Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
ROL.05 Pytanie 1
Organizacja i prowadzenie prz…

Do spółek kapitałowych zalicza się spółkę

A. akcyjną.
B. komandytową.
C. cywilną.
D. jawną.
ROL.05 Pytanie 2
Organizacja i prowadzenie prz…

Na podstawie przedstawionego fragmentu faktury ustal, którą kwotę zapłaci rolnik za towary.

Ilustracja do pytania 2
A. 492 zł
B. 369 zł
C. 123 zł
D. 246 zł
ROL.05 Pytanie 3
Organizacja i prowadzenie prz…

W bilansie źródłami finansowania majątku są

A. przychody.
B. rozchody.
C. aktywa.
D. pasywa.
ROL.05 Pytanie 4
Organizacja i prowadzenie prz…

Działalność produkcyjna polega na

A. sprzedaży hurtowej i detalicznej.
B. działalności agenta i kontrahenta.
C. wytwarzaniu produktów i półfabrykatów.
D. wykonywaniu i świadczeniu usług.
ROL.05 Pytanie 5
Organizacja i prowadzenie prz…

Najbardziej dostępnym i tanim źródłem krótkoterminowego uzupełniania brakujących środków kapitałowych finansowania działalności hurtowni jest kredyt

A. konsumpcyjny.
B. obrotowy.
C. kupiecki.
D. komercyjny.
ROL.05 Pytanie 6
Organizacja i prowadzenie prz…

Prawo do dywidendy przysługuje posiadaczowi

A. akcji.
B. sumy.
C. wkładów.
D. kwoty.
ROL.05 Pytanie 7
Organizacja i prowadzenie prz…

Dokumentem, który musi otrzymać każdy zwalniany pracownik, jest

A. świadectwo pracy.
B. karta zdrowia.
C. opinia o pracowniku (referencje).
D. umowa o pracę.
ROL.05 Pytanie 8
Organizacja i prowadzenie prz…

Zadaniem kadry kierowniczej w przedsiębiorstwie jest

A. zatrudnianie pracowników, sprzedaż towarów, kontrola maszyn.
B. planowanie, organizowanie, nadzorowanie, kontrola.
C. promowanie, organizowanie, zakup towarów, szkolenie pracowników.
D. negocjowanie cen, promowanie, reprezentowanie, kontrola magazynu.
ROL.05 Pytanie 9
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma wprowadziła na rynek nowe opakowania produkowanych przez siebie napojów mlecznych. Takie działanie to strategia

A. dywersyfikacji.
B. rozwoju.
C. finansowa.
D. marketingowa.
ROL.05 Pytanie 10
Organizacja i prowadzenie prz…

Analiza zagrożeń i kontrola punktów krytycznych podczas produkcji i obrotu żywnością, stosowana w celu zapewnienia wysokiej jakości gotowego produktu, to

A. GMI.
B. HACCP.
C. GMP.
D. ISO.
ROL.05 Pytanie 11
Organizacja i prowadzenie prz…

Produktami, które mogą być spożywane w stanie nieprzetworzonym, są

A. ziemniaki.
B. ryby.
C. jaja.
D. owoce.
ROL.05 Pytanie 12
Organizacja i prowadzenie prz…

Podstawowym procesem termicznym, dzięki któremu oddziela się spirytus od zacieru, jest

A. krystalizacja.
B. destylacja.
C. ekstrakcja.
D. rektyfikacja.
ROL.05 Pytanie 13
Organizacja i prowadzenie prz…

Surowcami pomocniczymi dodawanymi do dżemu są

A. fruktoza i pektyna.
B. karoten i glukoza.
C. cukier i karoten.
D. cukier i pektyna.
ROL.05 Pytanie 14
Organizacja i prowadzenie prz…

W przemyśle mleczarskim wirówki używa się do oddzielania

A. białka z mleka pełnego.
B. tłuszczu z mleka pełnego.
C. sera od serwatki.
D. maślanki od masła.
ROL.05 Pytanie 15
Organizacja i prowadzenie prz…

Przetwórstwo pierwotne zbóż polega na

A. rafinacji olejów.
B. obróbce młynarskiej.
C. produkcji spirytusu.
D. warzeniu piwa.
ROL.05 Pytanie 16
Organizacja i prowadzenie prz…

Mleko UHT otrzymuje się w wyniku

A. tyndalizacji.
B. pasteryzacji.
C. homogenizacji.
D. sterylizacji.
ROL.05 Pytanie 17
Organizacja i prowadzenie prz…

Margaryna składa się w 80% z tłuszczów. Oblicz, ile należy przygotować tego surowca, aby wyprodukować 1 500 kg margaryny.

A. 2 500 kg
B. 1 000 kg
C. 2 400 kg
D. 1 200 kg
ROL.05 Pytanie 18
Organizacja i prowadzenie prz…

Do pakowania towarów sypkich, pylistych wykorzystuje się

A. grysowniki.
B. schładzalniki otwarte.
C. dozowniki ślimakowe.
D. wialnie.
ROL.05 Pytanie 19
Organizacja i prowadzenie prz…

Metodą, która wykorzystuje do konserwacji fermentację mlekową, jest

A. marynowanie.
B. blanszowanie.
C. mrożenie.
D. kiszenie.
ROL.05 Pytanie 20
Organizacja i prowadzenie prz…

Do rozdrabniania mięsa w masarni stosuje się

A. szarpaki.
B. miksery.
C. wilki.
D. blendery.
ROL.05 Pytanie 21
Organizacja i prowadzenie prz…

Okres składowania jaj w chłodni w temperaturze 0-1 °C nie powinien przekraczać

A. 30 dni.
B. 10-12 miesięcy.
C. 10 tygodni.
D. 4-6 miesięcy.
ROL.05 Pytanie 22
Organizacja i prowadzenie prz…

Wytłaczanie oleju z nasion w sposób ciągły następuje przy użyciu prasy

A. hydraulicznej.
B. śrubowej.
C. korbowej.
D. mimośrodowej.
ROL.05 Pytanie 23
Organizacja i prowadzenie prz…

Największą bazą surowcową dla kwaszarni są

A. seler i por.
B. ogórki i kapusta.
C. ziemniaki i buraki.
D. marchew i pietruszka.
ROL.05 Pytanie 24
Organizacja i prowadzenie prz…

Produktem ubocznym, powstającym w wyniku wytwarzania cukru z buraków cukrowych, są

A. wysłodki.
B. otręby.
C. makuchy.
D. wyparki.
ROL.05 Pytanie 25
Organizacja i prowadzenie prz…

Mleko normalizowane to produkt o ustalonej i zagwarantowanej zawartości

A. białka.
B. tłuszczu.
C. sodu.
D. laktozy.
ROL.05 Pytanie 26
Organizacja i prowadzenie prz…

Największym zagrożeniem dla zdrowia człowieka dotyczącym żywności jest

A. przenawożenie.
B. skażenie mikrobiologiczne.
C. napromieniowanie.
D. pozostałość antybiotyków.
ROL.05 Pytanie 27
Organizacja i prowadzenie prz…

W bilansie po stronie pasywów należy zapisać

A. środki obrotowe.
B. kapitały własne.
C. środki trwałe.
D. należności długoterminowe.
ROL.05 Pytanie 28
Organizacja i prowadzenie prz…

Osobą odpowiedzialną za prawidłowe przeprowadzenie inwentaryzacji w przedsiębiorstwie jest

A. magazynier.
B. dyrektor.
C. księgowy.
D. brygadzista.
ROL.05 Pytanie 29
Organizacja i prowadzenie prz…

Jaka będzie wartość niedoboru, jeżeli spis z natury wykazał różnice inwentaryzacyjne w magazynach I i II w porównaniu z ewidencją księgową przedstawione w tabeli?

Ilustracja do pytania 29
A. 350,00 zł
B. 450,00 zł
C. 550,00 zł
D. 250,00 zł
ROL.05 Pytanie 30
Organizacja i prowadzenie prz…

Ile wynosi stopa amortyzacji dla ciągnika o wartości 100 000 zł użytkowanego przez okres 8 lat?

A. 14,5%
B. 10%
C. 12,5%
D. 5%
ROL.05 Pytanie 31
Organizacja i prowadzenie prz…

Sprawozdania finansowe za rok obrotowy sporządza się na dzień

A. 02 stycznia.
B. 31 grudnia.
C. 31 marca.
D. 30 stycznia.
ROL.05 Pytanie 32
Organizacja i prowadzenie prz…

Ile wynosi dochód gospodarstwa rolniczego, jeżeli
- wartość produkcji - 100 000 zł,
- koszty bezpośrednie - 50 000 zł,
- koszty pośrednie stanowią 20% kosztów bezpośrednich?

A. 50 000 zł
B. 40 000 zł
C. 20 000 zł
D. 30 000 zł
ROL.05 Pytanie 33
Organizacja i prowadzenie prz…

Ustalony na podstawie zapisów na koncie księgowym wynik finansowy firmy wynosi

Ilustracja do pytania 33
A. 5 000 zł (strata).
B. 5 000 zł (zysk).
C. 7 000 zł (strata).
D. 7 000 zł (zysk).
ROL.05 Pytanie 34
Organizacja i prowadzenie prz…

Ile wynosi koszt produkcji 1 dt pszenicy przy założeniu, że plon z 1 ha to 40 dt, a koszty poniesione na produkcję są następujące:
- eksploatacja sprzętu - 450 zł,
- zakup nasion - 250 zł,
- nawożenie - 600 zł,
- zakup środków ochrony roślin - 250,00 zł,
- zbiór kombajnem zbożowym - 450,00 zł,
- zbiór słomy - 200,00 zł?

A. 55 zł/dt
B. 65 zł/dt
C. 75 zł/dt
D. 85 zł/dt
ROL.05 Pytanie 35
Organizacja i prowadzenie prz…

Chleb żytni o wadze 1,0 kg składa się w 50% z mąki. Cena mąki wynosi 1 500 zł/t, a pozostałe koszty wyprodukowania chleba 1,75 zł. Ile kosztuje produkcja bochenka chleba?

A. 1,75 zł
B. 2,50 zł
C. 2,00 zł
D. 2,25 zł
ROL.05 Pytanie 36
Organizacja i prowadzenie prz…

Oblicz wynagrodzenie brutto pracownika, jeżeli jego płaca zasadnicza wynosi 2 000,00 zł, a dodatek motywacyjny 20% płacy zasadniczej.

A. 2 100,00 zł
B. 2 500,00 zł
C. 2 400,00 zł
D. 2 300,00 zł
ROL.05 Pytanie 37
Organizacja i prowadzenie prz…

Ile wynosi składka na ubezpieczenie emerytalne finansowana przez pracownika i pracodawcę, którą należy odprowadzić do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z tytułu zatrudnienia pracownika z wynagrodzeniem brutto 4 000,00 zł?

A. 780,80 zł
B. 548,40 zł
C. 390,40 zł
D. 260,00 zł
ROL.05 Pytanie 38
Organizacja i prowadzenie prz…

Ile wynosi podstawa wyliczenia składki ubezpieczenia zdrowotnego, jeżeli wynagrodzenie brutto wynosi 3 000,00 zł, a składki na ubezpieczenie społeczne 411,30 zł?

A. 2 588,70 zł
B. 2 688,70 zł
C. 2 788,70 zł
D. 2 888,70 zł
ROL.05 Pytanie 39
Organizacja i prowadzenie prz…

Najniższym stopniem uciążliwości pod względem obowiązków ewidencji księgowej i podatkowej charakteryzuje się

A. księga inwentarzowa.
B. księga podatkowa.
C. karta podatkowa.
D. ryczałt ewidencjonowany.
ROL.05 Pytanie 40
Organizacja i prowadzenie prz…

Fundusze udziałowy i zasobowy występują

A. w spółdzielni.
B. w przedsiębiorstwie państwowym.
C. w spółce z o.o.
D. w spółce komandytowej.