Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.03 Pytanie 2 081
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do wyposażenia wózka serwisowego nie zalicza się

A. wiadra z mopem.
B. szorowarki walcowej.
C. worka na brudną bieliznę.
D. rękawiczek ochronnych.
HGT.03 Pytanie 2 082
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaż metodę ścielenia łóżka, w której jednym prześcieradłem przykrywa się materac, na nim kładzie się drugie prześcieradło, następnie koc, na który wywija się fragment drugiego prześcieradła od strony wezgłowia, robiąc pewnego rodzaju śpiwór.

A. Angielska.
B. Niemiecka.
C. Francuska.
D. Standardowa.
HGT.03 Pytanie 2 083
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z wymienionych czynności dotyczy wyłącznie sprzątania w.h.s?

A. Wymiana szklanek i kubków jednorazowych.
B. Wymiana ręczników.
C. Mycie podłogi i odkurzanie.
D. Uzupełnianie materiałów reklamowych.
HGT.03 Pytanie 2 084
Obsługa gości w obiekcie świa…

Pokojowa, która zamierza sprzątnąć jednostkę mieszkalną przy pomocy silnego środka chemicznego, ma obowiązek w pierwszej kolejności

A. przygotować roztwór do użycia.
B. poinformować o tym przełożonego.
C. zapoznać się z instrukcją użycia środka.
D. sprawdzić czy pomieszczenie jest dobrze wentylowane.
HGT.03 Pytanie 2 085
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przygotowując jednostkę mieszkalną dla gościa VIP, pokojowa powinna umieścić w niej przede wszystkim

A. ulotki reklamujące prestiżowe usługi hotelowe.
B. zestaw gadżetów hotelowych.
C. laptopa z drukarką.
D. list powitalny podpisany przez dyrektora hotelu.
HGT.03 Pytanie 2 086
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z przedmiotów pozostawionych przez gościa i nieodebranych w ustalonym przez hotel czasie, można komisyjnie zniszczyć?

A. Szczoteczkę do zębów.
B. Męski zegarek.
C. Poufne dokumenty.
D. Telefon komórkowy.
HGT.03 Pytanie 2 087
Obsługa gości w obiekcie świa…

Śniadanie składające się z gorącego napoju np. kawy lub herbaty, pieczywa jasnego lub ciemnego, bułek, tostów lub rogalików oraz dodatków w postaci masła, dżemu, miodu i konfitur, to śniadanie

A. francuskie.
B. amerykańskie.
C. angielskie.
D. wiedeńskie.
HGT.03 Pytanie 2 088
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który zestaw zawiera wyłącznie składniki charakterystyczne dla śniadania angielskiego?

A. Płatki kukurydziane, pszenne, musli, ryba na zimno, jajka na twardo, kiełbaski, naleśniki z syropem klonowym, woda z lodem.
B. Jajko po wiedeńsku, zestaw serów i wędlin, twarożek, dżem i konfitury, pieczywo jasne lub ciemne, bułeczki drożdżowe, kawa ze śmietanką.
C. Smażone kiełbaski, fasola w sosie pomidorowym, jajka smażone z plastrami boczku, masło, dżem, miód, tosty, grzanki, herbata.
D. Naleśniki na ciepło, jajka sadzone na boczku, masło, konfitury, dżem i miód, pieczywo jasne lub ciemne, kawa, woda.
HGT.03 Pytanie 2 089
Obsługa gości w obiekcie świa…

Gość zamówił śniadanie do pokoju. Gastronomia zrealizuje zamówienie wykorzystując formę

A. serwisu a’la carte.
B. bufetu śniadaniowego.
C. serwisu talerzowego.
D. room service’u.
HGT.03 Pytanie 2 090
Obsługa gości w obiekcie świa…

Ile minut należy gotować jajko we wrzącej, osolonej wodzie, aby otrzymać jajko mollet?

A. 8-10 minut.
B. 2-3 minuty.
C. 4-5 minut.
D. 3-4 minuty.
HGT.03 Pytanie 2 091
Obsługa gości w obiekcie świa…

Urządzenie gastronomiczne przedstawione na rysunku, służy

Ilustracja do pytania 11
A. jako termos do kawy.
B. jako termos do ciepłych dań.
C. do podgrzewania zupy.
D. do podgrzewania wody.
HGT.03 Pytanie 2 092
Obsługa gości w obiekcie świa…

Nakrycie do serwisu płatków z mlekiem składa się z

A. filiżanki, mlecznika i łyżeczki.
B. miseczki na podstawce i łyżki.
C. talerza zakąskowego i łyżki.
D. talerza głębokiego i łyżeczki.
HGT.03 Pytanie 2 093
Obsługa gości w obiekcie świa…

W którym naczyniu należy podać mleko do kawy?

A. W kokilce.
B. W dzbanuszku.
C. W nelsonce.
D. W filiżance.
HGT.03 Pytanie 2 094
Obsługa gości w obiekcie świa…

Kelner realizując zamówienie room-service śniadania kontynentalnego dla gościa użyje

A. dużego płaskiego talerza.
B. windy serwisowej.
C. wózka serwisowego z blatem.
D. dużej tacy prostokątnej.
HGT.03 Pytanie 2 095
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą najbardziej ekonomiczną formę podawania śniadań wybierze hotel, który gości 200 uczestników konferencji?

A. Room service.
B. A’ la carte.
C. Bufet śniadaniowy.
D. Zestaw śniadaniowy.
HGT.03 Pytanie 2 096
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przedstawiony na rysunku wózek służy do

Ilustracja do pytania 16
A. transportu warzyw i owoców do magazynu.
B. przewożenia odpadów żywnościowych.
C. segregacji odpadów żywnościowych.
D. przewożenia potraw na salę konsumencką.
HGT.03 Pytanie 2 097
Obsługa gości w obiekcie świa…

Których naczyń użyje kelner, przygotowując zastawę stołową do podania jajka na miękko?

A. Spodka, kieliszka do jajka i łyżeczki.
B. Wygrzanego talerza zakąskowego, noża i widelca.
C. Głębokiego talerza lub miseczki na podstawce i łyżki.
D. Talerzyka płaskiego, małego noża i widelca.
HGT.03 Pytanie 2 098
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z podanych zasad dotyczących nakrywania stołu jest niepoprawna?

A. Łyżki oraz widelce należy układać grzbietem do dołu.
B. Można ułożyć maksymalnie dwie łyżki obok siebie.
C. Ostrza noży należy skierować w lewą stronę.
D. Liczba sztućców z lewej strony nie powinna przekraczać trzech.
HGT.03 Pytanie 2 099
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który zestaw produktów jest niezbędny do sporządzania omletu biszkoptowego?

A. Kasza manna, jaja, mleko.
B. Mąka ziemniaczana, jaja, woda.
C. Mąka pszenna, jaja, woda.
D. Bułka tarta, jaja, woda.
HGT.03 Pytanie 2 100
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaki rodzaj ustawienia krzeseł w hotelowej sali konferencyjnej powinno się zaproponować organizatorom kongresu dla 300 osób?

A. Owalny.
B. Teatralny.
C. Bankietowy.
D. Klasowy.
HGT.03 Pytanie 2 101
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaż grupę usług bezpłatnie świadczonych w hotelu 5*.

A. Wymiana ręczników, budzenie, informacja turystyczna, obsługa bagażowa.
B. Wezwanie taksówki, usługa pralnicza, obsługa bagażowa, wymiana pościeli.
C. Budzenie, informacja turystyczna, parking, room-service.
D. Budzenie, usługa pralnicza, parking, udzielanie pierwszej pomocy.
HGT.03 Pytanie 2 102
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z podanych usług dodatkowych świadczonych w hotelu jest płatna?

A. Prasowanie odzieży.
B. Przechowanie bagażu.
C. Zamawianie taksówki.
D. Udzielanie informacji.
HGT.03 Pytanie 2 103
Obsługa gości w obiekcie świa…

Firma zewnętrzna złożyła zamówienie na organizację konferencji z obsługą techniczną. Który rodzaj działań podejmie hotel w przeddzień konferencji?

A. Wystawi tablice informacyjne, wskazujące drogę do sali konferencyjnej.
B. Ustawi mini bufet z napojami i przekąskami.
C. Sprawdzi nagłośnienie pomieszczeń i sprawność mikrofonów.
D. Dokona rejestracji uczestników i powitania gości.
HGT.03 Pytanie 2 104
Obsługa gości w obiekcie świa…

Prowadzenie przez dział obsługi konferencji aktualnego grafiku wynajęcia sal pozwala przede wszystkim na

A. planowanie wyposażenia sal.
B. zastosowanie różnych konfiguracji ustawienia stołów.
C. prezentację sal zamawiającemu.
D. eliminację sytuacji podwójnej rezerwacji.
HGT.03 Pytanie 2 105
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą kwotę należy wpisać na fakturze w rubryce wartość netto, jeżeli wartość brutto za usługę SPA wyniosła 170,00 zł?

A. 130,90 zł
B. 138,21 zł
C. 201,79 zł
D. 157,41 zł
HGT.03 Pytanie 2 106
Obsługa gości w obiekcie świa…

Ile stołów o wymiarach 80 x 120 cm należy użyć do ustawienia stołu w kształcie litery "I" o wymiarach 120 x 480 cm na przyjęcie bankietowe na siedząco?

A. 8 stołów.
B. 4 stoły.
C. 6 stołów.
D. 5 stołów.
HGT.03 Pytanie 2 107
Obsługa gości w obiekcie świa…

Firma zewnętrzna chcąc zorganizować imprezę w hotelu, wysłała zapytanie ofertowe, na podstawie którego hotel w pierwszej kolejności przygotował

A. kalkulację kosztów imprezy.
B. prezentację hotelu i jego usług.
C. ofertę na organizację usługi.
D. umowę na realizację imprezy.
HGT.03 Pytanie 2 108
Obsługa gości w obiekcie świa…

Gość hotelowy skorzystał z minibaru, konsumując: paczkę paluszków słonych, baton zbożowy, 2 butelki whisky, puszkę coca coli oraz 2 butelki wody. Jaką kwotę w zł należy doliczyć do rachunku gościa?

Ilustracja do pytania 28
A. 71,00 zł
B. 117,00 zł
C. 123,00 zł
D. 75,00 zł
HGT.03 Pytanie 2 109
Obsługa gości w obiekcie świa…

Organizowanie i nadzorowanie wszystkich czynności związanych z obsługą gości w pokojach hotelowych, to zadanie

A. kierownika służby pięter.
B. pokojowej.
C. kierownika recepcji.
D. dyrektora hotelu.
HGT.03 Pytanie 2 110
Obsługa gości w obiekcie świa…

Zabieg deratyzacji polega na zwalczaniu szkodliwych

A. bakterii.
B. gryzoni.
C. wirusów.
D. owadów.
HGT.03 Pytanie 2 111
Obsługa gości w obiekcie świa…

W hotelu odremontowano 50 jednostek mieszkalnych. Który rodzaj sprzątania należy przeprowadzić w tych jednostkach?

A. Okolicznościowe.
B. Specjalne.
C. Gruntowne.
D. Awaryjne.
HGT.03 Pytanie 2 112
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą metodę należy zastosować, aby usunąć gumę do żucia przyklejoną do dywanu?

A. Posypać solą.
B. Użyć odplamiacza.
C. Użyć zamrażacza.
D. Posypać sodą.
HGT.03 Pytanie 2 113
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie przedstawionej instrukcji ustal ilość proszku do prania 30 kg obrusów.

Do prania obrusów zastosuj: 20 dag proszku na 1 kg prania

A. 1,5 kg
B. 2,0 kg
C. 3,5 kg
D. 6,0 kg
HGT.03 Pytanie 2 114
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą z wymienionych czynności należy wykonać w pierwszej kolejności podczas sprzątania jednostki mieszkalnej?

A. Wymienić pościel.
B. Zetrzeć kurze z mebli.
C. Opróżnić kosz.
D. Odkurzyć dywan.
HGT.03 Pytanie 2 115
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który rodzaj pokoju hotelowego przedstawiono na zamieszczonej ilustracji?

Ilustracja do pytania 35
A. Single.
B. Suit.
C. Twin.
D. Duplex.
HGT.03 Pytanie 2 116
Obsługa gości w obiekcie świa…

Usługa turndown service, realizowana w hotelach luksusowych, polega na

A. przygotowaniu pokoju do nocnego odpoczynku.
B. wstawieniu do pokoju powitalnej wstawki.
C. doposażeniu pokoju w dodatkowy koc.
D. dostawieniu łóżeczka dla dziecka.
HGT.03 Pytanie 2 117
Obsługa gości w obiekcie świa…

W którym z podanych przypadków hotel nie jest odpowiedzialny za mienie gościa?

A. Awaria laptopa podczas użytkowania przez gościa.
B. Poplamienie koszuli gościa przez kelnera.
C. Uszkodzenie walizki gościa przez bagażowego.
D. Kradzież portfela gościa, dokonana przez pokojówkę.
HGT.03 Pytanie 2 118
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jakiej temperaturze powinno się przechowywać jaja?

A. Od 0°C do +6°C.
B. Od -5°C do -1°C.
C. Od -10°C do -6°C.
D. Od +7°C do +15°C.
HGT.03 Pytanie 2 119
Obsługa gości w obiekcie świa…

Której z podanych potraw nie można zaplanować na śniadanie dla gości przestrzegających diety wegańskiej?

A. Jajek w koszulkach.
B. Płatków z owocami.
C. Brokułów na parze.
D. Kuskusa z warzywami.
HGT.03 Pytanie 2 120
Obsługa gości w obiekcie świa…

Zakładanie czystego prześcieradła przedstawione na rysunkach 1-4 przebiega w kolejności

Ilustracja do pytania 40
A. 3-4-1-2
B. 2-3-1-4
C. 4-2-1-3
D. 1-4-2-3