Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
ROL.04 Pytanie 1
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Okres ciągłego wydzielania mleka - od porodu do zasuszenia - to

A. produkcyjność.
B. użytkowość.
C. laktacja.
D. mleczność.
ROL.04 Pytanie 2
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zmianowanie roślin zaplanowane na kilka lat na określone pola gospodarstwa - to

A. następstwo.
B. monokultura.
C. rotacja.
D. płodozmian.
ROL.04 Pytanie 3
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Rysunek przedstawia

Ilustracja do pytania 3
A. glebogryzarkę.
B. bronę kolczatkę.
C. wał Cambridge.
D. wał Campbella.
ROL.04 Pytanie 4
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Rysunek przedstawia schemat

Ilustracja do pytania 4
A. wydalania mleka u krowy.
B. małego obiegu krwi.
C. krążenia pasz podczas odłykania.
D. dużego obiegu krwi.
ROL.04 Pytanie 5
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zdjęcie przedstawia krowę rasy

Ilustracja do pytania 5
A. Limousin.
B. Jersey.
C. Holsztyńsko-fryzyjskiej.
D. Polskiej czerwonej.
ROL.04 Pytanie 6
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zdjęcie przedstawia łan

Ilustracja do pytania 6
A. jęczmienia.
B. żyta.
C. pszenicy.
D. owsa.
ROL.04 Pytanie 7
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Temperatura minimalna wymagana podczas kiełkowania kukurydzy waha się w granicach

A. 11 - 14 stopni C
B. 5 - 7 stopni C
C. 8 - 10 stopni C
D. 1 - 4 stopni C
ROL.04 Pytanie 8
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Mroźny wiatr, przy braku okrywy śnieżnej, powoduje zimą na plantacji roślin ozimych

A. wymarzanie.
B. wymakanie.
C. wyprzenie.
D. wysmalanie.
ROL.04 Pytanie 9
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Rejony w Polsce o najwyższej rocznej sumie opadów atmosferycznych - to

A. Wyżyna Lubelska.
B. Kujawy.
C. Nizina Śląska.
D. Pojezierze Pomorskie.
ROL.04 Pytanie 10
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W stosunku do budynków mieszkalnych - budynki inwentarskie powinny być usytuowane od strony

A. szczytu budynku mieszkalnego.
B. przeciwnej do dominującego kierunku wiatrów.
C. południowej.
D. północnej.
ROL.04 Pytanie 11
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Właściwa temperatura w porodówce dla krów powinna wynosić

A. 16 - 20 stopni C
B. 10 - 18 stopni C
C. 8 - 16 stopni C
D. 15 - 18 stopni C
ROL.04 Pytanie 12
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Polifoska jest to nawóz

A. potasowy.
B. jednoskładnikowy.
C. fosforowy.
D. wieloskładnikowy.
ROL.04 Pytanie 13
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Który z nawozów można stosować dolistnie w formie wodnego roztworu.

A. Siarczan amonu.
B. Saletrzak.
C. Mocznik.
D. Saletra amonowa.
ROL.04 Pytanie 14
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W przypadku nierównomiernego lub opóźnionego dojrzewania bobiku, przed zbiorem kombajnem, konieczne jest zastosowanie

A. desykantów.
B. deflorantów.
C. defoliantów.
D. repelentów.
ROL.04 Pytanie 15
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podawanie mieszanek pełnoporcjowych zwierzętom gospodarskim jest żywieniem

A. tradycyjnym.
B. mieszanym.
C. pełnodawkowym.
D. zróżnicowanym.
ROL.04 Pytanie 16
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Długość sieczki ze słomy, do sporządzenia obroku dla koni, powinna wynosić

A. 3 cm
B. 10 cm
C. 5 cm
D. 8 cm
ROL.04 Pytanie 17
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Deficyt magnezu u zbóż w czasie ich wzrostu jest symptomem choroby zwanej

A. paciorkowatością.
B. chorobą nowin.
C. suchą zgnilizną.
D. pleśnią śniegową.
ROL.04 Pytanie 18
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Pęcherze na koronie i piętkach racic, temperatura ciała 40,5 stopni C - to charakterystyczne objawy

A. pomoru klasycznego.
B. brucelozy.
C. pryszczycy.
D. grypy.
ROL.04 Pytanie 19
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Żółte lub pomarańczowe brodawki, ułożone na ogół w paski wzdłuż nerwów liści pszenicy i pszenżyta są objawami rdzy

A. źdźbłowej.
B. brunatnej.
C. koronowej.
D. żółtej.
ROL.04 Pytanie 20
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zdjęcie przedstawia

Ilustracja do pytania 20
A. pryszczarka kapustnika.
B. słodyszka rzepakowego.
C. pchełkę rzepakową.
D. chowacza podobnika.
ROL.04 Pytanie 21
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na zdjęciu przedstawiony jest wał

Ilustracja do pytania 21
A. strunowy.
B. kruszący.
C. gładki.
D. wgłębny.
ROL.04 Pytanie 22
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Maszyna wskazana na zdjęciu - to

Ilustracja do pytania 22
A. siewnik punktowy.
B. rozsiewacz nawozów.
C. siewnik rzędowy.
D. opryskiwacz polowy zawieszany.
ROL.04 Pytanie 23
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Największych nakładów pracy na jednostkę powierzchni wymaga produkcja

A. zbóż.
B. traw nasiennych.
C. buraków cukrowych.
D. rzepaku.
ROL.04 Pytanie 24
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Buraki cukrowe zbierane w październiku są nieodpowiednim przedplonem dla pszenicy ozimej ponieważ

A. schodzą za późno z pola.
B. zakwaszają glebę.
C. przesuszają glebę.
D. powodują zachwaszczenie gleby.
ROL.04 Pytanie 25
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do produkcji brojlerów kurzych najbardziej przydatna jest rasa

A. Leghorn.
B. Zielononóżka kuropatwiana.
C. Sussex.
D. Dominant White Cornish.
ROL.04 Pytanie 26
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zespół uprawek przedsiewnych wykonywanych jesienią rozpoczyna

A. włókowanie.
B. bronowanie.
C. orka siewna.
D. talerzowanie.
ROL.04 Pytanie 27
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaka powinna być zawartość białka ogólnego w 1 kg mieszanki pełnoporcjowej dla lochy karmiącej, przy koncentracji energii 12 MJ/kg paszy.

Ilustracja do pytania 27
A. 130,0 g
B. 156,0 g
C. 10,0 g
D. 13,0 g
ROL.04 Pytanie 28
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W celu uniknięcia wzajemnych urazów zwierząt i zmniejszenia niebezpieczeństwa dla obsługi, w systemie wolnostanowiskowego utrzymania bydła przeprowadza się zabieg

A. tatuowania.
B. kolczykowania.
C. dekoronizacji.
D. korekcji racic.
ROL.04 Pytanie 29
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zawartość drobnoustrojów w 1 ml mleka surowego klasy ekstra nie może przekraczać

A. 400 tys.
B. 100 tys.
C. 300 tys.
D. 200 tys.
ROL.04 Pytanie 30
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Przedstawiona na rysunku rasa owiec najbardziej nadaje się do produkcji

Ilustracja do pytania 30
A. mleka.
B. futer.
C. mięsa.
D. wełny.
ROL.04 Pytanie 31
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Które kryterium jest najwłaściwsze przy podejmowaniu decyzji o użyciu pestycydów w uprawie towarowej zbóż?

A. Rodzaj powstałych uszkodzeń.
B. Próg ekonomicznej szkodliwości.
C. Pierwsze objawy choroby.
D. Faza rozwojowa rośliny chronionej.
ROL.04 Pytanie 32
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Mieszanka pełnoporcjowa dla loch karmiących zawiera 12 MJ energii metabolicznej w 1 kg. Ustal wymaganą zawartość lizyny w tej mieszance

Ilustracja do pytania 32
A. 0,65 g
B. 6,50 g
C. 7,80 g
D. 78,00 g
ROL.04 Pytanie 33
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do zbioru kukurydzy z przeznaczeniem na kiszonkę należy użyć

A. przetrząsaczo - zgrabiarki.
B. kosiarki rotacyjnej.
C. prasy zwijającej.
D. samobieżnej sieczkarni polowej.
ROL.04 Pytanie 34
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Narzędzie, które wyrównuje powierzchnię, niszczy skorupę oraz rozkrusza bryły gleby - to

A. pług.
B. wał gładki.
C. brona.
D. wał wgłębny.
ROL.04 Pytanie 35
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Obcinanie ogonków u jagniąt należy wykonać w wieku

A. po 2 miesiącach.
B. do końca 2-go tygodnia.
C. 3-4 tygodni.
D. zaraz po urodzeniu.
ROL.04 Pytanie 36
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na ilość wody zmagazynowanej w glebie w okresie zimowym dodatnio wpływa

A. orka wiosenna.
B. włókowanie.
C. orka przedzimowa.
D. kultywatorowanie.
ROL.04 Pytanie 37
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Słodyszek rzepakowiec jest szkodnikiem

A. rzepaku ozimego.
B. buraka cukrowego.
C. pszenicy jarej.
D. ziemniaków.
ROL.04 Pytanie 38
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najlepszą rasą bydła do produkcji opasów jest

A. holsztyńsko-fryzyjska.
B. jersey.
C. limousine.
D. nizinna czarno-biała.
ROL.04 Pytanie 39
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do sporządzania mieszanek pełnoporcjowych dla tuczników mięsnych, przy udziale własnych śrut zbożowych należy stosować

A. kiszonkę z kukurydzy na CCM.
B. serwatkę.
C. ziemniaki parowane.
D. koncentraty białkowe.
ROL.04 Pytanie 40
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaki sposób chowu kur wskazuje oznakowanie na skorupce jaj?

Ilustracja do pytania 40
A. Z wolnym wybiegiem
B. Ekologiczny
C. Ściółkowy
D. Klatkowy