Wyniki egzaminu

Informacje o egzaminie:
  • Zawód: Technik hotelarstwa
  • Kwalifikacja: HGT.03 - Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
  • Data rozpoczęcia: 5 lutego 2025 10:48
  • Data zakończenia: 5 lutego 2025 11:06

Egzamin zdany!

Wynik: 27/40 punktów (67,5%)

Wymagane minimum: 20 punktów (50%)

Szczegółowe wyniki:
Pytanie 1

Do prania obrusów zastosuj: 15 dag proszku na 1 kg prania Na podstawie przedstawionej instrukcji ustal ilość proszku do prania 20 kg obrusów.

Pytanie 2

Które zdjęcie przedstawia nóż do krojenia chleba wykładany na bufecie śniadaniowym?

Ilustracja do pytania
Pytanie 3

Usługi kosmetyczne świadczone gościom w hotelu są usługami

Pytanie 4

Oblicz wartość brutto usługi zamówionej przez gościa tj. podanie do pokoju kolacji dla dwóch osób, jeżeli cena kolacji wynosi 50,00 zł/szt., a usługi room service stanowią 20% wartości zamówienia.

Pytanie 5

Przy nakrywaniu stołów bankietowych dwoma obrusami (łączonymi) należy

Pytanie 6

Firma zewnętrzna chcąc zorganizować imprezę w hotelu, wysłała zapytanie ofertowe, na podstawie którego hotel w pierwszej kolejności przygotował

Pytanie 7

W jakiej temperaturze powinny być rozmrażane produkty żywnościowe?

Pytanie 8

Który zestaw zawiera wyłącznie składniki śniadania wiedeńskiego wzmocnionego?

Pytanie 9

W trakcie sprzątania jednostki mieszkalnej pokojowa zauważyła mrówki. Niezwłocznie powinna zastosować

Pytanie 10

W jakiej temperaturze należy przechowywać surowe, świeże mięso?

Pytanie 11

Wskaż prawidłowy sposób podawania zimnych serów i wędlin na bufecie śniadaniowym.

Pytanie 12

Którą usługę o charakterze rozrywkowym z zamieszczonej oferty może zaproponować hotel zorganizowanej grupie gości biznesowych?

Ilustracja do pytania
Pytanie 13

Którą z podanych czynności należy wykonać w pierwszej kolejności podczas sprzątania jednostki mieszkalnej?

Pytanie 14

Których danych zgodnie z procedurami hotelowymi nie wpisuje się do protokołu znalezienia rzeczy?

Pytanie 15

Komu pokojowa powinna przekazać przedmioty pozostawione w pokoju zwolnionym przez gościa?

Pytanie 16

Potrawy z mięsa i wędlin, ryby na gorąco lub na zimno, to między innymi składniki uzupełniające śniadania

Pytanie 17

Które elementy bielizny stołowej służą do dekoracji bocznych powierzchni stołów bankietowych?

Pytanie 18

Który system organizacji działu służby pięter uwzględnia w obsadzie kadrowej zatrudnienie pokojowej lotnej?

Pytanie 19

Jak powinna się zachować korytarzowa, która w trakcie czynności porządkowych w holu hotelowym zauważyła skórzaną teczkę?

Pytanie 20

Prezes firmy medycznej złożył zamówienie do hotelu na zorganizowanie konferencji. Jej zakończeniem, ok. godz. 20<sup>00</sup>, ma być uroczyste przyjęcie na stojąco dla ok. 100 osób. Który rodzaj przyjęcia należy zaproponować klientowi?

Pytanie 21

Które z urządzeń jest przeznaczone do sporządzania kawy?

Ilustracja do pytania
Pytanie 22

Na podstawie fragmentu wymagań kategoryzacyjnych, wskaż minimalną powierzchnię mieszkalną 6-osobowego pokoju w hotelu dwugwiazdkowym.

Ilustracja do pytania
Pytanie 23

Jaka jest optymalna temperatura przechowywania jaj, aby zachowały one świeżość przez 28 dni?

Pytanie 24

Druk dotyczący minibaru przeznaczony jest dla

Pytanie 25

Gość w trakcie pobytu skorzystał z minibaru. Na podstawie zamieszczonego dokumentu, oblicz jaką kwotę należy dopisać do rachunku gościa.

Ilustracja do pytania
Pytanie 26

W którym z podanych przypadków hotel nie jest odpowiedzialny za mienie gościa?

Pytanie 27

Ile musi dopłacić gość za zorganizowanie przyjęcia okolicznościowego dla 100 osób, jeżeli zamówił wszystkie usługi z zamieszczonego cennika i wpłacił już zaliczkę w wysokości 1 500,00 zł.

Ilustracja do pytania
Pytanie 28

Który dokument został zamieszczony w ramce?

Ilustracja do pytania
Pytanie 29

Gość złożył zamówienie do hotelu na zorganizowanie międzynarodowej konferencji dla 150 uczestników, w której tłumaczenie ma odbywać się równocześnie z wypowiedzią mówiącego. Realizując usługę hotel powinien dysponować sprzętem do tłumaczenia

Pytanie 30

Do herbaty po rosyjsku podaje się

Pytanie 31

Która czynność powinna być wykonana przez kelnera podczas otwarcia śniadania w restauracji hotelowej?

Pytanie 32

Elementami wyposażenia jednostki mieszkalnej obligatoryjnymi wyłącznie w hotelach 4* i 5* są

Pytanie 33

Przedstawiony na zamieszczonym rysunku dzbanek, służy do podania

Ilustracja do pytania
Pytanie 34

Wskaż metodę ścielenia łóżka, w której jednym prześcieradłem przykrywa się materac, na nim kładzie się drugie prześcieradło, następnie koc, na który wywija się fragment drugiego prześcieradła od strony wezgłowia, robiąc pewnego rodzaju śpiwór.

Pytanie 35

Wskaż rysunek, który przedstawia zestaw typowy dla śniadania wiedeńskiego wzmocnionego.

Ilustracja do pytania
Pytanie 36

Które zdjęcie przedstawia nóż do krojenia wędlin wykładany na bufecie śniadaniowym?

Ilustracja do pytania
Pytanie 37

Ile stołów o wymiarach 80×120 cm należy użyć do ustawienia stołu w kształcie litery "I" o wymiarach 480×720 cm na przyjęcie bankietowe na siedząco?

Pytanie 38

Wskaż metodę obsługi rodzinnego świątecznego śniadania, którą zastosowano wobec gości, jeżeli kelnerzy przygotowali nakrycie przed ich przyjściem oraz ustawili na stole wszystkie potrawy.

Pytanie 39

Która z podanych usług dodatkowych świadczonych w hotelu jest płatna?

Pytanie 40

Przedstawiony na fotografii dzbanek należy stosować do podawania

Ilustracja do pytania