Filtrowanie pytań
Produkcja wyrobów cukierniczy…
A. na zimno
B. przez podgrzewanie
C. poprzez gotowanie
D. dzięki zaparzaniu
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Jakim defektem w twarogu uniemożliwia jego zastosowanie w produkcji sernika?
A. łagodny smak
B. uszkodzone opakowanie
C. śliska powierzchnia
D. charakterystyczny zapach
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Który z parametrów jest wykorzystywany do kontroli jakości zdrowotnej produktów gotowych składowanych w magazynie?
A. Data ważności
B. Wielkość partii produktów
C. Liczba opakowań zbiorczych
D. Temperatura przewozu
Organizacja i nadzorowanie pr…
Najczęściej do wytwarzania spirytusu w Polsce używa się
A. kasze oraz płatki
B. ziemniaki i żyto
C. chmiel oraz jęczmień
D. jabłka oraz wiśnie
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Z resztek i pozostałości, które powstają podczas wytwarzania wypieków, takich jak ciasta, ciasteczka i torty, tworzy się
A. ciastka piankowe
B. beczułki
C. bajaderki
D. rogaliki pinolowe
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Wylicz, ile torebek celofanowych o pojemności 150 g trzeba wykorzystać do zapakowania 60 kg drażetek, biorąc pod uwagę straty opakowań na poziomie 2%
A. 255
B. 408
C. 400
D. 250
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jakie substancje można wykryć przy użyciu płynu Lugola?
A. tłuszczów
B. sacharozy
C. skrobi
D. białek
Produkcja wyrobów piekarskich
Jakie urządzenia są wykorzystywane do transportowania pojemników z pieczywem, ustawionych w pionie, które wymagają obsługi ręcznej?
A. podnośniki widłowe
B. wózki dwukołowe
C. wózki akumulatorowe
D. przenośniki taśmowe
Organizacja i nadzorowanie pr…
W których warunkach należy przechowywać w piekarni mąkę w workach z papieru o masie 25 kg?
A. W magazynie surowców sypkich, w temperaturze 10÷18°C, przy wilgotności względnej powietrza 60÷65%.
B. W magazynie chłodni, w temperaturze 6÷9°C, przy wilgotności względnej powietrza 75÷85%.
C. W magazynie surowców sypkich, w temperaturze 20÷30°C, przy wilgotności względnej powietrza 75÷85%.
D. W silosie, w temperaturze 10÷18°C, przy wilgotności względnej powietrza 50÷55%.
Produkcja wyrobów piekarskich
Jakie działania nie zabezpieczają pomieszczeń piekarni przed szkodnikami?
A. malowania i bielenia ścian.
B. uszczelniania wszelkich szczelin.
C. częstego wietrzenia pomieszczeń.
D. zakrywania okien siatkami.
Produkcja wyrobów piekarskich
Podczas produkcji jakich rodzajów pieczywa stosuje się zakwas?
A. Chleba żytniego
B. Chleba tostowego
C. Rogalika francuskiego
D. Bułek maślanych
Organizacja i nadzorowanie pr…
Proces przedstawiony za pomocą równania reakcji:
C6H12O6 → 2 C2H5OH + 2 CO2
przebiega podczas produkcji
A. octu.
B. twarogu.
C. jogurtu.
D. spirytusu.
Organizacja i nadzorowanie pr…
W zamrażaniu kriogenicznym żywności wykorzystuje się
A. azot.
B. freon.
C. solankę.
D. glikol.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Wydajność linii produkcyjnej dżemu truskawkowego wynosi 120 kg na godzinę. Oblicz, ile ton dżemu truskawkowego wyprodukuje zakład w ciągu 5 dni, pracując po dwie 8-godzinne zmiany produkcyjne na dobę.
A. 4,8 t
B. 0,4 t
C. 9,6 t
D. 0,6 t
Produkcja wyrobów piekarskich
Wskaż kolejność faz produkcji ciasta mieszanego metodą „na żurkach”.
A. Półkwas, kwas, żurek, ciasto.
B. Podmłoda żytnia, żurek, ciasto.
C. Żurek, kwas, ciasto.
D. Podmłoda, kwas, żurek, ciasto.
Produkcja wyrobów piekarskich
Jakie fermentacje przyczyniają się do napowietrzania ciasta żytniego?
A. Mlekowa i alkoholowa
B. Alkoholowa i octowa
C. Masłowa i propionowa
D. Octowa i masłowa
Produkcja przetworów mięsnych…
Jakie urządzenia wykorzystuje się do pomiaru temperatury oraz wilgotności względnej powietrza w chłodniach?
A. barometru i manometru
B. rotametru i psychrometru
C. termografu i barometru
D. termometru i psychrometru