Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
SPC.07 Pytanie 961
Organizacja i nadzorowanie pr…

W której metodzie rozdzielania składników żywności wykorzystywana jest siła odśrodkowa?

A. Wirowanie.
B. Sedymentacja.
C. Destylacja.
D. Dyfuzja.
SPC.07 Pytanie 962
Organizacja i nadzorowanie pr…

Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, wskaż który wyrób cukierniczy ma prawidłowo dobraną technologię wytwarzania ciasta?

Ilustracja do pytania 2
A. Zestaw III.
B. Zestaw I.
C. Zestaw II.
D. Zestaw IV.
SPC.07 Pytanie 963
Organizacja i nadzorowanie pr…

W celu utwardzenia olejów roślinnych wykorzystywanych do produkcji margaryny należy przeprowadzić proces

A. uwodornienia.
B. hydrolizy.
C. uwodnienia.
D. fermentacji.
SPC.07 Pytanie 964
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jogurt, którego skład zamieszczono w tabeli, nie należy do żywności

Ilustracja do pytania 4
A. probiotycznej.
B. funkcjonalnej.
C. transgenicznej.
D. wygodnej.
SPC.07 Pytanie 965
Organizacja i nadzorowanie pr…

Procesem występującym bezpośrednio po defekacji surowego soku podczas produkcji cukru buraczanego jest

A. ekstrakcja.
B. krystalizacja.
C. saturacja.
D. segregacja.
SPC.07 Pytanie 966
Organizacja i nadzorowanie pr…

Konszowanie to jeden z etapów produkcji

A. wina.
B. lodów.
C. masła.
D. czekolady.
SPC.07 Pytanie 967
Organizacja i nadzorowanie pr…

W jednej komorze czterokomorowego pieca cyklotermicznego mieści się 120 szt. bułek, a ich wypiek trwa 20 minut. Ile minut będzie trwał wypiek 1 440 szt. bułek przy równoczesnym wykorzystaniu wszystkich komór pieca?

A. 60 minut.
B. 120 minut.
C. 240 minut.
D. 80 minut.
SPC.07 Pytanie 968
Organizacja i nadzorowanie pr…

Ile 8-godzinnych zmian powinna pracować linia do produkcji makaronu o wydajności 50 kg/h, jeżeli złożono zamówienie na wyprodukowanie 1,6 ton makaronu?

A. 3 zmiany.
B. 2 zmiany.
C. 6 zmian.
D. 4 zmiany.
SPC.07 Pytanie 969
Organizacja i nadzorowanie pr…

Który zestaw urządzeń jest niezbędny do produkcji mączki ziemniaczanej (krochmalu)?

A. Płuczka bębnowa, tarka, wymywacz strumieniowy, suszarka, agregat wyparny.
B. Płuczka bębnowa, tarka, wymywacz strumieniowy, odwadniacz próżniowy, suszarka.
C. Płuczka bębnowa, tarka, wymywacz strumieniowy, odwadniacz próżniowy, pasteryzator.
D. Tarka, wymywacz strumieniowy, odwadniacz próżniowy, sterylizator, suszarka.
SPC.07 Pytanie 970
Organizacja i nadzorowanie pr…

Tankosilosy wykorzystuje się do magazynowania

A. masła.
B. mięsa.
C. mleka.
D. ryb.
SPC.07 Pytanie 971
Organizacja i nadzorowanie pr…

Który parametr można określić w magazynie za pomocą przyrządu pomiarowego przedstawionego na schemacie?

Ilustracja do pytania 11
A. Czas.
B. Ciśnienie.
C. Wilgotność.
D. Temperaturę.
SPC.07 Pytanie 972
Organizacja i nadzorowanie pr…

Pasaż przemiałowy w procesie przemiału zbóż stanowią urządzenia:

A. mlewnik walcowy, odsiewacz płaski.
B. młynek udarowy, waga automatyczna.
C. mlewnik walcowy, sortownik pneumatyczny.
D. wialnia, odsiewacz płaski.
SPC.07 Pytanie 973
Organizacja i nadzorowanie pr…

Na zamieszczonym schemacie przedstawiono proces rozdrabniania surowca za pomocą

Ilustracja do pytania 13
A. tarki bębnowej.
B. homogenizatora ultrasonicznego.
C. wilka.
D. rozdrabniacza młotkowego.
SPC.07 Pytanie 974
Organizacja i nadzorowanie pr…

Który zestaw gazów wykorzystuje się w procesie utrwalania wyrobów poprzez pakowanie w modyfikowanej atmosferze (MAP)?

A. Azot, tlen, dwutlenek węgla.
B. Siarkowodór, tlen, dwutlenek węgla.
C. Azot, tlen, dwutlenek siarki.
D. Dwutlenek siarki, tlen, wodór.
SPC.07 Pytanie 975
Organizacja i nadzorowanie pr…

Urządzenie przedstawione na ilustracji jest stosowane do

Ilustracja do pytania 15
A. sortowania ziemniaków.
B. mycia sałaty.
C. przecierania miazgi pomidorowej.
D. mieszania suszonych warzyw.
SPC.07 Pytanie 976
Organizacja i nadzorowanie pr…

W celu oddzielenia powietrza od mąki, podczas transportu pneumatycznego mąki luzem, należy zastosować

A. dmuchawę.
B. przesiewacz.
C. wagę.
D. cyklon.
SPC.07 Pytanie 977
Organizacja i nadzorowanie pr…

Kriokoncentrację należy stosować do

A. kandyzowania.
B. żelowania.
C. suszenia.
D. zagęszczania.
SPC.07 Pytanie 978
Organizacja i nadzorowanie pr…

Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, wskaż w którym zestawie do urządzenia prawidłowo dobrano jego zastosowanie?

Ilustracja do pytania 18
A. W zestawie II.
B. W zestawie IV.
C. W zestawie I.
D. W zestawie III.
SPC.07 Pytanie 979
Organizacja i nadzorowanie pr…

Kości będące produktem ubocznym w zakładach przetwórstwa mięsnego mogą być wykorzystywane do produkcji

A. prolaminy.
B. globuliny.
C. żelatyny.
D. kazeiny.
SPC.07 Pytanie 980
Organizacja i nadzorowanie pr…

Makuchy to produkt uboczny, który powstaje

A. podczas ekstrakcji sacharozy z buraka cukrowego.
B. po tłoczeniu rozdrobnionych nasion roślin oleistych.
C. podczas zagęszczania cukrzycy.
D. w wyniku neutralizacji kwasów tłuszczowych.
SPC.07 Pytanie 981
Organizacja i nadzorowanie pr…

System kompleksowego zarządzania jakością w zakładzie spożywczym to

A. HACCP
B. TQM
C. ISO
D. GHP
SPC.07 Pytanie 982
Organizacja i nadzorowanie pr…

Oznaczanie zawartości chlorku sodu metodą Mohra polega na miareczkowaniu próbki badanego roztworu

A. roztworem AgNO3 w obecności roztworu K2CrO4 jako wskaźnika.
B. roztworem AgNO3 w obecności skrobi jako wskaźnika.
C. roztworem KMnO4 w obecności skrobi jako wskaźnika.
D. nadmiaru AgNO3 roztworem NH4SCN w obecności żelaza(III) jako wskaźnika.
SPC.07 Pytanie 983
Organizacja i nadzorowanie pr…

Płyn Lugola jest stosowany do wykrywania

A. białka.
B. sacharozy.
C. tłuszczu.
D. skrobi.
SPC.07 Pytanie 984
Organizacja i nadzorowanie pr…

Którą metodą należy utrwalić przetwory z warzyw w zalewie octowej?

A. Osmoaktywną.
B. Termiczną.
C. Membranową.
D. Biotechnologiczną.
SPC.07 Pytanie 985
Organizacja i nadzorowanie pr…

Roztwór wodorotlenku sodu o stężeniu 0,25 mol/dm3 i fenoloftaleina to odczynniki służące do oznaczania

A. zawartości tłuszczu.
B. wilgotności mąki.
C. zawartości białka.
D. kwasowości mleka.
SPC.07 Pytanie 986
Organizacja i nadzorowanie pr…

W celu określenia typu mąki należy oznaczyć w niej zawartość

A. glutenu.
B. popiołu.
C. wody.
D. skrobi.
SPC.07 Pytanie 987
Organizacja i nadzorowanie pr…

Ile gramów substancji znajduje się w 440 g 20-procentowego roztworu?

A. 420 g
B. 42 g
C. 88 g
D. 352 g
SPC.07 Pytanie 988
Organizacja i nadzorowanie pr…

Metoda Bertranda służy do oznaczania w żywności zawartości

A. tłuszczu.
B. cukru.
C. popiołu.
D. białka.
SPC.07 Pytanie 989
Organizacja i nadzorowanie pr…

Badania sensoryczne żywności obejmują

A. określenie wartości odżywczej.
B. określenie cech organoleptycznych.
C. oznaczenie suchej masy.
D. oznaczenie ilości drobnoustrojów.
SPC.07 Pytanie 990
Organizacja i nadzorowanie pr…

Na ilustracji przedstawiono sprzęt, który służy do pomiaru gęstości metodą

Ilustracja do pytania 30
A. hydrostatyczną.
B. ultradźwiękową.
C. piknometryczną.
D. areometryczną.
SPC.07 Pytanie 991
Organizacja i nadzorowanie pr…

Ile butelek o pojemności 250 ml należy użyć do zapakowania 650 litrów soku pomarańczowego?

A. 800 butelek.
B. 2600 butelek.
C. 1625 butelek.
D. 163 butelki.
SPC.07 Pytanie 992
Organizacja i nadzorowanie pr…

Z 2 ton surowca mięsnego otrzymano 1,5 tony kiełbasy jałowcowej. Jaka jest wydajność produkcji tego wyrobu?

A. 175%
B. 75%
C. 150%
D. 60%
SPC.07 Pytanie 993
Organizacja i nadzorowanie pr…

Korzystając z receptury zamieszczonej w tabeli wskaż, w którym zestawie obliczono prawidłową ilość surowców do wyprodukowania 250 kg ciasta drożdżowego wg podanej receptury.

Ilustracja do pytania 33
A. W zestawie III.
B. W zestawie I.
C. W zestawie II.
D. W zestawie IV.
SPC.07 Pytanie 994
Organizacja i nadzorowanie pr…

W którym zakresie temperatur należy przechowywać schłodzone tuszki drobiowe?

A. -20°C ÷ -18°C
B. 0°C ÷ 4°C
C. 10°C ÷ 15°C
D. -5°C ÷ -1°C
SPC.07 Pytanie 995
Organizacja i nadzorowanie pr…

Pozyskanie surowca → patroszenie ryb → odkrwawianie ryb → dojrzewanie w basenach → wyjmowanie z kąpieli → usuwanie części przebarwień → porcjowanie → pakowanie do pojemników → dawkowanie zalewy → zamykanie opakowań → etykietowanie → magazynowanie.
Zamieszczony schemat technologiczny przedstawia proces produkcji

A. ryb wędzonych.
B. konserw rybnych.
C. marynat zimnych.
D. marynat smażonych.
SPC.07 Pytanie 996
Organizacja i nadzorowanie pr…

Dodatkami żywnościowymi o właściwościach żelujących są

A. agar i karagen.
B. karagen i ksylitol.
C. aspartam i agar.
D. tokoferol i aspartam.
SPC.07 Pytanie 997
Organizacja i nadzorowanie pr…

Który z wymienionych składników nie jest dodawany w procesie produkcji jogurtów owocowych

A. olej palmowy.
B. stabilizator.
C. proszek mleczny.
D. cukier.
SPC.07 Pytanie 998
Organizacja i nadzorowanie pr…

Do peklowania mięsa drobnego przeznaczonego do produkcji kiełbasy stosowana jest metoda

A. sucha.
B. mieszana.
C. nastrzykowa.
D. zalewowa.
SPC.07 Pytanie 999
Organizacja i nadzorowanie pr…

We fragmencie schematu technologicznego produkcji ciasta pszennego metodą jednofazową znakiem zapytania oznaczono etap o nazwie

Ilustracja do pytania 39
A. Wytwarzanie rozczynu.
B. Rozkruszanie drożdży.
C. Dozowanie mąki.
D. Dozowanie tłuszczu.
SPC.07 Pytanie 1 000
Organizacja i nadzorowanie pr…

Korzystając z informacji zawartych w tabeli, wskaż właściwą temperaturę i wilgotność powietrza w magazynie przechowywania mąki.

Ilustracja do pytania 40
A. Temperatura 16°C, wilgotność powietrza 58%
B. Temperatura 10°C, wilgotność powietrza 56%
C. Temperatura 18°C, wilgotność powietrza 70%
D. Temperatura 15°C, wilgotność powietrza 80%