Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

SPC.03 Pytanie 401
Produkcja wyrobów piekarskich

Cechą charakterystyczną mąki uzyskanej z ziarna objętego kiełkowaniem jest

A. nieduża wilgotność
B. obecność insektów
C. rdzawe zabarwienie
D. słodki aromat
Produkcja wyrobów spożywczych…

Przenośnik, który służy do transportu kostek masła w maszynie do formowania i pakowania, to

A. kubełkowy
B. ślimakowy
C. taśmowy
D. pneumatyczny
Produkcja wyrobów piekarskich

W piekarni codziennie zużywa się 12 kg drożdży prasowanych do produkcji bułek oraz 30 kg do wypieku chleba wiejskiego. Jaką ilość drożdży należy zamówić, aby mieć zapas na sześć dni produkcji?

A. 126 kg
B. 42 kg
C. 252 kg
D. 504 kg
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Aby wyprodukować 1 kg cukierków pudrowych prasowanych, potrzeba 1000 g cukru pudru oraz 50 g syropu ziemniaczanego. Koszt 1 kg cukru pudru wynosi 3 zł, a 1 kg syropu ziemniaczanego 2 zł. Jakie będą wydatki na surowce potrzebne do wytworzenia 1 kg cukierków?

A. 3,10 zł
B. 4,50 zł
C. 5,00 zł
D. 6,80 zł
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Worki z cukrem kryształowym w magazynie surowców suchych powinny być układane

A. opierając je o ściany
B. na drewnianych platformach
C. bezpośrednio na podłodze
D. w stosy o maksymalnej wysokości do 10 m
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Na podstawie przedstawionej receptury oblicz, ile potrzeba cukru do zrealizowania zamówienia na 100 sztuk babek o masie 0,5 kg.

Receptura na 1 kg babki piaskowej
SurowiecIlość w g
Mąka pszenna160
Mąka ziemniaczana150
Cukier kryształ280
Margaryna300
Jaja224
Cukier wanilinowy20
Proszek do pieczenia6

A. 4 kg
B. 14 kg
C. 2 kg
D. 28 kg
Produkcja wyrobów spożywczych…

Ile szklanych pojemników trzeba przygotować do spakowania 2 000 kg gołąbków, jeśli masa netto produktu w jednostkowych opakowaniach wynosi 500 g?

A. 100 sztuk
B. 1 000 sztuk
C. 4 000 sztuk
D. 400 sztuk
Produkcja wyrobów spożywczych…

Która organizacja wydaje pozwolenie na transport żywności specjalnie przystosowanym pojazdem dostawczym?

A. Państwowa Inspekcja Sanitarna
B. Inspekcja Dozoru Technicznego
C. Państwowa Inspekcja Handlowa
D. Inspekcja Transportu Drogowego
Produkcja wyrobów spożywczych…

Ile słoików trzeba przygotować do zamknięcia 600 kg dżemu truskawkowego, jeśli w każdym słoiku mieści się 400 g dżemu, a straty związane z słoikami wynoszą 0,3%?

A. 1500 sztuk
B. 1236 sztuk
C. 1545 sztuk
D. 1950 sztuk
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenia służą do formowania porcji ciasta pszennego na bułki?

A. krajalnice
B. liczniki bułek drobnych
C. dzielarko-zaokrąglarki
D. mieszacze-dozatory
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Przed przystąpieniem do smażenia pączków w smażalniku, wyroby należy

A. umieścić na łyżce stołowej, a następnie zanurzyć w zbiorniku z tłuszczem
B. wrzucać bezpośrednio ręką do zbiornika z tłuszczem
C. umieścić w metalowym koszyku, a następnie zanurzyć w zbiorniku z tłuszczem
D. zsunąć z blach do metalowego koszyczka, znajdującego się w zbiorniku z tłuszczem
SPC.02 Pytanie 423
Produkcja wyrobów spożywczych…

Rektyfikacja, która umożliwia eliminację szkodliwych fuzli, jest wykorzystywana w procesie wytwarzania

A. mleka
B. mąki
C. cukru
D. wódki
Organizacja i nadzorowanie pr…

Substancje chemiczne wykorzystane podczas badań laboratoryjnych powinny być

A. zneutralizowane przy użyciu kwasu solnego
B. wylane do zlewozmywaka
C. zbierane w odpowiednio oznakowanych pojemnikach
D. rozcieńczone wodą
SPC.01 Pytanie 425
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Wuzetki z bitą śmietaną, które są przeznaczone do sprzedaży w sklepach samoobsługowych, powinny być zapakowane w

A. aluminiowe foremki
B. foliowe woreczki
C. papierowe torby
D. pudełka z tworzyw sztucznych
SPC.01 Pytanie 426
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Jakie właściwości jakościowe są brane pod uwagę przy odbiorze masła do magazynu bez użycia sprzętu pomiarowego?

A. Zawartość tłuszczu
B. Stan opakowań
C. Temperaturę topnienia
D. Zawartość wody
Produkcja przetworów mięsnych…

Według normy PN "Mięso i przetwory. Terminologia" technika, która polega na połączeniu mięsa z mieszanką do peklowania, a później zalaniu solanką, nosi nazwę peklowania?

A. łączone
B. nastrzykowe
C. zalewowe
D. suche
SPC.01 Pytanie 433
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Który rodzaj dekoracji wyrobów cukierniczych przedstawiono w zamieszczonym opisie?

Jest to dekoracja, w której elementy dekoracyjne znacznie wystają ponad powierzchnię wyrobu.

A. Asymetryczną.
B. Symetryczną.
C. Trójwymiarową.
D. Kolorystyczną.
SPC.01 Pytanie 434
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Jakie opakowanie jednostkowe jest przeznaczone dla tortu o średnicy 28 cm?

A. forma metalowa prostokątna
B. tortownica metalowa okrągła
C. podkładka kartonowa kwadratowa
D. pudełko kartonowe
SPC.03 Pytanie 439
Produkcja wyrobów piekarskich

Podczas produkcji ciasta, jaka jest funkcja dodania tłuszczu?

A. Poprawia elastyczność ciasta
B. Niweluje smak drożdży
C. Zwiększa gęstość ciasta
D. Zmniejsza czas pieczenia