Wyniki egzaminu

Informacje o egzaminie:
  • Zawód: Technik hotelarstwa
  • Kwalifikacja: HGT.03 - Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
  • Data rozpoczęcia: 5 lutego 2025 10:46
  • Data zakończenia: 5 lutego 2025 11:06

Egzamin zdany!

Wynik: 22/40 punktów (55,0%)

Wymagane minimum: 20 punktów (50%)

Szczegółowe wyniki:
Pytanie 1

Wskaż menu śniadaniowe uwzględniające potrzeby gościa będącego na diecie lekkostrawnej.

Pytanie 2

Gość hotelu zwrócił się do recepcjonisty z zapytaniem, czy na basenie bądź w przebieralni nie znaleziono pierścionka. Jak powinien postąpić recepcjonista, któremu pani sprzątająca przekazała znaleziony dzień wcześniej pierścionek?

Pytanie 3

Która potrawa serwowana na śniadania wymaga smażenia?

Pytanie 4

Który rodzaj pokoju hotelowego przedstawiono na rysunku?

Ilustracja do pytania
Pytanie 5

Której z podanych czynności <i>nie wykonuje się</i> podczas codziennego sprzątania w węźle higieniczno-sanitarnym?

Pytanie 6

Który rodzaj śniadania składa się z kawy lub herbaty, soku pomarańczowego, croissanta, bagietki, masła i dżemu?

Pytanie 7

Wskaż rodzaj sprzątania związany ze zmianą wystroju części ogólnodostępnej w okresie przedświątecznym.

Pytanie 8

Przedstawiony na zdjęciu dzbanek służy do podania

Ilustracja do pytania
Pytanie 9

Na rysunku przedstawiono nakrycie do śniadania

Ilustracja do pytania
Pytanie 10

Wskaż jednostkę mieszkalną dwupokojową o indywidualnym wystroju i wyposażeniu.

Pytanie 11

Na podstawie informacji zawartych na opakowaniu kaszy gryczanej określ, w jakich warunkach najlepiej przechowywać ten surowiec.

Ilustracja do pytania
Pytanie 12

Gość korzystał z usług podstawowych i dodatkowych hotelu, w którym doba kosztuje 150,00 zł. Z jego pokoju skradziono aparat fotograficzny o wartości 10 100,00 zł. Jaką maksymalną wartość odszkodowania może otrzymać gość?

Pytanie 13

Do usług hotelarskich uzupełniających zalicza się m.in.:

Pytanie 14

Kelner realizując zamówienie room-service śniadania kontynentalnego dla gościa użyje

Pytanie 15

Który z podanych zestawów zawiera potrawy i napoje charakterystyczne dla śniadania angielskiego?

Pytanie 16

Jak długo należy gotować jajko we wrzącej osolonej wodzie, aby otrzymać przedstawione na zdjęciu jajko mollet?

Ilustracja do pytania
Pytanie 17

Który zabieg należy wykonać podczas obróbki wstępnej jaj w celu zabezpieczenia przed zakażeniem Salmonellą?

Pytanie 18

W który sposób jest serwowane śniadanie a la carte?

Pytanie 19

Którą formę śniadania powinno się zaproponować nowożeńcom, planującym pobyt w apartamencie, po przyjęciu weselnym?

Pytanie 20

Którą potrawę z jaj można uwzględnić w jadłospisie dla osób będących na diecie lekkostrawnej?

Pytanie 21

Która potrawa o galaretowatej powierzchni powstaje przez wylanie masy jajecznej na patelnię i smażenie z jednej strony?

Pytanie 22

Jak długo należy gotować jajko we wrzącej i osolonej wodzie, aby otrzymać jajko mollet?

Pytanie 23

Który rodzaj ustawienia krzeseł w sali konferencyjnej powinno się zaproponować organizatorom kongresu dla 300 osób?

Pytanie 24

Do usunięcia plamy z krwi na dywanie w pokoju hotelowym, pokojowa zastosuje w pierwszej kolejności

Pytanie 25

Wskaż dokument, który sporządza się po oddaniu przez gościa bagażu do przechowalni hotelowej.

Ilustracja do pytania
Pytanie 26

Na ilustracji przedstawiono

Ilustracja do pytania
Pytanie 27

Który z zamieszczonych rysunków przedstawia wózek hotelowy przeznaczony wyłącznie do transportu brudnej bielizny?

Ilustracja do pytania
Pytanie 28

Która z podanych metod jest najbardziej odpowiednia do usunięcia gumy do żucia przyklejonej do tapicerowanej kanapy?

Pytanie 29

Do wyposażenia wózka serwisowego <u><strong>nie zalicza się</strong></u>

Pytanie 30

Pracownik służby pięter powinien uzupełniać asortyment minibaru w pokoju hotelowym

Pytanie 31

Usługa fryzjerska to rodzaj usługi hotelowej

Pytanie 32

Podanie śniadania do pokoju gościa to

Pytanie 33

Do hotelu wpłynęło zamówienie na organizację konferencji dla 33 osób, które będą pracowały w trzyosobowych grupach na przygotowanych stanowiskach. Każde stanowisko powinno posiadać na wyposażeniu komputer. Którą salę konferencyjną należy zarezerwować dla zamawiającego usługę?

Ilustracja do pytania
Pytanie 34

Pokojowa w trakcie sprzątania łazienki w jednostce mieszkalnej oblała środkiem dezynfekującym pozostawioną przez gościa markową marynarkę. Kto ponosi odpowiedzialność materialną za spowodowaną szkodę?

Pytanie 35

Do herbaty po rosyjsku, podaje się

Pytanie 36

Ile wody i środka czyszczącego powinna zużyć korytarzowa do umycia posadzki w hallu recepcyjnym o powierzchni 80 m<sup>2</sup>, jeżeli zgodnie z hotelową procedurą sprzątania na każde 10 m<sup>2</sup> należy zużyć 10 litrów wody i 25 ml środka czyszczącego?

Pytanie 37

Którym środkiem powinna usunąć pokojowa plamę z pomadki do ust z wykładziny dywanowej?

Pytanie 38

Wskaż, co w świetle przepisów może być uznane za rzecz wniesioną przez gościa do hotelu.

Pytanie 39

Jakie warunki powinny panować w pomieszczeniach magazynowych, służących do przechowywania warzyw, takich jak kalafior, kapusta, marchew, por?

Pytanie 40

W celu ochrony blatu stołu przed zarysowaniem oraz ograniczenia odgłosu stawianej zastawy stołowej pod obrus należy położyć