Wyniki egzaminu

Informacje o egzaminie:
  • Zawód: Technik hotelarstwa
  • Kwalifikacja: HGT.03 - Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
  • Data rozpoczęcia: 5 lutego 2025 10:46
  • Data zakończenia: 5 lutego 2025 11:09

Egzamin zdany!

Wynik: 30/40 punktów (75,0%)

Wymagane minimum: 20 punktów (50%)

Szczegółowe wyniki:
Pytanie 1

Wskaż odpowiednie warunki, które powinny panować w pomieszczeniach magazynowych, służących do przechowywania suchych artykułów zbożowych.

Pytanie 2

Który z przedstawionych na rysunkach rodzajów szkła gastronomicznego, przeznaczony jest do podawania wieloporcjowego soku owocowo-warzywnego?

Ilustracja do pytania
Pytanie 3

Przygotowując jednostkę mieszkalną dla gościa VIP, pokojowa umieszcza w nim

Pytanie 4

Wskaż zalecany procentowy rozkład kalorii posiłków w ciągu dnia w jadłospisie dla dzieci i młodzieży.

Pytanie 5

Która grupa produktów powinna zostać umieszczona w bufecie śniadaniowym w pierwszej kolejności?

Pytanie 6

Który z przedstawionych w tabeli środków należy użyć do usunięcia osadów wapiennych z baterii nad umywalką w węźle higieniczno-sanitarnym?

Ilustracja do pytania
Pytanie 7

Które obiekty mają obowiązek, zgodnie z wymogami kategoryzacyjnymi, zorganizować dodatkowe sprzątnięcie pokoju i łazienki na życzenie gościa?

Pytanie 8

Dokumentem potwierdzającym przyjęcie do realizacji zamówionych przez gościa e-mailem usług dodatkowych jest

Pytanie 9

Pracownik hotelu przyjmując zamówienie na usługi dodatkowe dla zorganizowanej grupy powinien uzyskać od zamawiającego

Pytanie 10

Który rodzaj ustawienia krzeseł w sali konferencyjnej powinno się zaproponować organizatorom kongresu dla 300 osób?

Pytanie 11

Który system organizacji pionu służby pięter uwzględnia w obsadzie kadrowej zatrudnienie pokojowej lotnej?

Pytanie 12

Który z podanych zestawów zawiera wyłącznie potrawy i napoje charakterystyczne dla śniadania amerykańskiego?

Pytanie 13

Zgodnie z wewnętrzną hotelową procedurą sprzątania na każde 10 m2 należy zużyć 10 litrów wody i 30 ml środka czyszczącego. Określ ilość wody i środka czyszczącego, które powinien zużyć pracownik służby pięter do umycia posadzki holu recepcyjnego o powierzchni 50 m2.

Pytanie 14

Który zestaw naczyń i sztućców należy przygotować nakrywając stół do śniadania wiedeńskiego wzmocnionego?

Pytanie 15

Której czynności nie wykonuje się w trakcie sprzątania pokoju zajętego przez gościa?

Pytanie 16

Dokumentem potwierdzającym przyjęcie do realizacji zamówionych przez gościa usług dodatkowych jest

Pytanie 17

Który rodzaj sprzątania należy przeprowadzić po stwierdzeniu obecności insektów w pokoju?

Pytanie 18

Usługa turndown service realizowana w hotelach luksusowych polega na

Pytanie 19

Na podstawie zamieszczonego piktogramu określ rodzaj usługi dodatkowej świadczonej w hotelu.

Ilustracja do pytania
Pytanie 20

Których naczyń użyje kelner, przygotowując zastawę stołową do podania jajka na miękko?

Pytanie 21

Do hotelu wpłynęło zamówienie na organizację konferencji dla 33 osób, które będą pracowały w trzyosobowych grupach na przygotowanych stanowiskach. Każde stanowisko powinno posiadać na wyposażeniu komputer. Którą salę konferencyjną należy zarezerwować dla zamawiającego usługę?

Ilustracja do pytania
Pytanie 22

Do usług hotelarskich uzupełniających zalicza się m.in.:

Pytanie 23

Pokojowa, która zamierza sprzątnąć jednostkę mieszkalną przy pomocy silnego środka chemicznego, ma obowiązek w pierwszej kolejności

Pytanie 24

W których hotelach serwowane jest śniadanie kontynentalne?

Pytanie 25

Który zestaw zawiera wyłącznie składniki charakterystyczne dla śniadania angielskiego?

Pytanie 26

Która grupa elementów stanowi wyposażenie uzupełniające jednostki mieszkalnej w hotelu?

Pytanie 27

Aby usunąć zabrudzenie z pasty do butów na posadzce z terakoty w łazience hotelowej, pokojowa powinna zastosować

Pytanie 28

Jaką ilość płynu uniwersalnego należy dolać do 15 litrów wody w celu sporządzenia roztworu do mycia, jeżeli producent zaleca jego rozcieńczenie w proporcji 1:5?

Pytanie 29

Do podania jajecznicy z szynką, oprócz talerzyka do pieczywa, należy przygotować

Pytanie 30

Oblicz wartość brutto usługi zamówionej przez gościa tj. podanie do pokoju kolacji dla dwóch osób, jeżeli cena kolacji wynosi 50,00 zł/szt., a usługi room service stanowią 20% wartości zamówienia.

Pytanie 31

Która grupa zawiera podstawowe elementy nakrycia do śniadania prostego?

Ilustracja do pytania
Pytanie 32

Komu pokojowa powinna zgłosić zauważone w trakcie sprzątania braki w wyposażeniu jednostki mieszkalnej zwolnionej przez gościa?

Pytanie 33

Którą kwotę należy wpisać na fakturze w rubryce wartość netto, jeżeli wartość brutto za wynajęcie sali konferencyjnej wyniosła 800,00 zł?

Pytanie 34

Do wyposażenia wózka serwisowego <u><strong>nie zalicza się</strong></u>

Pytanie 35

Przy nakrywaniu stołów bankietowych dwoma obrusami (łączonymi) należy

Pytanie 36

Która grupa elementów zawiera podstawowe wyposażenie węzła higieniczno-sanitarnego hotelowej jednostki mieszkalnej?

Pytanie 37

Który sposób podania herbaty przedstawiono na rysunku?

Ilustracja do pytania
Pytanie 38

Które z urządzeń jest przeznaczone do sporządzania kawy?

Ilustracja do pytania
Pytanie 39

Przyjmując zlecenie realizacji wstawki powitalnej dla gościa typu VIP, pokojowa powinna w przygotowanej jednostce mieszkalnej umieścić

Pytanie 40

Wskaż dokument, który sporządza się po oddaniu przez gościa bagażu do przechowalni hotelowej.

Ilustracja do pytania