Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

SPC.01 Pytanie 3002
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Jakim defektem w twarogu uniemożliwia jego zastosowanie w produkcji sernika?

A. łagodny smak
B. uszkodzone opakowanie
C. śliska powierzchnia
D. charakterystyczny zapach
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Z resztek i pozostałości, które powstają podczas wytwarzania wypieków, takich jak ciasta, ciasteczka i torty, tworzy się

A. ciastka piankowe
B. beczułki
C. bajaderki
D. rogaliki pinolowe
Produkcja wyrobów piekarskich

Jakie urządzenia są wykorzystywane do transportowania pojemników z pieczywem, ustawionych w pionie, które wymagają obsługi ręcznej?

A. podnośniki widłowe
B. wózki dwukołowe
C. wózki akumulatorowe
D. przenośniki taśmowe
Organizacja i nadzorowanie pr…

W których warunkach należy przechowywać w piekarni mąkę w workach z papieru o masie 25 kg?

A. W magazynie surowców sypkich, w temperaturze 10÷18°C, przy wilgotności względnej powietrza 60÷65%.
B. W magazynie chłodni, w temperaturze 6÷9°C, przy wilgotności względnej powietrza 75÷85%.
C. W magazynie surowców sypkich, w temperaturze 20÷30°C, przy wilgotności względnej powietrza 75÷85%.
D. W silosie, w temperaturze 10÷18°C, przy wilgotności względnej powietrza 50÷55%.
SPC.03 Pytanie 3010
Produkcja wyrobów piekarskich

Jakie działania nie zabezpieczają pomieszczeń piekarni przed szkodnikami?

A. malowania i bielenia ścian.
B. uszczelniania wszelkich szczelin.
C. częstego wietrzenia pomieszczeń.
D. zakrywania okien siatkami.
SPC.07 Pytanie 3012
Organizacja i nadzorowanie pr…

Proces przedstawiony za pomocą równania reakcji:
C6H12O6 → 2 C2H5OH + 2 CO2
przebiega podczas produkcji

A. octu.
B. twarogu.
C. jogurtu.
D. spirytusu.
SPC.07 Pytanie 3013
Organizacja i nadzorowanie pr…

W zamrażaniu kriogenicznym żywności wykorzystuje się

A. azot.
B. freon.
C. solankę.
D. glikol.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Wydajność linii produkcyjnej dżemu truskawkowego wynosi 120 kg na godzinę. Oblicz, ile ton dżemu truskawkowego wyprodukuje zakład w ciągu 5 dni, pracując po dwie 8-godzinne zmiany produkcyjne na dobę.

A. 4,8 t
B. 0,4 t
C. 9,6 t
D. 0,6 t
SPC.03 Pytanie 3015
Produkcja wyrobów piekarskich

Wskaż kolejność faz produkcji ciasta mieszanego metodą „na żurkach”.

A. Półkwas, kwas, żurek, ciasto.
B. Podmłoda żytnia, żurek, ciasto.
C. Żurek, kwas, ciasto.
D. Podmłoda, kwas, żurek, ciasto.
Produkcja przetworów mięsnych…

Jakie urządzenia wykorzystuje się do pomiaru temperatury oraz wilgotności względnej powietrza w chłodniach?

A. barometru i manometru
B. rotametru i psychrometru
C. termografu i barometru
D. termometru i psychrometru