Wyniki egzaminu

Informacje o egzaminie:
  • Zawód: Technik hotelarstwa
  • Kwalifikacja: HGT.03 - Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
  • Data rozpoczęcia: 5 lutego 2025 10:45
  • Data zakończenia: 5 lutego 2025 11:12

Egzamin zdany!

Wynik: 26/40 punktów (65,0%)

Wymagane minimum: 20 punktów (50%)

Szczegółowe wyniki:
Pytanie 1

Który napój należy zaproponować gościowi do śniadania wiedeńskiego?

Pytanie 2

Które urządzenie służy do przygotowania potraw na parze?

Pytanie 3

Który z przedstawionych fragmentów zamówienia dotyczy usług dodatkowych typu biznesowego?

Ilustracja do pytania
Pytanie 4

Na podstawie analizy cennika usług pralniczych, oblicz kwotę do zapłaty za usługę prania i prasowania spodni i marynarki oraz prasowania koszuli i krawatu.

Ilustracja do pytania
Pytanie 5

Która jednostka mieszkalna standardowo przystosowana jest do obsługi rodzin?

Pytanie 6

Jak powinna się zachować pokojowa, która podczas sprzątania jednostki mieszkalnej "na czysto" zauważyła pozostawioną walizkę?

Pytanie 7

Naczynie przedstawione na fotografii to

Ilustracja do pytania
Pytanie 8

Odprowadzenie samochodu gościa na parking strzeżony w hotelu 5* to usługa

Pytanie 9

Która grupa zawiera podstawowe elementy nakrycia do śniadania prostego?

Ilustracja do pytania
Pytanie 10

Które elementy zastawy stołowej zostaną wykorzystane do podania, gościowi na śniadanie, jajka na miękko?

Pytanie 11

Podczas którego rodzaju sprzątania wykonuje się czynności codzienne oraz mycie okien i drzwi, omiatanie ścian, sufitów, trzepanie dywanów, odsuwanie mebli, pastowanie i froterowanie podłóg?

Pytanie 12

Który zabieg przeprowadzony za pomocą zwykłych środków myjących powinien poprzedzać dezynfekcję pomieszczeń w celu zmniejszenia zużycia środków odkażających?

Pytanie 13

Kawa z orzechowo-brązową pianką zwaną crema, to

Pytanie 14

Który zabieg należy przeprowadzić, jeżeli w magazynie pościeli stwierdzono obecność gryzoni?

Pytanie 15

Wskaż prawidłową kolejność czynności wykonywanych przez pokojową, podczas sprzątania łazienki hotelowej.

Pytanie 16

Do której grupy usług hotelarskich należą usługi fryzjerskie?

Pytanie 17

Który rozmiar obrusa należy dobrać do stołu o wymiarach 80 cm x 80 cm?

Pytanie 18

Prowadzenie przez dział obsługi konferencji aktualnego grafiku wynajęcia sal pozwala przede wszystkim na

Pytanie 19

Kiedy należy umieścić w pokoju hotelowym wstawkę dla gościa VIP, składającą się między innymi z butelki schłodzonego szampana oraz kosza z owocami i ciastkami?

Pytanie 20

Wskaż prawidłową kolejność czynności wykonywanych przez pokojową podczas sprzątania pokoju.

Pytanie 21

Który zestaw potraw i napojów, powinien podać kelner serwując śniadanie francuskie?

Pytanie 22

Która z zasad nakrywania stołu jest <u><strong>niepoprawna</strong></u>?

Pytanie 23

Na czym polega standardowa metoda ścielenia łóżka stosowana w hotelu 5*?

Pytanie 24

Kto odbiera z pokoju gościa druk zamówienia usługi pralniczej wraz z brudną odzieżą?

Pytanie 25

Pracownik działu gastronomii, który odbiera od dostawcy półprodukty potrzebne do tworzenia posiłków musi zachować szczególną uwagę w krytycznych punktach kontroli, które mają zasadnicze znaczenie przy zastosowaniu systemu

Pytanie 26

Którą potrawę z jaj można uwzględnić w jadłospisie dla osób będących na diecie lekkostrawnej?

Pytanie 27

Ile stołów o wymiarach 80 x 120 cm należy użyć do ustawienia stołu w kształcie litery "I" o wymiarach 120 x 480 cm na przyjęcie bankietowe na siedząco?

Pytanie 28

Którą potrawę przygotowuje się przez wlanie wybitych jaj do wrzącej, osolonej i zakwaszonej wody, a następnie powolne gotowanie przez około 3 minuty?

Pytanie 29

Wskaż jednostkę mieszkalną dwupokojową o indywidualnym wystroju i wyposażeniu.

Pytanie 30

Do usług hotelarskich uzupełniających zalicza się m.in.:

Pytanie 31

Które składniki należy wykorzystać do sporządzenia kawy cappuccino?

Pytanie 32

Które z wymienionych zadań należy do obowiązków inspektora pięter w hotelu?

Pytanie 33

W którym naczyniu można podać mleko do kawy?

Pytanie 34

Wskaż grupę usług bezpłatnie świadczonych w hotelu 5*.

Pytanie 35

Na którym zdjęciu przedstawiono wózek stosowany w pracy służby piętrowej?

Ilustracja do pytania
Pytanie 36

Jan Nowak przybył do hotelu 20.04.2015 r. i przebywał w nim tydzień. W następnym dniu po przyjeździe zdeponował w sejfie hotelowym dokumenty na dwie doby. Którą datę powinien wpisać przyjmujący depozyt do zamieszczonej kontrolki?

Ilustracja do pytania
Pytanie 37

Wskaż odpowiednią temperaturę wody do zaparzenia czarnej herbaty.

Pytanie 38

W wyniku braku zachowania należytej ostrożności pokojowa uszkodziła powierzony jej sprzęt do utrzymania czystości w hotelu. Kto ponosi odpowiedzialność materialną za uszkodzone mienie?

Pytanie 39

Którą z wymienionych usług oferowanych przez hotel 4* zalicza się do dodatkowych usług fakultatywnych?

Pytanie 40

Która z podanych metod podawania śniadań w restauracji hotelowej jest najbardziej odpowiednia podczas obsługi grupy turystycznej?