Pytanie 1
Który napój należy zaproponować gościowi do śniadania wiedeńskiego?
Wynik: 26/40 punktów (65,0%)
Wymagane minimum: 20 punktów (50%)
Który napój należy zaproponować gościowi do śniadania wiedeńskiego?
Które urządzenie służy do przygotowania potraw na parze?
Który z przedstawionych fragmentów zamówienia dotyczy usług dodatkowych typu biznesowego?
Na podstawie analizy cennika usług pralniczych, oblicz kwotę do zapłaty za usługę prania i prasowania spodni i marynarki oraz prasowania koszuli i krawatu.
Która jednostka mieszkalna standardowo przystosowana jest do obsługi rodzin?
Jak powinna się zachować pokojowa, która podczas sprzątania jednostki mieszkalnej "na czysto" zauważyła pozostawioną walizkę?
Naczynie przedstawione na fotografii to
Odprowadzenie samochodu gościa na parking strzeżony w hotelu 5* to usługa
Która grupa zawiera podstawowe elementy nakrycia do śniadania prostego?
Które elementy zastawy stołowej zostaną wykorzystane do podania, gościowi na śniadanie, jajka na miękko?
Podczas którego rodzaju sprzątania wykonuje się czynności codzienne oraz mycie okien i drzwi, omiatanie ścian, sufitów, trzepanie dywanów, odsuwanie mebli, pastowanie i froterowanie podłóg?
Który zabieg przeprowadzony za pomocą zwykłych środków myjących powinien poprzedzać dezynfekcję pomieszczeń w celu zmniejszenia zużycia środków odkażających?
Kawa z orzechowo-brązową pianką zwaną crema, to
Który zabieg należy przeprowadzić, jeżeli w magazynie pościeli stwierdzono obecność gryzoni?
Wskaż prawidłową kolejność czynności wykonywanych przez pokojową, podczas sprzątania łazienki hotelowej.
Do której grupy usług hotelarskich należą usługi fryzjerskie?
Który rozmiar obrusa należy dobrać do stołu o wymiarach 80 cm x 80 cm?
Prowadzenie przez dział obsługi konferencji aktualnego grafiku wynajęcia sal pozwala przede wszystkim na
Kiedy należy umieścić w pokoju hotelowym wstawkę dla gościa VIP, składającą się między innymi z butelki schłodzonego szampana oraz kosza z owocami i ciastkami?
Wskaż prawidłową kolejność czynności wykonywanych przez pokojową podczas sprzątania pokoju.
Który zestaw potraw i napojów, powinien podać kelner serwując śniadanie francuskie?
Która z zasad nakrywania stołu jest <u><strong>niepoprawna</strong></u>?
Na czym polega standardowa metoda ścielenia łóżka stosowana w hotelu 5*?
Kto odbiera z pokoju gościa druk zamówienia usługi pralniczej wraz z brudną odzieżą?
Pracownik działu gastronomii, który odbiera od dostawcy półprodukty potrzebne do tworzenia posiłków musi zachować szczególną uwagę w krytycznych punktach kontroli, które mają zasadnicze znaczenie przy zastosowaniu systemu
Którą potrawę z jaj można uwzględnić w jadłospisie dla osób będących na diecie lekkostrawnej?
Ile stołów o wymiarach 80 x 120 cm należy użyć do ustawienia stołu w kształcie litery "I" o wymiarach 120 x 480 cm na przyjęcie bankietowe na siedząco?
Którą potrawę przygotowuje się przez wlanie wybitych jaj do wrzącej, osolonej i zakwaszonej wody, a następnie powolne gotowanie przez około 3 minuty?
Wskaż jednostkę mieszkalną dwupokojową o indywidualnym wystroju i wyposażeniu.
Do usług hotelarskich uzupełniających zalicza się m.in.:
Które składniki należy wykorzystać do sporządzenia kawy cappuccino?
Które z wymienionych zadań należy do obowiązków inspektora pięter w hotelu?
W którym naczyniu można podać mleko do kawy?
Wskaż grupę usług bezpłatnie świadczonych w hotelu 5*.
Na którym zdjęciu przedstawiono wózek stosowany w pracy służby piętrowej?
Jan Nowak przybył do hotelu 20.04.2015 r. i przebywał w nim tydzień. W następnym dniu po przyjeździe zdeponował w sejfie hotelowym dokumenty na dwie doby. Którą datę powinien wpisać przyjmujący depozyt do zamieszczonej kontrolki?
Wskaż odpowiednią temperaturę wody do zaparzenia czarnej herbaty.
W wyniku braku zachowania należytej ostrożności pokojowa uszkodziła powierzony jej sprzęt do utrzymania czystości w hotelu. Kto ponosi odpowiedzialność materialną za uszkodzone mienie?
Którą z wymienionych usług oferowanych przez hotel 4* zalicza się do dodatkowych usług fakultatywnych?
Która z podanych metod podawania śniadań w restauracji hotelowej jest najbardziej odpowiednia podczas obsługi grupy turystycznej?