Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
SPC.02 Pytanie 1 681
Produkcja wyrobów spożywczych…

Do rozdzielania surowców różniących się wielkością i kształtem należy zastosować

A. wialnię.
B. cyklon.
C. sortownik.
D. wirówkę.
SPC.02 Pytanie 1 682
Produkcja wyrobów spożywczych…

Który z podanych surowców jest oczyszczany z ciał mechanicznych oraz częściowo z drobnoustrojów za pomocą wirówki?

A. Ziarna.
B. Mleko.
C. Owoce.
D. Olej.
SPC.02 Pytanie 1 683
Produkcja wyrobów spożywczych…

Ile kilogramów kukurydzy należy użyć do produkcji 7 000 litrów spirytusu, jeżeli ze 100 kg tego surowca otrzymuje się 35 litrów wyrobu gotowego?

A. 5 000 kg
B. 10 000 kg
C. 15 500 kg
D. 20 000 kg
SPC.02 Pytanie 1 684
Produkcja wyrobów spożywczych…

Do usuwania skórki z pomidorów należy zastosować obieraczkę

A. parową.
B. cierną.
C. nożową.
D. spalinową.
SPC.02 Pytanie 1 685
Produkcja wyrobów spożywczych…

Wskaż niewłaściwie dobrane surowce i materiały pomocnicze do produkcji wyrobu gotowego.

Ilustracja do pytania 5
A. A.
B. C.
C. D.
D. B.
SPC.02 Pytanie 1 686
Produkcja wyrobów spożywczych…

Proces ekstrakcji należy zastosować w produkcji

A. spirytusu rektyfikowanego.
B. oleju rzepakowego.
C. piwa pasteryzowanego.
D. soku jabłkowego.
SPC.02 Pytanie 1 687
Produkcja wyrobów spożywczych…

Proces blanszowania surowca należy zastosować w produkcji

A. kiełbasy.
B. kaszy.
C. kompotów.
D. cukru.
SPC.02 Pytanie 1 688
Produkcja wyrobów spożywczych…

W produkcji kawy zbożowej należy zastosować proces

A. smażenia.
B. rektyfikacji.
C. ekstrakcji.
D. prażenia.
SPC.02 Pytanie 1 689
Produkcja wyrobów spożywczych…

Wytapianie, rafinacja, ochładzanie i pakowanie to etapy produkcji

A. oleju rzepakowego.
B. smalcu domowego.
C. margaryny mlecznej.
D. czekolady gorzkiej.
SPC.02 Pytanie 1 690
Produkcja wyrobów spożywczych…

Kupażowanie należy zastosować w procesie produkcji

A. oleju.
B. jogurtu.
C. wina.
D. majonezu.
SPC.02 Pytanie 1 691
Produkcja wyrobów spożywczych…

Kiszenie kapusty należy prowadzić do momentu uzyskania kwasowości, mieszczącej się w zakresie pH

A. od 7,6 do 9,0.
B. od 0,5 do 1,5.
C. od 3,5 do 4,0.
D. od 5,5 do 7,5.
SPC.02 Pytanie 1 692
Produkcja wyrobów spożywczych…

Pasteryzację kompotu truskawkowego należy prowadzić w zakresie temperatur

A. od 100ºC do 110ºC
B. od 30ºC do 50ºC
C. od 120ºC do 130ºC
D. od 80ºC do 90ºC
SPC.02 Pytanie 1 693
Produkcja wyrobów spożywczych…

Zapisy z pomiarów monitorowanych parametrów technologicznych należy prowadzić

A. w normie zakładowej.
B. w protokole laboratoryjnym.
C. w dzienniku produkcji.
D. w instrukcji technologicznej.
SPC.02 Pytanie 1 694
Produkcja wyrobów spożywczych…

Wskaż grupę urządzeń do produkcji suszów owocowo-warzywnych.

A. Młynki koloidalne, gniotowniki, przecieraczki, stacje wyparne, wirówki.
B. Ocieraczki karborundowe, kociołki do rozparzania, młynki tarczowe.
C. Płuczki, drylownice, sita, blanszowniki, komory sulfitacyjne, suszarnie.
D. Rozdrabniacze udarowe, przecieraczki, młynki tarczowe, sterylizatory płytowe.
SPC.02 Pytanie 1 695
Produkcja wyrobów spożywczych…

Fragment zamieszczonej instrukcji dotyczy produkcji

Ilustracja do pytania 15
A. dżemu truskawkowego.
B. koncentratu pomidorowego.
C. soku brzoskwiniowego.
D. przecieru jabłkowego.
SPC.02 Pytanie 1 696
Produkcja wyrobów spożywczych…

Do produkcji płatków kukurydzianych należy zastosować

A. ekstraktor.
B. sterylizator.
C. ekstruder.
D. smażalnik.
SPC.02 Pytanie 1 697
Produkcja wyrobów spożywczych…

Suszarkę fluidyzacyjną należy zastosować do suszenia

A. groszku.
B. ryb.
C. mleka.
D. mięsa.
SPC.02 Pytanie 1 698
Produkcja wyrobów spożywczych…

Do hodowli zakwasu używanego do produkcji masła i sera należy zastosować

A. frezery.
B. odgazowywacze.
C. mateczniki.
D. wyparki.
SPC.02 Pytanie 1 699
Produkcja wyrobów spożywczych…

Do wyciskania soku z rozdrobnionych owoców należy zastosować

A. wirówkę filtracyjną.
B. prasę taśmową.
C. mlewnik walcowy.
D. homogenizator tłokowy.
SPC.02 Pytanie 1 700
Produkcja wyrobów spożywczych…

Korzystając z receptury na 100 kg sera topionego oblicz, ile kilogramów sera i twarogu łącznie należy użyć do produkcji 2 000 kg wyrobu gotowego.

Ilustracja do pytania 20
A. 840 kg
B. 420 kg
C. 1050 kg
D. 210 kg
SPC.02 Pytanie 1 701
Produkcja wyrobów spożywczych…

Wadą chleba pszenno-żytniego w ocenie organoleptycznej jest jego

A. miękisz zwarty.
B. kształt symetryczny.
C. chrupiąca skórka.
D. smak lekko słony.
SPC.02 Pytanie 1 702
Produkcja wyrobów spożywczych…

Wskaż niewłaściwie dobrane urządzenie do procesu lub operacji technologicznej.

Ilustracja do pytania 22
A. A.
B. D.
C. B.
D. C.
SPC.02 Pytanie 1 703
Produkcja wyrobów spożywczych…

Substancja, której znaczne przedawkowanie w procesie produkcji może być powodem zagrożenia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, to

A. kwas askorbinowy.
B. dwutlenek węgla.
C. saletra sodowa.
D. chlorek sodu.
SPC.02 Pytanie 1 704
Produkcja wyrobów spożywczych…

Smak dobrze ukiszonych ogórków powinien być

A. dość gorzki.
B. mocno cierpki.
C. czysto kwaśny.
D. lekko słodki.
SPC.02 Pytanie 1 705
Produkcja wyrobów spożywczych…

Mrożonki warzywne przeznaczone do długotrwałego magazynowania należy przechowywać w komorach mroźniczych, w temperaturze

A. od -2°C do -6°C
B. od -18°C do -35°C
C. od -8°C do -15°C
D. od 0°C do 4°C
SPC.02 Pytanie 1 706
Produkcja wyrobów spożywczych…

W procesie produkcji żywności, zgodnie z systemem HACCP, etapem, który eliminuje zagrożenie fizyczne, jest

A. prażenie.
B. przesiewanie.
C. pasteryzacja.
D. pakowanie.
SPC.02 Pytanie 1 707
Produkcja wyrobów spożywczych…

Urządzeniem transportu wewnętrznego nie jest

A. podnośnik łańcuchowy.
B. paleta drewniana.
C. wózek widłowy.
D. przenośnik rolkowy.
SPC.02 Pytanie 1 708
Produkcja wyrobów spożywczych…

Lampę owadobójczą w magazynie wyrobów gotowych należy zamontować

A. za regałem.
B. na palecie.
C. za oknem.
D. nad drzwiami.
SPC.02 Pytanie 1 709
Produkcja wyrobów spożywczych…

Która instytucja udziela zezwolenia na przewóz żywności wyznaczonym samochodem dostawczym?

A. Inspekcja Dozoru Technicznego.
B. Państwowa Inspekcja Sanitarna.
C. Państwowa Inspekcja Handlowa.
D. Inspekcja Transportu Drogowego.
SPC.02 Pytanie 1 710
Produkcja wyrobów spożywczych…

Uwzględniając zasadę Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP), wskaż brakującą czynność we fragmencie schematu technologicznego produkcji konserwy mięsnej.

Ilustracja do pytania 30
A. Sterylizacja.
B. Rozdrabnianie.
C. Masowanie.
D. Dojrzewanie.
SPC.02 Pytanie 1 711
Produkcja wyrobów spożywczych…

Surowcem niedozwolonym do produkcji pieczywa bezglutenowego jest mąka

A. pszenna.
B. ryżowa.
C. kukurydziana.
D. gryczana.
SPC.02 Pytanie 1 712
Produkcja wyrobów spożywczych…

Materiałami pomocniczymi stosowanymi w produkcji kiełbas są

A. mięso i tłuszcze.
B. osłonki i przędza.
C. saletra i sól.
D. pieprz i czosnek.
SPC.02 Pytanie 1 713
Produkcja wyrobów spożywczych…

W którym magazynie umieszcza się dżem?

Ilustracja do pytania 33
A. C.
B. D.
C. A.
D. B.
SPC.02 Pytanie 1 714
Produkcja wyrobów spożywczych…

Partię jabłek do produkcji soków dyskwalifikują

A. intensywne barwy.
B. nieforemne kształty.
C. smaki lekko kwaśne.
D. ślady obicia skórki.
SPC.02 Pytanie 1 715
Produkcja wyrobów spożywczych…

Przedstawiona na ilustracji przyprawa w naturalnej postaci, stosowana do produkcji niektórych gatunków piwa, to

Ilustracja do pytania 35
A. goździki.
B. cynamon.
C. imbir.
D. anyż.
SPC.02 Pytanie 1 716
Produkcja wyrobów spożywczych…

Do zakładu przetwórstwa zbóż można przyjąć ziarna

A. połamane.
B. wilgotne.
C. porośnięte.
D. porażone.
SPC.02 Pytanie 1 717
Produkcja wyrobów spożywczych…

Ile kartonów zbiorczych należy przygotować do zapakowania 600 opakowań jednostkowych ciastek o gramaturze 300 g, jeżeli w jednym kartonie zbiorczym mieści się 6 kg wyrobów cukierniczych?

A. 30 kartonów zbiorczych.
B. 20 kartonów zbiorczych.
C. 180 kartonów zbiorczych.
D. 100 kartonów zbiorczych.
SPC.02 Pytanie 1 718
Produkcja wyrobów spożywczych…

Ile mięsa wieprzowego chudego należy użyć do wyrobu 1 600 kg kiełbasy polskiej wędzonej, jeżeli wydajność produkcji wynosi 80%?

A. 1 280 kg
B. 1 920 kg
C. 2 400 kg
D. 2 000 kg
SPC.02 Pytanie 1 719
Produkcja wyrobów spożywczych…

W którym wierszu występują prawidłowo dobrane surowce i dodatki do produkcji dżemu owocowego?

Ilustracja do pytania 39
A. C.
B. D.
C. B.
D. A.
SPC.02 Pytanie 1 720
Produkcja wyrobów spożywczych…

Które urządzenia stosuje się do przygotowania mąki w produkcji piekarskiej?

A. Miesiarki.
B. Silosy.
C. Przesiewacze.
D. Dzielarki.