Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
ROL.11 Pytanie 2 001
Prowadzenie chowu i inseminac…

Do pierwszego zabiegu sztucznego unasienniania, jałówki rasy holsztyńsko-fryzyjskiej, przygotowuje się po osiągnięciu masy ciała

A. 300 kg i kondycji 2,25 - 2,5 punktów BCS.
B. 450 kg i kondycji 4,50 - 5,0 punktów BCS.
C. 400 kg i kondycji 3,25 - 3,5 punktów BCS.
D. 500 kg i kondycji 3,75 - 4,0 punktów BCS.
ROL.11 Pytanie 2 002
Prowadzenie chowu i inseminac…

Bezpośrednio przed wykonaniem zabiegu sztucznego unasienniania lochy blistrer z nasieniem knura należy podgrzać w kąpieli wodnej do temperatury

A. 40-42°C
B. 32-34°C
C. 36-38°C
D. 15-17°C
ROL.11 Pytanie 2 003
Prowadzenie chowu i inseminac…

Podmiot prowadzący punkt kopulacyjny ogierów przechowuje kopię świadectwa pokrycia przez okres

A. pięciu lat od dnia pokrycia.
B. dwóch lat od dnia pokrycia.
C. trzech lat od dnia pokrycia.
D. roku od dnia pokrycia.
ROL.11 Pytanie 2 004
Prowadzenie chowu i inseminac…

Na ilustracji znajduje się zestaw do inseminacji

Ilustracja do pytania 4
A. krowy.
B. lochy i krowy.
C. lochy.
D. klaczy i krowy.
ROL.11 Pytanie 2 005
Prowadzenie chowu i inseminac…

Zjawisko dostosowania się oka do oglądania przedmiotów znajdujących się w różnych odległościach to

A. akomodacja.
B. aklimatyzacja.
C. adaptacja.
D. adhezja.
ROL.11 Pytanie 2 006
Prowadzenie chowu i inseminac…

Wskaż gatunek zwierząt, u których występuje kość prącia.

A. Kaczka.
B. Pies.
C. Świnia.
D. Koń.
ROL.11 Pytanie 2 007
Prowadzenie chowu i inseminac…

Szyszynka wytwarza hormon

A. oksytocynę.
B. progesteron.
C. prolaktynę.
D. melatoninę.
ROL.11 Pytanie 2 008
Prowadzenie chowu i inseminac…

Największy gruczoł organizmu zwierzęcego produkujący żółć, położony w jamie brzusznej, umiejscowiony przed żołądkiem, na przeponie, to

A. grasica.
B. śledziona.
C. wątroba.
D. trzustka.
ROL.11 Pytanie 2 009
Prowadzenie chowu i inseminac…

Wskaż prawidłową kolejność przechodzenia treści pokarmowej, przez cztery kolejne odcinki przewodu pokarmowego, podczas trawienia pokarmu u kozy.

A. Żwacz, czepiec, księgi, trawieniec.
B. Księgi, żwacz, czepiec, trawieniec.
C. Trawieniec, czepiec, księgi, żwacz.
D. Czepiec, żwacz, księgi, trawieniec.
ROL.11 Pytanie 2 010
Prowadzenie chowu i inseminac…

"Rasa bydła mięsnego wywodząca się z Włoch. Masa ciała dorosłego buhaja 900 do 1000 kg, krowy – 600 kg, wysokość w kłębie 145 – 140 cm. Umaszczenie krów jest siwo-białe, czasami jasnobeżowe z ciemną pigmentacją śluzawicy, uszu, rogów i racic. Umaszczenie buhajów jest ciemniejsze z czarnym podpalaniem na głowie i rogach. Stosunkowo niewielka głowa, zwarty tułów, cienki kościec i doskonałe umięśnienie zadu. Rasa średnio wcześnie dojrzewająca; pierwsze krycie jałówek w wieku 16-18 miesięcy. Krowy produkują w okresie laktacji ok. 2000 kg mleka o wysokiej zawartości białka ogólnego, które wykorzystywane jest do produkcji sera – parmezanu." Opis dotyczy rasy

A. charolaise.
B. hereford.
C. salers.
D. piemontese.
ROL.11 Pytanie 2 011
Prowadzenie chowu i inseminac…

Na rysunku przedstawiającym przekrój strzałkowy mózgowia konia, móżdżek oznaczono numerem

Ilustracja do pytania 11
A. 3
B. 1
C. 2
D. 4
ROL.11 Pytanie 2 012
Prowadzenie chowu i inseminac…

Prawidłowo zbudowany grzbiet konia jest

A. prosty.
B. wklęśnięty.
C. spadzisty.
D. wypukły.
ROL.11 Pytanie 2 013
Prowadzenie chowu i inseminac…

Ilustracja przedstawia owcę rasy

Ilustracja do pytania 13
A. kent.
B. texel.
C. wrzosówka.
D. czarnogłówka.
ROL.11 Pytanie 2 014
Prowadzenie chowu i inseminac…

Niedobór wapnia w żywieniu młodych zwierząt jest między innymi przyczyną

A. łomikostu.
B. krzywicy.
C. perozy.
D. anemii.
ROL.11 Pytanie 2 015
Prowadzenie chowu i inseminac…

W składzie dobrego siana łąkowego nie może znajdować się

A. rajgras wyniosły.
B. skrzyp polny.
C. wiechlina łąkowa.
D. tymotka łąkowa.
ROL.11 Pytanie 2 016
Prowadzenie chowu i inseminac…

Pozostałe po omłocie roślin zbożowych lub strączkowych wysuszone łodygi to

A. ściernisko.
B. słoma.
C. siano.
D. plewy.
ROL.11 Pytanie 2 017
Prowadzenie chowu i inseminac…

W zakiszanej masie do wytworzenia kwasu mlekowego w ilości warunkującej prawidłowy przebieg zakiszania konieczna jest niezbędna ilość

A. węglowodanów.
B. witamin.
C. tłuszczy.
D. białka.
ROL.11 Pytanie 2 018
Prowadzenie chowu i inseminac…

Makuchy wykorzystywane jako pasza dla zwierząt stanowią produkt uboczny powstający przy produkcji

A. mąki.
B. oleju.
C. cukru.
D. piwa.
ROL.11 Pytanie 2 019
Prowadzenie chowu i inseminac…

W żywieniu klaczy karmiących stosuje się dodatek mlekopędny w postaci pójła z

A. otrąb pszennych.
B. śruty poekstrakcyjnej sojowej.
C. siana z traw.
D. kiszonki z kukurydzy.
ROL.11 Pytanie 2 020
Prowadzenie chowu i inseminac…

W dawkach pokarmowych dla krów mlecznych ogranicza się udział pasz zmieniających barwę mleka.
Przykładem takich pasz są

A. ziemniaki i buraki pastewne.
B. siano łąkowe i słoma jęczmienna.
C. słoma jęczmienna i sianokiszonka z traw.
D. marchew i buraki ćwikłowe.
ROL.11 Pytanie 2 021
Prowadzenie chowu i inseminac…

Jednostki wartości energetycznej pasz JPM i JPŻ stosowane są w żywieniu

A. kotów.
B. świń.
C. koni.
D. bydła.
ROL.11 Pytanie 2 022
Prowadzenie chowu i inseminac…

Podczas układania dawki pokarmowej dla bydła w pierwszej kolejności należy bilansować

A. pasze treściwe.
B. pasze objętościowe soczyste.
C. pasze objętościowe suche.
D. związki mineralne.
ROL.11 Pytanie 2 023
Prowadzenie chowu i inseminac…

Zmianę grupy wiekowej zwierzęcia ze względu na wiek lub zmianę grupy użytkowej wskutek zmiany jego sposobu użytkowania, w tabeli obrotu stada zapisuje się jako

A. przeznaczenie.
B. przeniesienie.
C. przemieszczenie.
D. przeklasowanie.
ROL.11 Pytanie 2 024
Prowadzenie chowu i inseminac…

Poziom oświetlenia naturalnego w budynkach inwentarskich oblicza się jako stosunek powierzchni okien do powierzchni

A. podłogi.
B. ścian.
C. legowisk.
D. sufitu.
ROL.11 Pytanie 2 025
Prowadzenie chowu i inseminac…

Jednym ze sposobów ograniczania emisji amoniaku w chlewni jest

A. utrzymywanie w chlewni temperatury o 2 °C powyżej normy.
B. utrzymywanie zwierząt na głębokiej ściółce.
C. obniżenie poziomu białka w paszy.
D. zwiększenie poziomu włókna w paszy.
ROL.11 Pytanie 2 026
Prowadzenie chowu i inseminac…

W celu bezpiecznej obsługi krów podczas doju, zabezpieczając się przed kopnięciem, stosuje się

A. klucz Harmsa.
B. poskrom laskowy.
C. kantar.
D. dutkę.
ROL.11 Pytanie 2 027
Prowadzenie chowu i inseminac…

Dobierz parametry pracy systemu udojowego do przeprowadzenia zgodnego ze sztuką w zawodzie doju krów.

A. Podciśnienie 52 – 58 kPa, liczba pulsów – 80
B. Podciśnienie 42 – 48 kPa, liczba pulsów – 60
C. Podciśnienie 20 – 28 kPa, liczba pulsów – 20
D. Podciśnienie 32 – 38 kPa, liczba pulsów – 40
ROL.11 Pytanie 2 028
Prowadzenie chowu i inseminac…

W ekologicznym chowie kur niosek dopuszcza się

A. stosowanie mieszanek zawierających kokcydiostatyki paszowe.
B. obcinanie dziobów u piskląt.
C. utrzymywanie w jednym kurniku więcej niż 3 000 kur.
D. profilaktyczne szczepienie kur.
ROL.11 Pytanie 2 029
Prowadzenie chowu i inseminac…

Pierwsza pomoc udzielona koniowi z podejrzeniem kolki polega na

A. położeniu konia na lewym boku.
B. podaniu obroku.
C. napojeniu konia.
D. oprowadzaniu stępem.
ROL.11 Pytanie 2 030
Prowadzenie chowu i inseminac…

Przedstawiony na ilustracji kolczyk służy do oznakowania

Ilustracja do pytania 30
A. koni.
B. bydła.
C. świń.
D. kóz.
ROL.11 Pytanie 2 031
Prowadzenie chowu i inseminac…

W praktyce w celu uzyskania około 2% roztworu środka dezynfekcyjnego do 1 litra wody dodaje się 20 ml środka X. Oblicz, ile ml środka X należy dodać do 5 litrów wody, aby uzyskać roztwór około 5%.

A. 150 ml
B. 100 ml
C. 200 ml
D. 250 ml
ROL.11 Pytanie 2 032
Prowadzenie chowu i inseminac…

Przedstawione na ilustracji narzędzie to

Ilustracja do pytania 32
A. haczyk.
B. kopystka.
C. trokar.
D. trymer.
ROL.11 Pytanie 2 033
Prowadzenie chowu i inseminac…

Proces tworzenia dokładnych kopii organizmu macierzystego, czyli tworzenie osobników zawierających identyczną informację genetyczną, to

A. inseminacja.
B. in vitro.
C. embriotransfer.
D. klonowanie.
ROL.11 Pytanie 2 034
Prowadzenie chowu i inseminac…

Oblicz przewidywany termin rozpoczęcia kolejnej rui u klaczy, jeżeli objawy ostatniej rui wygasły w dniu
6 marca, a ruja trwała 6 dni.

A. 15 marca.
B. 24 marca.
C. 31 marca.
D. 6 kwietnia.
ROL.11 Pytanie 2 035
Prowadzenie chowu i inseminac…

Skuteczne pokrycie lochy nastąpiło w dniu 1 stycznia, poród odbędzie się w dniu

A. 26 czerwca.
B. 26 kwietnia.
C. 27 lipca.
D. 27 maja.
ROL.11 Pytanie 2 036
Prowadzenie chowu i inseminac…

Wskaż temperaturę graniczną, powyżej której plemniki buhaja zostaną bardzo szybko uszkodzone, np. w trakcie wyjmowania nasienia z kontenera.

A. –130 °C
B. –170 °C
C. –150 °C
D. –190 °C
ROL.11 Pytanie 2 037
Prowadzenie chowu i inseminac…

Pokrycie lochy rasy pbz knurem rasy pietrain jest przykładem

A. krzyżowania wsobnego.
B. krzyżowania towarowego.
C. kojarzenia.
D. bastardyzacji.
ROL.11 Pytanie 2 038
Prowadzenie chowu i inseminac…

Rysunek przedstawia

Ilustracja do pytania 38
A. tester rui.
B. kateter Gedis.
C. pistolet inseminacyjny.
D. kateter z oliwką.
ROL.11 Pytanie 2 039
Prowadzenie chowu i inseminac…

Najwłaściwszym terminem unasienniania krów jest druga połowa fazy rujowej i początek fazy porujowej tj. między 12 a 24 godziną od początku rui właściwej. W jakich godzinach należy wykonać zabieg unasienniania, jeżeli początek rui właściwej nastąpił około godziny 5 rano.

A. Między 15 a 3.
B. Między 8 a 20.
C. Między 17 a 5.
D. Między 12 a 24.
ROL.11 Pytanie 2 040
Prowadzenie chowu i inseminac…

Zewnętrznym objawem ejakulacji u ogiera w trakcie kopulacji jest

A. wykonywanie ruchów ogonem.
B. gryzienie klaczy po szyi.
C. przestępowanie z nogi na nogę.
D. ślinienie się ogiera.