Filtrowanie pytań
Realizacja usług w recepcji
A. koszt za pokój z uwzględnionym śniadaniem kontynentalnym
B. wyłącznie koszt za pokój
C. koszt za pokój z uwzględnionym śniadaniem angielskim
D. koszt za pokój z uwzględnionym śniadaniem oraz dwoma posiłkami
Realizacja usług w recepcji
Który rodzaj jednostki mieszkalnej odpowiada potrzebom klienta określonym w przedstawionym zamówieniu?
| Od: Krystyna Nowak < [email protected]> Do: Hotel Abis w Kielcach <[email protected]> Wysłano: 10 kwietnia 21:32 Temat: Zamówienie Witam, Uprzejmie proszę o rezerwację pokoju dla mnie i mojej córki w terminie od 02 do 04 lipca br. z uwzględnieniem oddzielnych łóżek. Z poważaniem Krystyna Nowak |
A. Queen.
B. Double.
C. Single.
D. Twin.
Obsługa gości w obiekcie świa…
Która z wymienionych metod jest najskuteczniejsza w usunięciu gumy do żucia przyklejonej do wykładziny?
A. Użycie zamrażacza
B. Posypanie sodą oczyszczoną
C. Zastosowanie środka odplamiającego
D. Posypanie solą kuchenną
Realizacja usług w recepcji
Jakie jest wykorzystanie miejsc noclegowych w hotelu, jeśli liczba dostępnych miejsc wynosi 150, a w ciągu dnia obsłużono 120 gości?
A. 125%
B. 120%
C. 75%
D. 80%
Realizacja usług w recepcji
Jakie z wymienionych usług hotelowych są oferowane gościom bez opłat?
A. Zamówienie taksówki i usługa budzenia
B. Usługa prania i parking
C. Usługa prasowania i minibar
D. Wypożyczenie pojazdu i depozyt
Obsługa gości w obiekcie świa…
Gość złożył zamówienie na śniadanie do swojego pokoju. W jaki sposób gastronomia zrealizuje to zamówienie?
A. Serwisu talerzowego
B. Serwisu a’la carte
C. Bufetu śniadaniowego
D. Room service’u
Realizacja usług w recepcji
Do hotelowej recepcji turystycznej przybył przewodnik z grupą studentów z Wielkiej Brytanii, którzy wcześniej dokonali rezerwacji i otrzymali potwierdzenie. Jaką procedurę wybierze recepcjonista?
A. Check - in grupy turystycznej
B. Czarter grupy turystycznej
C. Przebukowanie grupy turystycznej
D. Check - out grupy turystycznej
Realizacja usług w recepcji
Recepcjonista powinien zrealizować na prośbę gościa: rezerwację noclegów w hotelu, zakup biletów lotniczych u wybranego przewoźnika do lokalizacji hotelu oraz nabycie karnetu do teatru w mieście, gdzie znajduje się obiekt. W którym z wymienionych systemów recepcjonista nie może zarezerwować wszystkich usług dla gościa?
A. Opera.
B. Amadeus.
C. Galileo.
D. Sabre.
Realizacja usług w recepcji
Częste ataki terrorystyczne w danym regionie mogą prowadzić do
A. intensyfikacji zainteresowania turystów tym miejscem
B. spadku liczby obiektów noclegowych na tym terenie
C. wzrostu ilości obiektów noclegowych na tym terenie
D. zwiększenia liczby restauracji w tym obszarze
Realizacja usług w recepcji
Zalecenie dotyczące hoteli i lokali gastronomicznych jest działaniem wynikającym z ich statutu?
A. PFCC
B. PZH
C. PTSM
D. PIH
Realizacja usług w recepcji
Który z podanych czynników wpływa na zwiększenie dostępności usług hotelarskich?
A. Utworzenie nowego biura podróży
B. Rozszerzenie asortymentu hotelu
C. Zamknięcie jednego piętra hotelu
D. Podwyżka cen wyjazdów turystycznych
Realizacja usług w recepcji
Najniższy poziom standardu domów wycieczkowych oznaczany jest
A. cyfrą rzymską III
B. ***gwiazdkami
C. *gwiazdką
D. cyfrą rzymską I
Realizacja usług w recepcji
W przypadku pensjonatów rozróżnia się
A. dwie kategorie oznaczone cyframi rzymskimi
B. trzy kategorie oznaczone cyframi rzymskimi
C. pięć kategorii oznaczonych gwiazdką
D. cztery kategorie oznaczone gwiazdką
HGT.03 Pytanie 54
Obsługa gości w obiekcie świa…
Ile musi dopłacić gość za zorganizowanie przyjęcia okolicznościowego dla 100 osób, jeżeli zamówił wszystkie usługi z zamieszczonego cennika i wpłacił już zaliczkę w wysokości 1 500,00 zł.
| Lp. | Oferta usługi | Cena |
|---|---|---|
| 1. | Menu na 1 osobę | 110,00 zł |
| 2. | Kamerzysta | 1 500,00 zł |
| 3. | Fotograf | 800,00 zł |
| 4. | DJ | 600,00 zł |
| 5. | Pokaz sztucznych ogni | 300,00 zł |
A. 12 700,00 zł
B. 3 310,00 zł
C. 1 810,00 zł
D. 14 200,00 zł
Realizacja usług w recepcji
Na podstawie fragmentu Formularza rezerwacji wskaż dział, któremu recepcjonista powinien zlecić realizację zamówionych usług.
| Formularz rezerwacji – fragment | |
| - impreza | studniówka |
| - termin | 28 stycznia |
| - ilość osób | 260 |
| - aranżacja sali |
|
| - menu na uroczystość | - zgodnie z ustaleniami |
A. Księgowość.
B. Gastronomia.
C. Usług specjalnych.
D. Konferencji i bankietów.
HGT.03 Pytanie 56
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie zadanie powinien wykonać kelner przy rozpoczęciu podawania śniadania w hotelowej restauracji?
A. Układanie bukietów kwiatowych na stołach.
B. Czyszczenie stolików.
C. Włączenie ekspresu do kawy i samowaru do herbaty.
D. Otwieranie okien.
Realizacja usług w recepcji
Według Praktycznego Kodeksu Postępowania, anulowanie rezerwacji pobytu dla całej zorganizowanej grupy w hotelu bez ponoszenia opłat, może odbyć się najpóźniej przed datą przybycia grupy w terminie
A. 14 dni
B. 30 dni
C. 7 dni
D. 21 dni
Realizacja usług w recepcji
Ekspert od kawy, osoba odpowiedzialna za parzenie i serwowanie tego napoju, to
A. barista.
B. bloker.
C. obsługujący.
D. sommelier.
Realizacja usług w recepcji
Który z działów hotelu powinien jako pierwszy otrzymać informację o przyjeździe gości z Izraela, aby móc zapewnić podstawowe usługi zgodnie z ich zasadami koszerności?
A. Służby pięter
B. Marketingu
C. Gastronomiczny
D. Administracyjny
Realizacja usług w recepcji
Hotel otrzymał zamówienie na usługi, w związku z czym recepcjonista powinien dokonać rezerwacji pokoi, miejsc w restauracji hotelowej, sali konferencyjnej oraz usługi fitness. Jakie narzędzie będzie w tym przypadku najbardziej odpowiednie?
A. Internetowa wyszukiwarka obiektów noclegowych
B. Serwis oceniający jakość usług hotelowych
C. Program komputerowy dla hoteli
D. Globalny system rezerwacyjny
Obsługa gości w obiekcie świa…
Zewnętrzna firma, planując zorganizowanie wydarzenia w hotelu, przesłała zapytanie ofertowe, na podstawie którego hotel przygotował w pierwszej kolejności
A. szacunkowe zestawienie kosztów imprezy
B. prezentację oferty hotelu oraz jego usług
C. ofertę na zorganizowanie usługi
D. umowę na przeprowadzenie imprezy
Realizacja usług w recepcji
Jaki dokument przygotowany przez recepcjonistę zawiera szczegóły dotyczące rezerwacji?
A. Raport dzienny.
B. Kupon.
C. Potwierdzenie rezerwacji
D. Karta zakwaterowania.
Realizacja usług w recepcji
Jaki element marketingu został wykorzystany, gdy informacja o ofercie hotelu została opublikowana w lokalnej gazecie?
A. Koszt.
B. Towar.
C. Promocję.
D. Rozkład.
Realizacja usług w recepcji
Zasłużony dziennikarz napisał artykuł do miesięcznika o podróżach, w którym umieścił fotografie hoteli wspierających wyprawę. Jakie narzędzie zostało użyte do reklamy tych hoteli?
A. Sprzedaż osobista
B. Public relations
C. Marketing bezpośredni
D. Promocję sprzedaży
Obsługa gości w obiekcie świa…
W hotelowym pokoju pana Nowaka zniknęła cyfrowa kamera o wartości 4 000 zł. Koszt wynajmu tego pokoju wynosił 140 zł za dobę. Jaką kwotę odszkodowania otrzyma gość w tej sytuacji?
A. 14000 zł
B. 4000 zł
C. 7000 zł
D. 2000 zł
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie urządzenie jest stosowane do gotowania potraw w parze?
A. Blender
B. Wilk
C. Steamer
D. Kuter
Realizacja usług w recepcji
Jakie czynności są realizowane w zakresie sprzedaży osobistej?
A. Zorganizowane wyjazdy integracyjne dla pracowników hotelu
B. Rekomendowanie potraw przez kelnera
C. Modyfikacje wystroju obiektu hotelowego
D. Rabaty na usługi hotelarskie
Realizacja usług w recepcji
Jaką usługę hotelową recepcjonista powinien zaproponować firmie kosmetycznej, która zamierza zorganizować szkolenie dla swoich pracownic?
A. Wino i kosz owoców w pokojach
B. Wynajem klimatyzowanej sali konferencyjnej z dostępem do Internetu
C. Animację zajęć dla dzieci
D. Romantyczną kolację przy lampce wina i blasku świec
Realizacja usług w recepcji
Jakie wino powinien polecić kelner klientowi, który w restauracji hotelowej zamówił duszoną wołowinę z frytkami?
A. Białe wytrawne
B. Białe półsłodkie
C. Czerwone półsłodkie
D. Czerwone wytrawne
Realizacja usług w recepcji
W sektorze turystycznym termin transfer odnosi się do
A. wymiany waluty w międzynarodowym ruchu turystycznym.
B. przekazywania funduszy poza granice kraju pochodzenia.
C. zamiany vouchera na gotówkę w miejscu docelowym.
D. transportu turystów z lotniska do miejsca zakwaterowania oraz z powrotem.
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką metodę serwowania śniadania powinien wybrać kelner dla gościa, który decyduje się na dania z menu?
A. A’ la carte
B. Bankietową
C. A part
D. Bufetową
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaja mollet powinny być gotowane
A. 1 minutę
B. 8-10 minut
C. 3 minuty
D. 4-5 minut
Realizacja usług w recepcji
Na podstawie fragmentu formularza rezerwacyjnego wskaż, który dział hotelu będzie najbardziej zaangażowany w obsługę gości, drugiego dnia ich pobytu w hotelu.
| Termin pobytu | 10-15.07.2014 r. |
| Liczba osób | 18 |
| Rodzaj pokoju | 9 x DBL |
| Usługi dodatkowe | – Depozyt – w dniu przyjazdu złożenie laptopa i sprzętu elektronicznego, odebranie w dniu wyjazdu – Wyżywienie: – śniadania: 11-15.07.2014 r. godz. 7.30 – uroczysty bankiet dla 25 osób – 11.07.2014 r. w godz. 21.00-24.00– obiady: 11-14.07. 2014 r. godz. 12.30 – kolacje: 10-14.07.2014 r. godz: 18.00 – Wynajem sali konferencyjnej z podstawowym wyposażeniem – 11.07 oraz 13.07.2014 r. w godz. 15.00-17.00 – Przerwa na kawę podczas konferencji – Zwiedzanie miasta z przewodnikiem – 14.07.2014 r. w godz. 13.00-18.00 – Sauna, basen – 10.07 i 13.07.2014 r. godz. 19.00-20.00 – Miejsce na parkingu hotelowym dla busa w dniu przyjazdu i wyjazdu |
A. Dział techniczny.
B. Dział odnowy biologicznej.
C. Dział gastronomii.
D. Dział recepcji.
Realizacja usług w recepcji
Najważniejszym celem działania jest ochrona interesów posiadaczy europejskich hoteli, restauracji oraz kawiarni?
A. IH&RA
B. HoReCa
C. HOTREC
D. IYHF
Realizacja usług w recepcji
Na zakończenie zmiany recepcjonista sporządził przedstawiony dokument. Które zestawienie sporządził recepcjonista?
| Pokój numer | śniadanie | obiad | kolacja |
|---|---|---|---|
| 101 DBL | 2 | 2 | 2 |
| 102 A | 3 | 3 | 0 |
| 103 DBL | 1 | 1 | 1 |
| 104 SGL | 1 | 1 | 1 |
| Razem | 7 | 7 | 4 |
A. Zestawienie żywienia.
B. Zestawienie pokoi.
C. Zestawienie rezerwacji stolików.
D. Zestawienie obciążeń gości.
Realizacja usług w recepcji
Do recepcji hotelowej dotarło zamówienie na weekendowy pobyt dla dwóch osób. Jaką dokumentację powinien przygotować recepcjonista, aby dokonać rezerwacji?
A. Kartę rezerwacji
B. Zestawienie rezerwacji
C. Harmonogram rezerwacji
D. Potwierdzenie rezerwacji
Realizacja usług w recepcji
Przygotowując analizę portfelową hotel powinien zastosować
A. model AIDA
B. macierz BCG
C. public relations
D. analizę SWOT
Realizacja usług w recepcji
Jakie działanie zalicza się do sprzedaży osobistej?
A. sezonowa redukcja cen usług hotelowych
B. umieszczanie informacji o hotelu w prasie branżowej
C. udział pracowników hotelu w kursach szkoleniowych
D. prezentacja oferty przez recepcjonistę w recepcji hotelowej
Obsługa gości w obiekcie świa…
W jaki sposób hotel powinien zareagować na skargę dotyczącą hałasu nocnego pochodzącego z sąsiedniego pokoju?
A. Zignorować skargę jako subiektywną ocenę
B. Poprosić gościa o użycie zatyczek do uszu
C. Wezwać ochronę do rozwiązania problemu
D. Przeprosić i zaoferować zmianę pokoju, jeśli to możliwe
Realizacja usług w recepcji
Który z podanych czynników może spowodować w lecie zmniejszenie popytu na usługi hotelowe w Łebie?
A. Zmiana aranżacji oraz wyposażenia pokoi hotelowych
B. Prognoza słonecznego i deszczowego lata nad Bałtykiem
C. Obniżona cena noclegów przy dłuższym pobycie niż 7 dni
D. Informacja w mediach dotycząca inwazji komarów na polskim wybrzeżu