Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.03 Pytanie 1 841
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który zabieg należy przeprowadzić, jeżeli w magazynie pościeli stwierdzono obecność gryzoni?

A. Deratyzację.
B. Dezynsekcję.
C. Dezynfekcję.
D. Sanityzację.
HGT.03 Pytanie 1 842
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który rodzaj pokoju hotelowego przedstawiono na rysunku?

Ilustracja do pytania 2
A. Single.
B. Suit.
C. Duplex.
D. Twin.
HGT.03 Pytanie 1 843
Obsługa gości w obiekcie świa…

Kiedy należy przeprowadzić sprzątanie pokoju "na czysto"?

A. Po przeprowadzonym remoncie.
B. Po zwolnieniu pokoju przez gościa.
C. Po usunięciu awarii w pokoju.
D. W trakcie pobytu gościa w pokoju.
HGT.03 Pytanie 1 844
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie przedstawionego grafiku, określ które pokoje powinny zostać posprzątane w pierwszej kolejności.

Ilustracja do pytania 4
A. 200,201
B. 208,209
C. 202,204
D. 203,207
HGT.03 Pytanie 1 845
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaż kolejność wykonywania czynności podczas sprzątania łazienki hotelowej.

A. Mycie kabiny prysznicowej, czyszczenie armatury, uzupełnienie ręczników, dezynfekcja muszli.
B. Dezynfekcja muszli, mycie kabiny prysznicowej, czyszczenie armatury, uzupełnienie ręczników.
C. Czyszczenie armatury, uzupełnienie ręczników, dezynfekcja muszli, mycie kabiny prysznicowej.
D. Uzupełnienie ręczników, dezynfekcja muszli, mycie kabiny prysznicowej, czyszczenie armatury.
HGT.03 Pytanie 1 846
Obsługa gości w obiekcie świa…

Urządzenie przedstawione na rysunku to

Ilustracja do pytania 6
A. myjka ciśnieniowa.
B. odkurzacz samojezdny.
C. zamiatarka ręczna.
D. ekstraktor do czyszczenia.
HGT.03 Pytanie 1 847
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które urządzenie służy do konserwacji lakierowanej podłogi drewnianej?

A. Zamiatarka.
B. Odkurzacz.
C. Myjka.
D. Polerka.
HGT.03 Pytanie 1 848
Obsługa gości w obiekcie świa…

Ile środka myjącego i wody należy zastosować do umycia holu hotelowego o powierzchni 130 m2 zgodnie z zamieszczoną instrukcją?

Ilustracja do pytania 8
A. 130 ml środka myjącego i 13 litrów wody.
B. 260 ml środka myjącego i 13 litrów wody.
C. 260 ml środka myjącego i 26 litrów wody.
D. 130 ml środka myjącego i 26 litrów wody.
HGT.03 Pytanie 1 849
Obsługa gości w obiekcie świa…

W którym z podanych przypadków hotel nie jest odpowiedzialny za mienie gościa?

A. Poplamienia marynarki przez kelnera.
B. Awarii laptopa podczas użytkowania przez gościa.
C. Kradzieży portfela dokonanej przez pokojówkę.
D. Uszkodzenia walizki przez bagażowego.
HGT.03 Pytanie 1 850
Obsługa gości w obiekcie świa…

W protokole zgłoszenia przedmiotów znalezionych, oprócz opisu przedmiotu i daty znalezienia, należy umieścić

A. kwotę odszkodowania.
B. numer dowodu tożsamości znalazcy.
C. cenę zakupu przedmiotu.
D. miejsce znalezienia.
HGT.03 Pytanie 1 851
Obsługa gości w obiekcie świa…

Której z podanych potraw nie można podać na śniadanie dla osób przestrzegających diety wegańskiej?

A. Płatków z owocami.
B. Kuskusa z warzywami.
C. Brokułów na parze.
D. Jajek w koszulkach.
HGT.03 Pytanie 1 852
Obsługa gości w obiekcie świa…

Zupa mleczna, jajka smażone na bekonie i fasolka w sosie pomidorowym to elementy menu charakterystyczne dla śniadania

A. angielskiego.
B. wiedeńskiego.
C. amerykańskiego.
D. rosyjskiego.
HGT.03 Pytanie 1 853
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przedstawiony na rysunku dzbanek służy do podania

Ilustracja do pytania 13
A. mleka.
B. kawy.
C. śmietanki.
D. herbaty.
HGT.03 Pytanie 1 854
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą potrawę przygotowuje się przez wlanie wybitych jaj do wrzącej, osolonej i zakwaszonej wody, a następnie powolne gotowanie przez około 3 minuty?

A. Jaja sadzone.
B. Jaja frytowane.
C. Jaja na miękko.
D. Jaja poszetowe.
HGT.03 Pytanie 1 855
Obsługa gości w obiekcie świa…

Zamieszczona na rysunku potrawa stanowi typowy element śniadania

Ilustracja do pytania 15
A. angielskiego.
B. wiedeńskiego.
C. amerykańskiego.
D. kontynentalnego.
HGT.03 Pytanie 1 856
Obsługa gości w obiekcie świa…

W której formie serwowany jest kilkudaniowy posiłek najczęściej spotykany w sanatoriach i ośrodkach wypoczynkowych, podawany wszystkim gościom do stolików o ustalonych godzinach i po z góry określonej cenie?

A. Bufetu śniadaniowego.
B. Wstawki śniadaniowej.
C. Table d’hóte.
D. A la carte.
HGT.03 Pytanie 1 857
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który składnik wykorzystuje się jako dodatek do przygotowania kawy po wiedeńsku?

A. Skórkę pomarańczy.
B. Bitą śmietankę.
C. Odrobinę koniaku.
D. Konfiturę wiśniową.
HGT.03 Pytanie 1 858
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który element śniadania może być podawany w postaci grillowanej, smażonej lub z wody?

A. Pomidory.
B. Jaja.
C. Kiełbaski.
D. Parówki.
HGT.03 Pytanie 1 859
Obsługa gości w obiekcie świa…

Oprócz deski i noża na stole śniadaniowym, w miejscu do krojenia chleba należy umieścić

A. sztućce serwisowe.
B. białą serwetę.
C. podkłady pod talerze.
D. naczynie z wodą.
HGT.03 Pytanie 1 860
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na rysunku przedstawiono

Ilustracja do pytania 20
A. bufet do dań gorących.
B. dyspenser do płatków.
C. pomocnik kelnerski.
D. taboret gastronomiczny.
HGT.03 Pytanie 1 861
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą formę śniadania należy zaproponować gościom, jeżeli przyjechali do hotelu w podróż poślubną?

A. W biegu.
B. Bufetowe.
C. Do pokoju.
D. Do stolika.
HGT.03 Pytanie 1 862
Obsługa gości w obiekcie świa…

Dla której grupy gości hotelowych najdogodniejszą formą podania śniadania, w niewysokiej cenie, będą zestawy śniadaniowe?

A. Gości VIP.
B. Rodzin z małymi dziećmi.
C. Grupy turystycznej.
D. Uczestników konferencji.
HGT.03 Pytanie 1 863
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaż kolejność nakrycia stołu bielizną stołową.

A. Obrus stołowy, laufer, skirting.
B. Molton, obrus stołowy, napperon.
C. Napperon, obrus stołowy, skirting.
D. Molton, napperon, skirting.
HGT.03 Pytanie 1 864
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przedstawiony na rysunku goblet jest przeznaczony do podania

Ilustracja do pytania 24
A. wody.
B. likieru.
C. whisky.
D. wina.
HGT.03 Pytanie 1 865
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z podanych atrakcji nie należy w hotelarstwie do usług specjalnych?

A. Wstawienie do pokoju pianina.
B. Klasyczny masaż pleców.
C. Lot balonem.
D. Nurkowanie pod lodem.
HGT.03 Pytanie 1 866
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na rysunku przedstawiono nakrycie do śniadania

Ilustracja do pytania 26
A. wiedeńskiego.
B. angielskiego.
C. amerykańskiego.
D. kontynentalnego.
HGT.03 Pytanie 1 867
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z podanych usług dodatkowych hotelu jest płatna?

A. Przechowanie bagażu.
B. Zamawianie taksówki.
C. Udzielanie informacji.
D. Prasowanie odzieży.
HGT.03 Pytanie 1 868
Obsługa gości w obiekcie świa…

Zamieszczony na rysunku dyspenser można wykorzystać do serwowania

Ilustracja do pytania 28
A. sosów.
B. cukierków.
C. płatków.
D. soków.
HGT.03 Pytanie 1 869
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do której grupy usług świadczonych w hotelu zalicza się basen, jacuzzi i hydromasaż?

A. Uzupełniających.
B. Podstawowych.
C. Fakultatywnych.
D. Towarzyszących.
HGT.03 Pytanie 1 870
Obsługa gości w obiekcie świa…

Depozyt przedmiotów wartościowych i budzenie to hotelowe usługi

A. uzupełniające.
B. podstawowe.
C. towarzyszące.
D. fakultatywne.
HGT.03 Pytanie 1 871
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który rodzaj ustawienia krzeseł w sali konferencyjnej powinno się zaproponować organizatorom kongresu dla 250 osób?

A. Klasowe.
B. Teatralne.
C. Bankietowe.
D. W podkowę.
HGT.03 Pytanie 1 872
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z działów hotelu przyjmuje zamówienia związane z organizacją eventów?

A. Techniczny.
B. Marketingu.
C. Gastronomii.
D. Służby pięter.
HGT.03 Pytanie 1 873
Obsługa gości w obiekcie świa…

Gość złożył zamówienie w hotelu na zorganizowanie przyjęcia z okazji podpisania umowy handlowej. Poprosił o przygotowanie przyjęcia w formie stojącej, trwającego ok. 30 minut w godzinach między 1200 a 1300. Który z przedstawionych rodzajów przyjęć powinien recepcjonista zaproponować gościowi?

A. Coctail Party.
B. Przyjęcie bufetowe.
C. Lampkę wina.
D. Garden Party.
HGT.03 Pytanie 1 874
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który element wyposażenia nie występuje w hotelowej sali konferencyjnej?

A. Flipchart.
B. Wizualizer.
C. Projektor.
D. Hoker.
HGT.03 Pytanie 1 875
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie przedstawionej oferty określ rodzaj usług dodatkowych oferowanych przez hotel w Kołobrzegu.

Ilustracja do pytania 35
A. Cateringowe.
B. Biznesowe.
C. Spa & Welbiess.
D. Konferencyjne.
HGT.03 Pytanie 1 876
Obsługa gości w obiekcie świa…

Ile wynosi koszt usług dodatkowych dla 6-osobowej rodziny, jeżeli pakiet usług kosztuje 150 złotych/osobę, a każda osoba powyżej 3 dostaje rabat 10%?

A. 962 zł
B. 634 zł
C. 748 zł
D. 855 zł
HGT.03 Pytanie 1 877
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie zamieszczonego cennika oraz informacji dodatkowych oblicz wartość pakietu usług przygotowanego dla nowożeńców, którzy zarezerwowali pobyt w APT z pełnym wyżywieniem na 2 doby, w drugim dniu pobytu uroczystą kolację zamiast zwykłej oraz poinformowali, że przyjadą do hotelu po godzinie 1700.

Ilustracja do pytania 37
A. 1 432 zł
B. 1 232 zł
C. 1 332 zł
D. 1 132 zł
HGT.03 Pytanie 1 878
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który typ pokoju hotelowego jest wyposażony w dwa pojedyncze łóżka?

A. Twin.
B. Suite.
C. Single.
D. Double.
HGT.03 Pytanie 1 879
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z kierowników w hotelu 5* zajmuje się organizowaniem i koordynowaniem czynności związanych z obsługą gości w pokojach hotelowych i innych pomieszczeniach pionu mieszkalnego?

A. Recepcji.
B. Gastronomii.
C. Służby parterowej.
D. Służby pięter.
HGT.03 Pytanie 1 880
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która grupa elementów stanowi skład pełnego węzła sanitarnego w hotelowej jednostce mieszkalnej?

A. Umywalka, natrysk i wc.
B. Umywalka, natrysk, bidet i wc.
C. Umywalka, wanna z natryskiem i wc.
D. Umywalka, wanna z natryskiem, bidet i wc.