospodarstwa domowego.
B. Wzrost kosztów gospodarstwa domowego.
C. Wzrost przychodów gospodarstwa domowego.
D. Obniżenie potrzeb gospodarstwa domowego.
HGT.06 Pytanie 563
Realizacja usług w recepcji

Podczas procedury wymeldowania gość poprosił recepcjonistę o fakturę za zrealizowane w hotelu usługi. Przed jej wystawieniem pracownik recepcji powinien ustalić zakres płatnych usług oraz

A. przedstawić gościowi do akceptacji wstępny rachunek.
B. poprosić gościa o zwrot karty pobytu.
C. przyjąć należność.
D. zamknąć rachunek hotelowy gościa.
HGT.06 Pytanie 564
Realizacja usług w recepcji

Którą herbatę poda kelner gościowi, jeżeli ten zamówił charakterystyczną dla kuchni japońskiej?

A. Ziołową.
B. Miętową.
C. Zieloną.
D. Owocową.
HGT.06 Pytanie 565
Realizacja usług w recepcji

Pracownik recepcji, przyjmując prowadzoną przez pilota grupę dwudziestu osób, powinien w pierwszej kolejności

A. poprosić pilota o aktualną listę z danymi uczestników.
B. wręczyć pilotowi karty pobytu dla gości.
C. wręczyć gościom karty meldunkowe do wypełnienia i podpisania.
D. poprosić gości o dokumenty tożsamości potrzebne do zameldowania.
HGT.06 Pytanie 566
Realizacja usług w recepcji

O jaki dokument, umożliwiający realizację świadczeń zamówionych przez biuro podróży dla grupy turystów z Włoch, poprosi recepcjonista podczas przyjęcia gości do hotelu w Polsce?

A. Potwierdzenie przyjęcia rezerwacji.
B. Voucher.
C. Potwierdzenie przelewu środków finansowych.
D. Rooming list.
HGT.06 Pytanie 567
Realizacja usług w recepcji

Dla zapewnienia obłożenia hotelu w sezonie, należy z dużym wyprzedzeniem zorganizować ofertę sprzedaży usług typu

A. last minutę.
B. first minutę.
C. all inclusive.
D. incentive.
HGT.06 Pytanie 568
Realizacja usług w recepcji

Pani Smith zarezerwowała w hotelu Amber w Międzyzdrojach pokój dwuosobowy w terminie od 12 do 13 sierpnia 2011 r. Który zapis w grafiku odpowiada tej rezerwacji?

Ilustracja do pytania 8
A. B.
B. D.
C. A.
D. C.
HGT.06 Pytanie 569
Realizacja usług w recepcji

Jakie wino powinien zaproponować kelner gościowi, który zamówił w restauracji hotelowej duszoną wołowinę z frytkami?

A. Czerwone wytrawne.
B. Czerwone półsłodkie.
C. Białe wytrawne.
D. Białe półsłodkie.
HGT.06 Pytanie 570
Realizacja usług w recepcji

Urządzenie typu palmtop, czyli zdalny bonownik przedstawione na rysunku, jest wyposażeniem

Ilustracja do pytania 10
A. inspektora służby pięter.
B. pracownika służby parterowej.
C. kasjera w recepcji hotelu.
D. kelnera w restauracji hotelowej.
HGT.06 Pytanie 571
Realizacja usług w recepcji

W maju średnia cena w apartamencie hotelowym wynosiła 300 zł, a frekwencja 60%. Oblicz, ile wyniesie wskaźnik RevPAR dla tego apartamentu w analizowanym okresie.

A. 240
B. 120
C. 300
D. 180
HGT.06 Pytanie 572
Realizacja usług w recepcji

We wrześniu 2011. w porównaniu z sierpniem średnie ceny za nocleg w hotelu w Niemczech wzrosły o 8%. Za standardowy dwuosobowy pokój trzeba zapłacić 114 euro. Ile wynosiła średnia cena pokoju dwuosobowego w sierpniu?

A. 120,4 euro
B. 110,2 euro
C. 105,6 euro
D. 100,4 euro
HGT.06 Pytanie 573
Realizacja usług w recepcji

Jaką cenę jednostkową bez podatku VAT wpisze recepcjonista w zaznaczonym polu?

Ilustracja do pytania 13
A. 555,56 zł
B. 600,00 zł
C. 44,44 zł
D. 185,19 zł
HGT.06 Pytanie 574
Realizacja usług w recepcji

W przypadku pożaru przed przybyciem straży pożarnej goście hotelowi powinni stosować się głównie do poleceń

A. personelu hotelowego.
B. passantów.
C. osób przybyłych na pomoc z zewnątrz.
D. strażaka będącego gościem hotelu.
HGT.06 Pytanie 575
Realizacja usług w recepcji

Według zamieszczonego wykresu w drugim kwartale 2009 r. najmniej noclegów udzielono w miesiącu

Ilustracja do pytania 15
A. kwietniu.
B. maju.
C. marcu.
D. czerwcu.
HGT.06 Pytanie 576
Realizacja usług w recepcji

Gość hotelowy zgłosił w recepcji, że zgubił klucz elektroniczny. Co powinien zrobić recepcjonista?

A. Wydać gościowi klucz tradycyjny.
B. Natychmiast wezwać policję.
C. Zaproponować gościowi inny pokój.
D. Wydać nową kartę elektroniczną.
HGT.06 Pytanie 577
Realizacja usług w recepcji

Właściciel pensjonatu położonego nad Bałtykiem, aby zwiększyć obłożenie jesienią, powinien

A. nie wprowadzać żadnej promocji usług.
B. podnieść cenę jednostki mieszkalnej.
C. zainteresować się działaniami konkurencji.
D. obniżyć cenę jednostki mieszkalnej.
HGT.06 Pytanie 578
Realizacja usług w recepcji

Goście nowego hotelu Kormoran stwierdzili w ankietach, że pobyt w hotelu należał do bardzo udanych, ceny proponowanych usług były przystępne, a o istnieniu hotelu zdecydowana większość gości dowiedziała się od swoich znajomych. Które z działań marketingowych powinien podjąć hotel w celu zwiększenia ilości gości?

A. Reklamę w Internecie.
B. Ulepszenie produktu.
C. Podniesienie jakości obsługi.
D. Niższą cenę.
HGT.06 Pytanie 579
Realizacja usług w recepcji

W przypadku utraty przytomności przez dziecko na hotelowym placu zabaw opiekunka powinna w pierwszej kolejności

A. wezwać pogotowie.
B. zawiadomić rodziców.
C. zawiadomić kierownika obiektu.
D. udzielić pomocy doraźnej.
HGT.06 Pytanie 580
Realizacja usług w recepcji

Co powinien zrobić pracownik hotelu, jeśli zauważy podejrzanie wyglądający pakunek?

A. Powiadomić przełożonego o znalezionym pakunku.
B. Wezwać brygadę antyterrorystyczną.
C. Pozostawić pakunek w miejscu znalezienia - może ktoś się po niego zgłosi.
D. Zanieść pakunek do punktu rzeczy znalezionych.
HGT.06 Pytanie 581
Realizacja usług w recepcji

Kucharz, przygotowując potrawę w hotelowej kuchni, skaleczył się nożem. Udzielając mu pierwszej pomocy, należy założyć opatrunek

A. z suchej gazy jałowej.
B. z waty z tłustym kremem.
C. z gazy nasączonej czystą wodą.
D. z waty nasączonej wodą utlenioną.
HGT.06 Pytanie 582
Realizacja usług w recepcji

Stanowisko pracy recepcjonistki w hotelu, zgodnie z wymaganiami ergonomii, jest wyposażone w krzesło o wysokości

A. dostosowanej do najwyższego pracownika.
B. uniwersalnej, stałej.
C. dostosowanej do najcięższego pracownika.
D. regulowanej.
HGT.06 Pytanie 583
Realizacja usług w recepcji

Zagrożeniem dla bezpiecznej pracy pokojowej nie jest

A. zmiana pościeli w rękawiczkach.
B. sprzątanie 40 jednostek mieszkalnych w ciągu dnia.
C. uszkodzony kabel elektryczny od odkurzacza.
D. słuchanie głośnej muzyki podczas pracy.
HGT.06 Pytanie 584
Realizacja usług w recepcji

Sommelier to osoba, która

A. kontroluje rodzaj i cenę wydawanych dań w restauracji.
B. doskonale orientuje się w zakresie gatunków i rodzajów win.
C. udziela informacji gościom w holu recepcyjnym.
D. zajmuje się sprzątaniem pokoi hotelowych.
HGT.06 Pytanie 585
Realizacja usług w recepcji

Małe obrusy o wymiarach 80 x 80 cm, zwane również nakładkami, to

A. laufry.
B. napperony.
C. serwety kelnerskie.
D. flandy.
HGT.06 Pytanie 586
Realizacja usług w recepcji

Termin "overstays" oznacza gości, którzy

A. przedłużają pobyt w hotelu.
B. zmieniają termin rezerwacji pokoju hotelowego.
C. wielokrotnie już korzystali z usług hotelu.
D. wcześniej opuszczają hotel.
HGT.06 Pytanie 587
Realizacja usług w recepcji

Podawanie konsumentom potraw i deserów płonących nazywa się

A. tranżerowaniem.
B. flambirowaniem.
C. garnirowaniem.
D. trybowaniem.
HGT.06 Pytanie 588
Realizacja usług w recepcji

Do zakładów gastronomicznych sieci otwartej typu uzupełniającego zalicza się

A. lodziarnie.
B. bistro.
C. bufety.
D. cafeterie.
HGT.06 Pytanie 589
Realizacja usług w recepcji

Hotele rezydencyjne to obiekty

A. położone w miejscowościach o walorach turystycznych.
B. posiadające zespół sal konferencyjnych.
C. położone przy szosach, dworcach kolejowych.
D. biznesowe w dużych aglomeracjach miejskich.
HGT.06 Pytanie 590
Realizacja usług w recepcji

Według ustawy o usługach turystycznych do obiektów hotelarskich zalicza się:

A. motele, ośrodki kolonijne, schroniska.
B. schroniska młodzieżowe, hotele, domy pracy twórczej.
C. hotele, kampingi, domy wycieczkowe.
D. pola biwakowe, pensjonaty, zakłady uzdrowiskowe.
HGT.06 Pytanie 591
Realizacja usług w recepcji

Dla domów wycieczkowych ustawa o usługach turystycznych określa

A. 3 kategorie oznaczone cyframi rzymskimi.
B. 4 kategorie oznaczone gwiazdkami.
C. 3 kategorie oznaczone gwiazdkami.
D. 4 kategorie oznaczone cyframi rzymskimi.
HGT.06 Pytanie 592
Realizacja usług w recepcji

Usługa depozytowa wymagana jest w hotelach

A. 2*, 3*, 4* i 5*.
B. 3*, 4* i 5*.
C. 4* i 5*.
D. 1*, 2*, 3*, 4* i 5*.
HGT.06 Pytanie 593
Realizacja usług w recepcji

W hotelu 4* powierzchnia pokoju 1-osobowego powinna wynosić

A. 14 m2
B. 9 m2
C. 13 m2
D. 12 m2
HGT.06 Pytanie 594
Realizacja usług w recepcji

Cruising to forma turystyki

A. lądowej.
B. powietrznej.
C. morskiej.
D. kolejowej.
HGT.06 Pytanie 595
Realizacja usług w recepcji

Świadczenie usługi prania i prasowania odzieży i czyszczenia bielizny gości jest obowiązkowe w hotelach

A. tylko w 5*.
B. 2*, 3*, 4* i 5*.
C. 2*, 3* i 4*.
D. 3*, 4* i 5*.
HGT.06 Pytanie 596
Realizacja usług w recepcji

Dźwigi osobowe, powyżej drugiej kondygnacji w części przeznaczonej dla gości, są wymagane w motelach

A. 5*.
B. 3*.
C. 4*.
D. 2*.
HGT.06 Pytanie 597
Realizacja usług w recepcji

Umożliwienie turystom przygotowania posiłków we własnym zakresie w schronisku, to usługa

A. towarzysząca.
B. uzupełniająca.
C. podstawowa.
D. komplementarna.
HGT.06 Pytanie 598
Realizacja usług w recepcji

Do jednego z obowiązków służby parterowej należy

A. utrzymanie czystości w holu hotelowym.
B. dbanie o stan techniczny urządzeń znajdujących się w holu hotelowym.
C. rezerwacja i sprzedaż usług noclegowych.
D. odprowadzenie gościa do pokoju.
HGT.06 Pytanie 599
Realizacja usług w recepcji

Zazwyczaj nieobowiązkowe dla hotelu usługi, które są pożądane przez gości np. basen, sauna, jacuzzi, to przykład usług

A. komplementarnych.
B. towarzyszących.
C. fakultatywnych.
D. uzupełniających.
HGT.06 Pytanie 600
Realizacja usług w recepcji

Elementem promocji nie jest

A. dystrybucja.
B. reklama.
C. public relations.
D. sprzedaż osobista.