Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.03 Pytanie 1 681
Obsługa gości w obiekcie świa…

Hotel otrzymał zamówienie na zorganizowanie konferencji. Najlepszym sposobem serwowania posiłków w czasie konferencji jest zaproponowanie gościom stołu

A. czeskiego.
B. szwedzkiego.
C. amerykańskiego.
D. polskiego.
HGT.03 Pytanie 1 682
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które obiekty, zgodnie z wymogami kategoryzacji, są zobowiązane do realizacji zamówienia na potrawy i napoje serwowane do pokoju co najmniej 18 godzin na dobę?

A. Hotele l*-3*.
B. Pensjonaty 3*-5*.
C. Pensjonaty 1*-3*.
D. Hotele 3*-5*.
HGT.03 Pytanie 1 683
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które obiekty mają obowiązek, zgodnie z wymogami kategoryzacyjnymi, zorganizować dodatkowe sprzątnięcie pokoju i łazienki na życzenie gościa?

A. Schroniska młodzieżowe.
B. Pensjonaty.
C. Hotele.
D. Domy wycieczkowe.
HGT.03 Pytanie 1 684
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie zamieszczonego cennika, określ ile wynosi łączna wartość za usługę prasowania spodni i dwóch koszul.

Ilustracja do pytania 4
A. 28,00 zł
B. 56,00 zł
C. 41,00 zł
D. 82,00 zł
HGT.03 Pytanie 1 685
Obsługa gości w obiekcie świa…

Nadzorowanie okresowych porządków generalnych w hotelu należy do obowiązków

A. dyrektora hotelu.
B. korytarzowej.
C. inspektora pięter.
D. pokojowej.
HGT.03 Pytanie 1 686
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która grupa elementów zawiera podstawowe wyposażenie węzła higieniczno-sanitarnego hotelowej jednostki mieszkalnej?

A. Wanna z baterią i natryskiem, umywalka z blatem i z górnym oświetleniem, WC.
B. Wanna, bidet, WC z umywalkami, ręczniki.
C. Natrysk, osłona natrysku, bidet, umywalka.
D. Natrysk, umywalka z blatem i z bocznym oświetleniem, ręczniki kąpielowe, WC.
HGT.03 Pytanie 1 687
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która grupa elementów stanowi wyposażenie uzupełniające jednostki mieszkalnej w hotelu?

A. Biurko lub stół, minibar, woda butelkowana.
B. Bagażnik, wieszak ścienny, krzesło.
C. Telefon, materiały piśmiennicze, igielnik.
D. Zestaw do czyszczenia obuwia, lustro, stolik.
HGT.03 Pytanie 1 688
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na którym zdjęciu przedstawiono wyposażenie charakterystyczne dla pokoju typu single?

Ilustracja do pytania 8
A. A.
B. B.
C. C.
D. D.
HGT.03 Pytanie 1 689
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które z podanych czynności wykonywane są w ramach sprzątania awaryjnego jednostki mieszkalnej?

A. Mycie okien.
B. Usuwanie zabrudzeń będących efektem dewastacji przez gości.
C. Wymiana bielizny pościelowej.
D. Uzupełnienie hotelowych materiałów reklamowych.
HGT.03 Pytanie 1 690
Obsługa gości w obiekcie świa…

Porządkowanie przestrzeni dostępnych po odsunięciu szaf i innych mebli wchodzi w zakres sprzątania

A. sezonowego.
B. bieżącego.
C. okolicznościowego.
D. gruntownego.
HGT.03 Pytanie 1 691
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z przedstawionych elementów wyposażenia musi znaleźć się w każdej jednostce mieszkalnej w hotelu 5*, a nie musi być w obiektach niższej kategorii?

Ilustracja do pytania 11
A. B.
B. A.
C. D.
D. C.
HGT.03 Pytanie 1 692
Obsługa gości w obiekcie świa…

Której czynności nie wykonuje się w trakcie sprzątania pokoju zajętego przez gościa?

A. Polerowania lustra.
B. Mycia kabiny prysznicowej.
C. Dezynfekcji urządzeń sanitarnych.
D. Odkurzania wykładziny.
HGT.03 Pytanie 1 693
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które elementy należy przetrzeć roztworem dezynfekującym podczas sprzątania jednostki mieszkalnej zwolnionej przez gościa?

A. Szklanki do wody, pilot TV, blat stołu.
B. Blat stołu, parapet, podłogę w łazience.
C. Słuchawkę telefonu, pilot TV, klamki.
D. Klamki, podłogę w łazience, parapet.
HGT.03 Pytanie 1 694
Obsługa gości w obiekcie świa…

Ile wody powinna dodać pokojowa, przygotowując roztwór na bazie 0,5 litra koncentratu, jeżeli wymaga on rozcieńczenia w stosunku 1:4?

A. 2,01
B. 4,01
C. 0,51
D. 1,01
HGT.03 Pytanie 1 695
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który zabieg powinno się wykonać w pierwszej kolejności podczas czyszczenia wykładziny dywanowej w korytarzu hotelowym?

A. Usunięcie plam.
B. Odkurzanie na sucho.
C. Spryskanie detergentem.
D. Wyszczotkowanie.
HGT.03 Pytanie 1 696
Obsługa gości w obiekcie świa…

Komu pokojowa powinna zgłosić zauważone w trakcie sprzątania braki w wyposażeniu jednostki mieszkalnej zwolnionej przez gościa?

A. Kierownikowi działu technicznego.
B. Dyżurnemu recepcjoniście.
C. Dyrektorowi hotelu.
D. Kierownikowi służby pięter.
HGT.03 Pytanie 1 697
Obsługa gości w obiekcie świa…

Odpowiedzialność hotelu za rzecz wniesioną przez gościa obejmuje

A. torbę podróżną, pozostawioną na parkingu hotelowym.
B. plecak, pozostawiony w zasięgu monitoringu poza terenem hotelu.
C. walizkę, powierzoną osobie zatrudnionej w hotelu.
D. neseser, znajdujący się w samochodzie gościa hotelowego.
HGT.03 Pytanie 1 698
Obsługa gości w obiekcie świa…

Pracownik służby pięter ponosi pełną odpowiedzialność materialną za mienie gościa podczas

A. pobytu gościa w wynajętej przez niego sali konferencyjnej.
B. sprzątania pokoju gościa.
C. sprzątania ciągów komunikacyjnych w obiekcie.
D. pobytu gościa w restauracji hotelowej.
HGT.03 Pytanie 1 699
Obsługa gości w obiekcie świa…

Kto jest zobowiązany do naprawienia szkody, jeżeli pokojowa, w trakcie wykonywania obowiązków służbowych, spowodowała szkodę w mieniu gościa?

A. Pracodawca i wszystkie pokojowe.
B. Wyłącznie pracodawca pokój owej.
C. Kierownik służby pięter i pokojowa.
D. Wyłącznie pokojowa.
HGT.03 Pytanie 1 700
Obsługa gości w obiekcie świa…

W trakcie sprzątania hotelu pokojowa znalazła zegarek. W takiej sytuacji należy przedmiot opisać w rejestrze oraz umieścić

A. w magazynie rzeczy znalezionych.
B. w depozycie hotelowym.
C. w magazynie rzeczy biurowych.
D. w skrytce sejfowej w recepcji.
HGT.03 Pytanie 1 701
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które płatki śniadaniowe będą odpowiednie dla gości z nietolerancją glutenu?

A. Orkiszowe.
B. Ryżowe.
C. Jęczmienne.
D. Pszenne.
HGT.03 Pytanie 1 702
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z podanych zestawów zawiera potrawy i napoje charakterystyczne dla śniadania angielskiego?

A. Bułeczki drożdżowe, dżem, kakao.
B. Owsianka, jaja na bekonie, świeże soki owocowe.
C. Sery, jaja ugotowane w kąpieli wodnej, kawa ze śmietanką.
D. Rogaliki, konfitura, kawa.
HGT.03 Pytanie 1 703
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jaki sposób powinien postąpić bagażowy, jeżeli przed hotelem znalazł podejrzanie wyglądającą walizkę?

A. Zanieść do recepcji.
B. Oddać do przechowalni bagażu.
C. Otworzyć i sprawdzić zawartość.
D. Powiadomić przełożonego.
HGT.03 Pytanie 1 704
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przedstawione na zdjęciu produkty są typowymi składnikami śniadania

Ilustracja do pytania 24
A. kontynentalnego.
B. wiedeńskiego.
C. angielskiego.
D. amerykańskiego.
HGT.03 Pytanie 1 705
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na zdjęciach przedstawiono sposób sporządzania jaj

Ilustracja do pytania 25
A. po wiedeńsku.
B. mollet.
C. poszetowych.
D. po szkocku.
HGT.03 Pytanie 1 706
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które dodatki należy przygotować do herbaty po angielsku?

A. Cukier i mleko.
B. Rum i konfiturę.
C. Cukier i cytrynę.
D. Śmietankę i arak.
HGT.03 Pytanie 1 707
Obsługa gości w obiekcie świa…

Podawanie o ustalonej godzinie wszystkim gościom siedzącym przy pojedynczych stolikach tego samego zestawu menu śniadaniowego to serwis

A. table d'hóte.
B. bankietowy.
C. bufetowy.
D. a la carte.
HGT.03 Pytanie 1 708
Obsługa gości w obiekcie świa…

Dla uczestników grupy turystycznej, która na voucherze ma zaznaczoną opcję wyżywienia Bermuda Plan (BP), należy przygotować śniadanie

A. kontynentalne.
B. angielskie.
C. amerykańskie.
D. wiedeńskie.
HGT.03 Pytanie 1 709
Obsługa gości w obiekcie świa…

Śniadanie przeznaczone dla większej liczby gości w hotelu powinno być podawane w formie

A. wstawki śniadaniowej.
B. room service.
C. bufetu śniadaniowego.
D. zestawu a la carte.
HGT.03 Pytanie 1 710
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które elementy bielizny stołowej służą do dekoracji bocznych powierzchni stołów bankietowych?

A. Moltony.
B. Skirtingi.
C. Napperony.
D. Laufry.
HGT.03 Pytanie 1 711
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą metodę obsługi rodzinnego świątecznego śniadania zastosowano wobec gości, jeżeli przygotowano nakrycie przed ich przyjściem oraz ustawiono na stole wszystkie potrawy?

A. Francuską.
B. Rosyjską.
C. Angielską.
D. Niemiecką.
HGT.03 Pytanie 1 712
Obsługa gości w obiekcie świa…

Usługi kosmetyczne świadczone gościom w hotelu są usługami

A. towarzyszącymi o charakterze handlowym.
B. towarzyszącymi o charakterze osobistym.
C. fakultatywnymi.
D. komplementarnymi.
HGT.03 Pytanie 1 713
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z wymienionych usług oferowanych przez hotele nie jest usługą komplementarną?

A. Wezwanie taksówki.
B. Sprzedaż kosmetyków.
C. Informacja turystyczna.
D. Przechowanie bagażu.
HGT.03 Pytanie 1 714
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które z podanych usług wykraczają poza minimum kategoryzacyjne usług świadczonych w hotelach 3*?

A. Aperitif-bar lub bar kawowy.
B. Pranie, prasowanie i czyszczenie odzieży gości.
C. Sprzedaż kosmetyków i środków higieny osobistej.
D. Codzienna wymiana ręczników i pościeli.
HGT.03 Pytanie 1 715
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które zdjęcie przedstawia nóż do krojenia chleba wykładany na bufecie śniadaniowym?

Ilustracja do pytania 35
A. D.
B. A.
C. B.
D. C.
HGT.03 Pytanie 1 716
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jeżeli gość opuści hotel bez pobrania zawartości skrytki depozytowej, do jej otwarcia i wydania przedmiotu osobie trzeciej wymagane jest

A. okazanie dokumentu, wskazującego na prowadzenie postępowania karnego w sprawie gościa.
B. pisemne żądanie wydania przedmiotu wskazanej osobie, podpisane przez gościa.
C. przesłanie faksu do kierownika recepcji z określeniem sposobu przekazania przedmiotu.
D. wystawione przez gościa upoważnienie notarialne, zawierające opis zawartości skrytki.
HGT.03 Pytanie 1 717
Obsługa gości w obiekcie świa…

W który sposób powinna być zrealizowana usługa budzenia wobec gości VIP?

A. Osobiście przez pracownika służby pięter.
B. Automatycznie przez centralę telefoniczną.
C. Telefonicznie przez pracownika recepcji.
D. Przez radio z wbudowaną funkcją budzika.
HGT.03 Pytanie 1 718
Obsługa gości w obiekcie świa…

W odpowiedzi na zamówienie na usługi hotelarskie, obejmujące oprócz noclegów i wyżywienia usługi SPA, hotel powinien zaproponować

A. łaźnię suchą.
B. grę w bilard.
C. jazdę konno.
D. zajęcia fitness.
HGT.03 Pytanie 1 719
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z przedstawionych na rysunku układów sali jest optymalny dla organizacji dużych, kilkusetosobowych konferencji?

Ilustracja do pytania 39
A. A.
B. B.
C. D.
D. C.
HGT.03 Pytanie 1 720
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z przedstawionych fragmentów zamówienia dotyczy usług dodatkowych typu biznesowego?

Ilustracja do pytania 40
A. C.
B. D.
C. A.
D. B.