Wyniki egzaminu

Informacje o egzaminie:
  • Zawód: Technik hotelarstwa
  • Kwalifikacja: HGT.03 - Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
  • Data rozpoczęcia: 5 lutego 2025 10:46
  • Data zakończenia: 5 lutego 2025 11:10

Egzamin zdany!

Wynik: 28/40 punktów (70,0%)

Wymagane minimum: 20 punktów (50%)

Szczegółowe wyniki:
Pytanie 1

Elementami wyposażenia jednostki mieszkalnej obligatoryjnymi wyłącznie w hotelach 4* i 5* są

Pytanie 2

Pracownik służby pięter ponosi pełną odpowiedzialność materialną za mienie gościa podczas

Pytanie 3

Dokumentem wypełnianym przez inspektora pięter po kontroli jednostki mieszkalnej przygotowanej do sprzedaży, jest

Pytanie 4

Który składnik wykorzystuje się jako dodatek do przygotowania kawy po wiedeńsku?

Pytanie 5

Na rysunku przedstawiono sposób podawania śniadania

Ilustracja do pytania
Pytanie 6

Kiedy należy przeprowadzić w hotelu sprzątanie okolicznościowe?

Pytanie 7

Przedstawione na rysunku naczynie służy do

Ilustracja do pytania
Pytanie 8

Który element wyposażenia nie występuje w hotelowej sali konferencyjnej?

Pytanie 9

Na podstawie danych przedstawionych w tabeli oblicz wartość energetyczną podanego zestawu śniadaniowego, składającego się z: chleba żytniego razowego 50 g, sera twarogowego chudego 100 g, pomidora 100 g, szynki drobiowej 50 g.

Ilustracja do pytania
Pytanie 10

Który napój należy zaproponować gościowi do śniadania wiedeńskiego?

Pytanie 11

Którą jednostkę mieszkalną należy przygotować dla gościa rezerwującego pokój dwuosobowy z podwójnym łóżkiem?

Pytanie 12

Który rodzaj śniadania powinien zawierać pakiet z ofertą wczasów odchudzających?

Pytanie 13

Której czynności <u><strong>nie obejmuje</strong></u> usługa serwisu wieczornego wykonywana w jednostkach mieszkalnych, w luksusowych hotelach?

Pytanie 14

Którą kawę przygotowuje się napełniając filiżankę do 3/4 gorącym naparem espresso i przykrywając jej wierzch warstwą gęstej bitej śmietany?

Pytanie 15

W celu usunięcia plamy z lakieru do paznokci na wykładzinie dywanowej należy zastosować

Pytanie 16

W którym z podanych miejsc pokojowa powinna ułożyć zestaw do czyszczenia odzieży i obuwia oraz igielnik, przygotowując jednostkę mieszkalną do przyjęcia gości?

Pytanie 17

Wskaż zdjęcie, które przedstawia zestaw typowy dla śniadania wiedeńskiego wzmocnionego?

Ilustracja do pytania
Pytanie 18

Którą czynność należy wykonać po nakryciu stołów, podczas przygotowywania sali konsumenckiej do obsługi gości, zgodnie z zamieszczonym schematem?

Ilustracja do pytania
Pytanie 19

Ile środka myjącego i wody należy zastosować do umycia holu hotelowego o powierzchni 130 m2 zgodnie z zamieszczoną instrukcją?

Ilustracja do pytania
Pytanie 20

Do której grupy usług świadczonych w motelu należą depozyt i budzenie?

Pytanie 21

Które urządzenie gastronomiczne przedstawiono na zdjęciu?

Ilustracja do pytania
Pytanie 22

Który rodzaj ustawienia krzeseł w sali konferencyjnej powinno się zaproponować organizatorom kongresu dla 250 osób?

Pytanie 23

Jak długo należy gotować jajko we wrzącej i osolonej wodzie, aby otrzymać jajko mollet?

Pytanie 24

W który sposób jest serwowane śniadanie a la carte?

Pytanie 25

Pracownik działu gastronomii, który odbiera od dostawcy półprodukty potrzebne do tworzenia posiłków musi zachować szczególną uwagę w wytyczonych przez zakład krytycznych punktach kontroli, które mają elementarne znaczenie przy zastosowaniu systemu

Pytanie 26

Który zestaw potraw i napojów, powinien podać kelner serwując śniadanie francuskie?

Pytanie 27

Na podstawie zamieszczonego cennika oraz informacji dodatkowych, oblicz wartość pakietu usług przygotowanego dla nowożeńców, którzy zarezerwowali pobyt w APT z pełnym wyżywieniem na 2 doby, w drugim dniu pobytu uroczystą kolację zamiast zwykłej oraz poinformowali, że przyjadą do hotelu po godzinie 17.00.

Ilustracja do pytania
Pytanie 28

Stanowisko do drobnych napraw sprzętu sportowego i turystycznego obowiązkowo posiada

Pytanie 29

Jak długo można przechowywać mleko w warunkach chłodniczych po otwarciu opakowania?

Pytanie 30

Które ustawienie stołów i krzeseł powinien zaproponować pracownik hotelu, członkom rodziny, na uroczystą kolację z okazji urodzin seniora rodu?

Ilustracja do pytania
Pytanie 31

Który z przedmiotów pozostawionych przez gościa i nieodebranych w ustalonym przez hotel czasie, można komisyjnie zniszczyć?

Pytanie 32

Która z wymienionych usług hotelarskich <u><strong>nie jest</strong></u> usługą uzupełniającą?

Pytanie 33

Do której potrawy serwowanej podczas śniadania należy podać talerzyk na odpadki?

Pytanie 34

Którą usługę uzupełniającą należy udostępnić dla gości we wszystkich hotelach bez względu na kategorię?

Pytanie 35

W których jednostkach mieszkalnych występuje węzeł higieniczno-sanitarny z elementami wyposażenia przedstawionymi na rysunku?

Ilustracja do pytania
Pytanie 36

Do czego jest przeznaczony przedstawiony na zdjęciu nóż?

Ilustracja do pytania
Pytanie 37

Mycie okien, czyszczenie żaluzji, przesuwanie mebli w celu posprzątania miejsc niedostępnych oraz pranie wykładziny, to przykłady czynności wykonywanych w ramach sprzątania

Pytanie 38

Do usług dodatkowych nieodpłatnych w hotelu zalicza się

Pytanie 39

Zupa mleczna, jajka smażone na bekonie i fasolka w sosie pomidorowym to elementy menu charakterystyczne dla śniadania

Pytanie 40

Które urządzenie gastronomiczne, przedstawione na zdjęciu, służy do podania kiełbasek na gorąco w serwisie bufetowym?

Ilustracja do pytania