Filtrowanie pytań
Produkcja wyrobów piekarskich
A. nieduża wilgotność
B. obecność insektów
C. rdzawe zabarwienie
D. słodki aromat
Produkcja wyrobów spożywczych…
Przenośnik, który służy do transportu kostek masła w maszynie do formowania i pakowania, to
A. kubełkowy
B. ślimakowy
C. taśmowy
D. pneumatyczny
Produkcja wyrobów cukierniczy…
W procesie produkcji masy karmelowej do odmierzania cukru wykorzystuje się
A. silos
B. cylinder miarowy
C. wagę
D. przenośnik ślimakowy
Organizacja i nadzorowanie pr…
Ile kilogramów soli należy zastosować do wyprodukowania 450 kg kiełbasy, jeśli na 100 kg gotowego produktu wykorzystuje się 3 kg soli?
A. 15,0 kg
B. 13,5 kg
C. 66,6 kg
D. 30,0 kg
Produkcja przetworów mięsnych…
W zakładach przetwórstwa mięsa do krojenia oraz dzielenia części mięsnych stosuje się
A. nadziewarki
B. krajalnice
C. wilki
D. kostkownice
Produkcja wyrobów piekarskich
W piekarni codziennie zużywa się 12 kg drożdży prasowanych do produkcji bułek oraz 30 kg do wypieku chleba wiejskiego. Jaką ilość drożdży należy zamówić, aby mieć zapas na sześć dni produkcji?
A. 126 kg
B. 42 kg
C. 252 kg
D. 504 kg
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Aby wyprodukować 1 kg cukierków pudrowych prasowanych, potrzeba 1000 g cukru pudru oraz 50 g syropu ziemniaczanego. Koszt 1 kg cukru pudru wynosi 3 zł, a 1 kg syropu ziemniaczanego 2 zł. Jakie będą wydatki na surowce potrzebne do wytworzenia 1 kg cukierków?
A. 3,10 zł
B. 4,50 zł
C. 5,00 zł
D. 6,80 zł
Produkcja wyrobów cukierniczy…
W kategorii kremów gotowanych znajduje się krem
A. russel owocowy
B. szwedzki
C. bezowy
D. śmietankowy
Produkcja wyrobów spożywczych…
Techniką na przygotowanie żurku wytwarza się ciasto
A. pszenne
B. wyborowe
C. cukiernicze
D. mieszane
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Worki z cukrem kryształowym w magazynie surowców suchych powinny być układane
A. opierając je o ściany
B. na drewnianych platformach
C. bezpośrednio na podłodze
D. w stosy o maksymalnej wysokości do 10 m
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Na podstawie przedstawionej receptury oblicz, ile potrzeba cukru do zrealizowania zamówienia na 100 sztuk babek o masie 0,5 kg.
| Receptura na 1 kg babki piaskowej | |
|---|---|
| Surowiec | Ilość w g |
| Mąka pszenna | 160 |
| Mąka ziemniaczana | 150 |
| Cukier kryształ | 280 |
| Margaryna | 300 |
| Jaja | 224 |
| Cukier wanilinowy | 20 |
| Proszek do pieczenia | 6 |
A. 4 kg
B. 14 kg
C. 2 kg
D. 28 kg
Produkcja wyrobów spożywczych…
Ile szklanych pojemników trzeba przygotować do spakowania 2 000 kg gołąbków, jeśli masa netto produktu w jednostkowych opakowaniach wynosi 500 g?
A. 100 sztuk
B. 1 000 sztuk
C. 4 000 sztuk
D. 400 sztuk
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Agar oraz karagen to substancje charakteryzujące się właściwościami
A. pieniącymi
B. spulchającymi
C. emulgującymi
D. żelującymi
Produkcja wyrobów spożywczych…
Która organizacja wydaje pozwolenie na transport żywności specjalnie przystosowanym pojazdem dostawczym?
A. Państwowa Inspekcja Sanitarna
B. Inspekcja Dozoru Technicznego
C. Państwowa Inspekcja Handlowa
D. Inspekcja Transportu Drogowego
Produkcja wyrobów spożywczych…
Ile słoików trzeba przygotować do zamknięcia 600 kg dżemu truskawkowego, jeśli w każdym słoiku mieści się 400 g dżemu, a straty związane z słoikami wynoszą 0,3%?
A. 1500 sztuk
B. 1236 sztuk
C. 1545 sztuk
D. 1950 sztuk
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Aspartam jest wykorzystywany w cukiernictwie jako
A. środek do zagęszczania
B. środek do spulchniania
C. barwnik do żywności
D. substancja słodząca
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Z ciasta zbijanego otrzymuje się
A. ciastka baletki
B. faworki
C. ciastka klawisze
D. ekierki
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenia służą do formowania porcji ciasta pszennego na bułki?
A. krajalnice
B. liczniki bułek drobnych
C. dzielarko-zaokrąglarki
D. mieszacze-dozatory
Produkcja wyrobów cukierniczy…
W składzie surowców suchych zauważono obecność mklika mącznego. Jakie działania należy podjąć, aby go zlikwidować?
A. dezynsekcji
B. deratyzacji
C. dezaktywacji
D. dezynfekcji
Produkcja wyrobów piekarskich
Podczas przygotowywania ciasta na chleb razowy używa się większej ilości jakiego składnika?
A. Cukru
B. Mąki pełnoziarnistej
C. Soli
D. Tłuszczu
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Przed przystąpieniem do smażenia pączków w smażalniku, wyroby należy
A. umieścić na łyżce stołowej, a następnie zanurzyć w zbiorniku z tłuszczem
B. wrzucać bezpośrednio ręką do zbiornika z tłuszczem
C. umieścić w metalowym koszyku, a następnie zanurzyć w zbiorniku z tłuszczem
D. zsunąć z blach do metalowego koszyczka, znajdującego się w zbiorniku z tłuszczem
Produkcja wyrobów cukierniczy…
W cukiernictwie trójwalcówka służy do
A. rozdrabniania surowców
B. dzielenia ciasta
C. wałkowania ciasta
D. formowania wyrobów
Produkcja wyrobów spożywczych…
Rektyfikacja, która umożliwia eliminację szkodliwych fuzli, jest wykorzystywana w procesie wytwarzania
A. mleka
B. mąki
C. cukru
D. wódki
Organizacja i nadzorowanie pr…
Substancje chemiczne wykorzystane podczas badań laboratoryjnych powinny być
A. zneutralizowane przy użyciu kwasu solnego
B. wylane do zlewozmywaka
C. zbierane w odpowiednio oznakowanych pojemnikach
D. rozcieńczone wodą
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Wuzetki z bitą śmietaną, które są przeznaczone do sprzedaży w sklepach samoobsługowych, powinny być zapakowane w
A. aluminiowe foremki
B. foliowe woreczki
C. papierowe torby
D. pudełka z tworzyw sztucznych
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Jakie właściwości jakościowe są brane pod uwagę przy odbiorze masła do magazynu bez użycia sprzętu pomiarowego?
A. Zawartość tłuszczu
B. Stan opakowań
C. Temperaturę topnienia
D. Zawartość wody
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Badanie organoleptyczne mąki obejmuje analizę
A. popiołowości
B. kwasowości
C. granulacji
D. typów
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jakie narzędzia należy zastosować do określenia kwasowości czynnej mleka?
A. biuretę oraz wodorotlenek sodu
B. refraktometr oraz wodę
C. pipetę i kwas solny
D. pehametr oraz bufor amonowy
Produkcja wyrobów cukierniczy…
W magazynie surowców do produkcji cukierniczej higrometr służy do pomiaru
A. ciśnienia
B. lepkości
C. kwasowości
D. wilgotności
Produkcja przetworów mięsnych…
Według normy PN "Mięso i przetwory. Terminologia" technika, która polega na połączeniu mięsa z mieszanką do peklowania, a później zalaniu solanką, nosi nazwę peklowania?
A. łączone
B. nastrzykowe
C. zalewowe
D. suche
Organizacja i nadzorowanie pr…
Cukier kryształowy, przechowywany w zgodzie z Polską Normą, może być składowany
A. 10 lat
B. 12 miesięcy
C. 25 lat
D. bezterminowo
Organizacja i nadzorowanie pr…
Proces pozyskiwania oleju z wytłoków rzepaku przy użyciu rozpuszczalnika organicznego to
A. destylacja
B. emulgacja
C. rafinacja
D. ekstrakcja
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Który rodzaj dekoracji wyrobów cukierniczych przedstawiono w zamieszczonym opisie?
| Jest to dekoracja, w której elementy dekoracyjne znacznie wystają ponad powierzchnię wyrobu. |
A. Asymetryczną.
B. Symetryczną.
C. Trójwymiarową.
D. Kolorystyczną.
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Jakie opakowanie jednostkowe jest przeznaczone dla tortu o średnicy 28 cm?
A. forma metalowa prostokątna
B. tortownica metalowa okrągła
C. podkładka kartonowa kwadratowa
D. pudełko kartonowe
Produkcja wyrobów piekarskich
Substancja dodatkowa w produkcji pieczywa, która działa jako przeciwutleniacz, to
A. serwatka
B. otręby
C. kwas askorbinowy
D. zarodki nasion
Produkcja wyrobów piekarskich
Czerstwienie ma miejsce w trakcie
A. fermentacji ciasta
B. leżakowania ciasta
C. dojrzewania chleba
D. przechowywania chleba
Produkcja wyrobów piekarskich
Jaka jest optymalna temperatura do przechowywania świeżo upieczonego chleba, aby przedłużyć jego trwałość?
A. 0 ÷ 4 °C
B. 16 ÷ 20 °C
C. 5 ÷ 10 °C
D. 25 ÷ 30 °C
Produkcja przetworów mięsnych…
Jakie cechy posiada mięso wołowe klasy II?
A. tłuste
B. chude ścięgniste
C. krwawe, zawierające ścięgna oraz węzły chłonne
D. chude nieścięgniste
Produkcja wyrobów piekarskich
Podczas produkcji ciasta, jaka jest funkcja dodania tłuszczu?
A. Poprawia elastyczność ciasta
B. Niweluje smak drożdży
C. Zwiększa gęstość ciasta
D. Zmniejsza czas pieczenia
Produkcja wyrobów spożywczych…
Zgodnie z normami GHP, aby pozbyć się owadów w magazynie, powinno się zastosować
A. apertyzację
B. dezynsekcję
C. dezynfekcję
D. sanityzację