Filtrowanie pytań
Realizacja usług w recepcji
A. Zamówienie taksówki i usługa budzenia
B. Wypożyczenie pojazdu i depozyt
C. Usługa prasowania i minibar
D. Usługa prania i parking
Realizacja usług w recepcji
W okresie poza sezonem hotel obniżył ceny za noclegi dla rodzin z dziećmi. Jakiego narzędzia marketingowego użyto?
A. Lobbing
B. Promocję sprzedaży
C. Promocję towaru
D. Sponsoring
Realizacja usług w recepcji
Kto zajmuje się przeciwdziałaniem praktykom monopolistycznym, wspieraniem konkurencji oraz ochroną praw konsumentów?
A. Związek Konsumentów
B. Rada Miejska ds. Obywatelskich
C. Komisja Normalizacyjna
D. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów
Realizacja usług w recepcji
Pojazdy hotelowe, które umożliwiają transport osób oraz rzeczy, a także oferują noclegi w miejscach bez odpowiedniej bazy noclegowej, to
A. botele
B. rotele
C. flytele
D. aquatele
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaki typ aranżacji krzeseł w sali konferencyjnej należałoby zasugerować organizatorom kongresu dla 300 uczestników?
A. Podkowę
B. Klasowe
C. Bankietowe
D. Teatralne
Obsługa gości w obiekcie świa…
Które z rzeczy zostawionych przez gościa i nieodebranych w umówionym przez hotel terminie, można zniszczyć w trybie komisyjnym?
A. Telefon komórkowy
B. Szczoteczkę do zębów
C. Tajne dokumenty
D. Męski zegarek
Realizacja usług w recepcji
Z jakiego systemu powinien korzystać recepcjonista hotelu w Krakowie, aby sprawdzić dostępność rezerwacji dla gości w hotelu w Paryżu?
A. Fidelio
B. Chart
C. Amadeus
D. DM Plaża
Realizacja usług w recepcji
Gdy kucharz w hotelowej kuchni ranił się nożem podczas przygotowywania potrawy, jaką formę opatrunku należy zastosować, udzielając mu pierwszej pomocy?
A. z waty z tłustym kremem
B. z suchej gazy jałowej
C. z waty nasączonej wodą utlenioną
D. z gazy nasączonej czystą wodą
Realizacja usług w recepcji
Jak powinien zareagować recepcjonista, jeśli otrzymał telefoniczne zapytanie o przekazanie informacji dla gościa hotelowego?
A. Zanotować szczegóły na formularzu message i dodać do dokumentacji hotelowej
B. Zanotować szczegóły na formularzu message i poinformować gościa o wiadomości
C. Przekazać wiadomość ustnie osobie, która towarzyszy gościowi
D. Zadzwonić do gościa i przekazać informację z pamięci
Realizacja usług w recepcji
Klienci zatrzymani w hotelu w Krakowie poprosili pracownika recepcji o polecenie miejsc wartych odwiedzenia w mieście. Które z wymienionych miejsc powinien zaproponować pracownik recepcji?
A. Zamek Cesarski
B. Ogród Saski
C. Dwór Artusa
D. Bazylikę Mariacką
Realizacja usług w recepcji
Obiekty świadczące usługi noclegowe, w tym domki turystyczne, to
A. domy wycieczkowe
B. domy turysty
C. kempingi
D. pola biwakowe
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie dania, napoje i potrawy składają się na tradycyjne śniadanie francuskie?
A. Sok pomarańczowy, filiżanka kawy lub herbaty, tosty, rogaliki croissant, pieczywo drożdżowe, masło, konfitury.
B. Ciepły napój, chleb, masło, jajo po wiedeńsku, miód, dżem, słodka bułka drożdżowa, ser żółty, wędlina.
C. Sok z świeżych owoców lub warzyw oraz owoce cytrusowe, herbata po angielsku lub kawa, owsianka na mleku, tosty, jaja sadzone na szynce, naleśniki z dodatkami, ryby podawane na zimno, wędliny.
D. Napoje zimne oraz gorące, alkoholowe i bezalkoholowe, przekąski, ryby i mięsa smażone lub grillowane, dania na bazie jaj lub mąki, potrawy słodkie, sery.
Obsługa gości w obiekcie świa…
Który z wymienionych zestawów zawiera dania i napoje typowe dla angielskiego śniadania?
A. Owsianka, jajka w bekonie, świeżo wyciskane soki owocowe
B. Bułeczki drożdżowe, dżem, czekolada na gorąco
C. Rogaliki, konfitury, kawa
D. Sery, jaja gotowane w wodzie, kawa z mlekiem
Realizacja usług w recepcji
Jakie dane powinna przesłać recepcja do działu służby pięter dotyczące liczby i typu pokoi dla grupy turystycznej liczącej 20 osób?
A. 10 pokoi LUX
B. 10 pokoi SGL
C. 10 pokoi APT
D. 10 pokoi DBL
Realizacja usług w recepcji
Koszt obiadu dla dwóch osób w hotelowej restauracji wynosi 220,00 zł. Jaką kwotę będzie trzeba zapłacić, jeśli goście zamówią posiłek do pokoju, a opłata za dostarczenie wynosi 20% całkowitej wartości zamówienia?
A. 274,00 zł
B. 264,00 zł
C. 244,00 zł
D. 254,00 zł
Obsługa gości w obiekcie świa…
Aby przygotować kawę po irlandzku, należy uzyskać napar kawowy oraz:
A. whisky, brązowy cukier, bitą śmietanę
B. skórkę pomarańczową, wrzątek, cukier, bitą śmietankę
C. mleko, śmietankę, cukier
D. gin, sok grejpfrutowy, kostki lodu, cukier
Realizacja usług w recepcji
Hotel, który oferuje swoje usługi jedynie przez kilka wybranych biur podróży, wykorzystuje dystrybucję
A. bezpośrednią
B. selektywną
C. wyłączną
D. intensywną
Realizacja usług w recepcji
Jaki dokument potwierdzający dokonanie płatności za usługi hotelowe powinien wręczyć recepcjonista gościowi, który uiścił opłatę gotówką za pobyt?
A. Paragon fiskalny
B. Polecenie przelewu
C. Potwierdzenie z terminala
D. Fakturę proforma
Realizacja usług w recepcji
Sprzątaczka podczas porządkowania pokoju może zawiesić na klamce od strony korytarza informację
A. room service
B. please make up room
C. maid in room
D. please do not disturb
Realizacja usług w recepcji
Jakiego przewodnika powinien zasugerować recepcjonista zagranicznemu klientowi, który jest zainteresowany przyrodniczymi atrakcjami Polski?
A. Zabytki historyczne Polski
B. Szlaki architektury drewnianej w Polsce
C. Parki narodowe w Polsce
D. Muzea etnograficzne w Polsce
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie elementy wchodzą w skład pełnego węzła sanitarnego w hotelowym pomieszczeniu mieszkalnym?
A. Umywalka, wanna z prysznicem, bidet i wc
B. Umywalka, prysznic, bidet i wc
C. Umywalka, prysznic i wc
D. Umywalka, wanna z prysznicem i wc
Realizacja usług w recepcji
Obiekt noclegowy ma możliwość wykonania preautoryzacji podczas płatności za usługi
A. używając karty płatniczej
B. poprzez gotówkę
C. zapłaceniem czekiem
D. przy pomocy przekazu pocztowego
Realizacja usług w recepcji
Zupa ze śledzi, łososiowy stek oraz frikadelle z mielonego mięsa to charakterystyczne potrawy kuchni
A. niemieckiej
B. arabskiej
C. węgierskiej
D. skandynawskiej
Realizacja usług w recepcji
Częste ataki terrorystyczne w danym regionie mogą prowadzić do
A. wzrostu ilości obiektów noclegowych na tym terenie
B. zwiększenia liczby restauracji w tym obszarze
C. intensyfikacji zainteresowania turystów tym miejscem
D. spadku liczby obiektów noclegowych na tym terenie
Obsługa gości w obiekcie świa…
Ile czasu powinno się gotować jaja, aby uzyskać twarde?
A. 8 - 10 minut
B. 3 minuty
C. 4 - 5 minut
D. 2 minuty
Realizacja usług w recepcji
Wskaż kwotę, którą powinien recepcjonista wpisać w pozycji obiadokolacja, sporządzając dla gościa potwierdzenie rezerwacji.
| Potwierdzenie rezerwacji - fragment | |
| – rodzaj pokoju: single | |
| – liczba pokojów: 2 | |
| – liczba osób: 2 | |
| – termin pobytu: 19.07-22.07 | |
| – liczba dób: 3 | |
| – taryfa: HB | |
| – cena pokoju ze śniadaniem: 100,00 zł/doba | |
| – obiadokolacja : ………… zł/osoba | |
| – koszt pobytu: 900,00 zł | |
| – doba hotelowa: od 1400 do 1200 | |
A. 75,00 zł
B. 150,00 zł
C. 50,00 zł
D. 100,00 zł
Realizacja usług w recepcji
W trakcie procesu check-in dla gościa VIP w hotelu, konieczne jest jego powitanie oraz
A. zrealizowanie rejestracji przy recepcji, życzyć przyjemnego pobytu
B. zażądać dokumentu tożsamości, przekazać kartę pobytu
C. poprosić o uzupełnienie karty rejestracyjnej, przekazać klucz
D. wręczyć klucz i kartę pobytu, zaprowadzić do pokoju
Realizacja usług w recepcji
Jaką usługę powinien w pierwszej kolejności zaoferować recepcjonista gościowi biznesowemu, który przybył do hotelu w celach zawodowych?
A. Korzystanie z wypożyczalni rowerów
B. Bezpłatny dostęp do Internetu
C. Centrum SPA&Wellnes
D. Bezpłatny room serwis
Realizacja usług w recepcji
Wprowadzanie zniżek dla emerytów to inicjatywa hotelu w ramach strategii
A. ceny
B. produktu
C. dystrybucji
D. promocji
Realizacja usług w recepcji
Przewodnik turystyczny poinformował recepcjonistę, że w grupie znajdują się wegetarianie. Informację tę pracownik recepcji powinien przekazać do działu
A. rekreacji
B. gastronomii
C. służby parterowej
D. służby pięter
Realizacja usług w recepcji
Aby zapewnić duże obłożenie w zimowym sezonie, hotel usytuowany w górach, z dużym wyprzedzeniem przygotowuje ofertę sprzedaży usług typu
A. all inclusive
B. rack rate
C. first minute
D. timesharing
Realizacja usług w recepcji
Na podstawie zamieszczonego cennika, oblicz koszt pobytu zorganizowanej grupy w 15 pokojach 1-osobowych w terminie od 7.07 do 8.07.
| Cennik usług noclegowych (cena za pokój) | ||||
|---|---|---|---|---|
| Rodzaj pokoju | Klient indywidualny | Grupa zorganizowana | ||
| I-VI, IX-XII | VII-VIII | I-VI, IX-XII | VII-VIII | |
| Single | 110,00 zł | 140,00 zł | 100,00 zł | 130,00 zł |
| Double | 150,00 zł | 180,00 zł | 120,00 zł | 160,00 zł |
| Triple | 190,00 zł | 210,00 zł | 170,00 zł | 200,00 zł |
A. 2 100,00 zł
B. 1 950,00 zł
C. 1 500,00 zł
D. 1 650,00 zł
HGT.06 Pytanie 1673
Realizacja usług w recepcji
Klient w zamówieniu na usługi hotelowe poprosił o zarezerwowanie w hotelu pobytu obejmującego: nocleg, pełne wyżywienie, napoje, przekąski, a także usługi rekreacyjne i rozrywkowe. Jakiego rodzaju usługi zaznaczył recepcjonista przyjmujący zamówienie?
A. FP
B. HB
C. AI
D. AP
Realizacja usług w recepcji
Który z podanych pakietów recepcjonista powinien polecić grupie przyjaciółek zamierzających wspólnie spędzić w hotelu "weekend piękności "1
| Nazwa pakietu | Elementy pakietu |
|---|---|
| BIAŁY | menu śródziemnomorskie, kwiaty w dniu przyjazdu |
| INDYGO | basen kryty i otwarty, rowery bez ograniczeń czasowych |
| LILA | AI, centrum wellness, codziennie zabieg SPA do wyboru |
| SEPIA | kolacja powitalna z muzyką, jeden masaż relaksacyjny ciała |
A. Indygo.
B. Biały.
C. Lila.
D. Sepia.
Realizacja usług w recepcji
Podczas meldowania gościa w hotelu, pracownik recepcji powinien koniecznie zaznajomić go
A. z aktualnym obłożeniem hotelu
B. z godzinami funkcjonowania centrum rekreacyjnego
C. z opcją skorzystania z room service
D. z dodatkowymi usługami oferowanymi w hotelu
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie składniki są potrzebne do zrobienia omletu biszkoptowego?
A. Jajko, woda, sól, proszek do pieczenia
B. Jajko, woda, sól, soda oczyszczona
C. Mąka, jajko, drożdże
D. Mąka, jajko, cukier
Realizacja usług w recepcji
Jaką usługę hotelową recepcjonista powinien zaproponować firmie kosmetycznej, która zamierza zorganizować szkolenie dla swoich pracownic?
A. Romantyczną kolację przy lampce wina i blasku świec
B. Wino i kosz owoców w pokojach
C. Animację zajęć dla dzieci
D. Wynajem klimatyzowanej sali konferencyjnej z dostępem do Internetu
Realizacja usług w recepcji
Promowanie, wspieranie oraz rozwijanie turystyki na świecie stanowi główny cel
A. Polskiego Zrzeszenia Hoteli
B. Światowej Organizacji Turystyki
C. Federacji Turystyki Wiejskiej
D. Światowej Organizacji Zdrowia
Realizacja usług w recepcji
Obowiązkiem jest pomoc gościom w hotelu 4* w przeniesieniu ich bagażu z recepcji do pokoju
A. gońca
B. dźwigowego
C. bagażowego
D. portiera
Realizacja usług w recepcji
Do czego używany jest terminal POS?
A. do kodowania kart magnetycznych - kluczy do pokoi
B. do bezprzewodowej wymiany danych między recepcją a obsługą pięter
C. do generowania paragonu fiskalnego za usługi hotelowe
D. do automatycznego rozpoznawania kart kredytowych oraz ich autoryzacji