Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
CHM.04 Pytanie 1 281
Wykonywanie badań analityczny…

Na rysunku przedstawiono metodę barwienia

Ilustracja do pytania 1
A. pozytywno-negatywnego.
B. negatywnego.
C. pozytywnego.
D. specjalnego.
CHM.04 Pytanie 1 282
Wykonywanie badań analityczny…

Twardość ogólna badanej wody wynosi 2,5 mval/l. Wartość ta wyrażona w mg CaCO3/l wynosi

Ilustracja do pytania 2
A. 12,50 mg CaCO3/l
B. 50,00 mg CaCO3/l
C. 125,00 mg CaCO3/l
D. 1,25 mg CaCO3/l
CHM.04 Pytanie 1 283
Wykonywanie badań analityczny…

Który nawóz, spośród wymienionych w tabeli, zawiera najwięcej azotu azotanowego?

Ilustracja do pytania 3
A. Saletra magnezowa
B. Siarczan amonu
C. Saletra amonowa
D. Mocznik
CHM.04 Pytanie 1 284
Wykonywanie badań analityczny…

Oblicz stężenie glukozy w surowicy krwi, jeżeli absorbancja tej próby wynosi 0,350, a wzorzec o stężeniu 0,2 mg/ml wykazuje absorbancję 0,120.

Ilustracja do pytania 4
A. 0,10 mg/ml
B. 0,62 mg/ml
C. 0,21 mg/ml
D. 0,58 mg/ml
CHM.04 Pytanie 1 285
Wykonywanie badań analityczny…

Oznaczanie zawartości cukrów redukujących w przetworach owocowych wykonuje się metodą

A. Hanusa.
B. Kjeldahla.
C. Karla-Fischera.
D. Schoorla-Luffa.
CHM.04 Pytanie 1 286
Wykonywanie badań analityczny…

W ramce zamieszczono opis wykonania oznaczenia metodą

Ilustracja do pytania 6
A. spektrofotometryczną.
B. refraktometryczną.
C. konduktometryczną.
D. potencjometryczną.
CHM.04 Pytanie 1 287
Wykonywanie badań analityczny…

Na zamieszczonym schemacie biosensora literą A oznaczono

Ilustracja do pytania 7
A. biosensor.
B. element czuły.
C. wzmacniacz sygnału.
D. transformator.
CHM.04 Pytanie 1 288
Wykonywanie badań analityczny…

Na podstawie krzywej wzorcowej określ stężenie badanej próbki, jeżeli odczytana absorbancja wynosi 0,8.

Ilustracja do pytania 8
A. 4 mg/dm3
B. 2 mg/dm3
C. 3 mg/dm3
D. 5 mg/dm3
CHM.04 Pytanie 1 289
Wykonywanie badań analityczny…

Zapach z grupy oznaczonej symbolem G może być spowodowany zawartością w wodzie

Ilustracja do pytania 9
A. fenolu.
B. siarkowodoru.
C. torfu.
D. glonów.
CHM.04 Pytanie 1 290
Wykonywanie badań analityczny…

Oblicz na podstawie zamieszczonego wzoru zawartość tlenu w procentach nasycenia, jeżeli oznaczona zawartość tlenu w wodzie wynosi 5 mg/dm3 w temperaturze 12°C

Ilustracja do pytania 10
A. 33%
B. 35%
C. 46%
D. 48%
CHM.04 Pytanie 1 291
Wykonywanie badań analityczny…

Zamieszczony na rysunku aparat służy do poboru i analizowania próbek

Ilustracja do pytania 11
A. gazów.
B. ścieków.
C. wody.
D. gleby.
CHM.04 Pytanie 1 292
Wykonywanie badań analityczny…

Obecność anionów siarczanowych SO42- w roztworze wodnym można potwierdzić, dodając roztwór

A. BaCl2
B. HCl
C. FeCl3
D. NaNO3
CHM.04 Pytanie 1 293
Wykonywanie badań analityczny…

Analizując próbkę wody powierzchniowej stwierdzono, że zawartość azotanów wynosi 4,5 mg/dm3, siarczanów 120 mg/dm3, a stężenie jonów chlorkowych 180 mg/dm3. Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż klasę czystości wody, z której została pobrana próbka.

Ilustracja do pytania 13
A. IV klasa czystości.
B. III klasa czystości.
C. I klasa czystości.
D. II klasa czystości.
CHM.04 Pytanie 1 294
Wykonywanie badań analityczny…

Oznaczenie ilościowe składnika w badanym roztworze za pomocą analizy miareczkowej polega na

A. wytrącaniu trudno rozpuszczalnego osadu przy użyciu mianowanego roztworu odczynnika strącającego.
B. pomiarze objętości roztworu o znanym stężeniu, który przereagował ilościowo z oznaczanym składnikiem.
C. zastosowaniu mianowanego roztworu odpowiedniego kwasu lub zasady oraz właściwie dobranego do oznaczenia wskaźnika kwasowo-zasadowego.
D. miareczkowaniu analizowanego roztworu do uzyskania zmiany zabarwienia wskaźnika.
CHM.04 Pytanie 1 295
Wykonywanie badań analityczny…

Próbkę technicznego chlorku sodu rozpuszczono w wodzie, a jony chlorkowe strącono za pomocą AgNO3, w postaci AgCl, którego masa po wysuszeniu wynosiła 1,5000 g. Oblicz zawartość chloru w badanej próbce. Mnożnik analityczny dla chloru w AgCl wynosi 0,2474.

A. 0,3711 g
B. 0,4948 g
C. 1,2474 g
D. 0,2474 g
CHM.04 Pytanie 1 296
Wykonywanie badań analityczny…

Określ zawartość amoniaku w analizowanej próbce, jeżeli na jej zmiareczkowanie zużyto 20,0 cm3 roztworu HCl o stężeniu 0,1 mol/dm3.

A. 136 mg
B. 170 mg
C. 68 mg
D. 34 mg
CHM.04 Pytanie 1 297
Wykonywanie badań analityczny…

Oznaczenia przeprowadzane za pomocą wysokosprawnego chromatografu cieczowego określane są jako

A. AAS
B. ICP
C. HPLC
D. GC
CHM.04 Pytanie 1 298
Wykonywanie badań analityczny…

W oparciu o wyniki analizy zamieszczone w tabeli wskaż, który kation był obecny w roztworze badanej próbki.

Ilustracja do pytania 18
A. Żelaza(II).
B. Żelaza(III).
C. Chromu(III).
D. Glinu.
CHM.04 Pytanie 1 299
Wykonywanie badań analityczny…

Skręcalność właściwą cukrów oznacza się za pomocą

A. refraktometru.
B. polarymetru.
C. spektrofotometru.
D. areometru.
CHM.04 Pytanie 1 300
Wykonywanie badań analityczny…

Na podstawie zamieszczonej krzywej miareczkowania alkacymetrycznego wskaż, którą substancję oznaczano w roztworze.

Ilustracja do pytania 20
A. Mocny jednoprotonowy kwas.
B. Słaby jednoprotonowy kwas.
C. Słabą jednowodorotlenkową zasadę.
D. Mocną jednowodorotlenkową zasadę.
CHM.04 Pytanie 1 301
Wykonywanie badań analityczny…

Do preparatywnego rozdzielania aminokwasów stosuje się technikę elektroforezy, która wykorzystuje

A. różnicę powinowactwa cząsteczek analitu i rozpuszczalnika do miejsc aktywnych.
B. różnice w szybkości poruszania się naładowanych elektrycznie cząstek w polu elektrycznym.
C. wartości skręcalności właściwej [α]D w wodzie wielu aminokwasów, szczególnie alifatycznych.
D. wartość współczynnika podziału substancji pomiędzy wodę a mniej polarną fazę ruchomą.
CHM.04 Pytanie 1 302
Wykonywanie badań analityczny…

Wartość liczby estrowej (LE), wyrażona ilością miligramów KOH, potrzebna do zmydlenia estrów zawartych w 1 g badanego tłuszczu, informuje

A. o średniej długości łańcucha węglowego kwasów tłuszczowych.
B. o ilości wolnego glicerolu w badanej próbce tłuszczu.
C. o długości łańcuchów kwasów tłuszczowych wchodzących w skład glicerydów danego tłuszczu i jest tym wyższa, im łańcuchy są krótsze.
D. o zawartości związków nienasyconych w badanych tłuszczach.
CHM.04 Pytanie 1 303
Wykonywanie badań analityczny…

Dopuszczalne dzienne spożycie (ADI) benzoesanu sodu wynosi 0,5 mg/kg masy ciała. Maksymalna masa benzoesanu sodu, jaką może dziennie pobierać człowiek o masie 70 kg wynosi

A. 350 mg
B. 450 mg
C. 175 mg
D. 70 mg
CHM.04 Pytanie 1 304
Wykonywanie badań analityczny…

Spektrofotometria absorpcji UV-Vis polega na pomiarze

A. natężenia promieniowania, które przeszło przez roztwór.
B. przewodności właściwej roztworu.
C. natężenia prądu przepływającego przez roztwór.
D. natężenia promieniowania, które pada na roztwór.
CHM.04 Pytanie 1 305
Wykonywanie badań analityczny…

Twardość ogólna próbki wody wykorzystywanej do celów technologicznych wynosi 16,5°n, a jej twardość węglanowa 7,2°n. Wartość twardości stałej wynosi

A. 9,3°n
B. 16,5°n
C. 7,2°n
D. 23,7°n
CHM.04 Pytanie 1 306
Wykonywanie badań analityczny…

Na rysunku przedstawiono krzywą wzorcową uzyskaną podczas spektrofotometrycznego oznaczania glukozy w postaci barwnych produktów z odczynnikiem DNS. Którymi wielkościami powinny być oznaczone osie X i Y na przedstawionej krzywej wzorcowej?

Ilustracja do pytania 26
A. Oś X: A (absorbancja roztworu), oś Y: stężenie glukozy [mg/cm³]
B. Oś X: stężenie DNS [mg/cm³], Y: oś A (absorbancja roztworu)
C. Oś X: stężenie glukozy [mg/cm³], oś Y: A (absorbancja roztworu)
D. Oś X: stężenie glukozy [mg/cm³], oś Y: stężenie DNS [mg/cm³]
CHM.04 Pytanie 1 307
Wykonywanie badań analityczny…

Na przedstawionym chromatogramie podano udziały procentowe składników w próbce (A — arginina, B — prolina, C — glicyna, D — alanina) uzyskane metodą prostej normalizacji. Masa próbki poddana analizie wynosi 100 ug. Sumaryczna zawartość glicyny i argininy w analizowanej próbce wynosi

Ilustracja do pytania 27
A. 63 ug
B. 42 ug
C. 58 ug
D. 65 ug
CHM.04 Pytanie 1 308
Wykonywanie badań analityczny…

Ze względu na małą zawartość żelaza w wodzie, najodpowiedniejszą metodą oznaczania ogólnej zawartości jonów żelaza(II) i (III) w próbkach wody pitnej jest

A. polarograficzne oznaczenie jonów żelaza(III) za pomocą rodanku potasu.
B. manganometryczne oznaczenie jonów żelaza(II).
C. argentometryczne oznaczenie jonów żelaza(III) metodą Mohra.
D. spektrofotometryczne oznaczenie jonów żelaza(III) metodą rodankową.
CHM.04 Pytanie 1 309
Wykonywanie badań analityczny…

Występowanie wiązań podwójnych w cząsteczkach nienasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że mają one z reguły

A. niższe temperatury topnienia niż ich odpowiedniki nasycone.
B. wyższe temperatury topnienia niż ich odpowiedniki nasycone.
C. wyższe temperatury wrzenia niż ich odpowiedniki nasycone.
D. niższe temperatury wrzenia niż ich odpowiedniki nasycone.
CHM.04 Pytanie 1 310
Wykonywanie badań analityczny…

Widoczne gołym okiem skupisko drobnoustrojów, wyrosłe z jednej komórki na płytce z pożywką hodowlaną, to

A. jednostka wzrostowa.
B. preparat przyżyciowy.
C. kolonia drobnoustrojów.
D. formy przetrwalnikowe bakterii.
CHM.04 Pytanie 1 311
Wykonywanie badań analityczny…

Ezy i igły używane w pracach mikrobiologicznych wyjaławia się

A. w autoklawie.
B. za pomocą środka dezynfekującego.
C. przez rozżarzenie w płomieniu palnika gazowego.
D. w suszarce.
CHM.04 Pytanie 1 312
Wykonywanie badań analityczny…

Do składników glebowej mikroflory autochtonicznej, utworzonej przez gatunki na stałe bytujące w glebie, nie można zaliczyć

A. bakterii wiążących azot atmosferyczny, np. Azotobacter, Arthrobacter, Nitrosomonas.
B. bakterii odpowiedzialnych za biologiczną przemianę fosforu, np. Serratia, Pseudomonas.
C. drobnoustrojów wykorzystujących fotosyntezę, np. Chlorobiaceae, Chromatiaceae, Rhodospirillaceae.
D. bakterii z rodzajów: Bacillus, Escherichia, Proteus oraz różnych gatunków mikroorganizmów termofilnych.
CHM.04 Pytanie 1 313
Wykonywanie badań analityczny…

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli określ zależność lepkości cieczy od temperatury.

Ilustracja do pytania 33
A. W zakresie temperatur od 0-+10°C lepkość cieczy wzrasta, a w wyższej temperaturze maleje.
B. W miarę wzrostu temperatury lepkość cieczy wzrasta.
C. W zakresie temperatur od 0+10°C lepkość cieczy maleje, a w wyższej temperaturze wzrasta.
D. Ze wzrostem temperatury lepkość cieczy maleje.
CHM.04 Pytanie 1 314
Wykonywanie badań analityczny…

Proces polegający na tłoczeniu rozpuszczalnika przez membranę półprzepuszczalną z roztworu o wyższym stężeniu do roztworu o niższym stężeniu substancji rozpuszczonej nazywa się

A. mineralizacją na mokro.
B. elektroforezą kapilarną.
C. dyfuzją prostą.
D. odwróconą osmozą.
CHM.04 Pytanie 1 315
Wykonywanie badań analityczny…

W dwóch nieopisanych kolbach znajdują się roztwory kwasu solnego o różnych stężeniach: 0,1 mol/dm3 i 0,01 mol/dm3. W celu rozróżnienia tych roztworów HCl nie można zastosować

A. papierków lakmusowych.
B. miareczkowania konduktometrycznego mianowanym roztworem NaOH.
C. miareczkowania alkacymetrycznego mianowanym roztworem NaOH wobec oranżu metylowego.
D. pomiaru pH za pomocą pH-metru i skalibrowanej elektrody szklanej.
CHM.04 Pytanie 1 316
Wykonywanie badań analityczny…

Z dwóch zbiorników pobrano próbki wody pitnej przygotowanej do wprowadzenia do jednostkowych opakowań. W toku analizy próbek wody otrzymano następujące wyniki. Na podstawie otrzymanych wyników analizy można stwierdzić, że do obrotu handlowego w jednostkowych opakowaniach

Ilustracja do pytania 36
A. można wprowadzić tylko wodę z drugiego zbiornika.
B. można wprowadzić tylko wodę z pierwszego zbiornika.
C. nie można wprowadzić wody z żadnego ze zbiorników.
D. można wprowadzić wodę z obu zbiorników.
CHM.04 Pytanie 1 317
Wykonywanie badań analityczny…

Którymi metodami przeprowadzono izolację kultur przedstawioną na rysunku?

Ilustracja do pytania 37
A. D.
B. C.
C. B.
D. A.
CHM.04 Pytanie 1 318
Wykonywanie badań analityczny…

Zamieszczone rysunki z ich opisem przedstawiają barwienie

Ilustracja do pytania 38
A. bakterii płynem Lugola.
B. rzęsek metodą Löfflera.
C. bakterii metodą Grama.
D. przetrwalników metodą Schaeffera—Fultona.
CHM.04 Pytanie 1 319
Wykonywanie badań analityczny…

Grupą enzymów, występującą zarówno w organizmach roślinnych jak i zwierzęcych, katalizującą hydrolizę wiązań peptydowych w białkach i w peptydach, są

A. lipazy.
B. proteazy.
C. hydrolazy.
D. ligazy.
CHM.04 Pytanie 1 320
Wykonywanie badań analityczny…

Sacharoza ulega hydrolizie pod wpływem kwasów mineralnych oraz enzymu inwertazy. Podczas tej reakcji powstaje mieszanina

A. D-glukozy i D-fruktozy.
B. D-glukozy i D-arabinozy.
C. D-galaktozy i D-mannozy.
D. D-fruktozy i D-galaktozy.