Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
SPC.07 Pytanie 241
Organizacja i nadzorowanie pr…

Do suszenia masy jajowej należy zastosować suszarkę

A. rozpyłową.
B. taśmową.
C. komorową.
D. fluidyzacyjną.
SPC.07 Pytanie 242
Organizacja i nadzorowanie pr…

Która metoda utrwalania warzyw gwarantuje najdłuższą trwałość?

A. Suszenie.
B. Pasteryzacja.
C. Kiszenie.
D. Zamrażanie.
SPC.07 Pytanie 243
Organizacja i nadzorowanie pr…

Aby rozdzielić składniki mieszaniny różniące się temperaturą wrzenia, należy zastosować

A. homogenizator.
B. rektyfikator.
C. ekstraktor.
D. dezintegrator.
SPC.07 Pytanie 244
Organizacja i nadzorowanie pr…

Wskaż produkt uboczny powstający podczas produkcji w zakładach przemysłu olejarskiego.

A. Serwatka.
B. Wysłodki.
C. Makuchy.
D. Otręby.
SPC.07 Pytanie 245
Organizacja i nadzorowanie pr…

Wskaż sposób monitorowania CCP na obecność okruchów szkła w dżemie truskawkowym.

A. Kontrola wizualna.
B. Stosowanie detektora.
C. Filtrowanie gorącego dżemu.
D. Prześwietlanie lampą.
SPC.07 Pytanie 246
Organizacja i nadzorowanie pr…

Zgodnie z procedurami HACCP za bezpośrednią kontrolę parametrów sterylizacji konserw mięsnych w autoklawie odpowiada

A. operator maszyn i urządzeń.
B. kierownik laboratorium.
C. inspektor ds. bhp.
D. pełnomocnik ds. jakości.
SPC.07 Pytanie 247
Organizacja i nadzorowanie pr…

Wytłoki z jabłek mogą być surowcem do produkcji

A. karotenu.
B. chlorofilu.
C. fruktozy.
D. pektyny.
SPC.07 Pytanie 248
Organizacja i nadzorowanie pr…

Na rysunku przedstawiono schemat pracy urządzenia, w którym ziarno zbóż poddawane jest

Ilustracja do pytania 8
A. czyszczeniu.
B. suszeniu.
C. śrutowaniu.
D. kondycjonowaniu.
SPC.07 Pytanie 249
Organizacja i nadzorowanie pr…

Składnikiem mieszanki peklującej powodującej utrwalenie mięsa i jego barwy jest

A. benzoesan sodu.
B. sorbinian potasu.
C. kwas cytrynowy.
D. azotan sodu.
SPC.07 Pytanie 250
Organizacja i nadzorowanie pr…

Za pomocą zgłębnika pobiera się próbkę

A. sera.
B. owoców.
C. mleka.
D. ziarna.
SPC.07 Pytanie 251
Organizacja i nadzorowanie pr…

Do oznaczenia kwasowości czynnej mleka należy wykorzystać

A. biuretę i wodorotlenek sodu.
B. refraktometr i wodę.
C. pehametr i bufor amonowy.
D. pipetę i kwas solny.
SPC.07 Pytanie 252
Organizacja i nadzorowanie pr…

Do mineralizacji próbek żywności, przeznaczonych do oznaczania w nich zawartości makroelementów i mikroelementów, służy

A. wagosuszarka.
B. aparat Soxhleta.
C. destylarka.
D. piec muflowy.
SPC.07 Pytanie 253
Organizacja i nadzorowanie pr…

Sprzęt laboratoryjny przedstawiony na ilustracji służy do

Ilustracja do pytania 13
A. ogrzewania.
B. studzenia.
C. nawilżania.
D. filtrowania.
SPC.07 Pytanie 254
Organizacja i nadzorowanie pr…

W celu przygotowania 50 g 2-procentowego roztworu odczynnika należy odważyć

A. 5 g odczynnika i odmierzyć 50 ml wody.
B. 2 g odczynnika i uzupełnić wodą do 50 ml.
C. 10 g odczynnika i uzupełnić wodą do 40 ml.
D. 1 g odczynnika i odmierzyć 49 ml wody.
SPC.07 Pytanie 255
Organizacja i nadzorowanie pr…

Który odczynnik jest stosowany jako titrant w argentometrii do oznaczania zawartości chlorków w żywności?

A. Wersenian sodu.
B. Kwas solny.
C. Azotan srebra.
D. Chlorek baru.
SPC.07 Pytanie 256
Organizacja i nadzorowanie pr…

Korzystając z informacji zawartych w tabeli, określ, które parametry sterylizacji są podstawą do podjęcia działań korygujących.

Ilustracja do pytania 16
A. 120°C/35 minut.
B. 135°C/60 minut.
C. 130°C/65 minut.
D. 125°C/55 minut.
SPC.07 Pytanie 257
Organizacja i nadzorowanie pr…

Który odczynnik służy do kalibracji pehametru?

A. Bufor o pH 14.
B. Bufor o pH 4.
C. Woda destylowana.
D. Woda utleniona.
SPC.07 Pytanie 258
Organizacja i nadzorowanie pr…

Przyrząd służący do pomiaru zawartości tłuszczu w produktach mlecznych to

A. densymetr.
B. butyrometr.
C. termometr.
D. higrometr.
SPC.07 Pytanie 259
Organizacja i nadzorowanie pr…

Przedstawiony piktogram powinien znajdować się na opakowaniach odczynników

Ilustracja do pytania 19
A. żrących.
B. łatwopalnych.
C. wybuchowych.
D. toksycznych.
SPC.07 Pytanie 260
Organizacja i nadzorowanie pr…

Polarymetr służy do oznaczania zawartości

A. witamin.
B. cukrów.
C. tłuszczów.
D. białek.
SPC.07 Pytanie 261
Organizacja i nadzorowanie pr…

Ocena barwy napoju owocowego powinna być przeprowadzona

A. pod lampą promiennikową.
B. w kontraście z białym tłem.
C. pod lampą ultrafioletową.
D. w kontraście z czarnym tłem.
SPC.07 Pytanie 262
Organizacja i nadzorowanie pr…

Wskaż węglowodan, którego nie można oznaczyć bezpośrednio w żywności metodą Bertranda.

A. Glukoza.
B. Fruktoza.
C. Sacharoza.
D. Laktoza.
SPC.07 Pytanie 263
Organizacja i nadzorowanie pr…

Ile sztuk słoików należy użyć do zapakowania 5 ton powideł śliwkowych, jeżeli masa brutto słoika z powidłami wynosi 800 g, a masa netto powideł w słoiku 500 g?

A. 10000 sztuk.
B. 16666 sztuk.
C. 6250 sztuk.
D. 5000 sztuk.
SPC.07 Pytanie 264
Organizacja i nadzorowanie pr…

Ile kg ciastek kokosanek wyprodukuje zakład cukierniczy z 20 kg surowców, jeżeli wydajność produkcji wynosi 90%?

A. 38 kg
B. 45 kg
C. 20 kg
D. 18 kg
SPC.07 Pytanie 265
Organizacja i nadzorowanie pr…

Ile kg buraków cukrowych należy użyć do produkcji 100 kg cukru jeżeli zawartość sacharozy w buraku cukrowym wynosi 16%?

A. 160,0 kg
B. 1600,0 kg
C. 62,5 kg
D. 625,0 kg
SPC.07 Pytanie 266
Organizacja i nadzorowanie pr…

Odczynniki chemiczne zużyte podczas oznaczeń laboratoryjnych należy

A. wylać do zlewozmywaka.
B. rozcieńczyć wodą.
C. zbierać w oznaczonych pojemnikach.
D. zneutralizować kwasem solnym.