Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

SPC.07 Pytanie 2921
Organizacja i nadzorowanie pr…

Wskaż obowiązującą kolejność operacji w procesie otrzymywania olejów metodą ekstrakcji.

A. Destylacja, ekstrakcja, rafinacja.
B. Rafinacja, destylacja, ekstrakcja.
C. Ekstrakcja, destylacja, rafinacja.
D. Ekstrakcja, rafinacja, destylacja.
Produkcja wyrobów spożywczych…

Do jakich procesów produkcyjnych używane są stacje wyparne?

A. koncentratu z pomidorów
B. śmietanki z mleka
C. suszu z jabłek
D. masła ze śmietany
Produkcja wyrobów spożywczych…

Oddzielanie śmietanki, pasteryzacja, ubijanie śmietanki, mycie ziaren oraz wygniatanie to procesy wykorzystywane w produkcji

A. lodów
B. margaryny
C. masła
D. jogurtu
SPC.07 Pytanie 2935
Organizacja i nadzorowanie pr…

Do produkcji kefiru należy użyć wyselekcjonowanych szczepów drożdży oraz bakterii fermentacji

A. mlekowej.
B. propionowej.
C. masłowej.
D. alkoholowej.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Korzystając z informacji zamieszczonych tabeli określ, ile próbek pierwotnych towaru sypkiego luzem należy pobrać do badań, jeżeli wielkość partii wynosi 10,5 tony.

Wielkość partii [kg]do 50005001 - 1000010001 - 2000020001 - 50000
Liczba miejsc do pobierania próbek pierwotnych10152025

A. 25 próbek.
B. 15 próbek.
C. 20 próbek.
D. 10 próbek.
SPC.07 Pytanie 2940
Organizacja i nadzorowanie pr…

Wydajność cukru otrzymanego ze 100 kg buraków wynosi 16%. Dobowa produkcja cukru wynosi 800 ton. Ile wynosi dobowe zużycie buraków w cukrowni?

A. 4 500 ton
B. 5 500 ton
C. 6 000 ton
D. 5 000 ton
SPC.01 Pytanie 2942
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Zamieszczone w instrukcji polecenie należy zastosować podczas produkcji

...przygotowaną masę wyciśkaj na blachę i wypiekaj w temperaturze 130°C przez około 40 minut...

A. mufinek.
B. ptysiów.
C. bezów.
D. wafli.
SPC.07 Pytanie 2943
Organizacja i nadzorowanie pr…

Do przeprowadzenia badań fizykochemicznych owoców jagodowych pobiera się próbki laboratoryjne w postaci

A. części owocu pobranego za pomocą zgłębnika.
B. całej partii.
C. jednej skrzynki wybranej losowo.
D. pojedynczych sztuk.
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Z surowców wymienionych w recepturze zamieszczonej w tabeli wyprodukuje się 1 000 g ciasta

Receptura
SkładnikiIlość [g]
Mąka pszenna450
Mąka ziemniaczana80
Cukier350
Jaja700
Wydajność1 000

A. kruchego.
B. parzonego.
C. biszkoptowego.
D. francuskiego.
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Przed wlaniem syropu do zbiornika krystalizatora należy

A. otworzyć zawór doprowadzający zimną wodę
B. otworzyć zawór doprowadzający syrop
C. Sprawdzić, czy zawór spustowy jest zamknięty
D. włączyć silnik napędzający mieszadło
Organizacja i nadzorowanie pr…

Na schemacie przedstawiono autoklaw obrotowy wielosłużowy o działaniu ciągłym, który służy do przeprowadzania procesu utrwalania zwanego

Ilustracja do pytania 29
A. tyndalizacją.
B. sterylizacją.
C. termizacją.
D. pasteryzacją.
SPC.03 Pytanie 2951
Produkcja wyrobów piekarskich

Ile jednakowych porcji należy przygotować z 1 500 g ciasta, aby uzyskać kawałki o masie 0,075 kg?

A. 75
B. 50
C. 20
D. 150
Produkcja wyrobów piekarskich

Aby podzielić ciasto i uformować porcje na bułki montowe, należy wykorzystać

A. dzielarkę objętościową
B. zaokrąglarkę taśmową
C. dzielarko-zaokrąglarkę
D. krajalnicę automatyczną
Produkcja wyrobów spożywczych…

Ile kilogramów chudego mięsa wieprzowego jest potrzebne do wyprodukowania 1 600 kg kiełbasy polskiej wędzonej, jeśli wydajność wynosi 80%?

A. 2 000 kg
B. 1 280 kg
C. 1 920 kg
D. 2 400 kg
SPC.03 Pytanie 2955
Produkcja wyrobów piekarskich

W pięciofazowej metodzie wytwarzania ciasta żytniego z początku otrzymuje się

A. półkwas.
B. przedkwas.
C. ciasto.
D. kwas.
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Do produkcji l litra lodów śmietankowych należy dodać 0,3 kg śmietany 30%. W zapasie jest 5 kg śmietany 30%, a planuje się wytworzenie lodów z 20 litrów mleka. To oznacza, że

A. będzie brakować 2 kg śmietany.
B. pozostanie 3 kg śmietany.
C. śmietany wystarczy.
D. zabraknie 1 kg śmietany.
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Jak przygotowuje się ciasto na roladę biszkoptową?

A. łącząc napowietrzoną masę jajowo-cukrową z mąką
B. rozwałkowując ciasto podstawowe z masłem
C. siekając margarynę z mąką oraz cukrem pudrem
D. mieszając zaparzoną mąkę z jajkami