Wyniki egzaminu

Informacje o egzaminie:
  • Zawód: Technik hotelarstwa
  • Kwalifikacja: HGT.03 - Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
  • Data rozpoczęcia: 5 lutego 2025 10:46
  • Data zakończenia: 5 lutego 2025 11:11

Egzamin zdany!

Wynik: 27/40 punktów (67,5%)

Wymagane minimum: 20 punktów (50%)

Szczegółowe wyniki:
Pytanie 1

Jeżeli blat kwadratowego stołu ma wymiar 80 x 80 cm, to obrus powinien mieć standardowo rozmiar

Pytanie 2

Potrawy z mięsa i wędlin, ryby na gorąco lub na zimno, to między innymi składniki uzupełniające śniadania

Pytanie 3

W jakich warunkach powinny być przechowywane świeże ryby, w chłodni magazynowej restauracji hotelowej?

Pytanie 4

Które urządzenie służy do przygotowania potraw na parze?

Pytanie 5

Który z podanych zestawów zawiera wyłącznie potrawy i napoje charakterystyczne dla śniadania amerykańskiego?

Pytanie 6

Gość hotelowy na wywieszce klamkowej zaznaczył herbatę, jajecznicę na szynce, masło, pieczywo. Realizując usługę room service należy przygotować

Pytanie 7

Utrzymanie czystości i porządku w części wellness i SPA hotelu należy do obowiązków pracowników

Pytanie 8

Gość zamówił śniadanie do pokoju. W jakiej formie gastronomia zrealizuje to zamówienie?

Pytanie 9

Który z przedmiotów pozostawionych przez gościa i nieodebranych w ustalonym przez hotel czasie, można komisyjnie zniszczyć?

Pytanie 10

Jeżeli gość opuści hotel bez pobrania zawartości skrytki depozytowej, do jej otwarcia i wydania przedmiotu osobie trzeciej wymagane jest

Pytanie 11

Kawa ze śmietanką, herbata, czekolada lub kakao, pieczywo jasne i ciemne, masło, dżem, miód, konfitury oraz jaja wybite do szklanki i ugotowane w kąpieli wodnej to przykład śniadania

Pytanie 12

Które urządzenie służy do konserwacji lakierowanej podłogi drewnianej?

Pytanie 13

Podczas czynności wstępnych związanych z organizacją przyjęcia okolicznościowego w hotelu należy ustalić ze zleceniodawcą

Pytanie 14

Który z wymienionych pracowników zajmuje się utrzymaniem czystości i porządku w holu recepcyjnym w hotelu z rozbudowaną strukturą organizacyjną?

Pytanie 15

Który napój na bazie kawy espresso przygotowuje się w sposób przedstawiony w opisie?

Ilustracja do pytania
Pytanie 16

Która z podanych zasad dotyczących nakrywania stołu jest <u><strong>niepoprawna</strong></u>?

Pytanie 17

Która grupa zawiera elementy wyposażenia rozbudowanego węzła higieniczno-sanitarnego w hotelowej jednostce mieszkalnej?

Pytanie 18

Gość hotelowy poprosił pokojową o otworzenie kluczem master pokoju kolegi, który zapomniał zabrać kamerę na wspólną wycieczkę po mieście. Jak w takiej sytuacji powinna postąpić pokojowa?

Pytanie 19

Jakie wymiary powinien mieć obrus do nakrycia stołu 80 cm x 120 cm, przy założeniu, że zwisająca część ma wynosić 30 cm?

Pytanie 20

Przyjmując zlecenie realizacji wstawki powitalnej dla gościa typu VIP, pokojowa powinna w przygotowanej jednostce mieszkalnej umieścić

Pytanie 21

Co należy umieścić, oprócz deski i noża na stole śniadaniowym, w miejscu do krojenia chleba?

Pytanie 22

Którą czynność podczas podawania śniadania w pokoju gościa należy wykonać w pierwszej kolejności?

Pytanie 23

Na którym zdjęciu przedstawiono wózek stosowany w pracy służby piętrowej?

Ilustracja do pytania
Pytanie 24

Którego rodzaju usługą hotelową jest wynajmowanie gościom samochodu?

Pytanie 25

Której z podanych potraw nie można podać na śniadanie dla osób przestrzegających diety wegańskiej?

Pytanie 26

Hotel nie ponosi odpowiedzialności za bagaż gościa pozostawiony

Pytanie 27

Przedstawiona na zdjęciu ułożona na stole biała serweta to

Ilustracja do pytania
Pytanie 28

Wskaż metodę ścielenia łóżka, gdzie jednym prześcieradłem przykrywa się materac, na nim kładzie się drugie prześcieradło, następnie koc, na który wywija się fragment drugiego prześcieradła od strony wezgłowia, tworząc pewnego rodzaju śpiwór.

Pytanie 29

Który zestaw naczyń i sztućców należy przygotować nakrywając stół do śniadania wiedeńskiego wzmocnionego?

Pytanie 30

W którym naczyniu należy podać mleko do kawy?

Pytanie 31

Nakrycie podstawowe do śniadania kontynentalnego rozszerzonego składa się z serwety, talerzyka deserowego, noża zakąskowego, filiżanki ze spodkiem i łyżeczki do kawy oraz

Pytanie 32

Do usunięcia plamy z krwi na dywanie w pokoju hotelowym, pokojowa zastosuje w pierwszej kolejności

Pytanie 33

Przedstawiony na zdjęciu dzbanek służy do podania

Ilustracja do pytania
Pytanie 34

Która z wymienionych usług hotelarskich nie jest usługą uzupełniającą?

Pytanie 35

Która czynność powinna być wykonana przez kelnera podczas otwarcia śniadania w restauracji hotelowej?

Pytanie 36

Goście wykupili w hotelu nocleg ze śniadaniem wiedeńskim wzmocnionym. W zestawie śniadaniowym kelner <u><strong>nie poda</strong></u>

Pytanie 37

Podstawowe nakrycie do śniadania rozszerzonego należy przygotować wg następujących zasad:

Pytanie 38

Kawa cappuccino to

Pytanie 39

Jaka jest optymalna temperatura przechowywania jaj, aby zachowały one świeżość przez 28 dni?

Pytanie 40

Opracowanie miesięcznych harmonogramów pracy dla pracowników służby pięter należy do obowiązków