Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Realizacja usług w recepcji

Jakie z wymienionych usług hotelowych są oferowane gościom bez opłat?

A. Zamówienie taksówki i usługa budzenia
B. Wypożyczenie pojazdu i depozyt
C. Usługa prasowania i minibar
D. Usługa prania i parking
HGT.06 Pytanie 1643
Realizacja usług w recepcji

Kto zajmuje się przeciwdziałaniem praktykom monopolistycznym, wspieraniem konkurencji oraz ochroną praw konsumentów?

A. Związek Konsumentów
B. Rada Miejska ds. Obywatelskich
C. Komisja Normalizacyjna
D. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów
HGT.06 Pytanie 1648
Realizacja usług w recepcji

Gdy kucharz w hotelowej kuchni ranił się nożem podczas przygotowywania potrawy, jaką formę opatrunku należy zastosować, udzielając mu pierwszej pomocy?

A. z waty z tłustym kremem
B. z suchej gazy jałowej
C. z waty nasączonej wodą utlenioną
D. z gazy nasączonej czystą wodą
HGT.06 Pytanie 1649
Realizacja usług w recepcji

Jak powinien zareagować recepcjonista, jeśli otrzymał telefoniczne zapytanie o przekazanie informacji dla gościa hotelowego?

A. Zanotować szczegóły na formularzu message i dodać do dokumentacji hotelowej
B. Zanotować szczegóły na formularzu message i poinformować gościa o wiadomości
C. Przekazać wiadomość ustnie osobie, która towarzyszy gościowi
D. Zadzwonić do gościa i przekazać informację z pamięci
HGT.06 Pytanie 1650
Realizacja usług w recepcji

Klienci zatrzymani w hotelu w Krakowie poprosili pracownika recepcji o polecenie miejsc wartych odwiedzenia w mieście. Które z wymienionych miejsc powinien zaproponować pracownik recepcji?

A. Zamek Cesarski
B. Ogród Saski
C. Dwór Artusa
D. Bazylikę Mariacką
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie dania, napoje i potrawy składają się na tradycyjne śniadanie francuskie?

A. Sok pomarańczowy, filiżanka kawy lub herbaty, tosty, rogaliki croissant, pieczywo drożdżowe, masło, konfitury.
B. Ciepły napój, chleb, masło, jajo po wiedeńsku, miód, dżem, słodka bułka drożdżowa, ser żółty, wędlina.
C. Sok z świeżych owoców lub warzyw oraz owoce cytrusowe, herbata po angielsku lub kawa, owsianka na mleku, tosty, jaja sadzone na szynce, naleśniki z dodatkami, ryby podawane na zimno, wędliny.
D. Napoje zimne oraz gorące, alkoholowe i bezalkoholowe, przekąski, ryby i mięsa smażone lub grillowane, dania na bazie jaj lub mąki, potrawy słodkie, sery.
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z wymienionych zestawów zawiera dania i napoje typowe dla angielskiego śniadania?

A. Owsianka, jajka w bekonie, świeżo wyciskane soki owocowe
B. Bułeczki drożdżowe, dżem, czekolada na gorąco
C. Rogaliki, konfitury, kawa
D. Sery, jaja gotowane w wodzie, kawa z mlekiem
HGT.06 Pytanie 1654
Realizacja usług w recepcji

Jakie dane powinna przesłać recepcja do działu służby pięter dotyczące liczby i typu pokoi dla grupy turystycznej liczącej 20 osób?

A. 10 pokoi LUX
B. 10 pokoi SGL
C. 10 pokoi APT
D. 10 pokoi DBL
Realizacja usług w recepcji

Koszt obiadu dla dwóch osób w hotelowej restauracji wynosi 220,00 zł. Jaką kwotę będzie trzeba zapłacić, jeśli goście zamówią posiłek do pokoju, a opłata za dostarczenie wynosi 20% całkowitej wartości zamówienia?

A. 274,00 zł
B. 264,00 zł
C. 244,00 zł
D. 254,00 zł
Obsługa gości w obiekcie świa…

Aby przygotować kawę po irlandzku, należy uzyskać napar kawowy oraz:

A. whisky, brązowy cukier, bitą śmietanę
B. skórkę pomarańczową, wrzątek, cukier, bitą śmietankę
C. mleko, śmietankę, cukier
D. gin, sok grejpfrutowy, kostki lodu, cukier
Realizacja usług w recepcji

Jaki dokument potwierdzający dokonanie płatności za usługi hotelowe powinien wręczyć recepcjonista gościowi, który uiścił opłatę gotówką za pobyt?

A. Paragon fiskalny
B. Polecenie przelewu
C. Potwierdzenie z terminala
D. Fakturę proforma
HGT.06 Pytanie 1660
Realizacja usług w recepcji

Jakiego przewodnika powinien zasugerować recepcjonista zagranicznemu klientowi, który jest zainteresowany przyrodniczymi atrakcjami Polski?

A. Zabytki historyczne Polski
B. Szlaki architektury drewnianej w Polsce
C. Parki narodowe w Polsce
D. Muzea etnograficzne w Polsce
HGT.06 Pytanie 1662
Realizacja usług w recepcji

Obiekt noclegowy ma możliwość wykonania preautoryzacji podczas płatności za usługi

A. używając karty płatniczej
B. poprzez gotówkę
C. zapłaceniem czekiem
D. przy pomocy przekazu pocztowego
Realizacja usług w recepcji

Częste ataki terrorystyczne w danym regionie mogą prowadzić do

A. wzrostu ilości obiektów noclegowych na tym terenie
B. zwiększenia liczby restauracji w tym obszarze
C. intensyfikacji zainteresowania turystów tym miejscem
D. spadku liczby obiektów noclegowych na tym terenie
HGT.03 Pytanie 1665
Obsługa gości w obiekcie świa…

Ile czasu powinno się gotować jaja, aby uzyskać twarde?

A. 8 - 10 minut
B. 3 minuty
C. 4 - 5 minut
D. 2 minuty
Realizacja usług w recepcji

Wskaż kwotę, którą powinien recepcjonista wpisać w pozycji obiadokolacja, sporządzając dla gościa potwierdzenie rezerwacji.

Potwierdzenie rezerwacji - fragment
– rodzaj pokoju: single
– liczba pokojów: 2
– liczba osób: 2
– termin pobytu: 19.07-22.07
– liczba dób: 3
– taryfa: HB
– cena pokoju ze śniadaniem: 100,00 zł/doba
– obiadokolacja : ………… zł/osoba
– koszt pobytu: 900,00 zł
– doba hotelowa: od 1400 do 1200

A. 75,00 zł
B. 150,00 zł
C. 50,00 zł
D. 100,00 zł
Realizacja usług w recepcji

W trakcie procesu check-in dla gościa VIP w hotelu, konieczne jest jego powitanie oraz

A. zrealizowanie rejestracji przy recepcji, życzyć przyjemnego pobytu
B. zażądać dokumentu tożsamości, przekazać kartę pobytu
C. poprosić o uzupełnienie karty rejestracyjnej, przekazać klucz
D. wręczyć klucz i kartę pobytu, zaprowadzić do pokoju
Realizacja usług w recepcji

Jaką usługę powinien w pierwszej kolejności zaoferować recepcjonista gościowi biznesowemu, który przybył do hotelu w celach zawodowych?

A. Korzystanie z wypożyczalni rowerów
B. Bezpłatny dostęp do Internetu
C. Centrum SPA&Wellnes
D. Bezpłatny room serwis
Realizacja usług w recepcji

Przewodnik turystyczny poinformował recepcjonistę, że w grupie znajdują się wegetarianie. Informację tę pracownik recepcji powinien przekazać do działu

A. rekreacji
B. gastronomii
C. służby parterowej
D. służby pięter
HGT.06 Pytanie 1672
Realizacja usług w recepcji

Na podstawie zamieszczonego cennika, oblicz koszt pobytu zorganizowanej grupy w 15 pokojach 1-osobowych w terminie od 7.07 do 8.07.

Cennik usług noclegowych (cena za pokój)
Rodzaj pokojuKlient indywidualnyGrupa zorganizowana
I-VI, IX-XIIVII-VIIII-VI, IX-XIIVII-VIII
Single110,00 zł140,00 zł100,00 zł130,00 zł
Double150,00 zł180,00 zł120,00 zł160,00 zł
Triple190,00 zł210,00 zł170,00 zł200,00 zł

A. 2 100,00 zł
B. 1 950,00 zł
C. 1 500,00 zł
D. 1 650,00 zł
Realizacja usług w recepcji

Który z podanych pakietów recepcjonista powinien polecić grupie przyjaciółek zamierzających wspólnie spędzić w hotelu "weekend piękności "1

Nazwa pakietuElementy pakietu
BIAŁYmenu śródziemnomorskie, kwiaty w dniu przyjazdu
INDYGObasen kryty i otwarty, rowery bez ograniczeń czasowych
LILAAI, centrum wellness, codziennie zabieg SPA do wyboru
SEPIAkolacja powitalna z muzyką, jeden masaż relaksacyjny ciała

A. Indygo.
B. Biały.
C. Lila.
D. Sepia.
Realizacja usług w recepcji

Podczas meldowania gościa w hotelu, pracownik recepcji powinien koniecznie zaznajomić go

A. z aktualnym obłożeniem hotelu
B. z godzinami funkcjonowania centrum rekreacyjnego
C. z opcją skorzystania z room service
D. z dodatkowymi usługami oferowanymi w hotelu
HGT.03 Pytanie 1676
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie składniki są potrzebne do zrobienia omletu biszkoptowego?

A. Jajko, woda, sól, proszek do pieczenia
B. Jajko, woda, sól, soda oczyszczona
C. Mąka, jajko, drożdże
D. Mąka, jajko, cukier
Realizacja usług w recepcji

Jaką usługę hotelową recepcjonista powinien zaproponować firmie kosmetycznej, która zamierza zorganizować szkolenie dla swoich pracownic?

A. Romantyczną kolację przy lampce wina i blasku świec
B. Wino i kosz owoców w pokojach
C. Animację zajęć dla dzieci
D. Wynajem klimatyzowanej sali konferencyjnej z dostępem do Internetu
Realizacja usług w recepcji

Do czego używany jest terminal POS?

A. do kodowania kart magnetycznych - kluczy do pokoi
B. do bezprzewodowej wymiany danych między recepcją a obsługą pięter
C. do generowania paragonu fiskalnego za usługi hotelowe
D. do automatycznego rozpoznawania kart kredytowych oraz ich autoryzacji