Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.03 Pytanie 1841
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie analizy danych z tabeli, oblicz minimalną wartość energetyczną śniadania mężczyzny spożywającego regularnie pięć posiłków, którego dzienne zapotrzebowanie energetyczne wynosi 2000 kcal.

Rodzaj posiłkuTrzy posiłki dziennieCztery posiłki dzienniePięć posiłków dziennie
Śniadanie30-35%25-30%25-30%
II śniadanie-5-10%5-10%
Obiad35-40%35-40%30-35%
Podwieczorek--5-10%
Kolacja25-30%25-30%15-20%

A. 700 kcal
B. 500 kcal
C. 600 kcal
D. 400 kcal
HGT.06 Pytanie 1844
Realizacja usług w recepcji

Czym się wyróżnia rezerwacja gwarantowana?

A. określenie dostępnych usług dla gościa
B. ustalenie terminu potwierdzenia rezerwacji
C. wpłata zaliczki przez osobę dokonującą rezerwacji
D. uzgodnienie konkretnej godziny przybycia gościa do hotelu
Realizacja usług w recepcji

Którą z przedstawionych ofert usług dodatkowych, recepcjonista powinien zaoferować rodzinie z dwójką małych dzieci (2 i 5 lat)?

Usługi standardowe (bezpłatne):
Internet w pokojach.
Udogodnienia dla podróżujących rodzin z dziećmi.
Udogodnienia dla niepełnosprawnych.
Przechowalnia bagażu.

Usługi na zamówienie (płatne):
Wynajem przewodników turystycznych.
Wynajem rowerów.
Dostawa kwiatów.
Romantyczna aranżacja pokoju hotelowego.
Talerz owoców sezonowych.
Transfery na lotnisko i dworce kolejowy.

Usługi standardowe (bezpłatne):
Internet w pokojach.
Suszarka do włosów.
Udogodnienia dla podróżujących rodzin z dziećmi.
Kompleksowe usługi świadczone w recepcji.
Depozyt.

Usługi na zamówienie (płatne):
Wynajem sal konferencyjnych.
Możliwość wynajęcia notebooka.
Pranie i prasowanie odzieży.
Talerz owoców sezonowych.

Oferta 1.Oferta 2.
Usługi standardowe (bezpłatne):
Udogodnienia dla niepełnosprawnych.
Przechowalnia bagażu.
Kompleksowe usługi świadczone w recepcji.
Depozyt.

Usługi na zamówienie (płatne):
Możliwość wynajęcia notebooka.
Pranie i prasowanie odzieży.
Wynajem przewodników turystycznych i organizacja czasu wolnego.
Wynajem rowerów.
Transfery na lotnisko i dworce kolejowy.
Romantyczna aranżacja pokoju hotelowego.

Usługi standardowe (bezpłatne):
Udogodnienia dla podróżujących rodzin z dziećmi.
Przechowalnia bagażu.
Kompleksowe usługi świadczone w recepcji.

Usługi na zamówienie (płatne):
Możliwość wypożyczenia notebooka.
Pranie i prasowanie odzieży.
Wynajem przewodników turystycznych i organizacja czasu wolnego.
Wynajem samochodów.
Atrakcje dla dzieci: dmuchane zjeżdżalnie, zamki gier.
Opieka dla dzieci.

Oferta 3.Oferta 4.

A. Ofertę 2.
B. Ofertę 3.
C. Ofertę 4.
D. Ofertę 1.
Obsługa gości w obiekcie świa…

Dokument zamówienia na usługi dodatkowe przesłany przez klienta wymaga od pracowników biura obsługi klienta

A. wyłącznie przesłania kosztorysu do klienta
B. wyłącznie wpisania informacji do formularza rezerwacyjnego
C. pisemnego potwierdzenia wykonania usług
D. ustnego potwierdzenia wykonania usług
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z podanych zestawów zawiera napoje i produkty typowe wyłącznie dla śniadania amerykańskiego?

  • kawa, herbata, kakao
  • tosty, rogaliki, chleb
  • masło, dżem, miód
  • kawa, herbata, kakao, mleko lub śmietanka do kawy
  • pieczywo jasne pszenne
  • masło, dżem, miód
  • jajka po wiedeńsku
Zestaw 1.Zestaw 2.
  • kawa, herbata, kakao, świeże soki owocowe
  • tosty, grzanki
  • masło, dżem, miód
  • musli, płatki kukurydziane, pszenne, owsiane
  • omlety, jajka sadzone
  • fasolka w sosie pomidorowym
  • świeże owoce cytrusowe
  • kawa, herbata, świeże soki owocowe, woda z lodem
  • tosty, rogaliki, chleb
  • masło, dżem, miód
  • płatki kukurydziane, musli
  • płatki jęczmienne
  • omlety, jajka sadzone, kiełbaski, grillowany bekon
  • naleśniki na ciepło z dodatkiem syropu klonowego
  • świeże owoce cytrusowe
  • suszone owoce
Zestaw 3.Zestaw 4.

A. Zestaw 1.
B. Zestaw 4.
C. Zestaw 2.
D. Zestaw 3.
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie są etapy sprzątania pokoju hotelowego, które należy wykonać w odpowiedniej kolejności?

A. Ścielenie łóżka, opróżnienie kosza i popielniczki, odkurzanie, wietrzenie
B. Opróżnienie kosza i popielniczki, ścielenie łóżka, odkurzanie, wietrzenie
C. Wietrzenie, ścielenie łóżka, odkurzanie, opróżnienie kosza i popielniczki
D. Wietrzenie, opróżnienie kosza i popielniczki, ścielenie łóżka, odkurzanie
HGT.06 Pytanie 1854
Realizacja usług w recepcji

Zupa cebulowa jest daniem charakterystycznym dla kuchni

A. niemieckiej
B. hiszpańskiej
C. francuskiej
D. włoskiej
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie elementy tworzą dodatkowe wyposażenie jednostki mieszkalnej w hotelu?

A. Zestaw do pielęgnacji obuwia, lustro, stolik
B. Wieszak na ścianie, krzesło, bagażnik
C. Stół lub biurko, minibar, butelkowana woda
D. Telefon, materiały do pisania, igielnik
Realizacja usług w recepcji

Jakie działanie należy uznać za część sprzedaży osobistej?

A. Udział personelu hotelu w szkoleniach wyjazdowych
B. Publikowanie informacji o hotelu w czasopismach branżowych
C. Sezonowe obniżanie cen usług hotelowych
D. Prezentacja oferty przez pracownika recepcji w hotelowej recepcji
HGT.06 Pytanie 1859
Realizacja usług w recepcji

Jakie działania promocyjne nowo otwartego hotelu mogą dotrzeć do największej grupy potencjalnych klientów?

A. Rozdanie ulotek z ofertą hotelu mieszkańcom okolicy, w której znajduje się hotel
B. Zorganizowanie stoiska promocyjnego hotelu na targach branżowych
C. Umieszczenie w Internecie filmu z ceremonii otwarcia hotelu
D. Powieszenie plakatów informujących o nowo otwartym hotelu w jego sąsiedztwie
Realizacja usług w recepcji

Na terenie Pojezierza Mazurskiego znajdują się strzeżone miejsca noclegowe, które umożliwiają rozbicie namiotów, parkowanie samochodów oraz przygotowanie posiłków. Jak określa się takie obiekty hotelarskie?

A. Pensjonaty
B. Pola namiotowe
C. Kempingi
D. Pola biwakowe
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z wymienionych zestawów śniadaniowych obejmuje grupę potraw oraz napojów typowych dla pełnego śniadania wiedeńskiego?

A. Kawa z dodatkiem śmietanki, pieczywo pszenne, masło, dżem, jaja po wiedeńsku
B. Herbata, kawa, czekolada lub kakao, według gustu konsumentów, ciasto drożdżowe, rogaliki, masło, konfitury, dżem oraz miód
C. Kawa, herbata lub mleko, sok z owoców cytrusowych lub warzywny, zupa mleczna, ryby na gorąco lub na zimno, potrawy z jaj lub z mięsa, masło, pieczywo
D. Kawa naturalna lub herbata, mleko lub śmietanka, pieczywo, masło, jaja po wiedeńsku, wędliny, sery, miód i dżem
Obsługa gości w obiekcie świa…

Firma farmaceutyczna zleciła hotelowi świadczenia rekreacyjne o wartości brutto wynoszącej 12 400,00 zł. Jaką sumę zaliczki powinna uiścić firma, jeśli ma ona stanowić 20% całkowitego zamówienia?

A. 124,00 zł
B. 248,00 zł
C. 1 240,00 zł
D. 2 480,00 zł
Realizacja usług w recepcji

Podstawowym obowiązkiem kierownika recepcji jest

A. analizowanie czynników wpływających na popyt i podaż
B. organizowanie pracy dla personelu recepcji
C. wydawanie oraz przyjmowanie kluczy do pokoi od gości
D. udzielanie informacji i dostarczanie formularzy
Realizacja usług w recepcji

Jakie urządzenie pozwala recepcjoniście na stworzenie klucza elektronicznego dla gościa?

A. Przycisk włączający elektrozamek na kartę zbliżeniową.
B. Programator kart zbliżeniowych.
C. Przycisk włączający elektrozamek.
D. Czytnik pamięci zdarzeń.
Realizacja usług w recepcji

Oblicz kwotę, jaką gość uiści za pobyt w hotelu, jeśli wartość brutto zamówionych i wykonanych usług wynosi 1 200,00 zł, a przy rezerwacji wpłacono zaliczkę w wysokości 30% wartości zamówienia na konto hotelu?

A. 960,00 zł
B. 300,00 zł
C. 840,00 zł
D. 360,00 zł
HGT.06 Pytanie 1867
Realizacja usług w recepcji

Kiedy najpóźniej recepcjonista powinien był wysłać odpowiedź klientowi na zamieszczone zapytanie?

Wiadomość wysłano: 10-02-2018 r., godz. 10:15
Od: [email protected]
Do: [email protected]
Temat: rezerwacja pobytu
Dzień dobry,
proszę o informację, czy mają Państwo wolny pokój dwuosobowy w terminie
od 1 do 8 lipca 2018 r.
Pozdrawiam serdecznie,
Artur Kowalski

A. 17.02.2018 r.
B. 27.02.2018 r.
C. 11.02.2018 r.
D. 10.02.2018 r.
Realizacja usług w recepcji

W hotelowej recepcji zgłosił się gość, który charakteryzował się silnymi oraz szybkimi reakcjami emocjonalnymi, wykazując dużą witalność i brak samokontroli, a także tendencję do niezadowolenia i wybuchowości. Który typ temperamentu najlepiej opisuje takie zachowanie?

A. Sangwinika
B. Flegmatyka
C. Choleryka
D. Melancholika
HGT.03 Pytanie 1875
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która grupa zawiera podstawowe elementy nakrycia do śniadania prostego?

- talerz śniadaniowy

- nóż do masła

- filiżanka ze spodkiem i łyżeczką

- talerz śniadaniowy

- serwetka

- nóż zakąskowy

A.B.

- talerz śniadaniowy

- nóż i widelec zakąskowy

- podstawka pod kieliszek do jaj

- filiżanka ze spodkiem i łyżeczką

- talerz śniadaniowy

- serwetka

- talerzyk do pieczywa

- nóż do masła

- mlecznik

C.D.

A. A.
B. B.
C. C.
D. D.
HGT.03 Pytanie 1876
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie jest standardowe wyposażenie pokoju jednoosobowego w hotelu trzygwiazdkowym?

A. Łóżko małżeńskie, klimatyzacja, jacuzzi
B. Dwa łóżka pojedyncze, minibar, sejf
C. Łóżko jednoosobowe, telewizor, biurko
D. Łóżko piętrowe, zestaw do prasowania, ekspres do kawy
Realizacja usług w recepcji

Para małżeńska postanowiła spędzić wakacje w znanym uzdrowisku, wybierając gotowe pakiety: dla niej "W objęciach natury" oraz dla niego "Na lądzie, morzu i w powietrzu". Które jednostki organizacyjne hotelu, które są odpowiedzialne za przygotowanie tych pakietów, powinny zostać poinformowane o przyjeździe gości?

A. Dział rekreacji, centrum biznesu
B. Dział techniczny, odnowa biologiczna
C. Odnowa biologiczna, dział rekreacji
D. Dział marketingu, gastronomia