Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.03 Pytanie 1 641
Obsługa gości w obiekcie świa…

Gość w zamówieniu na usługi hotelarskie zwrócił się z prośbą o zarezerwowanie noclegu ze śniadaniem kontynentalnym. Który rodzaj usług należy zaznaczyć przy przyjmowaniu tego zamówienia?

A. OB
B. BB
C. AP
D. CB
HGT.03 Pytanie 1 642
Obsługa gości w obiekcie świa…

Kto odbiera z pokoju gościa druk zamówienia usługi pralniczej wraz z brudną odzieżą?

A. Magazynier bielizny.
B. Recepcjonista.
C. Inspektorka pięter.
D. Pokojowa.
HGT.03 Pytanie 1 643
Obsługa gości w obiekcie świa…

Dokumentem potwierdzającym przyjęcie do realizacji zamówionych przez gościa usług dodatkowych jest

A. zamówienie na usługi.
B. zlecenie realizacji imprezy.
C. regulamin hotelowy.
D. potwierdzenie rezerwacji.
HGT.03 Pytanie 1 644
Obsługa gości w obiekcie świa…

Druk minibaru przeznaczony jest dla

A. gościa, który korzysta z minibaru w jednostce mieszkalnej.
B. pokojowej, która uzupełnia minibar.
C. recepcjonisty, który realizuje zamówienie gościa w barze hotelowym.
D. barmana, który sprzedaje wybrany towar.
HGT.03 Pytanie 1 645
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który pracownik hotelu zobowiązany jest do aktualizacji informacji o stanie pokoi przygotowanych dla gości?

A. Portier.
B. Korytarzowa.
C. Kierownik recepcji.
D. Inspektor pięter.
HGT.03 Pytanie 1 646
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który zestaw zawiera niezbędne elementy wyposażenia meblowego jednostki mieszkalnej w hotelu 4*?

A. Szafa lub wnęka garderobiana, lustro, stolik.
B. Wieszak ścienny na wierzchnią odzież, biurko, komoda.
C. Bagażnik, stół i toaletka z lustrem.
D. Nocny stolik, kanapa, szafka RTV.
HGT.03 Pytanie 1 647
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która grupa zawiera elementy wyposażenia rozbudowanego węzła higieniczno-sanitarnego w hotelowej jednostce mieszkalnej?

A. Wanna z jacuzzi, umywalka, bidet i WC.
B. Umywalka, wanna z natryskiem, bidet i WC.
C. Wanna z hydromasażem, umywalka, pisuar i WC.
D. Umywalka, wanna z natryskiem, pisuar i WC.
HGT.03 Pytanie 1 648
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który rodzaj sprzątania należy przeprowadzić, jeżeli zauważono w pokoju hotelowym obecność insektów?

A. Generalne.
B. Specjalne.
C. Okresowe.
D. Sezonowe.
HGT.03 Pytanie 1 649
Obsługa gości w obiekcie świa…

Łazienka urządzona w sposób przedstawiony na zdjęciu, występuje w jednostce mieszkalnej

Ilustracja do pytania 9
A. specjalnej.
B. rezydencyjnej.
C. apartamentowej.
D. standardowej.
HGT.03 Pytanie 1 650
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który zabieg należy wykonać w hotelu, w celu zniszczenia drobnoustrojów z powierzchni użytkowych?

A. Deratyzację.
B. Sanityzację.
C. Dezynfekcję.
D. Dezynsekcję.
HGT.03 Pytanie 1 651
Obsługa gości w obiekcie świa…

W celu usunięcia plamy z lakieru do paznokci na wykładzinie dywanowej należy zastosować

A. spirytus.
B. zimną wodę z amoniakiem.
C. aceton.
D. naturalny detergent.
HGT.03 Pytanie 1 652
Obsługa gości w obiekcie świa…

Aby usunąć zabrudzenie z pasty do butów na posadzce z terakoty w łazience hotelowej, pokojowa powinna zastosować

A. benzynę ekstrakcyjną.
B. spirytus.
C. płyn do mycia naczyń.
D. zimną wodę.
HGT.03 Pytanie 1 653
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które urządzenie należy zastosować do szorowania, polerowania i konserwacji podłogi marmurowej w hotelu?

A. Odkurzacz do czyszczenia na mokro i sucho.
B. Automat szorująco-zbierający.
C. Odkurzacz samojezdny.
D. Szorowarkę jednotarczową.
HGT.03 Pytanie 1 654
Obsługa gości w obiekcie świa…

Pad to szczotka wykorzystywana w pracy służby pięter do

A. zamiatania podłogi.
B. wycierania kurzu.
C. polerowania posadzki.
D. szorowania sedesu.
HGT.03 Pytanie 1 655
Obsługa gości w obiekcie świa…

Ile wody i środka czyszczącego powinna zużyć korytarzowa do umycia posadzki w hallu recepcyjnym o powierzchni 50 m2, jeżeli zgodnie z hotelową procedurą sprzątania na każde 10 m2 należy zużyć 10 litrów wody i 25 ml środka czyszczącego?

A. 10 litrów wody i 25 ml środka czyszczącego.
B. 50 litrów wody i 125 ml środka czyszczącego.
C. 20 litrów wody i 50 ml środka czyszczącego.
D. 100 litrów wody i 250 ml środka czyszczącego.
HGT.03 Pytanie 1 656
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaż czynności wykonywane podczas bieżącego sprzątania jednostki mieszkalnej zajmowanej przez gościa.

A. Czyszczenie luster, wietrzenie pościeli i materacy, odkurzanie tapicerki mebli.
B. Czyszczenie glazury, odkurzanie podłogi, czyszczenie wnętrza szuflad.
C. Ścielenie łóżek, ścieranie kurzu z mebli, uzupełnienie ręczników.
D. Zebranie brudnej zastawy stołowej, wymiana pościeli, czyszczenie żyrandoli.
HGT.03 Pytanie 1 657
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą czynność należy wykonać w pierwszej kolejności, podczas sprzątania węzła higieniczno-sanitarnego w jednostce mieszkalnej?

A. Umycie podłogi.
B. Wypolerowanie armatury nad umywalką.
C. Wyczyszczenie wnętrza muszli klozetowej.
D. Umycie glazury nad brodzikiem.
HGT.03 Pytanie 1 658
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na czym polega standardowa metoda ścielenia łóżka stosowana w hotelu 5*?

A. Na materac zabezpieczony ochraniaczem kładzie się prześcieradło, a następnie obleczone w poszewki kołdrę i poduszki, a całość przykrywa kocem.
B. Na materac zabezpieczony ochraniaczem kładzie się prześcieradło, a następnie obleczone w poszewki kołdrę i poduszki, a całość przykrywa narzutą.
C. Jednym prześcieradłem przykrywa się materac, na nim kładzie się drugie prześcieradło, następnie narzutę, na którą nawija się fragment drugiego prześcieradła.
D. Jednym prześcieradłem przykrywa się materac, na nim kładzie się drugie prześcieradło, następnie koc, na który nawija się fragment drugiego prześcieradła.
HGT.03 Pytanie 1 659
Obsługa gości w obiekcie świa…

Komu, w pierwszej kolejności, pokojowa w dużym hotelu powinna zgłosić, stwierdzone w trakcie sprzątania pokoju zwolnionego przez gościa, uszkodzenia w wyposażeniu jednostki mieszkalnej?

A. Dyrektorowi hotelu.
B. Pracownikowi działu technicznego.
C. Pracownikowi recepcji.
D. Kierownikowi służby pięter.
HGT.03 Pytanie 1 660
Obsługa gości w obiekcie świa…

W trakcie sprzątania jednostki mieszkalnej pokojowa upuściła na podłogę aparat fotograficzny należący do gościa. Po jakim czasie upływa termin przedawnienia roszczeń gościa z tytułu uszkodzenia tego urządzenia?

A. Dwunastu miesięcy od dnia, w którym poszkodowany przestał korzystać z usług hotelu.
B. Trzech miesięcy od dnia, w którym poszkodowany dowiedział się o szkodzie.
C. Dwunastu miesięcy od dnia, w którym poszkodowany dowiedział się o szkodzie.
D. Sześciu miesięcy od dnia, w którym poszkodowany przestał korzystać z usług hotelu.
HGT.03 Pytanie 1 661
Obsługa gości w obiekcie świa…

Komu pokojowa powinna przekazać przedmioty pozostawione w pokoju zwolnionym przez gościa?

A. Kierownikowi recepcji.
B. Dyrektorowi hotelu.
C. Inspektorowi służby pięter.
D. Korytarzowej.
HGT.03 Pytanie 1 662
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie warunki powinny panować w pomieszczeniach magazynowych, służących do przechowywania warzyw, takich jak kalafior, kapusta, marchew, por?

A. Wilgotność 80%-90%, temperatura od 10°C do 15°C.
B. Wilgotność 90%-95%, temperatura od 8°C do 12°C.
C. Wilgotność 70%-80%, temperatura od -3°C do 0°C.
D. Wilgotność 95%-100%, temperatura od 0°C do 1°C.
HGT.03 Pytanie 1 663
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która tabela zawiera zalecany procentowy rozdział zapotrzebowania energetycznego na poszczególne posiłki?

Ilustracja do pytania 23
A. C.
B. D.
C. A.
D. B.
HGT.03 Pytanie 1 664
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą z podanych potraw można uzupełnić podaną w ramce propozycję menu śniadania amerykańskiego?

Ilustracja do pytania 24
A. Naleśniki z dodatkami.
B. Ryba smażona na gorąco.
C. Pasztet z zająca.
D. Pieczarki w śmietanie.
HGT.03 Pytanie 1 665
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do sporządzenia kawy po irlandzku należy przygotować napar kawowy oraz:

A. skórkę pomarańczową, wrzątek, cukier, bitą śmietankę.
B. gin, sok grejpfrutowy, kostki lodu, cukier.
C. mleko, śmietankę, cukier.
D. whisky, brązowy cukier, bitą śmietanę.
HGT.03 Pytanie 1 666
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przedstawione na fotografii produkty są typowymi składnikami śniadania

Ilustracja do pytania 26
A. polskiego.
B. wiedeńskiego.
C. francuskiego.
D. angielskiego.
HGT.03 Pytanie 1 667
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jak długo należy gotować jajko we wrzącej osolonej wodzie, aby otrzymać przedstawione na zdjęciu jajko mollet?

Ilustracja do pytania 27
A. 8-10 minut.
B. 4-5 minut.
C. 6 minut.
D. 3 minuty.
HGT.03 Pytanie 1 668
Obsługa gości w obiekcie świa…

Kawa na bazie podwójnej ilości tradycyjnego naparu espresso z dodatkiem mleka, udekorowana kleksem mlecznej piany, to

A. cappuccino.
B. melange.
C. espresso.
D. latte macchiato.
HGT.03 Pytanie 1 669
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które śniadanie należy przygotować dla grupy turystycznej, jeżeli na voucherze ma zaznaczoną opcję wyżywienia Bermuda Plan (BP)?

A. Greckie.
B. Amerykańskie.
C. Rosyjskie.
D. Angielskie.
HGT.03 Pytanie 1 670
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do herbaty po rosyjsku podaje się

A. konfitury, cukier i whisky.
B. cukier, mleko i śmietankę.
C. miód, sok malinowy i koniak.
D. cytrynę, konfitury i rum.
HGT.03 Pytanie 1 671
Obsługa gości w obiekcie świa…

W celu ochrony blatu stołu przed zarysowaniem oraz ograniczenia odgłosu stawianej zastawy stołowej pod obrus należy położyć

A. molton.
B. laufer.
C. napperon.
D. skirting.
HGT.03 Pytanie 1 672
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jeżeli blat kwadratowego stołu ma wymiar 80 x 80 cm, to obrus powinien mieć standardowo rozmiar

A. 140 x 140 cm
B. 100x 100 cm
C. 80 x 80 cm
D. 120x 120 cm
HGT.03 Pytanie 1 673
Obsługa gości w obiekcie świa…

Możliwość zakupu w cukierni hotelowej czekoladek produkowanych na terenie obiektu, to przykład usługi

A. podstawowej.
B. towarzyszącej.
C. uzupełniającej.
D. fakultatywnej.
HGT.03 Pytanie 1 674
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przedstawiona na zdjęciu etażerka służy do ekspozycji

Ilustracja do pytania 34
A. pieczywa.
B. owoców.
C. serów.
D. wędlin.
HGT.03 Pytanie 1 675
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z przedstawionych na rysunkach szklanek do gorących napojów przeznaczona jest do podawania kawy latte?

Ilustracja do pytania 35
A. A.
B. D.
C. B.
D. C.
HGT.03 Pytanie 1 676
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przedstawiony na fotografii wózek służy do

Ilustracja do pytania 36
A. segregacji odpadów żywnościowych.
B. transportu warzyw i owoców do magazynu.
C. przewożenia potraw na salę konsumencką.
D. przewożenia odpadów żywnościowych.
HGT.03 Pytanie 1 677
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które zdjęcie przedstawia nóż do krojenia wędlin wykładany na bufecie śniadaniowym?

Ilustracja do pytania 37
A. A.
B. B.
C. C.
D. D.
HGT.03 Pytanie 1 678
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z wymienionych usług hotelarskich nie jest usługą uzupełniającą?

A. Przechowywanie bagażu.
B. Doręczanie korespondencji.
C. Zajęcia na kręgielni.
D. Korzystanie z apteczki.
HGT.03 Pytanie 1 679
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą z podanych usług świadczy nieodpłatnie swoim gościom każdy obiekt hotelarski?

A. Podawanie posiłków po pokoi.
B. Czyszczenie odzieży.
C. Wypożyczenie żelazka.
D. Opiekę nad dziećmi.
HGT.03 Pytanie 1 680
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które obiekty, ze względu na charakter i kategorię, muszą posiadać zespół sal wielofunkcyjnych?

A. Tylko hotele 5*.
B. Hotele 4*-5*.
C. Tylko motele 5*.
D. Motele 4*-5*.