Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja i nadzorowanie pr…

Aby oddzielić chemiczne zanieczyszczenia (fuzle) obecne w spirytusie, jakie urządzenie należy zastosować?

A. kolumnę rektyfikacyjną
B. ekstraktor ślimakowy
C. wirówkę sedymentacyjną
D. wyparkę próżniową
Produkcja wyrobów spożywczych…

Na podstawie tabeli określ, ile kilogramów masła należy zużyć, aby wyprodukować 10 kg kremu russel.

Tab. Receptura na 1000 g kremu russel
SurowceIlość [g]
Cukier puder276,0
Jaja220,0
Masło220,0
Margaryna331,0
Esencja rumowa4,7
Spirytus6,6
Razem1058,3
Straty58,3
Wydajność1000,0

A. 2,2 kg
B. 1,2 kg
C. 12 kg
D. 22 kg
SPC.02 Pytanie 564
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenie jest używane do pomiaru ciśnienia w autoklawie?

A. psychrometr
B. barometr
C. higrometr
D. manometr
SPC.04 Pytanie 566
Produkcja przetworów mięsnych…

Mięso wieprzowe drobne zakwalifikowane do klasy III powinno mieć

A. chude lub średnio tłuste, ścięgniste
B. tłuste, bez ścięgien
C. średnio tłuste, bez ścięgien
D. krwiste, ścięgniste z węzłami chłonnymi
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Korzystając z podanej receptury oblicz, ile drożdży można maksymalnie użyć do wyprodukowania 100 croissantów.

SkładnikiJ.m.Ilość na 20 sztuk
Mąka typ 450kg0,500
Sólkg0,010
Cukierkg0,050
Drożdżekg0,015-0,020
Jajkaszt.½
Mlekol.0,300
Tłuszcz do wałkowaniakg0,250

A. 0,055 kg
B. 0,070 kg
C. 0,100 kg
D. 0,065 kg
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Piekarnia musi wytworzyć 500 kg ciasta drożdżowego. Dysponuje dzieżami o pojemności 50 kg. Jak należy zaplanować produkcję zamówionego ciasta?

A. 10 dzieży
B. 15 dzieży
C. 13 dzieży
D. 8 dzieży
Produkcja wyrobów spożywczych…

Warzywne mrożonki, które mają być długo przechowywane, powinny być trzymane w komorach mroźniczych, w jakiej temperaturze?

A. od -18°C do -35°C
B. od -8°C do -15°C
C. od -2°C do -6°C
D. od 0°C do 4°C
Produkcja przetworów mięsnych…

Przy wykrawaniu antrykotu wołowego najpierw należy odciąć

A. międzyżebrowe mięśnie wewnętrzne wzdłuż żebra (lub je zeskrobać)
B. przyczepy mięśni pomiędzy chrząstkami końcowymi żeber
C. mięso z górnych części żeber (od siódmego do dwunastego)
D. pozostałe kości po wcześniejszym usunięciu przepołowionych kręgów szyjnych
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Z surowców wymienionych w recepturze zamieszczonej w tabeli wyprodukuje się 1 000 g ciasta

Receptura
SkładnikiIlość [g]
Mąka pszenna450
Mąka ziemniaczana80
Cukier350
Jaja700
Wydajność1 000

A. biszkoptowego.
B. kruchego.
C. francuskiego.
D. parzonego.
Produkcja wyrobów spożywczych…

W trakcie użytkowania obieraczki parowej do wstępnej obróbki marchwi przeznaczonej na sok, istotne jest, aby obserwować

A. stopień rozgotowania marchwi
B. ciśnienie pary
C. temperaturę cieczy
D. poziom rozdrobnienia marchwi
SPC.02 Pytanie 576
Produkcja wyrobów spożywczych…

Proces przygotowania zboża do przemiału obejmuje jego oczyszczanie oraz kondycjonowanie, które polega na

A. nawilżeniu
B. sortowaniu
C. osuszeniu
D. oczyszczeniu
SPC.01 Pytanie 577
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Zbyt

A. znaczny dodatek mąki ziemniaczanej
B. niska ilość jaj w cieście
C. niewielka ilość cukru w cieście
D. długotrwałe ubijanie jaj z cukrem
SPC.02 Pytanie 579
Produkcja wyrobów spożywczych…

Do przygotowywania potraw w temperaturze 180°C używa się

A. masła ekstra
B. oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
C. smalcu
D. oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
SPC.03 Pytanie 580
Produkcja wyrobów piekarskich

Przygotowanie mąki graham do wytwarzania ciasta na chleb graham wymaga jej

A. wymieszania z solą
B. rozmiękczenia gorącą wodą
C. zaparzenia tłuszczem
D. połączenia z mąką żytnią
Produkcja przetworów mięsnych…

Aby uzyskać 100 kg białej kiełbasy surowej, potrzeba 70 kg mięsa wieprzowego. Jaką ilość mięsa wieprzowego należy pobrać z magazynu, by wyprodukować 2000 kg kiełbasy?

A. 700 kg
B. 400 kg
C. 1 400 kg
D. 1 000 kg
Produkcja wyrobów spożywczych…

W trakcie wytwarzania kefiru, zanim dodany zostanie grzybek do mleka, należy przeprowadzić w kolejności: oczyszczanie mleka, normalizację poziomu tłuszczu oraz

A. pasteryzację i oziębianie
B. zagęszczanie i hartowanie
C. dojrzewanie i pielęgnację
D. formowanie i pakowanie
Produkcja wyrobów piekarskich

Zasada FIFO (pierwsze weszło, pierwsze wyszło) stosowana w piekarniach odnosi się do

A. obrotu surowców
B. analizy organoleptycznej surowców
C. kontroli warunków przechowywania
D. zarządzania ilością produktów
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jaką ilość kg cukru trzeba zastosować do wyprodukowania 5 000 dm3 napoju owocowego, kiedy na 100 dm3 gotowego produktu potrzebne jest 8 kg tego składnika?

A. 620 kg
B. 500 kg
C. 800 kg
D. 400 kg
SPC.03 Pytanie 588
Produkcja wyrobów piekarskich

Jaki proces technologiczny jest kluczowy dla uzyskania odpowiedniej struktury miąższu w chlebie pszennym?

A. Zmiana temperatury pieczenia
B. Garowanie ciasta
C. Mieszanie składników na zimno
D. Dodatkowe nawilżanie ciasta
SPC.07 Pytanie 598
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jaką metodę stosuje się do peklowania mięsa drobnego przeznaczonego do wyrobu kiełbasy?

A. mieszaną
B. nastrzykową
C. zalewową
D. suchą
Produkcja przetworów mięsnych…

Jaką ilość kilogramów schabu zakład powinien przygotować do wysyłki, jeżeli złożono zamówienie na 300 porcji schabu surowego, każda pakowana po 0,3 kg?

A. 600 kg
B. 900 kg
C. 300 kg
D. 90 kg
SPC.03 Pytanie 600
Produkcja wyrobów piekarskich

Przed upieczeniem kawałków ciasta na chały zdobne należy

A. posypać górną powierzchnię mąką
B. posypać wilgotną powierzchnię nasionami maku
C. zwilżyć górną powierzchnię olejem
D. posmarować wierzch rozmąconym jajkiem