Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

SPC.02 Pytanie 2081
Produkcja wyrobów spożywczych…

Partia jabłek przeznaczonych do wyrobu soków nie spełnia wymogów

A. znamiona zgniecenia skórki
B. nietypowe formy
C. smaki nieco kwaśne
D. żywe kolory
Produkcja wyrobów spożywczych…

Wskaż zestaw maszyn i urządzeń wykorzystywanych przy produkcji białej kiełbasy surowej?

A. Wilk, kuter, mieszarka, nadziewarka do farszu
B. Masownica, komora wędzarniczo-parzelnicza, konsza
C. Młynek koloidalny, łuskownica, autoklaw, walcowarka
D. Kuter, emulsyfikator, komora parzelnicza, gniotownik
SPC.01 Pytanie 2085
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Zastosowanie dużych i wysokiej jakości ziaren kakaowych jest szczególnie zalecane do wytwarzania

A. cukierków czekoladowych
B. wyborowych rodzajów czekolady pełnej
C. pierników pokrytych czekoladą
D. drażetek czekoladowych
SPC.03 Pytanie 2086
Produkcja wyrobów piekarskich

Pieczywo zalecane dla osób uczulonych na gluten oznaczone jest na opakowaniu znakiem graficznym przedstawiającym

A. zielone liście.
B. przekreślony prostokąt.
C. zielony trójkąt.
D. przekreślony kłos.
SPC.07 Pytanie 2090
Organizacja i nadzorowanie pr…

W zamrażaniu kriogenicznym żywności wykorzystuje się

A. glikol.
B. solankę.
C. azot.
D. freon.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Zgodnie z zamieszczonym fragmentem instrukcji laboratoryjnej, aby oznaczyć zawartość witaminy C w soku cytrynowym, należy badaną próbkę soku miareczkować

Fragment instrukcji laboratoryjnej
Metoda miareczkowa oznaczania witaminy C polega na jej ekstrakcji roztworem kwasu szczawiowego, a następnie utlenieniu kwasu askorbinowego do dehydroaskorbinowego w środowisku kwaśnym za pomocą mianowanego, niebieskiego barwnika 2,6-dichlorofenoloindofenolu (DCIP). Reakcja przebiega w sposób ilościowy, w stosunku 1:1 wynikającym z reakcji, a zawartość kwasu askorbinowego oblicza się z ilości zużytego mianowanego roztworu barwnika.

Stosowany podczas oznaczenia niebieski barwnik 2,6-dichlorofenoloindofenol w środowisku kwaśnym w formie utlenionej przyjmuje zabarwienie różowe, natomiast w formie zredukowanej jest bezbarwny. Trwała barwa różowa podczas miareczkowania powstaje po całkowitym utlenieniu zawartego w próbie kwasu askorbinowego.

A. dehydroaskorbinianem.
B. dichlorofenoloindofenolem.
C. kwasem szczawiowym.
D. kwasem jabłkowym.
Produkcja przetworów mięsnych…

Deformacja włókien, ich rozluźnienie i zrywanie podczas procesu zamrażania mięsa są typowymi objawami

A. ubytków masy
B. denaturacji białek
C. zmian barwy
D. zmian histologicznych
Produkcja wyrobów spożywczych…

Aby uzyskać jednolitą konsystencję składników farszu w trakcie wytwarzania kiełbas, wykorzystuje się

A. nadziewarki próżniowe
B. kostkownice
C. młynki koloidalne
D. krajalnice
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Jakie urządzenia należy użyć do wytworzenia masy serowej?

A. walcarkę lub wilk i mieszarkę
B. gniotownik i żelazka
C. młyn pięciowalcowy i mieszarkę
D. formierki wyciskające oraz żelazka
Organizacja i nadzorowanie pr…

Wskaż urządzenie wykorzystywane zarówno do produkcji koncentratu pomidorowego, jak i do produkcji mleka skondensowanego i cukru.

A. Krystalizator.
B. Saturator.
C. Wyparka.
D. Dyfuzor.
SPC.07 Pytanie 2106
Organizacja i nadzorowanie pr…

Piknometr jest naczyniem laboratoryjnym wykorzystywanym do oznaczania

A. suchej masy.
B. pH
C. gęstości.
D. cukrów redukujących.
SPC.03 Pytanie 2108
Produkcja wyrobów piekarskich

Korzystając z Receptury na chleb żytni razowy zamieszczony w tabeli określ, jaka jest średnia wydajność chleba w bochenkach o masie jednostkowej 1,0 kg, fermentujących na deskach?

Ilustracja do pytania 28
A. 142,5%
B. 144,5%
C. 143,0%
D. 145,0%
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Aby przygotować 1000 g herbatników klawiszy, potrzeba 140 g glazury białkowej. Jaką ilość tego składnika należy użyć do wyprodukowania 25 kg tych ciastek?

A. 0,35 kg
B. 5,60 kg
C. 0,56 kg
D. 3,50 kg
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Kluczową czynnością, którą wykonuje magazynier przy przyjmowaniu surowców od dostawcy do magazynu, jest

A. kontrola ilościowo-jakościowa
B. sprawdzanie temperatury i wilgotności w magazynach
C. planowanie rozmieszczenia zapasów w magazynach
D. rozliczanie faktur za dostarczony towar
SPC.04 Pytanie 2112
Produkcja przetworów mięsnych…

W tabeli przedstawiono wyniki kontroli jakości mięsa mielonego wołowego. Które partie mięsa spełniają wymagania normy?

Zawartość kolagenu [%]
nie więcej niż
Stosunek zawartości kolagenu do zawartości
białka w mięsie [%]
nie więcej niż
Wymagania
według normy
20,015,0
Partia A20,514,5
Partia B17,012,5
Partia C19,515,0
Partia D19,515,5

A. Partie B i C.
B. Partie A i B.
C. Partie C i D.
D. Partie A i D.
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Przed przystąpieniem do smażenia pączków w smażalniku, wyroby należy

A. zsunąć z blach do metalowego koszyczka, znajdującego się w zbiorniku z tłuszczem
B. wrzucać bezpośrednio ręką do zbiornika z tłuszczem
C. umieścić w metalowym koszyku, a następnie zanurzyć w zbiorniku z tłuszczem
D. umieścić na łyżce stołowej, a następnie zanurzyć w zbiorniku z tłuszczem
SPC.02 Pytanie 2116
Produkcja wyrobów spożywczych…

W ocenie organoleptycznej cukru buraczanego jego wadą jest

A. kryształów sypkość
B. charakterystyczny zapach
C. smak zbyt słodki
D. lekko brązowa barwa
SPC.07 Pytanie 2120
Organizacja i nadzorowanie pr…

Którą metodę suszenia należy zastosować do utrwalenia pokrojonych jabłek, aby susz poprzez kontakt z wodą łatwo odzyskał pierwotne właściwości surowca?

A. Kontaktową.
B. Owiewową.
C. Liofilizacyjną.
D. Fluidyzacyjną.