Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

SPC.01 Pytanie 1561
Produkcja wyrobów cukierniczy…

W jakiej dekoracji tortu poszczególne elementy powtarzają się w sposób rytmiczny, tworząc określony wzór zdobniczy?

A. Scalonej
B. Rozdrobnionej
C. Ornamentalnej
D. Statycznej
Produkcja wyrobów piekarskich

Celem nacinania kęsów ciasta na bułki jest

A. zapobieganie deformacjom podczas pieczenia.
B. zmniejszenie temperatury podczas pieczenia.
C. uzyskanie wydłużonego kształtu.
D. przyspieszenie fermentacji.
SPC.01 Pytanie 1566
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Miejsce poparzenia dłoni gorącą wodą powinno być natychmiast

A. przepłukane wodą utlenioną
B. schłodzone zimną wodą
C. zabezpieczone suchym opatrunkiem
D. nasmarowane środkiem natłuszczającym
SPC.04 Pytanie 1569
Produkcja przetworów mięsnych…

Jakie części mięsa obejmują mięśnie prostowniki i zginacze?

A. łopatki
B. biodrówki
C. szynki
D. golonki
Organizacja i nadzorowanie pr…

W dokumentacji systemu HACCP dla procesu produkcji nektaru jabłkowego w szklanych butelkach, w trakcie monitorowania CCP technolog ma za zadanie zarejestrować

A. temperaturę nektaru oraz czas pasteryzacji
B. datę pobrania próbek nektaru do analizy
C. wydajność linii produkcyjnej
D. czas czyszczenia dyszy rozlewającej
Produkcja wyrobów spożywczych…

W jakim urządzeniu odbywa się rozdrabnianie kuleczek tłuszczu w śmietance?

A. blanszowniku
B. mateczniku
C. homogenizatorze
D. pasteryzatorze
Organizacja i nadzorowanie pr…

Ile etykiet powinno się przygotować do oklejenia 20 000 sztuk szklanych butelek, jeśli straty etykiet podczas ich naklejania wynoszą 0,5%?

A. 20 100 szt.
B. 21 000 szt.
C. 19 900 szt.
D. 19 000 szt.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Korzystając z informacji zamieszczonych tabeli określ, ile próbek pierwotnych towaru sypkiego luzem należy pobrać do badań, jeżeli wielkość partii wynosi 10,5 tony.

Wielkość partii [kg]do 50005001 - 1000010001 - 2000020001 - 50000
Liczba miejsc do pobierania próbek pierwotnych10152025

A. 25 próbek.
B. 10 próbek.
C. 20 próbek.
D. 15 próbek.
SPC.03 Pytanie 1576
Produkcja wyrobów piekarskich

Chleb turecki swoją kolorystykę oraz aromat zawdzięcza dodatkom

A. barwnikowi i syropowi klonowemu
B. karmelowi i orzechom
C. kawie zbożowej i miodowi
D. kakao i suszonymi winogronami
Produkcja wyrobów spożywczych…

Ile kilogramów kukurydzy jest potrzebnych do wyprodukowania 7 000 litrów spirytusu, jeśli z 100 kg tego surowca można uzyskać 35 litrów gotowego produktu?

A. 5 000 kg
B. 20 000 kg
C. 15 500 kg
D. 10 000 kg
SPC.04 Pytanie 1587
Produkcja przetworów mięsnych…

Korzystając z receptury zamieszczonej w tabeli oblicz, ile mięsa wieprzowego peklowanego klasy II należy przygotować do wyprodukowania 250 kg kiełbasy rzeszowskiej?

Surowiec
na 100 kg gotowego wyrobu
Ilość
[kg]
mięso wieprzowe kl. I peklowane45
mięso wieprzowe kl. II peklowane35
mięso wieprzowe kl. III peklowane10
mięso wołowe kl. I lub II peklowane10
przyprawy0,21

A. 87,5 kg
B. 121,0 kg
C. 80,0 kg
D. 112,5 kg
SPC.03 Pytanie 1589
Produkcja wyrobów piekarskich

Korzystając z receptury przedstawionej w tabeli, oblicz zużycie cukru kryształu potrzebnego do wyprodukowania 20 sztuk wyrobu.

Receptura na 10 sztuk chałek
Surowce na ciastoIlość [g]
mąka pszenna typ 6502 500
drożdże150
mleko odtłuszczone1 250
cukier kryształ300
sól30
margaryna175
Surowce na kruszonkęIlość [g]
mąka pszenna typ 650100
masło50
cukier kryształ50

A. 600 g
B. 700 g
C. 100 g
D. 350 g
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Aby uniknąć ponownego zakażenia masy migdałowej, należy ją przechowywać

A. w pojemniku bez przykrywki w lodówce
B. w chłodnym i suchym miejscu, w hermetycznym pojemniku
C. w misce, w ciepłym i wilgotnym miejscu
D. w suchym pomieszczeniu, w szczelnym opakowaniu
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Wskaź zestaw składników koniecznych do wykonania kremu russel?

A. Margaryna lub masło, cukier, jaja, substancje smakowo-zapachowe
B. Śmietana 30%, cukier puder, wanilia
C. Mąka pszenna, margaryna, jaja, mleko, sól, chemiczne środki spulchniające
D. Mąka ziemniaczana, cukier, mleko, jaja
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Wyznacz, ile kilogramów detergentu jest potrzebne do sporządzenia 80 litrów roztworu o zawartości 2%, zakładając, że 1 dm3 roztworu ma masę 1 kg.

A. 0,80 kg
B. 1,60 kg
C. 2,00 kg
D. 0,40 kg
SPC.04 Pytanie 1600
Produkcja przetworów mięsnych…

Który z podstawowych elementów półtuszy wieprzowej oddziela się od przodu wzdłuż linii cięcia biodrówki, to znaczy pomiędzy
1 i 2 kręgiem kości krzyżowej oraz wzdłuż linii cięcia pachwiny?

A. Szynkę
B. Boczek
C. Karkówkę
D. Łopatkę