Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakie czynności, takie jak mycie, obieranie, blanszowanie oraz smażenie, są stosowane w procesie produkcji?

A. pączków nadziewanych
B. suszu buraczanego
C. sera topionego
D. frytek ziemniaczanych
Produkcja wyrobów spożywczych…

Aby usunąć skórkę ze śliwek i brzoskwiń, trzeba wykonać czynność

A. opalania owoców przez 15 sekund przy pomocy płomienia gazowego o temperaturze 900°C
B. obierania owoców za pomocą bębnowej obieraczki ciernej
C. zanurzania owoców w 1-2% roztworze zasady sodowej o temperaturze 100°C
D. spryskania owoców niskoprocentowym roztworem kwasu octowego
SPC.04 Pytanie 1289
Produkcja przetworów mięsnych…

W trakcie produkcji parówek po wyborze podstawowych surowców, ich rozdrabnianiu oraz mieszaniu, następują kolejno etapy:

A. napełnianie, osadzanie, wędzenie, parzenie, chłodzenie
B. napełnianie, osadzanie, parzenie, suszenie, chłodzenie
C. osadzanie, napełnianie, wędzenie, parzenie, chłodzenie
D. napełnianie, osadzanie, wędzenie, suszenie, chłodzenie
SPC.04 Pytanie 1290
Produkcja przetworów mięsnych…

Który z poniższych dokumentów określa regulacje dotyczące produkcji, standardów oraz metod analizy wyrobów mięsnych?

A. Polska Norma
B. Certyfikat
C. Umowa sprzedaży
D. Receptura
Produkcja wyrobów spożywczych…

W jakim urządzeniu odbywa się proces zagęszczania serwatki, która została odłuszczona i odbiałczona?

A. W wyparce
B. W autoklawie
C. W prasie
D. W wirówce
SPC.04 Pytanie 1293
Produkcja przetworów mięsnych…

Jakie urządzenie powinno się wykorzystać w linii zmechanizowanego rozbioru do eliminacji wyłącznie zewnętrznej tkanki łącznej z produktów mięsnych, zachowując nietkniętą strukturę mięśni?

A. Odbłoniarka
B. Piła tarczowa
C. Skórowaczka
D. Piła taśmowa
Produkcja wyrobów piekarskich

Co powoduje uzyskanie efektu po wypieku chleba płaskiego?

A. zbyt krótkie mieszanie masy chlebowej
B. użycie nadmiernej ilości drożdży
C. zbyt długie rozrastanie się ciasta
D. gęsta struktura ciasta
SPC.03 Pytanie 1296
Produkcja wyrobów piekarskich

Jak nazywa się proces związany z nawilżaniem powierzchni ciasta podczas pieczenia w celu osiągnięcia chrupiącej skórki?

A. Karmelizacja
B. Smażenie
C. Nawilżanie parą
D. Mrożenie
SPC.04 Pytanie 1297
Produkcja przetworów mięsnych…

Punkt odcięcia schabu od przodu w półtuszy wieprzowej znajduje się

A. pomiędzy IV i V kręgiem piersiowym
B. pomiędzy III i IV kręgiem piersiowym
C. na wysokości stawu łokciowego
D. pomiędzy I a II kręgiem kości krzyżowej
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Na podstawie receptury oblicz, ile należy zakupić opakowań zawierających po 15 g proszku do pieczenia, aby sporządzić 8 sztuk babek piaskowych.

Receptura na 2 sztuki babki piaskowej
Surowce/dodatkiIlość (g)
mąka pszenna200
mąka ziemniaczana120
masło250
jaja300
cukier kryształ200
proszek do pieczenia8
esencja cytrynowa5
cukier puder30

A. 4
B. 5
C. 2
D. 3
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Podana receptura na ciasteczka palemki pozwala przygotować 18 ciasteczek. Ile masła należy użyć na wyprodukowanie 45 ciasteczek?

Receptura na ciasteczka palemki
SkładnikiJ.m.Ciasto francuskiePosypka
Mąkakg0,250
Sólkg0,006
Wodal0,15
Masłokg0,200
Cukier puderkg0,100

A. 0,85 kg
B. 0,60 kg
C. 0,50 kg
D. 0,45 kg
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Do przygotowania ciasta beżowego, białko powinno

A. zostać schłodzone do temperatury 2°C
B. zostać podgrzane do 70°C
C. być wymieszane z solanką
D. być połączone z sokiem z cytryny
SPC.04 Pytanie 1304
Produkcja przetworów mięsnych…

W skład kości łopatki bez golonki wchodzi kość łopatkowa z chrząstką oraz kość

A. strzałkowa oraz piszczelowa
B. udowa ze stawem rzepkowym
C. ramienia i fragment wyrostka łokciowego
D. biodrowa bez skrzydła pozostawionego przy kości biodrowej
Produkcja przetworów mięsnych…

Smalec pakowany w pergaminie bywa przechowywany w chłodniach przez okres 7 miesięcy w temperaturze od −2 do +4⁰C, przy wilgotności powietrza 75÷80%.
Który z magazynów zapewnia właściwe warunki przechowywania smalcu?
MagazynTemperatura [⁰C]Wilgotność względna powietrza [%]
I.+680
II.+277
III.−285
IV.074

A. Magazyn I.
B. Magazyn II.
C. Magazyn III.
D. Magazyn IV.
SPC.04 Pytanie 1307
Produkcja przetworów mięsnych…

Jaką metodę obróbki cieplnej należy wykorzystać do produkcji wędzonek?

A. Parzenie w temperaturze 80÷82°C
B. Pieczenie w 200°C
C. Gotowanie w 100°C
D. Blanszowanie w temperaturze 65÷70°C
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Jakie urządzenia powinny zostać zastosowane do wyrobu strucli z makiem?

A. Miesiarkę, chłodziarkę, zaokrąglarkę, piec
B. Mikser, miesiarkę, komorę rozrostową, smażalnik
C. Ubijarkę, formierkę, chłodziarkę, smażalnik
D. Miesiarkę, komorę rozrostową, wilk, piec
SPC.01 Pytanie 1309
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Drożdże są użyteczne w produkcji, jeżeli ocena organoleptyczna wykazała, że mają

A. mazistą konsystencję
B. biały nalot na powierzchni
C. zapach rozkładającego się białka
D. muszlowy przełom
SPC.04 Pytanie 1311
Produkcja przetworów mięsnych…

Ocena trwałości konserw przy użyciu metody termostatowej wiąże się z

A. podgrzaniem puszek do temperatury 40 ±1°C
B. inkubowaniem puszek w cieplarce w temperaturze 37 ±1°C
C. inkubowaniem puszek w cieplarce w temperaturze 27 ±1°C
D. umieszczeniem puszek w wodzie o temperaturze 25 ±1°C
Produkcja wyrobów cukierniczy…

W wyrobach nadziewanych przechowywanych w magazynie może wystąpić pleśń, jeżeli

A. w magazynie często zachodzą zmiany temperatury
B. magazyn jest oświetlony przez słońce
C. w magazynie utrzymuje się stałą temperaturę 10°C
D. zastosowana jest wentylacja naturalna w magazynie
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenie zabezpiecza zbiornik sprężarki przed zbyt wysokim ciśnieniem powietrza?

A. zawór jednokierunkowy
B. zawór odcinający
C. zawór bezpieczeństwa
D. zawór doprowadzający
Produkcja wyrobów cukierniczy…

W trakcie inspekcji jakości surowców w magazynie zauważono pleśń na powierzchni marmolady.
Marmolada z tego opakowania

A. może być użyta po usunięciu pleśni
B. nie nadaje się do produkcji
C. musi być poddana obróbce cieplnej
D. powinna być niezwłocznie przekazana do produkcji
Produkcja wyrobów piekarskich

Jakie urządzenia są wykorzystywane do transportowania pojemników z pieczywem, ustawionych w pionie, które wymagają obsługi ręcznej?

A. wózki akumulatorowe
B. wózki dwukołowe
C. podnośniki widłowe
D. przenośniki taśmowe
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Czemu służy przebijanie ciasta drożdżowego?

A. zwiększeniu ilości glutenu w cieście
B. zmniejszeniu ilości drożdży
C. eliminuje nadmiar dwutlenku węgla
D. sprawdzeniu jakości glutenu w mące