Filtrowanie pytań
Produkcja wyrobów spożywczych…
A. anemometry turbinkowe lub wiatromierze
B. wagi odważnikowe albo uchylne
C. termometry cieczowe bądź bimetalowe
D. higrometry lub psychrometry
Organizacja i nadzorowanie pr…
Korzystając z informacji zawartych w tabeli, wskaż kolor pojemnika, w którym składować należy zużyte opakowania wielowarstwowe po mleku UHT.
| Segregacja odpadów | |
|---|---|
| Kolor pojemnika | Rodzaj odpadów |
| Niebieski | opakowania z papieru i tektury, gazety, książki, zeszyty, papier, kartony, pudełka |
| Zielony | szklane kolorowe odpady opakowaniowe: butelki, słoiki itp. |
| Żółty | odpady opakowaniowe z tworzyw sztucznych i metali, opakowania wielomateriałowe po płynnej żywności |
| Biały | szklane, bezbarwne odpady opakowaniowe: butelki, słoiki itp. |
A. Pojemnik zielony.
B. Pojemnik biały.
C. Pojemnik niebieski.
D. Pojemnik żółty.
Produkcja wyrobów piekarskich
Podczas prowadzenia ciast żytnich produkcję rozpoczyna się od pobrania dojrzałego kwasu z poprzedniego cyklu, który nazywa się
A. zaczatkiem.
B. przedkwasem.
C. rozczynem.
D. półkwasem.
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Z resztek i skrawków ciast, które powstają w trakcie produkcji wypieków, wykonuje się
A. keksiki
B. bajaderki
C. szampanki
D. orzeszki
Organizacja i nadzorowanie pr…
Badania sensoryczne żywności obejmują
A. określenie cech organoleptycznych.
B. oznaczenie suchej masy.
C. oznaczenie ilości drobnoustrojów.
D. określenie wartości odżywczej.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaką grupę maszyn oraz urządzeń należy wykorzystać w procesie produkcji surowej kiełbasy białej?
A. Młynek koloidalny, łuskownica, autoklaw, walcowarka
B. Wilk, kuter, mieszarka, nadziewarka
C. Kuter, emulsyfikator, komora parzelnicza, gniotownik
D. Masownica, komora wędzarniczo-parzelnicza, konsza
Organizacja i nadzorowanie pr…
Do metod mechanicznych rozdrabniania żywności płynnej nie należy
A. homogenizacja.
B. emulgowanie.
C. rozpylanie.
D. filtrowanie.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Urządzenie do aglomeracji stanowi wyposażenie linii technologicznej do produkcji
A. czekolady mlecznej.
B. makaronu jajecznego.
C. płatków kukurydzianych.
D. kawy rozpuszczalnej.
Produkcja wyrobów spożywczych…
Proces wytwarzania pieczywa pszennego składa się z poniższych kroków:
A. smerowanie ciasta białkiem, formowanie kęsów, pieczenie
B. nakłuwanie, formowanie kęsów, pieczenie
C. dzielenie ciasta na kawałki, nakłuwanie kęsów, pieczenie
D. przygotowywanie ciasta, formowanie kęsów, pieczenie
Produkcja wyrobów piekarskich
Z której odmiany mąki wyprodukowano pieczywo, na opakowaniu którego widnieje informacja „chleb orkiszowy”?
A. Pszennej.
B. Ryzowej.
C. Jęczmiennej.
D. Żytniej.
SPC.07 Pytanie 2011
Organizacja i nadzorowanie pr…
Mleko surowe, w którym stwierdzono obecność antybiotyków, należy przeznaczyć do
A. utylizacji.
B. produkcji mleka w proszku.
C. skarmienia przez cielęta.
D. produkcji mleka spożywczego.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Podstawowymi surowcami wykorzystywanymi do produkcji marcepanu są
A. orzechy i karmel.
B. sezam i miód.
C. migdały i cukier.
D. pistacje i lukier.
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Spirytus stosuje się jako składnik w produkcji
A. biszkoptów
B. pączków
C. obwarzanków
D. bezów
Organizacja i nadzorowanie pr…
Którą metodą należy oznaczyć zawartość żelaza w żywności?
A. Kolorymetryczną.
B. Densymetryczną.
C. Polarymetryczną.
D. Refraktometryczną.
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Ciasto piaskowe przygotowuje się z mąki
A. ziemniaczanej
B. orkiszowej
C. pszennej i ziemniaczanej
D. pszennej i żytniej
Produkcja wyrobów piekarskich
Kiedy przeprowadza się standaryzację mąki?
A. w trakcie pieczenia chlebów
B. przed procesem produkcji pieczywa
C. w czasie formowania kęsów
D. podczas fermentacji ciasta
Produkcja przetworów mięsnych…
Głowa została odcięta od półtuszy wieprzowej na pół.
A. na wysokości stawu łokciowego
B. w stawie skroniowo-żuchwowym
C. w stawie potylicznym
D. pomiędzy pierwszym a drugim kręgiem szyjnym
Organizacja i nadzorowanie pr…
Ile sztuk opakowań trzeba przygotować do zapakowania 800 kg kiełbasy żywieckiej, jeżeli 300 kg kiełbasy zostanie umieszczone w opakowania po 250 g, a reszta w opakowania po 500 g?
A. 32 szt. opakowań po 250 g i 16 szt. opakowań po 500 g
B. 120 szt. opakowań po 250 g i 100 szt. opakowań po 500 g
C. 1 200 szt. opakowań po 250 g i 1 000 szt. opakowań po 500 g
D. 3 200 szt. opakowań po 250 g i 1 600 szt. opakowań po 500 g
Produkcja wyrobów piekarskich
Jakie mikroorganizmy mogą stanowić zagrożenie w przechowalniach produktów gotowych?
A. obce aromaty
B. środki ochrony roślin
C. grzyby i pleśnie
D. insekty i roztocza
Produkcja wyrobów piekarskich
Margarynę mleczną należy przechowywać w magazynie w temperaturze nie wyższej niż
A. -2°C
B. 8°C
C. 18°C
D. 25°C
Produkcja przetworów mięsnych…
Na zmechanizowanej linii do rozbioru ćwierćtuszy wołowej, po umieszczeniu jej na stole rozbiorowym, pierwszym krokiem jest
A. oddzielenie szyi w przedniej części karku pomiędzy 2 a 3 kręgiem szyjnym
B. usunięcie pozostałości części krwawych oraz poszarpanych mięśni i resztek kości
C. zaznaczenie linii cięcia poszczególnych elementów zasadniczych
D. odcięcie karkówki z akceptowalną warstwą tłuszczu do 1,5 cm
Organizacja i nadzorowanie pr…
Ile wynosi ubytek wypiekowy chleba, jeżeli naważka ciasta wynosiła 1 140 g, a gorący chleb waży 1 000 g?
A. 10,53%
B. 12,28%
C. 1,23%
D. 1,05%
Produkcja wyrobów spożywczych…
Przenośnik, który służy do transportu kostek masła w maszynie do formowania i pakowania, to
A. pneumatyczny
B. kubełkowy
C. taśmowy
D. ślimakowy
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Eliminacja owadów w cukierni to
A. deratyzacja
B. dezynfekcja
C. desulfitacja
D. dezynsekcja
Organizacja i nadzorowanie pr…
Substancja higroskopijna, umieszczona w szafce wagi analitycznej, pozwala na zachowanie niezmiennej wartości
A. przepływu powietrza
B. wilgotności względnej
C. ciśnienia
D. temperatury
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Na którym rysunku przedstawione jest cylindryczne gęste sitko do przesiewania cukru pudru?

A. B.
B. A.
C. D.
D. C.
Produkcja wyrobów cukierniczy…
W sekcji sprzedaży lodów i sorbetów w cukierni stosuje się do ich przechowywania i prezentacji
A. tunele chłodzące
B. zamrażarki kontaktowe
C. lady mroźnicze
D. regały chłodnicze
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Przyrządem elektronicznym służącym do pomiaru temperatury na powierzchni przechowywanych surowców bez kontaktu jest
A. refraktometr
B. psychometr
C. pirometr
D. higrometr
Produkcja wyrobów spożywczych…
W jakim magazynie powinno się składować artykuły spożywcze, jeśli na opakowaniu widnieje wskazanie, aby przechowywać w chłodnym i suchym miejscu?
A. Magazyn 2: 4oC, 65%
B. Magazyn 3: 10oC, 80%
C. Magazyn 4: 20oC, 75%
D. Magazyn 1: 0oC, 85%
SPC.07 Pytanie 2030
Organizacja i nadzorowanie pr…
Ziarno pszenicy przed przechowywaniem w magazynie dosuszane jest do zawartości wody w zakresie
A. 10 ÷ 14%
B. 0 ÷ 5%
C. 15 ÷ 19%
D. 20 ÷ 24%
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Proces spulchniania ciasta francuskiego odbywa się w trakcie
A. fermentacji
B. ucierania i ubijania
C. napowietrzania
D. wałkowania i składania
Produkcja wyrobów spożywczych…
W zakładzie zajmującym się przetwórstwem zbóż dopuszcza się ziarna
A. połamane
B. nawilżone
C. zainfekowane
D. kiełkujące
Organizacja i nadzorowanie pr…
Który produkt uboczny jest wykorzystywany do produkcji emulgatora?
A. Szlam lecytynowy.
B. Melasa.
C. Sopstok.
D. Śruta poekstrakcyjna.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Który wskaźnik chemiczny jest stosowany przy oznaczaniu zawartości soli metodą Mohra w produktach żywnościowych?
A. Fenoloftaleina.
B. Chromian (VI) potasu.
C. Skrobia.
D. Oranż metylowy.
Produkcja wyrobów cukierniczy…
W procesie produkcji konieczne jest zbijanie ciasta
A. faworków
B. biszkoptów
C. napoleonek
D. precelków
Organizacja i nadzorowanie pr…
Który z wymienionych surowców należy przechowywać w temperaturze 14÷18°C?
A. Mleko.
B. Mięso.
C. Ziemniaki.
D. Mąkę.
Produkcja wyrobów cukierniczy…
Aby wyprodukować wodną pomadę, poza cukrem i wodą, co jeszcze powinno zostać użyte?
A. białka jaj.
B. syrop ziemniaczany.
C. agar.
D. mąka ziemniaczana.
Produkcja wyrobów piekarskich
Po zapakowaniu pieczywa w folię termokurczliwą jest ono podawane z pakowaczki do współpracującej z nią
A. zawijaczki.
B. komory termicznej.
C. klipsiarki.
D. komory obkurczającej.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Do mineralizacji próbek żywności, przeznaczonych do oznaczania w nich zawartości makroelementów i mikroelementów, służy
A. wagosuszarka.
B. aparat Soxhleta.
C. destylarka.
D. piec muflowy.
Produkcja wyrobów piekarskich
Urządzenie przedstawione na ilustracji należy zastosować, przygotowując do produkcji

A. tłuszcz.
B. mleko.
C. sól.
D. mąkę.