Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

SPC.01 Pytanie 1202
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Jakim defektem w twarogu uniemożliwia jego zastosowanie w produkcji sernika?

A. charakterystyczny zapach
B. łagodny smak
C. uszkodzone opakowanie
D. śliska powierzchnia
SPC.02 Pytanie 1205
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie przyprawy oraz dodatki są potrzebne do przygotowania ogórków konserwowych?

A. Ziele angielskie, gorczyca, cukier, sól, ocet
B. Chrzan, czosnek, pieprz, sól, kwas sorbowy
C. Pieprz, majeranek, sól, cukier, kwas mlekowy
D. Tymianek, estragon, cukier, kwas benzoesowy
SPC.01 Pytanie 1207
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Pracownik cukierni zauważył, że wyraźnie pogorszyły się walory smakowe i zapachowe tłuszczu używanego do smażenia. W tej sytuacji powinno się tłuszcz

A. odstawić do chłodziarki
B. przeznaczyć do konsumpcji
C. zamrozić
D. wymienić
SPC.01 Pytanie 1210
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Udostępnienie pierwszej pomocy cukiernikowi, który przy pracy doznał zwichnięcia nogi, powinno obejmować

A. wykonanie masażu kończyny
B. nastawienie zwichniętego stawu
C. założenie opatrunku na nogę
D. unieruchomienie kończyny
SPC.07 Pytanie 1212
Organizacja i nadzorowanie pr…

Aby utwardzić oleje roślinne stosowane w produkcji margaryny, należy zrealizować proces

A. uwodnienia
B. uwodornienia
C. hydrolizy
D. fermentacji
SPC.01 Pytanie 1215
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Podczas przeprowadzania oceny organoleptycznej syropu wodno-cukrowego na pomadę, wykorzystuje się test na

A. cienką nitkę
B. grubą nitkę
C. smak
D. pióro
SPC.04 Pytanie 1216
Produkcja przetworów mięsnych…

Najważniejsze mięśnie, które tworzą karkówkę, to

A. mięśnie szyi i część mięśnia najdłuższego grzbietu
B. mięsień trójgłowy ramienia i podłopatkowy
C. mięsień najdłuższy grzbietu i wielodzielny grzbietu
D. mięsień najdłuższy grzbietu i fragment mięśni lędźwiowych
SPC.04 Pytanie 1217
Produkcja przetworów mięsnych…

Jakie części mięsa obejmują mięśnie prostowniki i zginacze?

A. szynki
B. łopatki
C. golonki
D. biodrówki
Produkcja wyrobów cukierniczy…

W jakim urządzeniu powinny być wystawione eklery z kremem śmietankowym pokryte czekoladą?

A. Na stole chłodniczym
B. W zamrażarce szokowej
C. W komorze chłodniczej
D. W witrynie chłodniczej
Produkcja wyrobów cukierniczy…

W obszarze sprzedaży cukierni, do przechowywania oraz prezentacji lodów i sorbetów wykorzystuje się

A. zamrażarki kontaktowe
B. lady mroźnicze
C. regały chłodnicze
D. tunele chłodzące
SPC.07 Pytanie 1220
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakie składniki stosuje się do produkcji budyniu w proszku?

A. skrobia
B. żelatyna
C. kazeina
D. pektyna
Produkcja wyrobów spożywczych…

Peklowanie surowego mięsa bez kości, odcedzanie, formowanie i zawiązywanie, osadzanie, wędzenie, obróbka cieplna, schładzanie oraz chłodzenie — to etapy wytwarzania

A. kiełbas gotowanych
B. wędzonek gotowanych
C. kiełbas surowych
D. wędlin podrobowych
Produkcja przetworów mięsnych…

Najlepsze rezultaty rozmrażania niewielkich elementów mięsnych osiąga się poprzez

A. szybkie zamrażanie i powolne rozmrażanie
B. wolne zamrażanie i rozmrażanie
C. szybkie zamrażanie i rozmrażanie
D. powolne zamrażanie i szybkie rozmrażanie
Produkcja przetworów mięsnych…

Rozluźnienie tkanek, zmiana kształtu włókien oraz ich zrywanie podczas mrożenia mięsa to typowe cechy dla

A. ubyłków masy
B. denaturacji białek
C. zmian koloru
D. zmian histologicznych
Produkcja wyrobów spożywczych…

Aby uzyskać sok z pokrojonych owoców, należy użyć

A. homogenizatora tłokowego
B. wirówki filtracyjnej
C. mlewnika walcowego
D. prasy taśmowej
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Kluczową czynnością, którą wykonuje magazynier przy przyjmowaniu surowców od dostawcy do magazynu, jest

A. sprawdzanie temperatury i wilgotności w magazynach
B. kontrola ilościowo-jakościowa
C. rozliczanie faktur za dostarczony towar
D. planowanie rozmieszczenia zapasów w magazynach
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Korzystając z receptury zamieszczonej w tabeli oblicz, ile kilogramów cukru potrzeba do wyprodukowania
20 sztuk babek biszkoptowo-tłuszczowych, jeżeli jedna babka waży 0,5 kg.

Receptura na babkę biszkoptowo - tłuszczową
SkładnikiIlość [g]
Mąka pszenna typ 500300
Cukier220
Jaja300
Margaryna250
Wydajność1 000

A. 5,50 kg
B. 2,20 kg
C. 4,40 kg
D. 1,10 kg
SPC.04 Pytanie 1231
Produkcja przetworów mięsnych…

Po usunięciu chrząstki łopatkowej w procesie wykrawania karkówki cielęcej, co należy zrobić w pierwszej kolejności?

A. wykrawa się pięć przepołowionych kręgów szyjnych
B. oddziela się mięśnie międzyżebrowe od żeber
C. wykonuje się wykrawanie sześciu podzielonych kręgów piersiowych
D. oddziela się część najdłuższego mięśnia grzbietu od górnych odcinków żeber
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Wskaż brakujący w tabeli surowiec niezbędny do produkcji sękacza.

Surowce/dodatki
Mąka pszenna
Masło
..........?
Cukier puder
Proszek do pieczenia
Cukier waniliowy

A. Jaja.
B. Kakao.
C. Miód.
D. Drożdże.
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Na podstawie receptury zamieszczonej w tabeli oblicz, ile mąki i mleka należy przygotować do produkcji 72 sztuk muffinek.

Normatyw na muffinki
SurowceIlość
mąka pszenna320 g
mleko200 ml
olej100 ml
jaja60 g
cukier40 g
proszek do pieczenia20 g
sól5 g
wydajność12 sztuk

A. 0,64 kg mąki i 0,40 l mleka
B. 1,28 kg mąki i 0,80 l mleka
C. 2,56 kg mąki i 1,60 l mleka
D. 1,92 kg mąki i 1,20 l mleka
Produkcja wyrobów piekarskich

Do składników piekarskich, które powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej, zalicza się

A. śmietana oraz śmietanka
B. miód naturalny i sztuczny
C. drożdże suche
D. oleje roślinne
SPC.02 Pytanie 1240
Produkcja wyrobów spożywczych…

Pracownicy zajmujący się wytwarzaniem żywności mają obowiązek

A. noszenia nakrycia głowy w pełni zakrywającego włosy
B. używania rękawic ochronnych podczas pracy
C. zakupu odzieży roboczej pozbawionej zapięć
D. korzystania z prysznica co najmniej raz na trzy dni