Filtrowanie pytań
SPC.07 Pytanie 801
Organizacja i nadzorowanie pr…
A. tygiel
B. płytkę
C. kolbę
D. szkiełko
SPC.02 Pytanie 802
Produkcja wyrobów spożywczych…
Przygotowanie świeżego mleka do wyrobu ciast piekarskich wymaga
A. schłodzenia mleka do temperatury około 10°C
B. przelania mleka przez drobne sito
C. rozcieńczenia mleka w letniej wodzie
D. podgrzania mleka do temperatury w granicach 40°C
SPC.03 Pytanie 803
Produkcja wyrobów piekarskich
Jaką ilość miodu w kg należy wykorzystać do wytworzenia 40 kg chleba tureckiego, jeśli przy produkcji 100 kg tego chleba używa się 15 kg miodu?
A. 37,50 kg
B. 0,25 kg
C. 6,00 kg
D. 4,00 kg
SPC.01 Pytanie 804
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Przy przygotowywaniu ciasta drożdżowego w ubijarce cukierniczej, jakie mieszadło powinno być użyte?
A. hakowe
B. rózgowe
C. zetowe
D. śmigłowe
SPC.02 Pytanie 805
Produkcja wyrobów spożywczych…
Który z poniższych produktów może mieć zepsuty smak jełkiego?
A. Jabłkowy sok
B. Rzepakowy olej
C. Żytni chleb
D. Ziemniaczany gyros
SPC.03 Pytanie 806
Produkcja wyrobów piekarskich
Czym skutkuje zbyt wysoka temperatura w trakcie fermentacji ciasta?
A. Zwiększoną trwałością pieczywa po wypieku
B. Wolniejszym wzrostem ciasta
C. Przyspieszonym wzrostem ciasta i pogorszeniem jego struktury
D. Zwiększoną zawartością wody w cieście
SPC.01 Pytanie 807
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Do pakowania czekolady wykorzystuje się podkładki
A. z papieru parafinowanego
B. z celofanu
C. z folii aluminiowej
D. z pergaminu
SPC.01 Pytanie 808
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Jaką temperaturę należy utrzymywać w trakcie transportu jaj oraz mleka?
A. 25°C
B. 4°C
C. -4°C
D. 14°C
SPC.01 Pytanie 809
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Jaką temperaturę powinny mieć świeże jaja przechowywane w cukierni?
A. 9÷12°C
B. 15÷18°C
C. 4÷6°C
D. 20÷25°C
SPC.01 Pytanie 810
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Piekarnia musi wytworzyć 500 kg ciasta drożdżowego. Dysponuje dzieżami o pojemności 50 kg. Jak należy zaplanować produkcję zamówionego ciasta?
A. 10 dzieży
B. 13 dzieży
C. 8 dzieży
D. 15 dzieży
SPC.07 Pytanie 811
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaki proces technologiczny powinien być zastosowany do produkcji chrupek kukurydzianych?
A. Ekstruzję
B. Ekstrakcję
C. Prażenie
D. Suszenie
SPC.01 Pytanie 812
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Przy przygotowywaniu ciasta powinno się zastosować zaparzanie przypraw korzennych?
A. piernikowego
B. biszkoptowo-tłuszczowego
C. drożdżowego
D. kruchego
SPC.07 Pytanie 813
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jakie substancje można wykryć przy użyciu płynu Lugola?
A. tłuszczów
B. skrobi
C. sacharozy
D. białek
SPC.01 Pytanie 814
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Przed przystąpieniem do użytkowania nowego pieca do pieczenia ciast, co należy zrobić w pierwszej kolejności?
A. dobrze przewietrzyć piecownię
B. zapoznać się z instrukcją obsługi
C. przeprowadzić próbę wypieku
D. starannie umyć urządzenie
SPC.07 Pytanie 815
Organizacja i nadzorowanie pr…
Aby określić rodzaj mąki, należy zmierzyć jej zawartość
A. popiołu
B. skrobi
C. wody
D. glutenu
SPC.07 Pytanie 816
Organizacja i nadzorowanie pr…
W produkcji przemysłowej tradycyjnego makaronu 5-jajecznego nie wykorzystuje się
A. blanszownika
B. matrycy do tłoczenia
C. wybijarki
D. suszarni
SPC.01 Pytanie 817
Produkcja wyrobów cukierniczy…
W cukierniach nie powinno się używać wózków do przechowywania surowców cukierniczych
A. ręcznych
B. akumulatorowych
C. spalinowych
D. elektrycznych
SPC.01 Pytanie 818
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Jakie są półprodukty potrzebne do przygotowania strucli makowej?
A. ciasto kruche, mak, skórka pomarańczowa
B. ciasto kruche, cukier puder, masa makowa
C. ciasto drożdżowe, masa makowa, glazura
D. ciasto drożdżowe, mak, cukier puder
SPC.02 Pytanie 819
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie jest jednostkowe opakowanie bezzwrotne przeznaczone do piwa?
A. puszka
B. kontener
C. beczka
D. butelka
SPC.01 Pytanie 820
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Ile pudełek trzeba wykorzystać do spakowania 2000 pączków o masie około 80 g, jeśli w jednym pudełku znajduje się 25 sztuk?
A. 25 pudełek
B. 640 pudełek
C. 125 pudełek
D. 80 pudełek
SPC.04 Pytanie 821
Produkcja przetworów mięsnych…
Deformacja włókien, ich rozluźnienie i zrywanie podczas procesu zamrażania mięsa są typowymi objawami
A. ubytków masy
B. zmian barwy
C. denaturacji białek
D. zmian histologicznych
SPC.01 Pytanie 822
Produkcja wyrobów cukierniczy…
W jakiej sytuacji pracownik zakładu cukierniczego powinien odmówić przyjęcia dostarczonych materiałów?
A. W zakładzie nie ma miernika wilgotności
B. Dostarczono znacznie więcej towaru niż zamówiono
C. Widać wyraźne ślady obecności szkodników
D. Drożdże instant są dołączone do mąki
SPC.04 Pytanie 823
Produkcja przetworów mięsnych…
W linii do rozbioru półtusz wieprzowych, urządzenie z materiału nierdzewnego, wyposażone w ruchomy blat oraz boczną krawędź, umożliwiające precyzyjne cięcia, np. schabu lub karkówki na części, to
A. piła taśmowa
B. nóż mechaniczny
C. piła tarczowa
D. nóż tarczowy
SPC.01 Pytanie 824
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Do ozdabiania sękaczy powinno się użyć
A. pomady wodnej
B. masy karmelowej
C. posypki orzechowej
D. masy nugatowej
SPC.07 Pytanie 825
Organizacja i nadzorowanie pr…
W przemyśle spożywczym woda używana do mycia stanowi
A. dodatek do żywności
B. produkt uboczny
C. materiał pomocniczy
D. surowiec
SPC.01 Pytanie 826
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Który ze składników używanych w produkcji piernika powinien być kontrolowany ze względu na potencjalne zagrożenie chemiczne?
A. Amoniak
B. Miód
C. Jaja
D. Przyprawy
SPC.01 Pytanie 827
Produkcja wyrobów cukierniczy…
W sekcji sprzedaży lodów i sorbetów w cukierni stosuje się do ich przechowywania i prezentacji
A. lady mroźnicze
B. regały chłodnicze
C. tunele chłodzące
D. zamrażarki kontaktowe
SPC.02 Pytanie 828
Produkcja wyrobów spożywczych…
Ile kartonów trzeba przygotować, aby zapakować 2 880 słoików z kompotem wiśniowym, jeśli w każdym kartonie układa się słoiki w dwóch warstwach w rzędach po 3x4?
A. 120 sztuk
B. 24 sztuki
C. 12 sztuk
D. 240 sztuk
SPC.02 Pytanie 829
Produkcja wyrobów spożywczych…
Aby otrzymać mleko o zawartości tłuszczu wynoszącej 3,2%, konieczne jest wykonanie jego
A. dyfuzji
B. ekstrakcji
C. rektyfikacji
D. normalizacji
SPC.02 Pytanie 830
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenie powinno być użyte do śrutowania oczyszczonego ziarna?
A. Separator pneumatyczny.
B. Mlewnik walcowy
C. Obłuskiwarka.
D. Sito.
SPC.02 Pytanie 831
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie preparaty wykorzystuje się do mechanicznego czyszczenia oraz dezynfekcji ścian, podłóg, stołów i powierzchni roboczych w sektorze spożywczym?
A. ciekły azot
B. kwas askorbinowy
C. kwas cytrynowy
D. podchloryn sodu
SPC.07 Pytanie 832
Organizacja i nadzorowanie pr…
Ziarno jakiej rośliny wykorzystuje się do produkcji kaszy manny?
A. gryki
B. pszenicy
C. prosa
D. jęczmienia
SPC.03 Pytanie 833
Produkcja wyrobów piekarskich
Główne urządzenia do określania masy jednostkowej surowców oraz poziomu wilgotności powietrza w magazynach surowców piekarskich to
A. wagi przesuwnikowe i refraktometry
B. wagi pomostowe i manometry
C. wagi analityczne i manometry
D. wagi elektroniczne i higrometry
SPC.07 Pytanie 834
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaką metodę stosuje się do peklowania mięsa drobnego przeznaczonego do wyrobu kiełbasy?
A. zalewową
B. suchą
C. nastrzykową
D. mieszaną
SPC.02 Pytanie 835
Produkcja wyrobów spożywczych…
W ocenie organoleptycznej cukru buraczanego jego wadą jest
A. smak zbyt słodki
B. lekko brązowa barwa
C. charakterystyczny zapach
D. kryształów sypkość
SPC.02 Pytanie 836
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie aspekty obejmuje instrukcja higieny produkcji?
A. wysoką efektywność urządzeń
B. nieskróconą produkcję
C. czystość w pomieszczeniach i na maszynach
D. nieprzerwaną pracę maszyn
SPC.02 Pytanie 837
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenia służą do formowania porcji ciasta pszennego na bułki?
A. liczniki bułek drobnych
B. dzielarko-zaokrąglarki
C. mieszacze-dozatory
D. krajalnice
SPC.03 Pytanie 838
Produkcja wyrobów piekarskich
Ile czasu trwa proces fermentacji kwasu podczas przygotowywania ciasta żytniego metodą pięciofazową?
A. 6h
B. 3h
C. 9h
D. 5h
SPC.07 Pytanie 839
Organizacja i nadzorowanie pr…
Resztki po wyciskaniu jabłek mogą być materiałem do wytwarzania
A. karotenu
B. chlorofilu
C. pektyny
D. fruktozy
SPC.07 Pytanie 840
Organizacja i nadzorowanie pr…
Gdzie znajduje się instrukcja bezpieczeństwa dotycząca użytkowania maszyny?
A. w normie technicznej
B. w specyfikacji materiałowej
C. w dokumentacji technicznej
D. w instrukcji technologicznej